עמותת ראש יהודי לא תורשה להציב מחיצה בין גברים לנשים בתפילה ביום הכיפורים בכיכר דיזנגוף בתל אביב - קובע סופית (22.9.23) שופט בית המשפט העליון,
יצחק עמית. הוא דחה את ערעורו של פורום חרות ו
כבוד האדם בישראל על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב בנושא, אשר דחה את עתירת הפורום נגד התניית התפילה בידי עיריית תל אביב בכך שלא תוצב מחיצה פיזית.
עמית מונה מספר סיבות לדחיית הערעור, בדומה לאלו שציינה השופטת המחוזית
הדס עובדיה. עמית אומר כי העירייה קבעה עוד ב-2018 את האיסור על הפרדה מגדרית פיזית במרחב הציבורי, וכי ראש יהודי ידעה על האיסור לכל המוקדם בחודש יוני השנה ולכל המאוחר לפני שבועיים. לפיכך, פנייתו של הפורום לעירייה לפני עשרה ימים והגשת העתירה השבוע נעשו בשיהוי ניכר.
עוד מציין עמית, כי ראש יהודי עצמה לא עתרה ואף לא צורפה כמשיבה. "המערערת היא עותרת ציבורית ודלתו של בית המשפט פתוחה בפני עותרים ציבוריים. זה הכלל, ורק חריג אחד יש לכלל זה, שעניינו במי שמתעבר על ריב שאינו ריבו", אומר עמית. הוא מוסיף ואומר, שיש לכבד את האוטונומיה של הרשות המקומית, במיוחד כאשר מדובר בעיצוב המרחב הציבורי, שכן היא מכירה היטב את צביון היישוב ותושביו.
עמית דחה את הערעור גם לגופו: "ברירת המחדל היא איסור הפרדה מגדרית במרחב הציבורי ואין כמו כיכר דיזנגוף להמחיש מרחב ציבורי מהו. ככלל, הפרדה מגדרית במרחב הציבורי מתקשרת בתודעה לאיסור הפליה, לפגיעה בשוויון ולהדרת נשים במרחב הציבורי". עמית מוסיף: "בהינתן ברירת המחדל של איסור הפרדה מגדרית במרחב הציבורי, פסק דינו של בית משפט קמא מתיישב עם פסיקתו של בית משפט זה ועם המדיניות הציבורית הנוהגת".
לבסוף אומר עמית: "טובה הסכמה רחבה מפסק דין. טוב היה אילו מאבקים מהסוג נושא דיוננו לא היו מתנהלים תחת כותרות עקרוניות כל-כך. טוב היה אילו לא נדרשנו למחלוקת שהובאה לפתחנו, אך משהובאה, איננו יכולים להתנצל מחובתנו לדון ולפסוק. ולבסוף, לנוכח סד הזמנים הדוחק, איננו מתיימרים לצלול לעומקם של מלוא הסוגיות והשאלות המתעוררות בגדרו של ההליך. פסק דיננו זה מושתת על מספר עקרונות של טענות סף וכללי יסוד, וטענות המערערים שמורות להם לעתיד". השופטים
יוסף אלרון ו
חאלד כבוב הסכימו עם עמית.