במסגרת ניטור אקטיבי שנערך לאחרונה על-ידי המכון הווטרינרי של השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות, התגלתה לראשונה בישראל מחלת קדחת דימומית קרימיאן-קונגו (CCHF) בבקר הרועה ברמת הגולן, במזרח עמק יזרעאל ובדרום הכרמל, וכן בקרציות שהיו עליו. מדובר בממצא מדאיג בשל היותה של המחלה זואונוטית. כלומר, מחלה היכולה לעבור מבעלי חיים לבני אדם.
נגיף ללא תסמינים בבקר - קטלני לבני אדם
קדחת דימומית קרימיאן-קונגו היא מחלה ויראלית המופצת באמצעות עקיצות קרציות הניזונות מדם בעלי חיים נגועים, כגון בקר וצאן. בעוד שבעלי החיים לרוב לא מראים תסמינים, בבני אדם המחלה עלולה להתבטא בצורה קשה, ובמקרים חמורים אף קטלנית. על-פי נתוני הספרות הרפואית, שיעור התמותה מהמחלה מגיע לכ-30% מהמאובחנים בה.
איך מועבר הנגיף?
הנגיף מועבר בעיקר דרך עקיצת קרצייה נגועה או באמצעות מגע עם נוזלי גוף של בעלי חיים נגועים. חשוב להדגיש כי לא ניתן להידבק במחלה באמצעות אכילת בשר או שתיית חלב. זו הפעם הראשונה שבה הנגיף התגלה בארץ, אך הוא נפוץ במקומות אחרים בעולם, כגון המזרח התיכון, אפריקה, מערב אסיה ודרום מזרח אירופה.
הנחיות הזהירות לעובדים עם בעלי חיים
משרד החקלאות, שעדכן את משרד הבריאות על אודות הגילוי, מדגיש את הצורך בהגברת אמצעי הזהירות לעובדים החשופים לבקר ולצאן. אנשי מקצוע העובדים במרעה או בתי מטבחיים נדרשים להשתמש בכפפות ובסינרים, ללבוש בגדים ארוכים ולהשתמש בחומרים דוחי קרציות. כמו-כן, אם יש מגע עם קרצייה, יש להסיר אותה בזהירות ובמהירות, תוך שימוש באמצעים מקצועיים.
אין הנחיות לציבור הרחב - אך יש להיזהר
משרד הבריאות מסר כי נכון לעת זו, אין הנחיות מיוחדות לציבור הרחב הנוגעות לאכילת בשר או לשתיית חלב, אך מודגש כי יש להימנע ממגע ישיר עם בעלי חיים וקרציות.
משרד החקלאות ומשרד הבריאות ימשיכו לעקוב אחר התפשטות המחלה, וימשיכו לעדכן את הציבור בהתפתחויות נוספות.