נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, ממשיך במאמציו לשכנע את בעלות הברית בנאט"ו לאשר שימוש בטילים ארוכי טווח במסגרת המלחמה מול רוסיה. זלנסקי מדגיש את החשיבות הקריטית של טילים אלו כדי להגביר את יכולות ההגנה של אוקראינה ולייעל את התקפותיה הנגדיות. לדבריו, "אנחנו לא מבקשים נשק שיתקוף אזרחים. אנחנו מבקשים נשק שיגן על אדמתנו, על האנשים שלנו, ועל עצם קיומנו כמדינה חופשית."
תמיכה מפינלנד וממדינות נוספות באירופה
נשיא פינלנד, אלכסנדר סטאב, הביע תמיכה נחרצת בדרישת זלנסקי ואמר כי יש לאפשר לאוקראינה להילחם "בשתי ידיים". לדבריו, "אין לאוקראינה את כל הכלים הדרושים כדי להכריע את המלחמה, והטילים ארוכי הטווח הם הכרחיים כדי להביא לשינוי מהותי בשדה הקרב."
גם בבריטניה ישנם קולות התומכים במתן היתר לשימוש בטילים. שר ההגנה הבריטי, גרנט שאפס, ציין כי "בריטניה תמיד תעמוד לצד אוקראינה במאבקה נגד האגרסיה הרוסית. אם ניתן לאוקראינה את הכלים הנכונים, הם יוכלו להגן טוב יותר על עצמם ולהביא לסיום הסכסוך מהר יותר."
חלוקות דעות בארה"ב ובאירופה
בארה"ב, הדעות חלוקות. מזכיר המדינה, אנטוני בלינקן, ציין כי "אוקראינה צריכה לקבל את הכלים הדרושים לה כדי להגן על עצמה מול התוקפנות הרוסית. אנו בוחנים את כל האפשרויות, כולל טילים ארוכי טווח, אך זהו נושא מורכב שמחייב התייעצות עם כל בעלות הברית."
מצד שני, סנטור רנד פול, שמייצג את הקולות המתנגדים בארה"ב, הזהיר כי "העברת טילים ארוכי טווח לאוקראינה תעלה את הסיכון להסלמה נוספת, שעלולה להוביל להתנגשות ישירה בין נאט"ו לרוסיה. איננו רוצים לעורר מלחמה רחבה יותר באירופה." פול מציין כי יש לחשוב בזהירות על כל צעד שקשור לשימוש בטילים כאלו, מחשש להשלכות הרסניות.
בגרמניה, קנצלר אולף שולץ נשמע מסויג יותר. "אנו תומכים באוקראינה בצורה נרחבת, אך יש להיזהר מהסלמה נוספת שעלולה לצאת משליטה", אמר שולץ. "הפתרון חייב להיות דיפלומטי ולא דרך טילים שמסוגלים לפגוע בעומק רוסיה."
איומים מרוסיה
בתגובה לבקשות של אוקראינה לשימוש בטילים ארוכי טווח, מנהיגים רוסים, ובראשם נשיא רוסיה
ולדימיר פוטין, הגיבו באיומים חריפים. פוטין הבהיר כי שימוש בטילים מסוג זה עשוי להוביל לתגובה צבאית משמעותית מצד רוסיה. "אם מדינות המערב יאפשרו לאוקראינה להשתמש בטילים ארוכי טווח כדי לפגוע בשטחנו, התגובה שלנו תהיה מהירה ואכזרית", אמר פוטין. "אנו לא נסבול פגיעה בשטח הרוסי, וכל מי שינסה זאת - יישא באחריות לתוצאות."
דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, הוסיף איום דומה: "מתן טילים ארוכי טווח לאוקראינה הוא צעד מסוכן ביותר. כל פעולה כזו תוביל להרחבת העימות ותחייב את רוסיה להגן על עצמה בכל האמצעים העומדים לרשותה. אנו מזהירים את כל המדינות שתומכות בצעד כזה מפני ההשלכות הבלתי הפיכות."
הערכות לגבי העתיד
נראה כי בקשתו של זלנסקי להגביר את הסיוע הצבאי, ובכלל זה שימוש בטילים ארוכי טווח, תמשיך לעורר ויכוח בקרב מדינות נאט"ו. בעוד חלק מהממשלות תומכות בהגדלת הסיוע, אחרים חוששים מהסלמה נוספת שתוביל לעימות ישיר עם רוסיה. עם זאת, הלחץ מצדה של אוקראינה ימשיך, במיוחד כאשר הלחימה נמשכת ללא סיום נראה לעין.