שר המשפטים,
יריב לוין, הודיע (31.10.24) שבכוונתו לבטל את כל תקני שופטים שאינם מאוישים (למעט בבית המשפט העליון). ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון,
יצחק עמית. כתב בתגובה ללוין שמדובר בצעד חסר תקדים המהווה דריסה של הרשות השופטת בידי הרשות המבצעת ומבקש ממנו לחזור בו. יצוין, כי לוין מחרים את עמית ועושה כל שביכולתו כדי למנוע את מינויו לנשיא קבוע.
תקציב הרשות השופטת עמד השנה על 2.1 מיליארד שקל. נכון לסו, 2023, היו לרשות 806 תקני שיפוט, מתוכם היו מאוישים 765. בדיקת News1 העלתה, כי כיום לא מאוישים 27 תקני שיפוט. גם בבית המשפט העליון לא מאוישים שלושה תקנים, אך לוין אינו יכול לבטל אותם, משום שמספר התקנים - 15 - הוא החלטה של הכנסת.
לדברי עמית, הנהלת בתי המשפט ואגף התקציבים במשרד האוצר הסכימו על קיצוץ של עשרות מיליוני שקלים בבסיס תקציב הרשות השופטת לשנת 2025, וזאת במסגרת הקיצוצים בשל מלחמת חרבות ברזל. מדובר בעשרות תקנים במישור המינהלי ובתקציב התפעול השוטף, צעד שלדברי עמית יחייב צמצום ממשי בפעילות בשנה הבאה. "ההסכמות שהושגו בין גורמי המקצוע משקפות איזון בין הצורך החיוני בקיצוצים תקציביים בעת הנוכחית, ובין יכולתה של הרשות השופטת להמשיך וליתן שירות לציבור", הוא אומר.
למרות הסכמות אלו, ממשיך עמית, הודיע לוין במפתיע - שעות אחדות לפני אישור התקציב בממשלה - שאינו מקבל את הסיכום בין אנשי הדרג המקצועי, אלא שכאמור בכוונתו לבטל את תקני השיפוט שאינם מאוישים, בעוד שבפועל יש צורך בתקנים נוספים. לדברי עמית, התקנים אינם מאוישים משום שלוין מסרב לכנס את הוועדה לבחירת שופטים - למשל חמישה תקנים בבית המשפט המחוזי בירושלים [סירובו של לוין נובע ממחלוקות על מועמדים פרטניים - א.ל].
עמית מוסיף: "מדובר במהלך חסר תקדים. מעולם לא התערב שר המשפטים בתקציב הרשות השופטת. התערבות זו, לא רק בבסיס התקציב, אלא באופן הקצאתו היא פגיעה בליבת הפרדת הרשויות ובעצמאות מערכת המשפט, ומהווה דריסה של הרשות המבצעת את הרשות השופטת. הקיצוץ המתואר - ובפרט ביטולם של תקני שופטים - יוביל לפגיעה קשה בציבור המתדיינים, ויקשה מאוד על הרשות השופטת להמשיך ליתן את השירות החיוני שהיא מספקת".