העימות בין משרד האוצר למערכת המשפט עולה מדרגה: שר האוצר
בצלאל סמוטריץ' שיגר מכתב חריף לממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט
יצחק עמית, ובו הוא דוחה את מכתבו של עמית אל שר המשפטים יריב לוי, מכתב שבו דרש עמית להימנע מביטול תקנים - בעיקר של שופטים בבתי משפט מחוזיים, שטרם אויישו.
לטענת השופט עמית, המערכת המשפטית הגיעה כבר להסכם על קיצוץ בתקציב במו"מ שהתקיים בהשתתפות מנהל הנהלת בתי המשפט והרפרנט במשרד האוצר. אלא שהשר לוין החליט באופן חד-צדדי לבטל בנוסף תקנים של שופטים משל הם מיותרים, וזאת לאחר שקודם לכן סיכל ועיכב מינוי שופטים משיקולים זרים. לגישת עמית, ביטול התקנים ואי-מינוי השופטים לתקנים במשך זמן רב, פוגעים קשות בשירות לציבור.
השר סמוטריץ' רואה בפניית עמית התערבות חריגה ופסולה, וטוען כי "האחריות על קביעת התקציב נמצאת בידיו בלבד". במכתבו (31.10.24), הדגיש סמוטריץ' את חשיבות ההתאמה לתקציב הנוכחי, במיוחד ברקע המשבר הכלכלי והמלחמתי.
במכתבו טוען סמוטריץ' כי סמכותו לקביעת סדרי העדיפות התקציביים נובעת ממעמדו כשר האוצר, ומציין כי אם מערכת המשפט מעוניינת בתוספות תקציביות, עליה לשכנע את שר האוצר עצמו או את הציבור הרחב לתמוך במהלך כזה. "הסמכות לקביעת התקציב היא של שר האוצר, לא של רפרנט באגף התקציבים ולא של מנהל בתי המשפט", כותב סמוטריץ'. עוד הוא מוסיף כי יש להביא את הדרישה לתוספות תקציביות לאישור הכנסת והממשלה, וכי חובתו של נבחר הציבור היא להכתיב את סדרי העדיפות התקציביים.
עמדת מערכת המשפט: חשש מפגיעה בשירותים לציבור
מנגד, השופט עמית, שלכתחילה שלח את המכתב לשר המשפטים
יריב לוין וכיתב את סמוטריץ' בהעתק, הציג עמדתו, שבה הביע דאגה לגבי השלכות הקיצוצים על היכולת להעניק שירותים חיוניים לציבור. לדבריו, "הקיצוצים הצפויים יגרמו לפגיעה משמעותית בפעילות הרשות השופטת בשנת 2025", וציין כי התקנים והמשאבים הקיימים אינם מספיקים למלא את הביקוש הגובר לשירותים משפטיים. עמית אף הזהיר כי צמצום תקני השיפוט, כולל ביטול תקנים בלתי מאוישים במערכת, עלול להעמיס עומסים כבדים על השופטים ולהביא לעיכובים משמעותיים בניהול ההליכים המשפטיים.
סמוטריץ' לא חוסך במכתבו ביקורת ממערכת בתי המשפט, וטוען כי בזמן שמערכות אחרות במדינה נאלצות להתמודד עם קיצוצים משמעותיים, בתי המשפט בוחרים להוסיף ולדרוש תקנים ותקציבים נוספים. "מדהים לראות שבמקום לתת דוגמה אישית, מערכת בתי המשפט בוחרת לדרוש תוספות דווקא בשעה קשה זו", ציין סמוטריץ', והדגיש את הפער שבין הדרישות הכלכליות שהמדינה נדרשת לעמוד בהן לבין דרישות מערכת המשפט.