חברת אנגיטל פרופרטיס תובעת 63 מיליון שקל מחברת פנינת מלכי ישראל, בעליה אלי קליין ואליעזר קנופף, עיריית ירושלים והבנק הבינלאומי. התביעה, שהוגשה (9.12.24) לבית המשפט המחוזי בירושלים, עוסקת במגרש בן שלושה דונמים לבנייה בפינת הרחובות הטורים ומלכי ישראל שבמרכז ירושלים.
אנגיטל רשומה באיי הבתולה, רכשה את המגרש בשנת 2001 ומכרה אותו לפנינת מלכי ישראל ב-2007. קליין הוא יזם ידוע במגזר החרדי ולפי התביעה - הוא בעלי 37% ממניות פנינת ומנהל אותה; קנופף הוא שותפו ודירקטור בחברה. עיריית ירושלים חכרה את המגרש מפנינת ב-2019 והקימה עליו בית ספר, ולטענת אנגיטל - בכך סיכלה את העסקה עם פנינת. הבינלאומי העניק לפנינת אשראי לשתי העסקות שלפי הנטען סותרות זו את זו והשנייה שבהן פוגעת בזכויותיה.
בתביעה נאמר כי פנינת שילמה לאנגיטל 27 מיליון שקל תמורת המגרש והתחייבה למסור לה גם 42 חדרים בפרויקט למגורים שהייתה אמורה להקים על המגרש - שזו התמורה המרכזית בעסקה, הנאמדת ב-63 מיליון שקל (ומכאן סכום התביעה). ביסוד העסקה עמדה התחייבותה של פנינת להביא לשינוי ייעוד המגרש מצורכי ציבור למגורים, וקליין "התהדר בקשרים הדוקים מול הגורמים הרלוונטיים בעירייה", טוענת אנגיטל.
לטענת אנגיטל, בפועל פנינת מסכלת את השלמת התמורה המגיעה לה וחסכה לעצמה את כל הכרוך בהקמת הפרויקט. היא מנעה את שינוי הייעוד ובמקום זאת החכירה את המגרש לעירייה (לעשר שנים עם אופציה לחמש שנים נוספות), וכך היא נהנית מהכנסות ממנו ומעליית ערכו - מבלי לשלם את רוב התמורה. לדבריה, העסקה עם העירייה נעשתה לאחר שקליין טען באוזניה, כי הוא במגעים למכור את המגרש ב-74-68 מיליון שקל. בית הספר שהוקם עליו - המשתייך לרשת בית יעקב החרדית - נחנך ב-2020 והכוונה היא שישכון שם דרך קבע, מוסיפה אנגיטל.
עוד אומרת אנגיטל, כי הנתבעים "כרכו עצמם יחדיו בקשר שתיקה" ופעלו כדי שעסקת החכירה תיוותר בעלטה, תוך שהם מסרבים למסור לה פרטים עליה. לדבריה, פנינת ובעליה הפרו בכך את ההסכם עימה ופעלו בניגוד להערת האזהרה לטובתה הרשומה על המגרש, ואילו העירייה והבנק ביצעו את העסקה בידיעה שמדובר בגרימת הפרת ההסכם. היא מבקשת לבטל את החכירה ולאכוף את הסכם הבנייה המקורי, ולחלופין - פיצוי של 63 מיליון שקל. התביעה הוגשה באמצעות עוה"ד נועם מהגר ויוסף קצב, וטרם הוגשו כתבי הגנה.