|   15:07:40
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
מתנה לפסח מרגשת במיוחד עבור מישהו שאתם אוהבים ומוקירים
קבוצת ירדן
עידו עוז לבעלי המשכנתאות: זה מה שאתם צריכים לדעת על ירידה פוטנציאלית בריבית
סולברג. "ליישר את מפת התמריצים" [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

העליון: לדחות על הסף תביעות השתקה תוך הטלת הוצאות כבדות

סולברג קובע לראשונה מאפיינים של תביעת השתקה אומר שבמקרים מובהקים יש לדחות אותה על הסף עם הוצאות הולמות, ואם היא תידחה אחרי בירור - ההוצאות יכולות להגיע לסכום התביעה
07/01/2025  |   איתמר לוין   |   חדשות   |   תגובות

על בית המשפט לדחות על הסף תביעות השתקה בתחום לשון הרע ואף להטיל על התובע הוצאות כבדות - קובע (7.1.25) שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, בפסק דין ראשון הדן בתביעות אלה. סולברג אומר כי הגשת תביעת השתקה היא מקרה מובהק של שימוש לרעה בהליכי משפט ומכאן הסעדים האפשריים.

סולברג מונה מספר סימנים, שככל שמתקיימים רבים יותר מהם - כך יש מקום לקבוע שמדובר בתביעת השתקה. הסימנים הם: פערי כוחות בין בעלי הדין, לרוב תאגיד מול אדם פרטי; עילת תביעה חסרת יסוד או גבולית, שכן מטרת ההשתקה מושגת לעיתים על-ידי ההליך עצמו בלא צורך בפסק דין; תביעת פיצוי מופרז ונטול בסיס, לעיתים ללא הוכחת נזק; ברירת נתבעים בעייתית ונטולת הצדקה, למשל כאשר התובע מתמקד בנתבעים חלשים; תביעה המוגשת בגין אמירות שהושמעו בשיח בעל עניין ציבורי; ומכלול התנהגות התובע, כגון מכתבים ואזהרות שנועדו להשתיק את הנתבע.

סולברג מזכיר, כי נעשו נסיונות שלא צלחו להתמודד באמצעות חקיקה עם תביעות השתקה, אך בידי בית המשפט מצויה האפשרות לקבוע שמדובר בשימוש לרעה בהליכי משפט. "תביעות השתקה הן מקרה מובהק של שימוש לרעה בהליך משפטי, שכן ייעודן – השגת תכליות הזרות וחיצוניות להליך זה", הוא אומר. כאן טמון המפתח להתמודדות עימן: מחיקה על הסף או חיוב בהוצאות הולמות.

לדברי סולברג, המחיקה אפשרית משום ש"מדובר במהלך תחבולני, שבגדרו מנסה בעל דין לממש באמצעות ההליך המשפטי תכליות שזה האחרון כלל אינו מכיר, תוך הכשלת בית המשפט והצד שניצב מנגד; הדברים נעשים בכוונת מכוון; הפגיעה בתקינות ההליך השיפוטי – קשה, שכן זה מנוצל על-מנת להסב פגיעה שלא כדין לבעל הדין היריב, תוך ניסיון להרתיעו, כמו גם אחרים כמותו, ממימוש זכויותיהם החוקתיות".
רע"א 1954/24, נתנאל וקנין נ' ניר דוד / פס"ד
בית המשפט העליון קובע לראשונה כיצד לזהות תביעת השתקה; במקרים המתאימים יש למחוק אותה על הסף, ואם ההליך מתנהל עד סופו - להטיל הוצאות כבדות במיוחד

מענה חריף ותקיף אך מידתי
נדחה ערעור על פסיקת בתי המשפט בנוף הגליל

מחיקה על הסף היא מענה חריף ותקיף אך מידתי, הנובע מחומרתן של תביעות השתקה, מסביר סולברג. פגיעתן הרעה באה לידי ביטוי במחיר שהן גובות מהנתבעים (בלחצים נפשיים, כסף וזמן), ולכן המענה השיפוטי צריך "לכוון למניעה מוקדמת של ההליכים אשר מתנהלים במסגרתן" - הן במקרה הנקודתי והן ביצירת אפקט מצנן על הגשת תביעות דומות. הוא גם מזכיר, כי מדובר במחיקה ולא בדחייה, כך שניתן יהיה להגיש מחדש את התביעה בצורה הולמת. עם זאת, במקרים קיצוניים ניתן יהיה גם לדחות על הסף תביעת השתקה, כך שלא ניתן יהיה להגישה שוב בשום צורה.

סולברג מוסיף: "למותר לציין, כי כאשר רואה בית משפט לנכון לסלק תביעת השתקה על הסף, מן הראוי לפסוק לטובת הנתבע גם הוצאות משפט הולמות, בשיעור גבוה מן הרגיל. זאת, על-מנת למנוע מצב בו תביעות השתקה תהיינה מהלך נטול סיכונים, כך שאם התביעה תִצלח את סף ההליך, ותגיע לטרקלין – כמובן שייטב לתובע; ואם התביעה תסולק על הסף – הלה יפסיד מעט, אם בכלל".

לצד זאת מדגיש סולברג, כי יש מקרים בהם קשה לקבוע מלכתחילה שמדובר בתביעת השתקה והדבר יחייב כניסה לעומקן של הטענות וסרבול של ההליך. לכן, הוא אומר, יש להשתמש בכלי השני: פסיקת הוצאות כבדות במיוחד. התקנות מאפשרות, במקרה של שימוש לרעה בהליכי משפט, לפסוק הוצאות גם לטובת אוצר המדינה, ובנסיבות מיוחדות - הטלת הוצאות אישיות על עורך דינו של התובע.

אולם, משמעות הדבר היא שיש לנהל את ההליך עד תומו ולאחר שהנתבע יסבול את נזקיו. לכן, אומר סולברג, "תידרש פסיקת הוצאות מחמירה
במיוחד; מתאימה לכך, לדעתי, המתכונת הבאה: שיעור ההוצאות שבו יחויב תובע-משתיק יהיה גבוה במיוחד, ויקיים, ככלל, קורלציה חזקה עם הסכום שנתבע על-ידו, שמא אף יגיע עד אליו". זאת, גם משום שחיוני למנוע מראש את הגשתן של תביעות שתיקה. סולברג מוצא תימוכין לכך בדינו העברי של עד זומם, המוענש במידה כנגד מידה.

כיצד להתנהג בפועל
פסק הדין - בסכסוך סביב נחל האסי [צילום: אלי אלון]

סולברג ממשיך: "על-מנת להתמודד עם תופעת תביעות ההשתקה, עלינו 'ליישר את מפת התמריצים' – לייצר תמריץ שלילי לתובע-המשתיק להגיש את תביעתו, ובד בבד, לייצר תמריץ חיובי לנתבע המושתק לנהל את ההליך עד הכרעה, מקום בו הדבר מוצדק וראוי. דומני, כי יהיה בכוחו של מתווה פסיקת ההוצאות המוצע כאן, כדי לעשות כן.

"כך, תובע פוטנציאלי צפוי להיזהר שבעתיים מהגשת תביעת השתקה, נוכח הסיכון הרב שאליו יחשף כתוצאה מהגשת תביעה כאמור; זאת, כאשר סיכון זה עומד ביחס ישיר לסיכון שבאמצעותו ביקש להלך אימים על הנתבע. אשר לנתבע – הלה יקבל תמריץ להמשיך בניהול ההליך, ולא להיכנע לפשרת דחק, המרוחקת מרחק רב מן המצב המשפטי של כל אחד מן הצדדים". הדבר גם ירתיע תובעים לתבוע סכומים מופרזים ומפני ניסיון להלך אימים נגד מי שמשתמשים בחופש הביטוי.

לגבי ההתנהלות בפועל אומר סולברג, כי הנתבע יוכל לבקש למחוק על הסף את מה שלדעתו מהווה תביעת השתקה. אם בית המשפט ישתכנע שמדובר במקרה מובהק שכזה, הבקשה תיענה תוך חיוב התובע בהוצאות הולמות. אם הבקשה חסרת שחר - היא תידחה. ואם יש אינדיקציות לתביעת השתקה אך לא ניתן להכריע מיד - בית המשפט יזהיר את התובע מפני ההשלכות אם ייקבע כך, ובסיום ההליך (אם תתקבל הטענה) הוא יטיל עליו הוצאות כבדות עד כדי סכום התביעה.

לגבי גובה ההוצאות אומר סולברג, כי ניתן להצביע על כמה מבחנים אפשריים: כמה ממאפייני תביעת ההשתקה התקיימו במקרה זה; האם היא נטולת כל בסיס או מנופחת; מהי איתנותו הפיננסית של התובע; התנהגותו של הנתבע לפני ההליך, העשויה להפחית את הסכום שייפסק או להורות על הוצאות לטובת אוצר המדינה בלבד.

סולברג דחה, בגלגול שלישי, את בקשתו של נתנאל וקנין לקבוע, כי קיבוץ ניר דוד הגיש נגדו תביעת השתקה בסך 2.5 מיליון שקל. התביעה הוגשה בשל דברים שאמר וקנין נגד הקיבוץ סביב הסכסוך על הגישה לנחל היאסי שבתחומו. סולברג אומר כי מדובר באחד ממקרי הביניים, בהם על בית המשפט לנהל את ההליך כדי לקבוע האם אכן מדובר בתביעת השתקה ואין מקום להתערבות חריגה בהחלטות בית משפט השלום ובית המשפט המחוזי בנוף הגליל. השופט אלכס שטיין הסכים עם סולברג.

עמית: להתמודד עם תיאוריות קונספירציה
עמית. הבעיה המרכזית בתחום לשון הרע [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

ממלא-מקום הנשיא, יצחק עמית, סבר שאין זה התיק המתאים לדיון בנושא תביעות ההשתקה. הוא הסכים עם הסימנים שציין סולברג לאבחון תביעת השתקה ועם כך שיש להתמודד איתה בהוצאות ריאליות ומעבר לכך, אם כי לא ביחס ישיר לסכום הנתבע מחשש לאפקט מצנן בלתי רצוי.

עוד אומר עמית, כי הבעיה המרכזית כיום בתחום לשון הרע היא ההתמודדות עם תיאוריות קונספירציה המופצות ברשתות החברתיות ובתקשורת המסורתית, ואשר לעיתים הן "חלק ממארג רחב של קונספירציה מורכבת ומסועפת". פרסומים כאלה מסוכנים יותר מאשר תביעות השתקה, מוסיף עמית:

"תיאוריות קשר שקריות פוגעות לא רק בנפגע הישיר, קרי, במי שיוחסו לו מעשים כאלה ואחרים. המדובר בסכנה לדמוקרטיה בשל הפגיעה ביכולת של חלקים מהציבור להבחין בין אמת לשקר. כאשר חלק מהציבור מאמין בקונספירציות שקריות, אזי תמונת המציאות של הציבור אינה אותה תמונה, וחלקים בציבור אינם חיים על אותו מישור עובדתי אלא בעולם מציאות אחר. כך לא ניתן לנהל הליך דמוקרטי אמיתי ומדובר בפגיעה בליבת הדמוקרטיה. לטעמי, נכון לימים אלה, דומה כי זו הבעיה המרכזית בתחום איסור לשון הרע".

את וקנין ייצגו עוה"ד חגי קלעי וקרין תורן-היבלר, ואת ניר דוד - עו"ד יצחק פינק.

תאריך:  07/01/2025   |   עודכן:  07/01/2025
איתמר לוין
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
העליון: לדחות על הסף תביעות השתקה תוך הטלת הוצאות כבדות
תגובות  [ 22 ] מוצגות   [ 22 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
******מסתערב
7/01/25 13:28
 
אשת חבר
8/01/25 09:28
2
אבי
7/01/25 15:22
3
יובל
7/01/25 15:24
4
יעקב
7/01/25 16:11
 
גברי
8/01/25 17:36
5
יהו-די
7/01/25 17:11
6
מנדל
7/01/25 19:20
7
יצחק
7/01/25 20:58
8
הדוקטור
7/01/25 22:26
9
יואלאוהל
7/01/25 23:16
10
H
7/01/25 23:40
11
נפגעת עו"ד
8/01/25 00:08
12
יוני
8/01/25 00:30
13
מישהו
8/01/25 04:06
14
דן
8/01/25 06:21
15
מאוכזבת
8/01/25 07:49
16
שמואל השפוי
8/01/25 08:22
17
לולה
8/01/25 08:34
18
דדי
8/01/25 11:34
19
זוכוביצקי
8/01/25 13:28
 
נור
9/01/25 09:31
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
משרד הביטחון וחברת אלביט מערכות חתמו על שתי עסקות התעצמות מרכזיות, בהיקף כולל של כמיליארד שקלים, לחיזוק עצמאות הייצור הביטחוני בישראל. כך הודיע (יום ג', 7.1.25) משרד הביטחון.
07/01/2025  |  איציק וולף  |   חדשות
צבא ארה"ב הודיע כי במהלך השבוע האחרון (30 בדצמבר 2024 - 6 בינואר 2025) ביצע מספר תקיפות מרובות נגד יעדי דאעש בצפון עירק ובסוריה, בשיתוף פעולה עם כוחות הקואליציה הבינלאומית.
07/01/2025  |  יואב יצחק  |   חדשות
לפחות 50 בני אדם נהרגו ומעל נפצעו ברעידת אדמה שהיכתה (יום ג', 7.1.24) במחוז טיבט והורגשה גם בנפאל, בהוטן והודו. סין דיווחה על עוצמת רעש בעוצמה 6.8 בסולם ריכטר. על-פי המכון הגאולוגי האמריקני, מוקד הרעש היה במחוז טינגרי, הנחשב כאזור הכניסה לאזור הר האוורסט.
07/01/2025  |  מירב ארד  |   חדשות
חברת מקורות תובעת 21.9 מיליון שקל משותפות PHI Networks של פרטנר והוט, תמורת הצבת אנטנות על מתקניה ברחבי הארץ. התביעה הוגשה (6.1.24) לבית המשפט המחוזי בתל אביב, ימים אחדים לאחר שמקורות הגישה תביעה דומה (ב-25 מיליון שקל) נגד סלקום.
07/01/2025  |  איתמר לוין  |   חדשות
חברת הנדל"ן אאורה נבחרה על-ידי בעלי הזכויות לביצוע פרויקט התחדשות עירונית ברחוב מעלה הבנים בעיר מעלות. במסגרת הפרויקט צפויות להיהרס 232 יח"ד קיימות, ובמקומן החברה צופה הקמה של כ-1,800 יח"ד חדשות.
07/01/2025  |  איציק וולף  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
יש ליצור הסכמה לפיה הממשלה תעצור ותעכב עד לסיום המלחמה את חוקי ההפיכה המשפטית של יריב לוין, כפי שהבטיחה לעשות ברגעי השפל של המלחמה ולא קיימה    דבר זה, יקפיץ את הנכונות להלחם שוב וי...
עידן יוסף
עידן יוסף
בחינת היתרונות והחסרונות של שיטות החיסכון הפנסיוני הקיימות והשוואתן למודלים בינלאומיים - האם הגיע הזמן לשינוי?    כתבה חמישית ואחרונה בסדרה
אברהם שרון
אברהם שרון
הראיות כל כך רבות, העדויות כל כך רבות, העובדות כל כך ברורות, התחקירים כל כך נוקבים, כך שדי בהם, לכאורה, כדי להקהות מעט את החשש מפני כינונה של ועדת חקירה, אשר גם אם לא תהיה ממלכתית ...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: ד"ר אליהו כהן 1 פתח תקוה 4976012 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il