הממשל האמריקני ובראשו הנשיא
ג'ו ביידן הודיע ביום שישי (10.01.2025) על סנקציות חדשות ומחמירות שנועדו לפגוע בהכנסות האנרגיה של רוסיה, המהוות מקור מרכזי למימון מלחמתה באוקראינה. הצעדים כוללים סנקציות על למעלה מ-200 גופים ויחידים, בהם סוחרים, גורמים רשמיים, חברות ביטוח ומאות מכליות נפט.
בפעם הראשונה מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה, בריטניה מצטרפת לארצות הברית בהטלת סנקציות ישירות על חברות האנרגיה הרוסיות "גזפרום נפט" ו"סורגוטנפטגז". שר החוץ הבריטי, דייוויד למי, הדגיש: “המאבק בחברות הנפט הרוסיות יחליש את קופת המלחמה של רוסיה - וכל רובל שנלקח מידי פוטין מציל חיי אוקראינים”.
צעדים עם השלכות ארוכות טווח
חלק מהסנקציות שהוכרזו ייכנסו לתוקפן כחוק, מה שיחייב את הממשל הנכנס בראשות
דונלד טראמפ לפנות לקונגרס במקרה שיבקש להסירן. בנוסף, וושינגטון פועלת להגבלת רכישת אנרגיה רוסית ולהתמודדות עם "צי הצללים" של מכליות המשנעות נפט רוסי ברחבי העולם.
שרת האוצר האמריקנית, ג'נט ילן, אמרה: “הצעדים הללו מחריפים את הסיכון המשפטי והכלכלי הכרוך בסחר הנפט הרוסי, כולל הובלה ופיננסיים התומכים ביצוא הנפט של רוסיה”.
הנשיא ביידן ציין כי צעדים אלו צפויים להשפיע באופן ניכר על הכלכלה הרוסית. לדבריו, "ייתכן שמחירי הדלק בארצות הברית יעלו בשלושה או ארבעה סנט לגלון", אך הדגיש כי החשיבות טמונה בפגיעה ביכולת של פוטין להמשיך במעשיו.
נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, הודה לארצות הברית על מה שכינה "תמיכה דו-מפלגתית" שממשיכה לשחק תפקיד מכריע במאבק נגד רוסיה.
מצב שוק הנפט ועמדות מומחים
הגבלת מחירי הנפט הרוסי הייתה אחת מהצעדים המרכזיים שננקטו מאז תחילת המלחמה באוקראינה. עם זאת, יישום ההגבלה נפגע מחשש לירידה בהיקף הנפט הרוסי בשוק העולמי.
אולגה חקובה מהמועצה האטלנטית הסבירה כי מצב השוק כעת יציב יותר, מה שמקל על יישום הצעדים. דניאל פריד, עמית בכיר במועצה האטלנטית, אמר: “ייצור הנפט בארצות הברית נמצא ברמה שיא, ולכן ההשפעה על המחירים תהיה מוגבלת.”
פריד הדגיש כי אם הסנקציות ייושמו במלואן, הן עלולות להוות "מכה קשה" למגזר הנפט הרוסי. ג'ון הרבסט, שגריר ארצות הברית לשעבר באוקראינה, שיבח את המהלכים אך ציין כי "הממשל בראשות טראמפ הוא שיקבע אם צעדים אלו יובילו ללחץ משמעותי על הכלכלה הרוסית".
המהלך האמריקני והבריטי מסמן שינוי משמעותי בהגברת הלחץ על רוסיה. שיתוף הפעולה בין המדינות עשוי להוות שלב חשוב במאמצים הבינלאומיים לרסן את תוקפנותה של מוסקבה.