סוף לעסקנות בחברות הממשלתיות: הוועדה שהקים אמסלם הגישה המלצותיה

הוועדה הציבורית ממליצה לקבוע תבחינים מחייבים למועמדים לתפקידי דירקטור, תוך התאמה לפעילות החברה ודרישה לניסיון ניהולי ● בנוסף, מוצע לקדם גיוון ולוודא ייצוג הולם לנשים, חרדים, ערבים, אתיופים, מוגבלים ועולים ● חלק מרכזי נוסף - שקיפות מלאה בהליך המינוי, באמצעות הקמת ועדת מינויים בלתי תלויה, חובת פרסום ההחלטות ותהליך הכשרה מחייב לדירקטורים ● הוועדה קוראת לחיזוק הפריפריה ע"י עידוד מועמדים מאזורים מוחלשים תוך התאמת תהליכי המיון

עידן יוסף חדשות ממשלה 37 תגובות
עידן יוסף
השר אמסלם מפוצץ את הנבחרת: "75% בני 65+ מהרצליה ומת"א"

הוועדה הציבורית לעדכון דרכי גיוס, מיון והכשרה של דירקטורים בחברות ממשלתיות הגישה (יום ג', 4.2.25) את מסקנותיה לשר לשיתוף פעולה אזורי, דוד אמסלם. הדוח שהוגש כולל המלצות מרחיקות לכת שנועדו לקדם מקצועיות, גיוון ושקיפות בתהליך המינוי, תוך שיפור משמעותי של הממשל התאגידי בחברות הממשלתיות בישראל. מדובר במהלך שאמור להפוך את החברות הממשלתיות למקצועיות יותר, יעילות יותר ומנותקות מהשפעות פוליטיות פסולות.

תהליך מינוי הדירקטורים בחברות הממשלתיות היה במשך שנים כר פורה למינויים שנויים במחלוקת. דוחות מבקר המדינה הצביעו שוב ושוב על כשלים חמורים: מינויי מקורבים פוליטיים, היעדר שקיפות וחוסר התאמה בין המועמדים לבין הצרכים של החברות. הציבור מאס בניהול כושל ובבזבוז כספי משלם המיסים. הוועדה, בראשות הפרופסור אסף מידני, בחנה את הסוגיה לעומק וגיבשה תוכנית נועזת שצפויה לחולל שינוי דרמטי במנגנון המינויים.
הוועדה הציבורית לעדכון דרכי גיוס, מיון והכשרה של דירקטורים בחברות ממשלתיות / דוח
מסקנות הוועדה הציבורית לרפורמה במינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות, הכוללות תבחינים מחייבים, קידום גיוון, שקיפות מלאה וחיזוק הפריפריה, במטרה למנוע מינויים פוליטיים ולשפר את הממשל התאגידי (119 עמ')
| אסף מידני ● הוועדה הציבורית לעדכון דרכי גיוס, מיון והכשרה של דירקטורים בחברות ממשלתיות
עיקרי הרפורמה: סוף לעסקנות, תחילתה של מקצועיות
הפרופסור אסף מידני [צילום: יח"צ]
הגברת המקצועיות

  • קביעת תבחינים מחייבים למועמדים, שיתאמו לאופי הפעילות של כל חברה.
  • הדרישה להוכחת ניסיון ניהולי מוכח, כדי למנוע מינויים של אנשים חסרי רקע מתאים.
  • הרחבת טווח ההתמחויות הנדרשות, כך שדירקטוריונים יכללו מומחים מתחומים מגוונים כמו כלכלה, משפט, מדיניות ציבורית וטכנולוגיה.

גיוון אמיתי ולא רק על הנייר

  • שילוב ייצוג הולם לנשים, חרדים, ערבים, יוצאי אתיופיה, אנשים עם מוגבלויות ועולים חדשים.
  • פתיחת שערים למועמדים מהפריפריה, מתוך הכרה בכך שדווקא שם מצויים כישרונות מצוינים שאין להם נגישות למוקדי הכוח המסורתיים.
  • יצירת מאגר מועמדים רחב ומגוון, כדי לשים סוף לאותם פרצופים מוכרים שמתגלגלים בין תפקידי דירקטורים שוב ושוב.

שקיפות: די להחלטות מאחורי דלתיים סגורות

  • חובת פרסום הליך המינוי והשיקולים מאחוריו, כדי למנוע לחצים פוליטיים והטבות למקורבים.
  • הקמת ועדת מינויים בלתי תלויה, שתקבע מי ראוי לכהן כדירקטור – ולא פוליטיקאים עם אינטרסים.
  • קורסי הכשרה שיבטיחו שכל דירקטור חדש יבין את גודל האחריות שעל כתפיו, ולא ישמש חותמת גומי בלבד.

יו"ר הוועדה, הפרופסור אסף מידני, הצהיר כי "זו לא עוד הצעה – זה שינוי מהותי שישים סוף לניהול חובבני בחברות הממשלתיות. ההמלצות שלנו נועדו להבטיח שניהול כספי הציבור ייעשה בידי אנשי מקצוע אמיתיים, ולא חובבנים שנבחרו משיקולים זרים".

השר דודי אמסלם, המופקד על החברות הממשלתיות, מיהר לברך: "אני גאה להוביל את המהלך הזה. החברות הממשלתיות הן נכס ציבורי ולא ג'ובים פוליטיים. אנחנו כאן כדי לוודא שהטובים ביותר ינהלו את החברות האלו".
האתגרים ביישום הרפורמה
כפי שקורה לא פעם, גם כאן האתגר העיקרי הוא המעבר מהצהרות למעשים:
  • מאבק פוליטי חריף – שרים וחברי כנסת עלולים להתנגד לרפורמה מחשש לאובדן כוחם במינויים.
  • שינויים בחוק – יידרשו תיקוני חקיקה שיקבעו נורמות חדשות למינוי דירקטורים.
  • פיקוח ובקרה – יישום ההמלצות מחייב מנגנון פיקוח חזק, שיוודא שהן נאכפות ולא נעלמות בין סעיפי התקציב.

הממשלה צפויה לדון בהמלצות בקרוב. השאלה שנותרה פתוחה: האם הרפורמה אכן תצא לפועל, או שתטבע באוקיינוס של אינטרסים פוליטיים?
Author
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך: 04/02/2025 | עודכן: 04/02/2025
+השר סמוטריץ': תוכנית טראמפ - התשובה האמיתית לשביעי לאקטובר 11:14 05/02/25 | מירב ארד
יו"ר הציונות הדתית, שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳: "התוכנית שהציג אתמול הנשיא טראמפ היא התשובה האמיתית לשביעי לאקטובר, מי שביצע את הטבח הנורא ביותר על האדמה שלנו, ימצא את עצמו, מאבד את האדמה שלו לתמיד".

סמוטריץ' הוסיף: "עכשיו נפעל כדי לקבור סופית בעזרת השם את הרעיון המסוכן של המדינה הפלשתטינית על מה שראינו ושמענו אתמול מהנשיא טראמפ, צריך לומר תודה גדולה והרבה יותר ממילה טובה לראש הממשלה בנימין נתניהו, ולשר דרמר שמלווה אותו ביחסי ישראל - ארצות הברית הרבה מאוד שנים".

"כשהחלטתי להישאר בממשלה למרות התנגדותי לעסקה, כשהחלטתי לשמור על ממשלת הימין, הסברתי ששוכנעתי במחויבות העמוקה שלהם, של שר הביטחון, של יתר חבריי לממשלה לניצחון המלא ולהשמדת חמאס".


+מירי רגב: "הנהיגה הפרועה במגזר הערבי - סכנה לחיי אדם" 22:08 04/02/25 | עידן יוסף
השרה מירי רגב מתריעה בעקבות ריבוי תאונות הדרכים הקטלניות במגזר הערבי, שבו שיעור המעורבות בתאונות גבוה פי שניים מחלקו באוכלוסייה. היא ציינה מקרים חמורים שאירעו בסוף השבוע האחרון, בהם תאונת דרכים קטלנית בכביש 310 עקב עקיפה מסוכנת שגבתה את חייהם של זוג צעיר מבאר שבע, וכן דריסתם למוות של שלושה בני אדם בסכסוך באום אל-פחם.

רגב הדגישה את האחריות של ההנהגה הערבית המקומית לשיתוף פעולה עם הרשויות במאבק בנהיגה המסוכנת. "האירועים האחרונים ממחישים את הצורך הדחוף לפעול לצמצום תאונות הדרכים", אמרה, וקראה להנהגת המגזר לפעול יחד עם המדינה כדי למנוע טרגדיות נוספות.

בתוך כך, שרת התחבורה והבטיחות בדרכים צפויה לטוס בקרוב לכנס שרים בינלאומי בנושא בטיחות בדרכים במרוקו. זו תהיה הטיסה השנייה שלה לשם במהלך כהונתה, והתשיעית מאז כניסתה לתפקיד. הפעם היא לא צפויה להאריך את שהותה או לשלב בה חופשה פרטית. רגב תמריא ב-16 בפברואר ותשוב ב-20 בו. כלל טיסותיה מאז כניסתה למשרד נאמדות ביותר משני מיליון שקלים.
+בוארון: "דרמר ונתניהו רואים בעין בעין את המטרות הלאומיות" 13:38 04/02/25 | מירב ארד
ח"כ אביחי בוארון מגבה את תוכנית רה"מ נתניהו לשנות את הרכב צוות המו"מ על שלב ב' של עסקת החטופים, ולמנות את השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, לראש צוות המו"מ.

"צוות המו״מ לשחרור החטופים עסק בעבודה קדושה והוא ראוי להכרת תודה. יחד עם זה, צריך להיות עיוור כדי לא להבחין בסדק שהלך ונפער בשנה האחרונה בינו לבין הקבינט ולראש הממשלה, סדק שמעיד על פער תפיסתי בנוגע ליעדי המלחמה", כתב בוארון בחשבונו ברשת X.

בוארון הוסיף: "ראש הממשלה רשאי ואף חייב למנות שליחים מקצועיים ואנשי אמון, שרואים עין בעין איתו את המטרות הלאומיות כפי שהוגדר בקבינט: גם שחרור החטופים וגם מיטוט חמאס צבאית ושלטונית. רון דרמר עונה בדיוק על ההגדרה הזו. אין לי ספק שהאינטרס הישראלי יקבל חיזוק משמעותי כתוצאה ממינויו ומהחלפת צוות המו״מ."
ח"כ בוארון. גיבוי לנתניהו [צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
סוף לעסקנות בחברות הממשלתיות: הוועדה שהקים אמסלם הגישה המלצותיה
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: [email protected]