המכס בשיעור 25% על ייבוא פלדה ואלומיניום לארה"ב מכל מדינה שהיא נכנס לתוקפו הלילה (12.3.25) - הסלמה נוספת במלחמת הסחר העולמית בה פתח הנשיא
דונלד טראמפ.
האיחוד האירופי הודיע בתגובה על הטלת מכס בשיעור של 25% על ייבוא מארה"ב ב-28 מיליארד דולר - זהה להיקף ייצוא המתכות ממנו לארה"ב.
היצרנים האמריקנייפ של מתכות אלו קידמו בברכה את הצעד, הצפוי להעלות את עלויות הייצור של מכוניות, פחיות, פאנלים סולאריים ועוד - מה שעלול להאיץ את האינפלציה ולהאט את המשק. טראמפ ממשיך את מלחמת הסחר למרות שהבורסה בניו-יורק הגיבה עליה בירידות חדות, שהחלו שלשום ונמשכו אתמול (ואשר התמתנו יחסית רק בשל הסיכוי להפסקת אש באוקראינה). הוא גם לא שלל את האפשרות שהמכסים יביאו למיתון במשק האמריקני בהמשך השנה.
הספקית הגדולה ביותר של פלדה ואלומיניום לארה"ב היא קנדה, שכבר הודיעה שתטיל מכסי תגמול. ספקיות הפלדה הבאות אחריה הן ברזיל, מקסיקו, וייטנאם ו
קוריאה הדרומית, וספקיות האלומיניום - איחוד האמירויות, רוסיה וסין. מדינות אלו צפויות אף הן להגיב במכסים משלהן. טראמפ גם הודיע שיטיל ב-2 באפריל מכסי תגמול על מדינות הגובות כיום מכסים מארה"ב, כולל מדינות אירופה.
טראמפ הודיע בנפרד על מכסים בשיעור 25% על כל הייבוא מקנדה ומקסיקו ועל תוספת של 10% למכסים על הייבוא מסין - שלוש שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב (40% מכלל הסחר). המכסים על קנדה ומקסיקו נדחו בחודש, בעוד המכסים על סין נכנסו לתוקפם בתחילת השבוע. טראמפ נסוג אמש מהכפלת מכס המתכות על קנדה ל-50%, לאחר שממשלת מדינת אונטריו נסוגה מהטלת מס של 25% על ייצוא חשמל לארה"ב.
טראמפ הטיל מכסים על הפלדה והאלומיניום ב-2018, בטענה שהדבר נחוץ כדי להגן על התעשיה המקומית ועל הייצור לצרכים ביטחוניים. בשנים שלאחר מכן השיגו הוא והנשיא
ג'ו ביידן הסכמים עם קנדה, ברזיל, מקסיקו ומדינות באירופה והמכסים הוסרו. היצרנים המקומיים טענו, כי הנסיבות השתנו וכעת יש צורך בהגנה מחודשת עליהם מפני ייבוא במחירי היצף.
מנהיגי הסיעה הרפובליקנית בקונגרס מנעו אתמול, באמצעי פרוצדורלי נדיר, דיון בהצעה שהייתה מחייבת את טראמפ לבטל את המכסים על קנדה, סין ומקסיקו. הסיעה אישרה החלטה ולפיה כל השנה הקרובה היא יום אחד ארוך לצורכי מצבי אסון, מה שמונע משני הבתים לדון במהלכה בביטול מצב חירום עליו מכריז הנשיא. טראמפ הטיל את המכסים לאחר שהכריז על מצב חירום בשל ההסתננות והברחות הסמים (הנימוק הרשמי שלו להטלת המכסים על שלוש המדינות), והחוק מאפשר לקונגרס לבטל הכרזה כזאת.
הדמוקרטים בבית הנבחרים העלו הצעה לביטול מצב החירום, וממילא - לביטול המכסים שהוטלו מכוחו. ראשי הסיעה הרפובליקנית חששו שרבים מחבריה (המתנגדים עקרונית למכסים) יתמכו בהצעה; הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים הוא 218 מול 215, ובסנאט - 53 מול 47.
הרפובליקנים ביצעו את המהלך במסגרת ההצעה להמשך מימון הממשל, כדי למנוע השבתה חלקית שלו בסוף השבוע - וכך אילצו גם את מתנגדי המכסים בבית הנבחרים לוותר על יכולתם לבטל אותם. ההצעה אושרה בהצבעה על-פי החלוקה המפלגתית, ומהווה ויתור נוסף של הסיעה בקונגרס על סמכויות פיקוח מול טראמפ.