הבינה המלאכותית תשנה את פני מקצוע עריכת הדין - סבורים ראשי כמה מן המשרדים הגדולים, אשר דיברו (12.3.25) בפורום Duns 100 של חברת דירוג האשראי דן אנד ברדסטריט. הם דיברו לאחר שבשבועיים האחרונים פרסם בית המשפט העליון שני פסקי דין, בהם התייחס בחומרה רבה לתופעה של הגשת כתבי טענות המבוססים על "מובאות" מפוברקות תוצרת AI.
עו"ד כפיר ידגר, שותף מנהל במשרד גורניצקי, אמר: "ההתנגדות לעולם האפשרויות הבלתי מוגבלות שה-AI מציב בפנינו יכולה לעיתים להיות מגוחכת, מה גם שהיא חסרת סיכוי. הקדמה והטכנולוגיה החדשנית מאפשרות לנו להתמקד בליבת המקצוע: חשיבה אסטרטגית, שדרוג יכולות מו"מ וייזום והבנה עמוקה של צורכי הלקוח והגנה עליו. המכונה מייעלת תהליכים שבעבר ארכו שעות ארוכות, משפרת את דיוק המחקר המשפטי ומאפשרת נגישות חסרת תקדים למידע.
"החשש מפני טכנולוגיה הוא טבעי, אך ההיסטוריה מלמדת שהתנגדות לקדמה מובילה רק לדבר אחד - להישאר מאחור ואף להיעלם. עורכי הדין שישלבו בצורה חכמה, אחראית ויעילה
בינה מלאכותית בפרקטיקה שלהם, יוכלו להציע שירות איכותי יותר, מהיר יותר וממוקד יותר ואף להנגיש שירות מקצועי ואיכותי לקהלים נוספים. זוהי לא הבחירה בין אדם למכונה, אלא בין עורך דין שמשתמש בכלים המתקדמים ביותר, לבין מי שנצמד לשיטות העבר. מי שיסתגל - ישגשג; מי שיתנגד - יישאר מאחור".
עו"ד קובי בן-שטרית, שותף מנהל במשרד ארנון-תדמור-לוי, אמר: "אנו צופים שהבינה המלאכותית תחולל מהפכה בעבודת עורכי הדין בשני מישורים מרכזיים: יעילות תפעולית ומודל עסקי. ראשית, היא תקצר משמעותית את זמני התגובה ותצמצם את הצורך בכוח אדם פחות מיומן. משימות שנמשכו ימים יתקצרו לשעות בודדות, כאשר כלי AI יוכלו להפיק טיוטות ראשוניות, לסייע לעבור על מסמכים, לאתר תקדימים ולחסוך שעות של עבודה.
"שנית, נראה מעבר ממודל תמחור מבוסס שעות למודל מבוסס תפוקות וערך מוסף. זוהי התפתחות הכרחית לאור ההתייעלות הצפויה: משרדים יידרשו להעריך מחדש את האופן שבו הם מתמחרים את שירותיהם. עם זאת, חשוב להכיר במגבלות הטכנולוגיה הנוכחית. הכלים הקיימים עדיין אינם מפותחים דיים להחליף עורך דין בניסוח הסכמים מורכבים. יכולותיהם מרשימות בתחומים מסוימים כמו ניסוח באנגלית, תכתובות קצרות וסיכום מסמכים, אך עדיין חסרים בתחומים מורכבים יותר, אם כי התקדמות משמעותית נראית באופק.
"בטווח הארוך, תפקיד עורך הדין יעבור טרנספורמציה - מיישום טכני של הוראות חוק לתפקיד היברידי, הדומה יותר לאיש עסקים בעל מומחיות משפטית, המסוגל לתרגם חשיבה עסקית, לאסטרטגיה משפטית-עסקית, ולאחר מכן גיבוש מסמכים משפטיים מקיפים ונהירים".
סיוע במאבק בפייק ניוז
עו"ד יונתן אלטמן, יו"ר משרד עמית-פולק-מטלון, אמר: "אני מאמין ומקווה שהבינה המלאכותית תסייע לנו להתגבר על קשיים רבים. כך, למשל, הבינה המלאכותית יכולה לסייע במלחמה בפייק ניוז. יש לא מעט סטארט-אפים שעובדים על טכנולוגיות שיחשפו שקרים ושיאפשרו להבחין בין אמת לשקר, וזה יסייע לנו להיות מדינה טובה יותר, בדיוק כפי שכולנו שואפים. פייק ניוז הוא אחד האיומים הגדולים ביותר על החברה המודרנית. מידע כוזב יכול לעוות את התודעה הציבורית, לעורר פחד ושנאה, לערער אמון במוסדות ולפגוע בתהליכים דמוקרטיים. לכן, המאבק בו אינו רק עניין של עובדות, אלא של שמירה על חברה יציבה, מושכלת וצודקת".
עו"ד יעל ברץ, שותפה בכירה במשרד פרל, כהן-צדק, לצר, ברץ, אמרה: " היום קל, מהיר וכלכלי יותר עבור עורכי הדין להשתמש בבינה מלאכותית, שלעיתים קרובות מבצעת את המשימות הללו בדיוק רב. האם הצורך שלנו לפנות למתמחים מצטמצם משמעותית? ואם כן, איך עורך דין או מתמחה יוכל להפוך למיומן, אם בתחילת דרכו הוא אינו מבצע שוב ושוב את אותן מטלות ניסוח, קריאה ומחקר - משימות שבעבר היוו את הבסיס להכשרתו וכיום מבוצעות על-ידי בינה מלאכותית?
"אנחנו בעיצומו של תהליך מסחרר שמעצב מחדש את מקצוע עריכת הדין. האתגר שלנו הוא לא רק ללמוד כיצד להשתמש בבינה מלאכותית בצורה מושכלת, אלא גם לוודא שהדור הבא של עורכי הדין לא מאבד את היסודות החיוניים שכל כך חשובים למקצוע שלנו".
עו"ד
אלון פומרנץ, שותף מנהל במשרד
ליפא מאיר, אמר: "הבינה מלאכותית משנה את הדרך שבה עורכי דין עובדים, מתנהלים וחושבים. אין ספק שמדובר בכלי עוצמתי שיכול לייעל תהליכים, לחסוך זמן ולשנות את האופן שבו משרדים מעניקים שירות ללקוחותיהם. עם זאת, ההסתמכות העיוורת על AI ללא בדיקה מעמיקה, היא לא פחות מרשלנות מקצועית. עורך דין שמגיש כתבי טענות, חוות דעת או כל מסמך משפטי אחר מבלי לוודא את נכונותו, לא רק פוגע במעמדו ובאמון הלקוחות, אלא גם מסתכן בסנקציות משמעותיות.
"אנחנו עומדים בפני שינוי עמוק באופי המקצוע - תמחור השירותים צפוי להשתנות, ההתייעלות תגבר, ועורכי הדין יצטרכו להתמקד יותר באסטרטגיה וניתוח משפטי ופחות בעבודות טכניות. בסופו של דבר, בינה מלאכותית היא כלי נהדר, אבל האחריות על הדיוק והאתיקה המשפטית תמיד תישאר אצלנו".
יש צורך בכללים מחייבים
עו"ד גד אנושי, שותף בכיר במשרד בלטר-גוט-אלוני, אמר: "הבינה המלאכותית היא כבר מזמן חלק מהמציאות המשפטית. צריך להכיר ביתרונותיה, אך בד-בבד, אסור להתעלם מהאתגרים והסכנות שהיא מציבה. אנחנו כבר רואים את בתי המשפט בארץ ובחו"ל מסמנים קווים אדומים למי שלא יגלה אחריות בשימוש ב-AI. זו גישה נכונה, שגם הלשכה כרגולטור וגם אנו כמשרדים המובילים צריכים לאמץ. חייבים ליצור כללים מחייבים, ובמקביל לקבוע סנקציות חריפות לגבי עורכי דין שיטעו את בית המשפט עקב שימוש לא אחראי ב-AI, עד כדי שלילת רישיון".
עו"ד עופר בן-יהודה, ראש מחלקת ההיי-טק במשרד שבלת, אמר: "מהפכת ה-AI הולכת לשנות את מהותית את צורת העבודה של משרדי עורכי הדין. כבר לא מדובר 'רק' באימוץ כלים טכנולוגיים, אלא בגישה רחבה שרואה בבינה המלאכותית שותפה אסטרטגית בתהליכי העבודה, המסייעות בניסוח, ניתוח הסכמים, חיפושים משפטיים ועוד, לצד פיקוח ובקרה אנושית על כלל התוצרים המתקבלים.
"משרדים שמאמצים תפיסה זו מצליחים לייעל תהליכים ולפנות זמן לחשיבה יצירתית ואסטרטגית. העתיד שייך לאלה שיידעו להתגבר על החשש הטבעי משינוי, לבחור את הכלים המתאימים, יבינו איך להכשיר את הדור הבא של עורכי הדין ויטמיעו בינה מלאכותית בצורה נכונה ככלי משלים, תוך שמירה על איכות, דיוק ואתיקה מקצועית".