שופטי בית המשפט העליון רומזים (13.3.25), כי הם עשויים לקבוע שנציב שירות המדינה יתמנה בידי ה
ממשלה מבין שניים-שלושה מועמדים עליהם תמליץ ועדת איתור. הדברים נאמרו בדיון השלישי בעתירות נגד החלטת הממשלה אשתקד, ולפיה הנציב ימונה על-פי המלצתו של ראש הממשלה,
בנימין נתניהו.
במקור החליטה הממשלה, כי המינוי ייבדק בידי הוועדה למינויים בכירים - העוסקת רק בטוהר המידות. היועצת המשפטית לממשלה, גלי מיארה, טענה שיש לוודא שהנציב עומד בדרישות כשירות וניסיון, ולכן יש לעבור דרך ועדת איתור - שהיא תשפיע על מינוי רוב חבריה. מאוחר יותר הסכימה הממשלה שהמינוי הקרוב יהיה דרך ועדת מינויים, אשר תבחן את כשירותו של המועמד שיציג נתניהו. נכון לעכשיו המינוי מוקפא.
בא-כוחה של הממשלה, עו"ד דוד פטר, הזכיר, כי בשנת 2011 אישר בג"ץ את מינוי הנציב בידי הממשלה ללא ועדת איתור - עמדה עליה הגנה הפרקליטות. השופטת דפנה ברק-ארז העירה: "אדוני רוצה לאמץ את מה שהיה ב-2011, דהיינו שיהיו 150 אנשים שנבדקו כחלק מהתהליך? אי-אפשר לקחת רק מה שנוח מאותו תהליך". הוא אישר, כי מי שנבחר לבסוף לא היה אחד מבין אותם מועמדים.
ברק-ארז הוסיפה, שדברים רבים השתנו מאז 2011: היקף השירות הציבורי, מספר המשרות הפטורות ממכרז באישורו של הנציב, היקף תפקידו של הנציב ומוטת השליטה שלו. היא הזכירה, כי "יש פסיקה רבה של בית משפט זה, שפטור ממכרז אינו פטור מהליך תחרותי". פטר שב ואמר כי "הנציב חייב להיות בשליטת הציבור באמצעות הדמוקרטיה הייצוגית ובמינוי ראש הפירמידה", דהיינו נתניהו.
השופט
נעם סולברג אמר לנציגתה של מיארה, עו"ד שוש שמואלי, כי בהליך של ועדת איתור בהרכב שהציעה מיארה מאבדת הממשלה את השליטה במינוי, וזאת בניגוד לחוק הקובע שהיא תמנה את הנציב. שמואלי השיבה: "ההרכב הוא לדיון. צריך הליך תחרותי ואפשר לדון בפרטים, אבל הממשלה לא נענתה להצעות לקיים דיון".
סולברג: "ועדת מינויים שבראשה שופט, נציגי ציבור על-פי הסבב, היא תבדוק את הזיקה הפוליטית והכישורים - זה לא יכול להניח את הדעת?" שמואלי: "אין כאן הליך תחרותי. ייבחן רק המועמד שראש הממשלה ירצה". סולברג: "בוועדת איתור יהיה להפך - הממשלה קרוב לוודאי תצטרך להגיד 'כן' ונשמט כוח השליטה של הממשלה". שמואלי: "הוא נשמט בהרבה מאוד סעיפים שקבע המחוקק".
ברק-ארז הציעה: "האם ועדת האיתור יכולה להציג שלושה מועמדים והממשלה תבחר?" סולברג הוסיף: "כלומר, שיישאר בידי הממשלה שיקול דעת משמעותי". ברק-ארז: "זה מודל אפשרי". שמואלי: "צריך הליך תחרותי. אני לא רוצה להכריע מה ייאמר בדיון שסוף-סוף יתקיים". הנשיא
יצחק עמית חידד: "אין מניעה שוועדת איתור תציג שניים-שלושה מועמדים". שמואלי: "עקרונית אין מניעה". סולברג שאל האם המיטבי הוא הליך תחרותי, וכל דרך אחרת היא בלתי סבירה באופן קיצוני ודינה בטלות; שמואלי לא השיבה.
נציג ההסתדרות, עו"ד רונן ברומר, מנה שורה ארוכה של מינויים הנעשים בפטור ממכרז ובהם יש לנציב שירות המדינה השפעה רבה. הוא הזכיר בין היתר את הסטטיסטיקאי הראשי: "מינוי פוליטי עלול לעוות את הנתונים כדי להטות את דעת הקהל. זה נעשה בטורקיה וארגנטינה". עמית הגיב, בהתייחסו לניסיון למנות את
יוסי שלי לתפקיד בתחילת הקדנציה הנוכחית: "למה אדוני מרחיק? היה ניסיון כזה".