הרשות הפלשתינית - נכס או נטל לישראל ולעולם?

שלושה עשורים לאחר אוסלו, הרשות הפלשתינית נתפסת כגוף מושחת ומסית התומך בטרור תשלומים למחבלים ומשפחותיהם ומערכת חינוך המעודדת אלימות מעצימים את הסכסוך פרופ’ גבי סיבוני טוען כי הרשות מהווה כיום איום ביטחוני ומדיני חמור על ישראל

יואב יצחק חדשות ישראלי-פלשתיני תגובות
הרשות הפלשתינית הוקמה ב-1994 בעקבות הסכמי אוסלו במטרה לשמש בסיס להסדר שלום ולשלטון עצמי פלשתיני מוגבל. אלא שמאז, טוען אל”מ (מיל’) פרופ’ גבי סיבוני במאמר מקיף, הפכה הרשות מגוף שאמור לייצב את המצב הביטחוני לגורם עוין שמעמיק את הסכסוך ומאיים על ביטחון ישראל.

בסקירה ההיסטורית מציין סיבוני כי הרשות קיבלה לידיה שטחים, אמצעי שלטון ואף מערכות ביטחוניות, אך במקום להילחם בטרור - כפי שהתחייבה - היא מימנה אותו. תשלומי משכורות לאסירים ביטחוניים וקצבאות למשפחות “שהידים” הפכו לכלי מוסדי המעודד פיגועים. מערכת החינוך הפלשתינית והתקשורת הרשמיות ממשיכות להלל מחבלים ולחנך לדורות של עוינות לישראל.

שחיתות מוסדית והסתה ממוסדת

סיבוני מצביע על שחיתות עמוקה המלווה את הרשות מראשית דרכה - ניהול כושל של כספי תרומות בינלאומיות, העשרת מקורבים ומינוי בעלי תפקידים משיקולים פוליטיים. לטענתו, מנהיגי הרשות, בהם יאסר ערפאת ומחמוד עבאס, צברו הון עתק, בעוד כספי הסיוע לא שימשו לפיתוח כלכלה או תשתיות.

לצד זאת, הרשות פועלת נגד ישראל בזירה הבינלאומית - מהצטרפות ל-ICC ועד קידום הכרה חד-צדדית במדינה פלשתינית. היא גם מנצלת סיוע חיצוני כדי לקדם השתלטות בלתי חוקית על שטחי C, בסיוע מדינות אירופיות וארגונים בינלאומיים.

ביטחון - שיתוף פעולה בעייתי

על אף קיומו של תיאום ביטחוני עם ישראל, מזהיר סיבוני כי מנגנוני הביטחון הפלשתינים - שחומשו ואומנו בסיוע אמריקני - עלולים להפנות נשקם נגד ישראל. כבר כיום ניכרת מעורבות של אנשי ביטחון מהרשות בפיגועים, גם אם כיחידים. שילוב בין הסתה מתמשכת לבין נגישות לנשק מעלה סיכון להתפרצות רחבת היקף.

במאזן הכולל, טוען סיבוני, יש אומנם יתרונות מסוימים בקיומה של הרשות - כגון הימנעות מניהול ישיר של חיי היומיום של הפלשתינים ותיאום חלקי מול חמאס - אולם המשקל המצטבר של השחיתות, ההסתה, התמיכה בטרור והפגיעה בישראל בזירה הבינלאומית הופכים אותה לנטל חמור.

חלופות לעתיד

סיבוני מציע לבחון חלופות: הקמת “אמירויות” מקומיות על בסיס מבנה החברה הערבית או מתן אוטונומיה אזרחית רחבה, תוך שמירה על אחריות ביטחונית ישראלית מלאה ביהודה ושומרון. לדבריו, יש להעלות את הנושא לסדר היום הלאומי ולבחון חלופות אלו ביתר שאת, במיוחד על-רקע גילו המתקדם של יו”ר הרשות מחמוד עבאס והאפשרות לחילופי שלטון אלימים או התחזקות נוספת של חמאס.
Author
עיתונאי-חוקר. מייסד News1. מתמקד בחשיפות ובתחקירים בלעדיים בתחום המשפט העסקים והממשל. מקדש את חופש הביטוי. חשבון ב-X ↗ | פייסבוק ↗
תאריך: 14/09/2025 | עודכן: 14/09/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הרשות הפלשתינית - נכס או נטל לישראל ולעולם?
תגובות  [ 2 ] מוצגות   [ 2 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
שוכי איל
14/09/25 09:53
2
בני בנקר
14/09/25 13:27
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / ישראלי-פלשתיני
משפחותיהם של שרה מנדלסון ז"ל, שנרצחה אתמול בפיגוע בירושלים, ושל השוטר ניב פרץ ז"ל, שנהרג במהלך מרדף אחרי סוחרי נשק באום אל-פחם, החליטו לתרום איברים מיקיריהם - ובכך להציל חולים הממתינים להשתלות. קרניות עיניהם של השניים יושתלו בקרוב לחולים הממתינים לשוב ולראות.

משרד החקלאות ומועצת הזיתים הפלשתינית מעריכים כי עונת מסיק הזיתים לשנת 2025 ביהודה ובשומרון תהיה מן החלשות בעשור האחרון, בעקבות שילוב של חורף חם, מחסור בגשמים ונשירת פרי מוגברת.
08/09/2025 | עידן יוסף | חדשות

שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל, רב־אלוף אייל זמיר, החליטו (7.9.25) למנות את ניצב בדימוס יורם הלוי לתפקיד מתאם פעולות הממשלה בשטחים. הלוי יועלה לדרגת אלוף ויהיה חלק מהמטה הכללי של צה"ל. בכך, ממשיך צה"ל במגמת מינויים חריגים של יוצאי משטרת ישראל לתפקידים ביטחוניים רגישים.
07/09/2025 | עידן יוסף | חדשות

אחת מהתמונות שנצרבו בזיכרוני בשנות הסכסוך היהודי פלשתיני, לפני שבע שנים, תמונת ילדה, זרה לנוף הפלשתיני, מלאת זעם, חוצפה, פצצה מתקתקת של שנאה, אשר העזה לסטור לקצין ולחייל צה"ל מתגונן וכבול, מושפל ומובס.

הוועד הציבורי נגד עינויים, ארגון זכויות אדם שהוקם בשנת 1990, הגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה כנגד בנק לאומי למתן צו המורה לבנק להימנע מסירובו לאפשר ביצוע העברות בנקאיות מן האיחוד האירופי אל חשבון הבנק של הוועד, ולהחזיר לאיחוד האירופי כספים שהתקבלו בהעברה אל החשבון.
05/09/2025 | יצחק דנון | חדשות
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il