דוח האוצר: 58 אלף ימי עבודה אבודים ב-2024 בגלל שביתות

שנת 2024 התאפיינה בירידה במספר השביתות והעיצומים במגזר הציבורי אבל 41% מעובדי המדינה עדיין מצויים בסכסוך עבודה פעיל עיצומי המורים בחטיבות העליונות הובילו לעימות משפטי חריף על השאלה אם לשלם שכר מלא בזמן עיצומים המדינה מזהירה מפני תמריץ לעיצומים בכל השירות הציבורי

עידן יוסף חדשות תגובות
9 שביתות חלקיות במגזר הציבורי בשנת 2024
3 שביתות מלאות באותה שנה
58,218 ימי עבודה אבודים
8,734 עובדים השתתפו בעיצומים חלקיים
7,964 עובדים השתתפו בשביתות מלאות
48 סכסוכי עבודה פתוחים במגזר הציבורי בסוף 2024
41% מעובדי המדינה מצויים בסכסוך עבודה פעיל

דוח חדש של אגף הסכמי השכר ועבודה במשרד האוצר מסכם לראשונה את נתוני השביתות והעיצומים במגזר הציבורי לשנת 2024 ומציג תמונה מורכבת: מצד אחד ירידה בהיקף הצעדים הארגוניים, מצד שני שיעור גבוה מאוד של עובדים המצויים תחת סכסוך עבודה פעיל (דצמבר 2025).

מגמת שיפור - אבל רחוקה מסיום

על-פי הדוח, מספר השביתות והעיצומים ב־2024 היה נמוך יחסית לשנים הקודמות. במגזר הציבורי כולו התקיימו תשע שביתות חלקיות ושלוש שביתות מלאות בלבד, שבמהלכן אבדו 58,218 ימי עבודה - חישוב המשלב את מספר ימי השביתה במספר השובתים בכל אחד מהאירועים. סך הכל 8,734 עובדים השתתפו בעיצומים חלקיים, ו־7,964 עובדים שבתו שביתה מלאה.

באוצר מייחסים את הירידה לכמה מהלכים ארוכי טווח: ההסכם עם הסתדרות המורים שנחתם ב־2022 וייצב את מערכת החינוך; הסכם המסגרת שנחתם ב־2023 עם ההסתדרות הכללית, שבו עוגן מנגנון "הקופסה" לניהול מתואם של תקציבי שכר; והמשא-ומתן המתמשך עם ההסתדרות הרפואית במהלך 2024, שנחתם לבסוף כהסכם קיבוצי בלי צעדים ארגוניים. בנוסף מציין הדוח את השפעת מלחמת "חרבות ברזל", שהחלה בסוף 2023 והפחיתה את המוטיבציה לנקוט שביתות במערכת הציבורית.

הטענה המרכזית של הכותבים היא שמנגנון שיטתי של הידברות, תכנון תקציבי משותף ובניית אמון בין המדינה לארגוני העובדים מצליח למנוע הסלמה לסכסוך גלוי - כל עוד שני הצדדים מחויבים לכללים מראש.

הפרדוקס: פחות שביתות - הרבה סכסוכים פתוחים

כאן מגיע טוויסט פחות מעודד: אף שמספר הצעדים הארגוניים ירד, הדוח מגלה כי חלק ניכר מעובדי המדינה עדיין חיים על "מדף" של סכסוך עבודה פתוח. בדיקה שנערכה בדצמבר 2024 מצאה 14 סכסוכי עבודה פעילים במשרדי הממשלה בלבד, ו־48 סכסוכים פתוחים במגזר הציבורי כולו שטרם יושבו.

המשמעות היא ש־41% מעובדי המדינה נמצאים תחת סכסוך עבודה פעיל. בפועל, בכל רגע נתון יכולה להתלקח שביתה כמעט בלי התראה, והמערכת פועלת במצב מתמשך של חוסר יציבות. הדוח מכנה סכסוכים כאלה "סכסוכי מדף" - מחלוקות שמוכרזות ונשארות פתוחות שנים, גם בלי צעדים ארגוניים יומיומיים, אך ממשיכות לרחף מעל יחסי העבודה ולהקשות על תכנון ארוך טווח.

לטענת אגף השכר, מצב כזה אולי נוח לעתים לארגוני העובדים, שמחזיקים בקלף לחץ קבוע, אבל בעייתי מאוד למעסיק הממשלתי ולציבור, שנשאר חשוף לשיבושים פתאומיים בשירותים חיוניים.

שכר ראוי בזמן עיצומים - הכלי שנשחק

החלק החד ביותר בדוח עוסק בכלל היסוד של דיני העבודה - "שכר ראוי" בזמן שביתה חלקית. הכלל פשוט: בזמן עיצומים העובד מקבל רק את חלק השכר המשקף את העבודה שביצע בפועל, ולא את מלוא שכרו ההסכמי. זהו מנגנון שאמור לאזן בין זכות העובדים לשבות לבין זכות המדינה להגן על השירות לציבור.

על בסיס עיקרון זה מדווח האוצר כי בשנת 2024 התקיימו תשע שביתות חלקיות. רק באחת מהן הושלם הליך מלא של חישוב שכר ראוי ותשלום חלקי לעובדים; בחמישה מקרים נוספים ההכרעה על שיעור השכר הראוי עדיין תלויה ועומדת. במלים אחרות, גם כאשר מתקיימים עיצומים, יישום הכלל בפועל קשה ומסורבל.
פרסום בנושא שביתות ועיצומים במגזר הציבורי לשנת 2024 / דוח
סיכום ראשון של תמונת השביתות והעיצומים במגזר הציבורי בשנת 2024, מציג ירידה בהיקף הצעדים הארגוניים לצד אזהרה מפני פגיעה חמורה במנגנון "השכר הראוי" בעקבות פסק הדין בעניין עיצומי המורים (4 עמ')
| אגף השכר והסכמי עבודה משרד האוצר
עיצומי המורים בחטיבות העליונות - מהשדה לבית המשפט

כדי להבין עד כמה המנגנון עדין, הדוח מתמקד במקרה של עובדי ההוראה בחטיבות העליונות. בשנים 2024-2022 נקט ארגון המורים שורת עיצומים רחבה: ביטול פעילויות חוץ־לימודיות אחרי השעה 15:30, ביטול טיולים שנתיים ומסיבות סיום, ואי־דיווח על ציונים. כל זה בזמן שמתנהל משא-ומתן להסכם שכר חדש, שנחתם לבסוף בספטמבר 2024.

במשרד האוצר ניסו להחיל את עקרון השכר הראוי ולחשב כמה מתוך שכרו של כל מורה אמור להיגרע בגין הפעולות שלא בוצעו. אלא שהעיצומים נגעו למשימות חינוכיות שקשה מאוד לכמתן בזמן מדויק: חניכה אישית, פעילות חברתית, הערכת תלמידים, אירועי סיום. שכר המורים - כמו רוב עובדי המגזר הציבורי - אינו נבנה כאוסף של משימות עם תג מחיר פרטני, אלא כתשלום כולל.

ארגון המורים פנה לבית הדין הארצי לעבודה וטען כי אי-אפשר ליישם שכר ראוי במקרה כזה. בית הדין קיבל את עמדת הארגון: מאחר שלא הוצגה מתודולוגיה מדויקת לכימות היקף המשימות שהושבתו, קבע בית הדין כי יש לשלם לעובדי ההוראה את מלוא שכרם ההסכמי, כאילו לא נקטו עיצומים כלל.

המדינה לבג"ץ: פסק הדין "שומט את הקרקע" מתחת למשפט העבודה הקיבוצי

המדינה לא קיבלה את ההכרעה והגישה בספטמבר 2025 עתירה לבית המשפט העליון, בבקשה לבטל את פסק הדין. בעתירה נטען כי ההחלטה סותרת הלכות קודמות, מרוקנת מתוכן את כלי השכר הראוי ומפרה את האיזון בין עובדים למעסיק במערכת יחסי העבודה הקיבוציים.

לטענת האוצר, אם עובד יכול לנקוט עיצומים רחבים - להשבית חלק מרכזי מעבודתו - ועדיין לקבל שכר מלא, אזי כל מנגנון איזון נעלם: מצד אחד העובדים מפעילים לחץ משמעותי, מצד שני אין סנקציה כלכלית שתמתן את העיצומים. הדוח מזהיר כי פסק הדין יוצר "תמריץ חיובי לנקיטה בעיצומים" לא רק במערכת החינוך אלא בכל המגזר הציבורי, במיוחד בתחומים שבהם אופי העבודה מורכב ואינו ניתן למדידה פשוטה. כבר עכשיו, כך נטען, יש ארגוני סגל זוטר באקדמיה שנוקטים צעדים דומים בהשראת עיצומי המורים.

מנקודת מבט ביקורתית, יש כאן דילמה אמיתית: מצד אחד, קשה לדרוש מעובד להסכים לקיצוץ בשכר כאשר קשה להסביר לו כיצד בדיוק חושב החלק שנגרע. מצד שני, ביטול מעשי של שכר ראוי הופך את השביתה החלקית לכלי כמעט חסר סיכון עבור העובדים - ויקשה מאוד על המדינה לנהל שירות ציבורי רציף.

המוסד ליחסי עבודה - ניסיון לייצר מסלול עוקף שביתה

הדוח מציג מהלך נוסף שנועד לצמצם הסלמה לסכסוכים: הקמת "המוסד ליחסי עבודה" בתחילת 2025, יוזמה משותפת של משרד האוצר והסתדרות העובדים הכללית. המוסד אמור לשלב מנגנוני גישור, בירור עובדות ומחקרים מקצועיים, מתוך מטרה ליישב סכסוכים בדרכי שלום ולחזק את השיח בין המדינה לארגוני העובדים עוד לפני שהמחלוקת מתרגמת לשביתה.

לטעמי, זוהי נקודת האור המשמעותית בדוח: אם המוסד החדש יפעל באמת כמסגרת מקצועית ניטרלית, הוא יכול להחליף חלק מה"סכסוכי מדף" בשולחן משא-ומתן ממוקד. אבל אם יהפוך לזירת גניבה של זמן או לפלטפורמה הצהרתית בלבד, הוא רק יוסיף עוד שכבת ביורוקרטיה על מערכת שכבר כורעת תחת נטל הוועדות וההליכים.

אחריות המשרדים - לא רק של ארגוני העובדים

הדוח מזכיר כי החלטת ממשלה 219 מחייבת את המשרדים להעביר לאגף השכר נתונים מלאים על שביתות ועיצומים. מי שלא יעשה זאת, עשוי למצוא עצמו חשוף להליך משמעתי. זהו ניסיון להפוך את המידע לנכס ניהולי, לא רק לכלי במאבק מול ארגוני העובדים.

עם זאת, הדגש במסמך הוא עדיין על התנהלות העובדים והארגונים, פחות על השאלה כמה מן הסכסוכים מתחילים בכלל ביוזמת המעסיק - קיצוץ תקנים, עומס בלתי סביר, או רפורמות חד־צדדיות. מי שמחפש בדוח ביקורת עצמית עמוקה על המדינה כמעסיקה, יתקשה למצוא אותה.

המספרים שבדוח מספרים סיפור כפול. מצד אחד, פחות שביתות מלאות ועיצומים רחבים פירושם פחות ימים ללא לימודים, פחות ביטולים של ניתוחים ופחות תורים שבאים והולכים לפי חדשות הבוקר. מצד שני, העובדה שכמעט מחצית מעובדי המדינה נמצאים בסכסוך עבודה פעיל מעידה שהמערכת רחוקה מיציבות אמיתית.

המאבק על "השכר הראוי" הוא לפיכך לא רק ויכוח טכני בין משפטנים, אלא שאלה איך נראה השירות הציבורי בשנים הבאות: האם שביתה חלקית היא כלי מדוד, שמופעל בזהירות כי היא כרוכה גם במחיר כלכלי לעובדים; או שהיא הופכת לכלי לחץ כמעט חינמי, שבצל המורכבות של עבודת השירות הציבורי כמעט תמיד יסתיים בשכר מלא.
Author
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך: 11/12/2025 | עודכן: 11/12/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
דוח האוצר: 58 אלף ימי עבודה אבודים ב-2024 בגלל שביתות
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il