בסנט מכריז על ניתוק עורקי הכלכלה האירנית - עראקצ'י: מהלך נואש

שר האוצר האמריקני הכריז על "שעת השי"ן הכלכלית" שנועדה לנתק את טהרן ממקורות מימון, נפט ומסחר ● האיום מופנה גם למדינות, בנקים וחברות שימשיכו לסייע למשטר ● עראקצ'י: הלחץ האמריקני הוא ביטוי לייאוש ● סין, הרוכשת יותר מ-80% ממשלוחי הנפט האירניים, נמצאת במוקד הלחץ

עידן יוסף חדשות מלחמה נגד אירן תגובות
ארה"ב נערכת לפתוח עם שחר בשלב חדש במערכה נגד אירן - מתקפה כלכלית ופיננסית רחבת היקף שנועדה לנתק את המשטר בטהרן ממקורות ההכנסה, המסחר והמימון שנותרו לו. שר האוצר האמריקני סקוט בסנט הודיע (24.8.26) כי הממשל מתכוון להפעיל את מלוא סמכויותיו נגד אירן ונגד מדינות, חברות וגופים פיננסיים שימשיכו לסייע לה.

בסנט הגדיר את המהלך כ"שעת השי"ן הכלכלית" וכ"מתקפה הפיננסית הגדולה ביותר שנערכה אי-פעם נגד יריב". לדבריו, לאחר שהנשיא דונלד טראמפ פגע באופן נרחב ביכולת הצבאית של אירן ובתוכנית הגרעין שלה, נכנסת המערכה ל"משחק הסיום".

שר האוצר כתב בחשבונו ברשת X: "הנשיא טראמפ פירק את יכולותיה הצבאיות של אירן, השמיד כמעט 100% מהמפעלים הצבאיים שלה וקבר את תוכנית הגרעין שלה. אנחנו נכנסים כעת לשלב הסיום. עם שחר תחל שעת השי"ן הכלכלית - המתקפה הפיננסית הגדולה ביותר שנערכה אי-פעם נגד יריב".

הטענות בדבר היקף הפגיעה בתוכנית הגרעין ובתעשיה הצבאית הן טענותיו של בסנט והממשל האמריקני. הן אינן מלמדות כשלעצמן כי היכולות האירניות הושמדו לחלוטין.

המטרה - ניתוק העורקים הכלכליים

בסנט הפנה למאמר שפרסם ב"פייננשל טיימס", ובו פירט את עקרונות המהלך. לדבריו, הממשל האמריקני אינו מסתפק עוד בפגיעה ישירה בכלכלה האירנית, אלא מבקש להעמיד בפני מדינות וגופים ברחבי העולם ברירה: המשך הקשרים הכלכליים עם טהרן - או הסתכנות בבידוד ובפגיעה בקשריהם עם המערכת הכלכלית והפיננסית הבינלאומית.

בסנט מנה את הגורמים המסייעים, לדבריו, לקיום הכלכלה האירנית: רוכשי נפט, חברות המובילות אותו, חלפני כספים, אזורי סחר חופשי המשמשים להעברת כספים, חברות תעופה, מרשמי ספנות, בנקים וגופים המאפשרים העברות דלק בלב ים.

לדבריו, מדינות מסוימות ממשיכות לסייע לטהרן משום שהן מעריכות כי המחיר שתגבה אירן על התנגדות לה גבוה יותר מהמחיר שתגבה ארה"ב על הפרת העיצומים. וושינגטון מבקשת כעת לשנות את המשוואה הזאת.

"הרפובליקה האיסלאמית התקיימה באמצעות הצגת סחיטה כערבויות ביטחוניות", כתב בסנט. לדבריו, המשטר האירני שאב כוח מההנחה שתגובה אירנית היא ודאית ואילו האכיפה האמריקנית נתונה למשא-ומתן. "תחת הנשיא טראמפ, התקופה הזאת הסתיימה".

סין במוקד הלחץ

אחד היעדים המרכזיים של המהלך הוא צמצום דרמטי של יכולתה של אירן למכור נפט. סין היא הלקוחה החשובה ביותר של הנפט האירני, ולפי נתונים שפורסמו בענף האנרגיה היא קולטת יותר מ-80% ממשלוחי הנפט היוצאים מאירן. בשל כך, יכולתה של וושינגטון להעמיק את הפגיעה בהכנסות טהרן תלויה במידה רבה ביכולת להרתיע בתי זיקוק, סוחרים, חברות ספנות וגופים פיננסיים סיניים מהמשך העסקות.

היצע הנפט האירני לרוכשים בסין כבר הצטמצם באופן ניכר על-רקע המערכה והפגיעה בתנועת המיכליות. לפי נתוני מעקב שפורסמו בימים האחרונים, יצוא הנפט האירני ירד באוגוסט לכ-534 אלף חביות ביום, לעומת ממוצע של כ-1.4 מיליון חביות ביום בשנת 2025.

בסנט הזהיר כי האיום אינו מוגבל למדינות הרוכשות נפט. כל מדינה או גוף שישמשו צינור להעברת כספים, סחורות או שירותים עבור המשטר עלולים להיפגע מהצעדים האמריקניים.

"כל מדינה המשמשת עורק פיננסי למשטר גווע צריכה לצפות לחלוק עמו את הבידוד", כתב. לדבריו, מי שישמש "מקלט לטרור" עלול להפוך בעיני ארה"ב ל"מנודה עולמי".
עראקצ'י. דורש יחס של כבוד לאירן
טהרן: האמריקנים נואשים

שר החוץ האירני עבאס עראקצ'י דחה את האיומים וטען כי החזרה להפעלת לחץ כלכלי מעידה על כישלונה של המדיניות האמריקנית. לדבריו, אירן התמודדה במשך שנים עם עיצומים והצעדים החדשים לא יכניעו אותה.

עראקצ'י טען כי ארה"ב שבה לאמצעי לחץ כלכליים לאחר שלא השיגה, לדבריו, את יעדיה באמצעים צבאיים. הוא קרא לוושינגטון לפנות לטהרן "בכבוד, בצדק ובכבוד הדדי" אם ברצונה להגיע לפתרון מדיני.

העימות הכלכלי מגיע כאשר הכלכלה האירנית נתונה ממילא בלחץ כבד. המטבע המקומי הידרדר לשפל, ההכנסות מיצוא נפט נפגעו והקשיים בתנועת הספנות דרך מצר הורמוז מכבידים הן על אירן והן על שוקי האנרגיה בעולם.

אירן מאיימת על המדינות שיצטרפו

מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של אירן, מוחסן רזאאי, הזהיר מדינות באזור מפני הצטרפות למערכה הכלכלית האמריקנית. לדבריו, טהרן עשויה לראות בסיוע לצעדים נגדה פעולה עוינת ולהגיב גם בתחום יצוא הנפט מהמפרץ הפרסי.

האיום האירני מחדד את לב המהלך שעליו הכריז בסנט: וושינגטון מבקשת לגרום למדינות לחשוש מהמחיר האמריקני של המשך היחסים עם אירן יותר משהן חוששות מהתגובה האירנית לניתוקם.

בסנט כתב כי הנשיא הכין את התנאים להפעלת "כל סוכנות, כל סמכות וכל פעולה שרבים הניחו שלעולם לא נשתמש בה". עם זאת, הוא לא פירט עדיין את מלוא הצעדים שייכללו בשלב החדש ולא הציג רשימה מלאה של המדינות, החברות והגופים שייפגעו.

מפקד צבא פקיסטן בדרך לטהרן

במקביל להסלמה הכלכלית, נמשכים הניסיונות לפתוח ערוץ מדיני. מפקד הכוחות המזוינים של פקיסטן, פילדמרשל אסים מוניר, צפוי להגיע לטהרן בראש משלחת לשיחות עם בכירים אירנים. משרד החוץ האירני מסר כי הביקור נועד לעסוק בשיתוף הפעולה בין המדינות ובמאמצים להשבת השלום והביטחון לאזור.

פקיסטן מנסה למלא תפקיד מתווך בין טהרן לוושינגטון, בשעה שבאירן ממשיכים להשמיע מסרים שלפיהם פתרון מדיני עדיין אפשרי אם ארה"ב תשנה את אופן התנהלותה.

האיום הצבאי נותר על הפרק

לצד הדגש על הפעלת כוח כלכלי, בסנט הבהיר כי וושינגטון אינה שוללת שימוש נוסף בכוח. לדבריו, בידוד פיננסי מוחלט עשוי לצמצם את הצורך בפעולה צבאית, אך אם אירן תפעל נגד כוחות אמריקניים או נגד שכנותיה במפרץ, טראמפ יגיב "במהירות ובנחישות".

שר האוצר סיכם את היעד שהציב הממשל: "המטרה שלנו היא לנתק כל עורק חיים כלכלי שמקיים את המשטר העריץ - עד שטהרן תישאר לבדה".
Author
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך: 24/08/2026 | עודכן: 24/08/2026
+יורש העצר האירני: הדולר חצה 200,000 טומאן - קורא לאזרחים להפיל את המשטר 05:21 24/08/26 | יואב יצחק | לרשימה המלאה
רזא פהלווי קובע כי ערך המטבע צנח פי 28,571 מאז המהפכה ▪ קורא לאזרחים ולפקידי ממשל באירן לחבל בפעילות הרפובליקה האיסלאמית ▪ מזהיר כי השלטון הוביל לעוני ולבידוד המדינה ▪ מבהיר שתיקון פנימי אינו אפשרי במציאות הנוכחית
רזא פהלווי. המשטר הנוכחי מוביל את אירן לתהום [צילום: AP/Mark Schiefelbein]
+עירק מציעה להקים מועצת ביטחון משותפת לאירן ולסעודיה 04:41 24/08/26 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
היועץ לביטחון לאומי של עירק קאסם אל-אערג'י חשף כי בגדד הציעה להקים מועצת תיאום ביטחונית משותפת עם אירן וסעודיה ▪ לדבריו, המשבר העיקרי בין ריאד לטהרן הוא חוסר אמון ▪ במקביל הבהיר כי 30 בספטמבר יהיה מועד תחילת המהלך לריכוז נשק המיליציות בידי המדינה - ולא המועד האחרון להשלמתו
היועץ לביטחון לאומי של עירק, קאסם אל-אערג'י [צילום: התקשורת הערבית]
+האיום מאירן: יוון מעבירה סוללת פטריוט מקרפתוס למפרץ סודה 03:38 24/08/26 | יואב יצחק | לרשימה המלאה
המהלך נועד לעבות את מערך ההגנה סביב הבסיס האסטרטגי בכרתים המשמש את נאט"ו ▪ ההחלטה התקבלה לאור אזהרות בכירים בטהרן על כוונה לפגוע ביעדים אמריקניים ▪ בולגריה פינתה שני מטוסי תדלוק משטחה ▪ טווח הטילים הבליסטיים מסכן את דרום-מזרח היבשת
סוללת פטריוט. הוזזה בגלל איומי אירן
+טהרן מאיימת בפיתוח פצצת גרעין: "הרתעה יעילה ממאות מטוסי קרב" 03:29 24/08/26 | יואב יצחק | לרשימה המלאה
מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי מוחסן רזאי מאיים בשינוי דוקטרינה צבאית להתקפית ▪ תקיפות ארה"ב על מתקני הגרעין הוכיחו כי אמנת ה-NPT אינה מגנה ▪ פקיעת 60 ימי שיחות ללא הסכם ▪ סנקציות חסרות תקדים
מוחסן רזאי. אחזקת נשק גרעיני זולה יותר להרתעה [צילום: AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
בסנט מכריז על ניתוק עורקי הכלכלה האירנית - עראקצ'י: מהלך נואש
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: [email protected]