יועצי הבריאות והדיאטנים צריכים להיות יותר מדוייקים בפעם הבאה שהם מסבירים לנו כי "ירקות ופירות" טובים לבריאות, כך עולה ממחקר חדש שנעשה על-ידי מומחה לתזונה באוניברסיטת אילינוי.
הסיבה לכך, על-פי המחקר, נעוצה בעובדה כי אדם שאוהב ירקות הוא בעל טעמים שונים למזון והרגלים חברתיים שונים מאדם המעדיף פירות. פנייה לשתי הקבוצות יחד פוגמת למעשה ביעילות של מסע תעמולה חינוכי ל"בריאות טובה יותר", המבקש לעודד להפחית את צריכת היתר של החטיפים, הקינוחים והמזונות השמנים.
מן המחקר, שפורסם בגליון נובמבר של עיתון 'איגוד התזונה האמריקני', עולה כי אנשים המעדיפים ירקות על פירות אכלו מאכלים יותר מתובלים, שתו יין לעיתים יותר תכופות בזמן הארוחה, בישלו ארוחות מורכבות יותר ואהבו לנסות מתכונים חדשים.
אוהבי הפירות לעומתם, לא רק שנטו להיות בעלי תשוקה גדולה יותר למתוקים אלא נמצאו גם פחות הרפתקניים במטבח, אירחו מעט אורחים ואכלו קינוחים לעיתים קרובות יותר לאחר הארוחה.
משיכתם של אוהבי הירקות לתחושה של טעם חריף או מר מלווה בעקביות את משיכתם למזונות מתובלים וליין אדום בעוד 'השן המתוקה' של אוהבי הפירות מלווה במשיכתם הקבועה לקינוחים.
בעזרת הידע על השוני בהרגלי הבישול והעדפות המזון של שתי קבוצות אלו, תזונאים או מומחי בריאות יכולים 'לתפור' המלצות בנושא תזונה טוב יותר. אפשר להדגיש לדוגמא עד כמה פירות הם תחליפים בריאים יותר לקינוחים או ממתקים, וכיצד פירות יכולים להוות דרך קלה לסיים ארוחה ללא זמן נוסף או כשרון בישול מיוחד.
לעומת זאת, אדם עם חיבה למזונות מתובלים ומעניינים אפשר לעודד לנסות רטבים שונים עם ירקות יותר מאשר אכילת בשר ולשכנעו להרשים את האורחים המוזמנים לארוחה עם בחירה נכונה של יין.
במחקר צויין, כי עבור מומחי הבריאות והמחנכים - החשיבות בבחירת מטרה בעלת מסרים שונים לקבוצות שונות יכולה להיות ההבדל בין עלות של תוכנית חינוך יעילה ובין בזבוז משאבים לתוכנית כזו.
המחקר התבסס על בחירה אקראית של 2,000 בוגרים שלקחו חלק בסקר. ל-770 המשתתפים (38%) שהשלימו את הסקר היו 1.6 ילדים בממוצע החיים בבית, הם היו בני 37 ובעלי הכנסה ממוצעת של 38,000 דולר. 70% מהמגיבים היו אנגלו-אמריקנים ו-61% היו נשים. מתוך כל אלו, 508 קוטלגו כאוהבי פירות או ירקות על-ידי שימוש בשיטת מיון המבוססת על דירוג העדפתם לפירות וירקות ועל-ידי הערכתם העצמית.