מזה זמן רב, אנו שומעים כי חיטה מלאה טובה לבריאותנו. למרות זאת, אנשים רבים עדיין מסתכלים על מוצרים אלו בחשדנות ומתייחסים אליהם כ"מזון בריאות" שאנשים 'אמיתיים' אוכלים רק לעיתים רחוקות. בארצות הברית לפחות נראה כי גישה זאת תשתנה בקרוב מאחר ובמהדורה האחרונה של 'הקווים המנחים לתזונה בארצות הברית' דווח כי כל אדם בוגר צריך לאכול לפחות שלוש מנות של חיטה מלאה בכל יום.
צריכה עשירה בחיטה מלאה נמצאה קשורה במספר מחקרים לשיעור נמטך של מקרי מוות הן ממחלות לב והן מסרטן. בנוסף לשמירה על משקל תקין, התעמלות והרגלי בריאות אחרים צריכה של חיטה מלאה יכולה להסתכם בשיעור נמוך ב-17%-35% של מקרי מוות ממחלות אלו.
ההגנה מפני מחלות לב נובעת כפי הנראה מהוויטמינים נוגדי החמצון שבחיטה המלאה ומהפוטוכימיקלים, הסיבים או המינרלים. לכאורה, על-ידי שיפור הרגישות לאינסולין וצמצום בתפקוד לקוי של אינסולין, אצל אנשים הסובלים מסינדרום מטבולי (בעייה בחילוףהחומרים) חיטה מלאה מסייעת גם במניעת סוכרת. ישנם חוקרים שמציעים כי שיפור זה בסינדרום מטבולי הוא הגנה נוספת נגד מחלות לב.
רמות גבוהות של חומרים נוגדי חמצון
אותם מרכיבים בחיטה המלאה המגנים מפני מחלות לב מסייעים גם במניעת מספר סוגים של סרטן.
סיבים, וסוגים מסויימים של עמילנים, בחיטה מלאה תוססים במעי הגס ויוצרים חומרים שיכולים לחסום את ההשפעות המדרבנות את הסרטן. מחקר חדש שהוצג בוועידה האחרונה של המוסד האמריקני לחקר הסרטן הראה גם כי מזונות אלו מכילים רמות גבוהות הרבה יותר ממה שסברו עד כה של פוטוכימיקלים נוגדי חמצון הנקראים חומצה קארבולית.
פוטוכימיקלים אלו וחומרים נוגדי חמצון אחרים בחיטה מלאה יכולים למנוע ולפעמים אף לתקן את הנזק לתאים הנגרם ממולקולות מגיבות הנקראות רדיקלים חופשיים. בנוסף, מדענים מאמינים כי חומרים אחרים בחיטה מלאה יכולים להשפיע על רמות הורמונים ואף להוריד את הסיכון של סרטן הקשור לרמות הורמונים כמו סרטן השד.
שמירה על המשקל היא יתרון נוסף באכילת חיטה מלאה. באחד המחקרים שנעשו דווח כי נשים שאכלו מזונות מחיטה מלאה שקלו פחות ועלו פחות במשקל במהלך 12 שנים מאשר אלו שצרכו פחות חיטה מלאה.
על-ידי צמצום רמות הורמון האינסולין החיטה המלאה מונעת את אחסון השומן בגוף. חיטה מלאה גורמת לצמצום רמת הורמון האינסולין המקדם אחסון שומן. חיטה מלאה גם גורמת לתחושת שובע לאורך זמן המאפשרת לאנשים לאכול פחות.
חברות לייצור מזון מגיבות למידע ולמחקרים ולאור התעניינות הגוברת בציבור שיווק הדגנים מחיטה מלאה יוכפל בקרוב. חוקרים רבים ממליצים כי לארוחת הבוקר כדאי לבחור דגנים מחיטה מלאה או שיבולת שועל כמרכיב ראשון.