הממתיק המלאכותי פוגע בבריאות. כך עולה ממחקר שערכו מדענים איטלקיים, שמצאו קשר בין השימוש בו ללוקמיה אצל מכרסמים.
האספרטיים מתוק פי 200 מסוכר והוא נמצא בשימוש בכל העולם במשקאות דלי קלוריות ובמזונות שונים.
מומחי תקנים בתחום המזון אומרים, כי מחקרים קיימים מראים שהחומר בטוח, אך יבחנו את המחקר הנוכחי, שפורסם בעיתון הרפואי למחקר אונקולוגי. הם ציינו כי לא סביר שהממתיק מזיק לבני אדם באותה דרך שנמצא מזיק לחולדות.
הערכות מחודשות לגבי הממתיק
בעבר הועלו חששות לגבי האספרטיים, אך מניתוח של כ-500 מסמכים של קובעי התקנים בבריטניה בשנת 2002, עלה כי לא קיים כל איום לצרכנים.
בכוונת הרשויות האירופאיות לבטיחות במזון (FSI) לקחת על עצמן ביצוע הערכות לגבי מחקר זה, כדי לקבוע האם ישנן השלכות גם על בריאות בני אדם. מדענים בריטיים הגיבו למחקר ואמרו כי במידה ואכן קיים סיכון לבני אדם, הרי שמדובר בסיכון קטן מאד.
המחקר
החוקרים, מהמרכז לחקר הסרטן שבבבולניה, איטליה האכילו חולדות במשך שמונה שבועות, בריכוזים שונים של אספרטיים. בהשוואה לחולדות שהיוו קבוצת ביקורת ולא קיבלו אספרטיים, נקבות רבות בניסוי פיתחו לימפומה (סוג של גידול) או לוקמיה (סרטן הדם) - הסיכון עלה בהתאמה לכמות האספרטיים.
לדברי החוקרים, המחקר מעלה חששות לגבי רמות האספרטיים שאליו יכולים בני אדם להחשף, ולכן יש צורך דחוף בבדיקה מחודשת של בטיחות השימוש בו, במיוחד כדי להגן על ילדים.
ההערכה של ה-FSI לגבי בטיחות האספרטיים הובילה לקביעת צריכה יומית מתקבלת על הדעת, או בקיצור ADI - הערכה של כמות של תוסף שאינה מהווה סיכון בריאותי ניכר.
מהי הכמות הבטוחה?
ה-ADI של האספרטיים נקבע ל-40 מיליגרם לכל קילוגרם משקל גוף - שווה ערך ל-2,800 מיליגרם לאדם במשקל ממוצע. הכמות לילד בן שלוש בממוצע היא לא יותר מ-600 מיליגרם.
אדם בוגר יצרוך 14 פחיות של משקה ללא סוכר, בכל יום, כדי להגיע ל-ADI, בהנחה שהממתיק היה במשקה ברמה המותרת המקסימלית.
למעשה, רוב המשקאות משתמשים באספרטיים בשילוב עם ממתיקים אחרים כך שהרמה היא נמוכה במידה ניכרת, כך לפחות טוענים ב-FSI.