חברת "נטו" עתרה היום (ד', 5.8.05) לבג"צ בדרישה למתן צו על תנאי נגד התיקון לתקן בשר טחון טרי שיזמה תנובה. המצב הנוכחי בישראל הינו שמותר לשווק בשר טחון רק כשהוא קפוא - כאשר בשוק נמכר בשר בקר טחון קפוא מיובא מחו"ל, שמהווה את מירב המכר של פריט זה.
העתירה הוגשה על-רקע המאבק בין שתי החברות: תנובה, בראשה עומד אריק רייכמן, וחברת נטו, בראשה עומד איש העסקים דוד עזרא.
בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד ארז הרכבי דורשת "נטו", "כי ייקבע כי ייצור ושיווק בשר טחון טרי מצונן ומוצרי בשר טחון טריים מצוננים, מנוגדים לתקנת הציבור, מסוכנים לבריאות הציבור ומיותרים לנוכח הסיכונים הגלומים בהם, באופן שאין כלל להתירם, במיוחד לאור התנאים האקלימיים ותנאים אחרים, השוררים במדינת ישראל".
לטענת החברה, היוזמה לתיקון התקן נולדה אצל "תנובה" בעקבות החלטתה להציף את השוק בבשר בקר טרי. "מדובר בשערורייה חדשה מבית 'תנובה', דוגמת 'פרשת הסיליקון' הזכורה לשימצה, מלפני כעשור. אז הפרה תנובה את התקן לגבי חלב, לתועלתה שלה בלבד - וכעת תנובה מעוותת את התקן לגבי בשר טחון, שוב לתועלתה שלה בלבד אך הפעם תוך סיכון חמור ביותר של בריאות הציבור", נאמר בעתירת נטו.
לטענת נטו, עד היום לא הותרו ייצור, שיווק והובלה של בשר טחון טרי/מצונן (אלא בשר קפוא בלבד), ולא בכדי: בשר טחון טרי הינו כר נוח לגידולם של חיידקים שונים - וביניהם חיידק E. coli 0157:H7. לטענתה, חיידק זה עלול להימצא בבשר בקר והוא גורם לדלקת מעיים קשה מאוד ובקרב ילדים וזקנים המחלה עלולה לגרום למוות - כפי שאף קרה בעבר.
"גם משרד הבריאות הינו בדעה, כי בשר בקר טחון טרי מהווה סיכון אדיר לבריאות הציבור בישראל. אפילו בחו"ל מתו אנשים כתוצאה מאכילת בשר בקר טחון, לכאורה במקומות בהם תנאי מזג-האויר טובים יותר מאשר בישראל ושהתקנים בהם חמורים יותר", כותבת נטו בעתירתה.
העותרת מציינת, כי תנובה שיווקה בשר בקר טחון טרי בחודש מרס 2005, לטענת "נטו" בניגוד לתקן הקיים, בניגוד להוראות משרד הבריאות - ומבלי להעביר את הבשר בדיקה של השירות הווטרינרי, בניגוד לחוק. אולם זמן קצר לאחר מכן, מייד עם תחילת מכירתו של הבשר הטחון הטרי מתוצרת "תנובה", נאלצה היא להוריד אותו מהמדפים, לאור העובדה שמכירתו הייתה אסורה על-פי חוק.
לטענת נטו, תנובה אף הטעתה את הציבור לגבי אורך חיי המדף של הבשר הטחון הטרי שלה. נטו ממשיכה בהאשמותיה החריפות וטוענת, כי תנובה תעשה הכל על-מנת לקדם את האינטרסים שלה - בלא כל התחשבות בשלטון החוק ובבריאות הציבור - כולל שיווק בשר טחון טרי, העלול לגרום למוות. "תנובה כבר שיווקה בשר טחון טרי שהיה עלול לגרום למוות" - אומרת נטו.
עוד טוענת נטו, כי בראש הוועדה לתיקון התקן, עמד ועדיין עומד ד"ר יצחק קלינגר אשר לטענת העותרת "הינו יועץ קבוע בשכר של תנובה, המשמש כלי בידיה ומעניק לה שירותים בהתאם למדיניותה". לאור זאת, טוענת נטו, ברור כי דעתו של ד"ר קלינגר קבועה מראש ואין סיכוי שתשתנה.
מכאן, כך נטען, "הוועדה פעלה בניגוד לכללי המינהל התקין, כאשר בראשה עומד אדם, הנמצא במצב של ניגוד עניינים והנגוע גם במשוא פנים ובשיקולים זרים. לא רק שד"ר קלינגר יושב בוועדות כשהוא נגוע בשיקולים זרים, ניגוד עניינים ומשוא פנים - הוא גם תופס מקום של עובד ציבור, נציג משרד החקלאות, בוועדה הטכנית".
בסיום העתירה, דורשת נטו כי בית המשפט העליון ימליץ לשר התעשיה המסחר והתעסוקה "למנות ועדת חקירה בלתי-תלויה חוץ-משרדית, אשר תחקור לעומק את השפעתה של תנובה על הַתקינה בישראל לאורך השנים, במיוחד באמצעות ד"ר קלינגר".
תנובה: בעלי נטו וטיבון ויל, מאבדים את העשתונות
"הצטרפות ישראל למדינות המערב המתוקנות בעלות תקינה וחקיקה מודרנית ומתקדמת בנושא בשר בקר טרי גורמת לבעלי נטו וטיבון ויל, השייכות לאותה קבוצה, לאבד את העשתונות, וזאת מתוך חשש שלא יוכלו עוד להמשיך ולהאכיל את הציבור הישראלי בבשר נחות ומזוהם, כפי שעשו זה שנים.
כידוע לכל, שוק הבשר בישראל התאפיין עד כה באיכויות נמוכות ובמעשי הונאה רבים ובהם מכירת בשר קפוא כטרי, הוספת חומרים זרים לבשר, תוספות צבעי מאכל, מכירת בשר טרף בתחפושת של בשר כשר ועוד. החרדה של בעלי נטו וטיבון ויל מכך שלא ניתן יהיה עוד להמשיך ולשווק לצרכן מוצרים נחותים וברמת איכות ירודה גורמת להם לנהל כעת קרב מאסף נגד חקיקה מודרנית ומחמירה".
תנובה, באמצעות עו"ד גד טיכו, מסרה את התגובה שלהלן:
בהודעה לעיתונות של "נטו" בעניין הבשר הטחון הופיעו אימרות וכותרות שקריות שמהוות בגדר הוצאת לשון הרע ואשר אינן מוגנות על-פי החוק. תנובה שומרת על זכויותיה לנקוט בהליכים משפטיים כנגד גורמים שיפרסמו דברים אלה.