אכילת דגים לפחות פעם בשבוע מורידה את המחיר שגובה ההזדקנות מהמוח, בעוד השמנה באמצע החיים (בגילאי 35-55) מכפילה את הסיכון לדימנציה, כך עולה משני מחקרים שפורסמו אתמול (ב', 10.5.05).
חומצות שומן אומגה-3 הנמצאות בדגים נמצאו כמעוררות את תפקוד המוח, כמו גם מפחיתות את הסיכון לשבץ, ואכילה של דגים על בסיס קבוע נמצאה כמגנה על המוח במהלך ההזדקנות, כך קבע מחקר בן שש שנים שנעשה בשיקגו.
שיעור ההדרדרות המנטלית הופחת ב-10%-13% לשנה בקרב אנשים שאכלו ארוחת דגים אחת או יותר בשבוע בהשוואה לאלו עם צריכה נמוכה יותר, כך דיווחו חוקרים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת ראש בשיקגו במאמר שפרסמו ב-"Neurology".
שיעור הירידה שנמצא היה שווה ערך ל"ירידה" של שלוש ארבע שנים בגיל.
ההשפעה המגנה של אכילת הדגים נמצאה גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון את צריכת הפירות והירקות של המשתתפים במחקר.
מחלת האלצהיימר וגורמים אחרים לדימנציה הם בעיות הולכות וגוברות בכל העולם, במיוחד במדינות מתפתחות עם אוכלוסיה מזדקנת.
השמנה מכפילה את הסיכון לדימנציה
במחקר נוסף שפורסם באותו עיתון, חוקרים שבדים מהמוסד קרולינסקה שבשטוקהולם הגיעו למסקנה כי השמנה, לחץ דם גבוה ורמות כולסטרול גבוהות באמצע החיים כל אחד מהם מכפיל את הסיכון לדימנציה בשלב מאוחר יותר בחיים.
אנשים הסובלים משלושת הבעיות הבריאותיות הללו באמצע החיים מכפילים את הסיכוי שלהם לפתח דימנציה פי שישה בהשוואה לאנשים שאינם בעלי גורמי הסיכון הללו.
קרוב ל-1,500 מתנדבים שלקחו חלק במחקר שהחל בשנת 1972 נבדקו בשלב מאוחר יותר שוב. 16% מהם שהיו שמנים בתקופה של אמצע החיים היו בסיכון כפול לדימנציה בהשוואה לרבע מאלו שהיו בעלי משקל תקין ובהשוואה למחצית מאלו שסבלו מעט מעודף משקל.
השמנה באמצע החיים, לחץ דם גבוה ורמות גבוהות של כולסטרול כולם גורמי סיכון משמעותיים לדימנציה, כל אחד מהם מעלה את הסיכון כמעט פי שניים.