מעט סוכר עשוי לסייע בהפחתת כאב כרוני. אומנם לא מדובר בסוכר שבגלידה או במשקאות הממותקים, אך יש לו "השפעה מתוקה" מסויימת על מצבים של כאב, כמו במקרה של פיברומיאלגיה (מצב שכיח של כאבי שרירים מפושטים ותשישות המופיע אצל 2% מהאוכלוסיה).
חוקרים מ'המרכז למחקר לטיפול יעיל בפיברומיאלגיה' באנפוליס, ארה"ב, בדקו את רמת היעילות של סוג מסויים של סוכר בהפחתת כאב כרוני. הטיפול נעשה מתוך ההנחה כי טיפול במקור הכאב יעיל יותר מאשר הסוואת הכאב.
הכאב - נורת אזהרה
מי שעמד בראש המחקר, ג'ייקוב טייטלבאום, רופא, משווה כאב לנורת השמן בלוח המחוונים של המכונית. כאשר נורת השמן נדלקת באדום, אנו יודעים כי במכונית חסר שמן. כאב אצל אנשים דומה לנורה זו, אך לרוע המזל, אין ספר הוראות נלווה. הכאב הוא הדרך לומר כי דבר מה זקוק נואשות לתשומת לב, בין אם זה קוץ ברגל או בין אם הנחנו את היד על תנור חם.
ד"ר טייטלבאום מאמין כי גורם, לא כל כך מובן מאליו, של מצבי כאב, כמו פיברומיאלגיה, עשוי להיות למעשה משבר אנרגיה בתאי הגוף. במצב זה נכנס הסוכר - הריבוז (סוג סוכר) לפעולה. הריבוז נמצא בשימוש על-ידי מחוללי הכוח של התאים - המיטוכונדריה - כדי לייצר מולקולות אנרגיה לגוף. הריבוז הוא למעשה רכיב אחד של חומצת דנ"א. הגוף מייצר את הסוכר, אך למרות זאת ישנם אנשים שאינם יכולים לייצר מספיק ריבוז בכוחות עצמם - מה שמוביל לפחות אנרגיה ויותר כאב.
תקווה לסובלים מכאב
החוקרים בדקו מתן תוספת ריבוז ל-40 חולים בפיברומיאלגיה ו/או תסמונת התשישות הכרונית. לכל חולה ניתנו 5 גרם של ריבוז, בדרך כלל מומס במים, שלוש פעמים ביום. בשלב מאוחר יותר במחקר, החולים יכלו לבחור בהורדת המינון לפעמיים ביום.
תוצאות מוקדמות של המחקר הראו כי כשני שליש מהמטופלים דיווחו על עלייה באנרגיה וירידה ברמת הכאב. החוקרים דיווחו כי בקרב 20% מהם נראה שיפור דרמטי ברמות הכאב. השיפור הממוצע בכאב עבור כל החולים היה כ-25%.
תוצאות המחקר מצביעות על מה שאולי יהיה בעתיד סוג של טיפול שניתן להוסיף לטיפולים אחרים שמטרתם הקלה לסובלים מכאב כרוני.