נראה כי הוויכוחים בנושא ההשפעות הבריאותיות של דיאטות דלות בפחמימות עדיין נמשכים: במחקר עדכני שנעשה בשווייץ, והסתמך על תוצאות מחמישה ניסויים קודמים שנעשו, נעשתה השוואה בין אנשים שהקפידו על דיאטה דלת שומן לעומת דיאטה דלת פחמימות. החוקרים גילו, כי דיאטה דלת פחמימות העלתה את רמות הכולסטרול הכללי ואת כולסטרול LDL, או בכינויו "הכולסטרול הרע".
דיאטות דלות בפחמימות העלו גם את רמות ה-HDL, או "הכולסטרול הטוב", והורידו את הטריגליצרידים, מבטיחים בכך שהמדענים ימשיכו להתווכח האם דיאטות אלו, העשירות בפרוטאין ובשומן גורמות ליותר נזק מאשר תועלת, או יותר תועלת מנזק.
עורכי המחקר ציינו כי מדובר באובססיה באמריקה, כש-45% מהנשים ו-30% מהגברים מנסים להוריד במשקל בכל נקודת זמן אפשרית. הסקירה הנוכחית של הספרות הרפואית כללה 447 אנשים בשנות ה-40 שהקפידו על דיאטה דלת פחמימות או על דיאטת דלת שומן ומעקב אחריהם נעשה למשך שנה לפחות.
אז מה עדיף על מה?
תוצאות שנתקבלו לאחר שישה חודשים הראו, כי אנשים ששמרו על דיאטת דלת פחמימות נטו יותר לדבוק בה והורידו גם קילוגרמים רבים יותר ממשקלם מאשר אלו שבדיאטת דלת שומן. לאחר שנה, אנשים בשתי קבוצות הדיאטות איבדו אותה כמות של משקל והיו בעלי אותן רמות של לחץ דם. היתרון של הקפדה על הדיאטה לאורך זמן שנראה אצל אלו ששמרו על דיאטת דלת פחמימות לאחר שישה חודשים נעלם אף הוא, כשבערך אותו מספר אנשים המשיכו לשמור על שתי הדיאטות.
לאור תוצאות הכולסטרול שנראו במחקרים אלו, החוקרים הדגישו את הצורך במחקר נוסף כדי לקבוע האם כולסטרול HDL גבוה יותר ורמת טריגליצריד נמוכה יותר שהושגו עם הדיאטות האלו קיזזו את הרמות הגבוהות של כולסטרול LDL ורמות הכולסטרול הכללי.
בהעדר ראיות, כי דיאטות דלות בפחמימות הפחיתו את התחלואה הקרדיווסקולית ואת שיעור התמותה, לא ניתן להמליץ על דיאטות מסג זה כמניעה של מחלות קרדיוסקולריות, סיכמו עורכי המחקר.