עקבות של כימיקל מסרטן נמצאו במשקאות קלים בבריטניה ברמה גבוהה פי שמונה מהרמה המותרת במי שתיה, כך מדווחים היום בחדשות BBC.
סוכנות הפיקוח על תקני המזון (FSA) אמרה, כי הם אינם מהווים סיכון בריאותי מיידי, אך נדרשות תשובות לשאלות לא ברורות.
בנזן (חומר כימי), שיכול לגרום לסוגי סרטן מסויימים, נוצר מתגובה של שני מרכיבים נפוצים.
תוצאות הבדיקות הגיעו מבדיקות תעשייתיות שנעשו על-ידי הסוכנות לאחר שהכימיקל נמצא גם בבדיקות של המשקאות בארצות הברית. ה-BBC העביר את התוצאות מארצות הברית ל-FSA, וזה נתן הוראה לחברות לבצע את הבדיקות.
הבדיקות שנעשו ל-230 מוצרים שונים גילו רמות גבוהות בחלק מהמשקאות הקלים - למרות ששם המותג לא פורסם.
מדוע אין הגבלה לכמות הכימיקל במשקאות הקלים?
למרות שקיימת הגבלה על-פי חוק לגבי כמות הבנזן המותרת במי שתייה, אין הגבלה לגבי כמות הכימיקל המותרת במשקאות קלים.
תעשיית המשקאות הקלים יודעת זה 15 שנה, כי החומר המשמר נתרן בנזואט יכול ליצור בנזן אם הוא מתערבב עם חומצה אסקורבית - הידועה יותר כוויטמין C. ומומחים וקבוצות צרכנים שואלים כעת מדוע שני הכימיקלים עדיין נוכחים במשקאות כה רבים?
חומר מסרטן
בנזן נמצא קשור ללוקמיה ולסוגי סרטן דם אחרים והוא נמצא גם בחומרים מזהמים, כמו אדי הדלק הנפלטים מן המכוניות.
מן ה-FSA נמסר, כי הרמות שנמצאו עד כה אינן מהוות סיבה לדאגה. "בואו נעשה חקירה נוספת ונקיים דיונים סדירים עם תעשיית המשקאות ונבדוק מה קורה", צוטט ד"ר אנדרו וייג', מהסוכנות ב-BBC. "אם הרמות הן גבוהות אז ה-FSA תפעל כדי להגן על הצרכנים".
עשרות מותגי משקאות הנמכרים ברחובות הראשיים בבריטניה מכילים הן נתרן בנזואט והן חומצה אסקורבית, שעשויים ליצור את הבנזן כאשר הם מעורבבים, אך איגוד המשקאות הקלים הבריטי מתעקש כי הרמות הנוצרות במשקה אינן מהוות סיכון לבריאות.
דובר האיגוד, ריצ'ארד למינג, אמר כי הרמות שנמצאו במשקאות הקלים נמוכות ביותר וכי אין כל סיבה לדאגה. לדבריו, התעשיה מתחייבת לשימוש בכמות נמוכה ככל הניתן של בנזן, וכי כרגע מחפשים אחר דרכים להפחית את הרמות - ואולי אפילו להוציא את החומרים המשמרים - אם יוכלו להחליף זאת בחומר אחר.
עוד אמר, כי מי שגר בעיר גדולה צורך, בממוצע, 400 מיקרוגרם של בנזן מאדי הדלק הנפלטים ביום נורמלי. כמות זו שוות ערך לשתייה של 40 ליטר של משקאות קלים, המכילים בנזן רק מעל הרמה שקבעו הקווים המנחים של ארגון הבריאות העולמי.
הזכות לדעת
מומחים בתחום אמרו, כי השילוב של נתרן בנזואט וויטמין C נמצא בצורה שכיחה בחלק מהמשקאות בתחילת שנות ה-90. מחקר שפורסם בשנת 1993 גילה כיצד הקרצינוגן יכול להווצר כאשר שני כימיקלים אלו יוצרים תגובה.
לדבריהם, יצרניות המשקאות מכניסות ויטמין C למשקאות כדי לעודד את הצרכנים לרכוש את המוצרים, ורבים ממשקאות אלו משווקים כמשקאות בריאות לילדים.
לטענת המומחים, זכות ההורים והצרכנים לדעת מה מכילים משקאות אלו, במיוחד לאור העובדה כי הראיות המדעיות אינן ברורות לגבי הרמה הבטוחה של הבנזן במשקאות.
ואם הכימיקל אינו בטוח במי השתייה, הם שואלים, מדוע הוא בטוח במשקאות הקלים?