אכילה של ארבעה סוגי מזונות להורדת הכולסטרול בכל יום עשוייה להוריד את רמות הכולסטרול בצורה יעילה כמו נטילת תרופות סטטינים מהדור הראשון, כך מדווחים חוקרים קנדיים.
תופעת הלוואי היחידה שהופיעה בעקבות הדיאטה, הכוללת כמויות גדולות של סיבים וסויה יחד עם סטרולים צמחיים ושקדים, היתה "ירידה מתונה במשקל", כתבו עורכי המחקר, מבית החולים 'St. Michael' שבטורונטו.
התקווה של החוקרים היא ליצור שליטה בכולסטרול על-ידי הבנה של הנושא על-ידי האדם הממוצע יותר מזו הקיימת נכון לעכשיו. כיום, העצות הניתנות משאירות אנשים רבים ללא כל אופציה מלבד זו של נטילת סטטינים.
המחקר, שפורסם בעיתון האמריקני לתזונה רפואית, הוא ייחודי מאחר וחלק מהמשתתפים בו לקחו חלק בעבר במחקר על סטטינים, כך שהחוקרים יכלו להשוות את השפעות התזונה והתרופות אצל אותו אדם.
החוקרים הורו ל-66 משתתפים עם רמות כולסטרול גבוהות לאכול שבע מנות של מזונות המכילים סיבים צמיגיים - לדוגמא פרוסת לחם סובין, או שתי כפיות של פסיליום (צמח רב שנתי עשיר בסיבים), או שתי כוסות של חצילים; שבע מנות של מזונות עשירים בחלבון סויה - כמו כוס משקה סויה או או בורגר מסויה, 5 כפיות של מרגרינה המכילה סטרולים צמחיים ו-40 גרם שקדים.
משתתפי המחקר יכלו לאכול כמות הקרובה לזו הנדרשת של שקדים וסטרולים צמחיים, אך נדרשו לאכול את הכמות המלאה של סיבים וסויה תחת משטר זמן קפדני. 55 משתתפים השלימו את המחקר שארך שנה.
תוצאות דומות לאלו שהשיגו עם התרופות
לאחר 12 שבועות, רמות הכולסטרול 'הרע' (LDL) של המשתתפים ירדו ב-14%. שנה לאחר מכן, הן נשארו 13% מתחת לרמות שהיו בתחילת המחקר. אצל מעט פחות משליש ממשתתפי המחקר היתה הירידה של הכולסטרול LDL גבוהה יותר מ-20%.
בקרב משתתפי המחקר שהצליחו לקצץ ברמות הכולסטרול ביותר מ-20%, שעל-פי דעת החוקרים היו אלו שהקפידו ביותר על הדיאטה, לא נמצא שוני בין התוצאות שנראו מהדיאטה לבין אלו אותן השיגו עם נטילת הסטטינים.
ירידה של 20% ויותר היא דומה לזו אותה רואים בתרופות סטטינים מהדור הראשון, דיווחו החוקרים שקשרו זאת גם לירידה של 25%-35% במקרי מוות ממחלות לב.
החוקרים הסיקו כי דיאטות מסוג זה בו השתמשו במחקר יהיו אטרקטיביות במיוחד לאנשים הבוחרים שלא לקחת סטטינים מסיבות אישיות או שחוו תופעות לוואי מהתרופות, במיוחד לאור העובדה שמזונות רבים המכילים סויה, סיבים, שקדים וסטרולים צמחיים זמינים יותר כיום.