בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
|
|
|
|
פסל החרות [צילום: אדם האנגר/AP]
|
|
|
ארצות הברית / United States of America
|
|
דגל ארצות הברית [צילום: בוליט מרקז, AP]
|
|
|
|
|
ארצות הברית של אמריקה (באנגלית: United States of America, בראשי תיבות: USA או US) היא רפובליקה פדרלית המורכבת מ-50 מדינות ומחוז פדרלי אחד. המדינה ממוקמת בצפון אמריקה, וגובלת בקנדה מצפון ובמקסיקו מדרום. ארצות הברית משתרעת על שטח של כ-9.8 מיליון קמ"ר, מה שהופך אותה למדינה השלישית בגודלה בעולם הן מבחינת שטח והן מבחינת אוכלוסייה, שמונה למעלה מ-330 מיליון איש. בירת ארצות הברית היא וושינגטון די.סי., והעיר הגדולה ביותר היא ניו-יורק.
|
|
|
הקונגרס, הקפיטול [צילום: סקוט אפלווייט, AP]
|
|
ארצות הברית היא דמוקרטיה פדרלית נשיאותית, שבה הנשיא הוא ראש המדינה וראש הרשות המבצעת. השלטון הפדרלי מחולק לשלוש רשויות: - הרשות המבצעת: בראשות הנשיא, הכוללת את משרדי הממשלה והסוכנויות הפדרליות. הנשיא נבחר בבחירות כלליות מדי ארבע שנים, והוא יכול לכהן במשך שתי כהונות בלבד. סמכויותיו כוללות מינוי שופטים פדרליים ושגרירים, הובלת מדיניות החוץ והביטחון, והוצאת צווים נשיאותיים.
- הרשות המחוקקת: המורכבת מהקונגרס, גוף דו-ביתי הכולל את הסנאט (100 סנאטורים, שניים מכל מדינה, הנבחרים לתקופה של 6 שנים) ואת בית הנבחרים (435 חברים, הנבחרים לתקופה של שנתיים על בסיס חלוקה יחסית לפי אוכלוסייה). תפקידי הקונגרס כוללים חקיקת חוקים, פיקוח על הרשות המבצעת, ואישור תקציב המדינה.
- הרשות השופטת: כוללת את בית המשפט העליון (המונה 9 שופטים הממונים לכל החיים), וכן בתי משפט פדרליים נוספים. תפקידה של הרשות השופטת הוא לפרש את החוקה ולבדוק את חוקיותם של חוקים ופעולות ממשלתיות.
המפלגות המרכזיות בארצות הברית הן המפלגה הדמוקרטית והמפלגה הרפובליקנית, שמשקפות עמדות פוליטיות שונות בנוגע למדיניות כלכלית, חברתית, וביטחונית. הדמוקרטים נוטים לתמוך במדיניות רווחה מורחבת, רגולציה כלכלית, והגברת השוויון החברתי, בעוד שהרפובליקנים נוטים לתמוך בכלכלה חופשית, צמצום הממשל הפדרלי, ושמירה על ערכים מסורתיים.
|
ארצות הברית הוקמה בשנת 1776 לאחר הכרזת העצמאות של 13 המושבות שהיו חלק מהאימפריה הבריטית. המושבות נלחמו בבריטניה במסגרת מלחמת העצמאות האמריקנית (1775-1783), שהסתיימה בניצחון אמריקני ובחתימת הסכם פריז, שהכיר בעצמאות המדינה החדשה. במהלך המאה ה-19, ארצות הברית התרחבה מערבה, עם רכישת לואיזיאנה מצרפת (1803) וסיפוח טקסס ומדינות נוספות לאחר מלחמת מקסיקו-ארצות הברית (1846-1848). ההתרחבות הטריטוריאלית לוותה במתחים פנימיים בנוגע לעבדות, שהובילו לפרוץ מלחמת האזרחים האמריקנית (1861-1865). המלחמה, שבה נלחמו מדינות הצפון (האיחוד) במדינות הדרום (הקונפדרציה), הסתיימה בניצחון האיחוד ובביטול העבדות. במהלך המאה ה-20, ארצות הברית הפכה למעצמה עולמית. היא הייתה מעורבת בשתי מלחמות העולם, ובמיוחד במלחמת העולם השנייה, שבה היא שיחקה תפקיד מרכזי בניצחון בעלות הברית על גרמניה הנאצית ויפן. לאחר המלחמה, החלה תקופת המלחמה הקרה, שבה ארצות הברית וברית המועצות נאבקו על ההשפעה העולמית. המלחמה הקרה כללה מרוץ חימוש גרעיני, מרוץ לחלל, והתערבויות צבאיות במלחמות אזוריות כמו מלחמת קוריאה ומלחמת וייטנאם. בסוף שנות ה-80, קריסת ברית המועצות הובילה לסיום המלחמה הקרה, וארצות הברית נותרה כמעצמת העל היחידה בעולם. בעשורים האחרונים, היא התמקדה במאבק בטרור, במיוחד לאחר פיגועי 11 בספטמבר 2001, שהובילו למלחמות בעירק ובאפגניסטן.
|
ארצות הברית היא אחת המדינות המשפיעות ביותר בזירה הבינלאומית, והיא ממלאת תפקיד מרכזי בארגונים כמו האו"ם, נאט"ו, קרן המטבע הבינלאומית (IMF), והבנק העולמי. מדיניות החוץ שלה מתמקדת בשמירה על ביטחון לאומי, קידום דמוקרטיה וזכויות אדם, ושמירה על סדר עולמי המבוסס על עקרונות של כלכלה חופשית ושיתוף פעולה בין מדינות. המדיניות האמריקנית כוללת גם בריתות אסטרטגיות עם מדינות כמו בריטניה, קנדה, יפן, וישראל, לצד תחרות כלכלית וביטחונית עם מעצמות כמו סין ורוסיה. במזרח התיכון, ארצות הברית פועלת לשמירה על יציבות ולמניעת הפצת נשק גרעיני, עם דגש מיוחד על אירן.
|
4. צבא וביטחון (כוח צבאי)
|
|
|
|
הפנטגון, משרד ההגנה האמריקני [צילום: פטריק סמנסקי, AP]
|
|
ארצות הברית מחזיקה בכוחות המזוינים הגדולים והמתקדמים ביותר בעולם. התקציב הצבאי של ארצות הברית הוא הגדול ביותר בעולם, ומסתכם בכ-800 מיליארד דולר לשנה (נכון ל-2023). הכוחות המזוינים כוללים: - הצבא (Army): הכוח הקרקעי המרכזי של ארצות הברית, הכולל יחידות חי"ר, שריון, ארטילריה וכוחות מיוחדים.
- חיל-הים (Navy): כולל נושאות מטוסים, צוללות גרעיניות, משחתות וספינות מלחמה נוספות. חיל-הים האמריקני מחזיק ביכולת פריסה עולמית, עם נוכחות קבועה בכל הימים והאוקיינוסים החשובים.
- חיל-האוויר (Air Force): כולל מטוסי קרב מתקדמים כמו ה-F-22 וה-F-35, מטוסי תובלה, סיור ומטוסי תדלוק. חיל-האוויר מחזיק גם ביכולת אסטרטגית עם מטוסי הפצצה גרעיניים ובסיסי טילים בליסטיים.
- חיל הנחתים (Marine Corps): כוח אמפיבי המתמחה בפעולות קרב מהירות וניידות, ומשמש ככוח התערבות קדמי.
- משמר החופים (Coast Guard): אחראי על שמירת החופים, פיקוח על הספנות וביצוע משימות חילוץ בים.
- כוחות החלל (Space Force): הוקמו ב-2019, ואחראים על הגנת נכסי החלל של ארצות הברית, כולל לווינים ומערכות תקשורת בחלל.
הצבא האמריקני פועל גם במסגרת בריתות בינלאומיות כמו נאט"ו, ומשתתף במבצעים צבאיים רבים ברחבי העולם, כולל מבצעים למאבק בטרור, שמירת השלום ומשימות הומניטריות.
|
ארצות הברית היא אחת המדינות המגוונות ביותר בעולם מבחינה דמוגרפית, עם אוכלוסייה שמונה מעל 330 מיליון בני אדם נכון לשנת 2023. האוכלוסייה האמריקנית מורכבת מקבוצות אתניות ותרבותיות רבות: - לבנים ממוצא אירופי: כ-60% מהאוכלוסייה.
- היספנים (לטיניים): כ-18.5% מהאוכלוסייה, המהווים את קבוצת המיעוט הגדולה ביותר. רובם ממוצא מקסיקני, אך ישנם גם היספנים ממדינות אחרות באמריקה הלטינית כמו פוארטו ריקו, קובה, ואל סלוודור.
- אפרו-אמריקנים: כ-13.4% מהאוכלוסייה. כוללת צאצאים של עבדים אפריקנים שהובאו לארצות הברית במאות ה-17 וה-18, וכן מהגרים מאפריקה ומאיים הקריביים.
- אסיאתיים: כ-6% מהאוכלוסייה. קבוצת האסיאתיים כוללת מהגרים ומצאצאים של מהגרים ממדינות כמו סין, הודו, הפיליפינים, וייטנאם, וקוריאה.
- אינדיאנים אמריקנים ואסקימואים: כ-1.3% מהאוכלוסייה. אוכלוסייה זו כוללת צאצאים של העמים הילידים של אמריקה הצפונית, שחלקם חיים בשמורות אינדיאניות.
- תושבים ממוצא מעורב: כ-2.8% מהאוכלוסייה.
השפה הרשמית והנפוצה ביותר בארצות הברית היא אנגלית, אך ספרדית היא השפה השנייה המדוברת ביותר, במיוחד באזורים בדרום ובמערב המדינה, שם יש ריכוז גבוה של אוכלוסייה היספנית. קיימות גם קהילות דוברות שפות אחרות, כגון סינית, וייטנאמית, צרפתית, קוריאנית ועוד. ארצות הברית מתאפיינת בקצב גידול אוכלוסייה גבוה יחסית למדינות מערביות אחרות, בעיקר כתוצאה מהגירה. המדינה קולטת מהגרים רבים מרחבי העולם, מה שתורם לגיוון התרבותי והדמוגרפי שלה. נכון לשנת 2023, ההגירה היא גורם מרכזי בגידול האוכלוסייה, כאשר מאות אלפי מהגרים חדשים מגיעים לארצות הברית מדי שנה. השפעה של תהליכי ההגירה על החברה האמריקנית: ההגירה לארצות הברית הביאה לעושר תרבותי ולגיוון אתני רב, אך גם עוררה מתחים חברתיים ופוליטיים בנושאים כמו זכויות מהגרים, אינטגרציה תרבותית והגנה על גבולות.
|
ארצות הברית היא מדינה פלורליסטית מבחינה דתית, עם חופש דת המעוגן בחוקה. הדת הנפוצה ביותר היא הנצרות, כאשר הזרמים המרכזיים הם: - הנצרות הפרוטסטנטית: כוללת את הזרמים הגדולים ביותר כמו הבפטיסטים, המתודיסטים, הפנטקוסטלים והלותרנים. כ-43% מהאוכלוסייה מזדהים כפרוטסטנטים.
- הכנסייה הקתולית: מונה כ-20% מהאוכלוסייה. היא הזרם הנוצרי השני בגודלו בארצות הברית.
- דתות אחרות: כ-6% מהאוכלוסייה מזדהים עם דתות אחרות כמו יהדות (כ-2%), איסלאם (כ-1%), הינדואיזם, בודהיזם וסיקיזם.
- חילוניים ולא מזדהים: כ-26% מהאמריקנים אינם מזדהים עם שום דת, וכוללים אתאיסטים, אגנוסטיקנים ואנשים שאינם מזדהים עם דת מסוימת אך עדיין מחזיקים באמונות רוחניות.
השפעת הדת על החברה והפוליטיקה: למרות עקרון הפרדת הדת מהמדינה (Separation of Church and State), הדת משחקת תפקיד משמעותי בתרבות ובפוליטיקה האמריקנית. נאומים פוליטיים רבים כוללים התייחסויות לדת, והנושאים הדתיים מהווים חלק מהדיון הציבורי במגוון נושאים כמו הפלות, נישואים חד-מיניים, זכויות הפרט ועוד. לדוגמה, השפעתן של קבוצות דתיות שמרניות על המפלגה הרפובליקנית בולטת במיוחד בנושאים כמו הזכות להפלה ובזכויות להט"ב.
|
7. כלכלה (ענפים מרכזיים ואוצרות טבע)
|
|
|
|
הבורסה האמריקנית, וול סטריט [צילום: מרי אלטאפר, AP]
|
|
כלכלת ארצות הברית היא הגדולה והמשפיעה ביותר בעולם, עם תל"ג נומינלי של מעל 26 טריליון דולר נכון לשנת 2023. כלכלת ארצות הברית היא כלכלת שוק חופשי מבוססת, המאופיינת בחדשנות, תעשיה מגוונת ומגזר שירותים מפותח: א) ענפים מרכזיים: - תעשיית הטכנולוגיה והאינטרנט: חברות כמו אפל, גוגל, אמזון ומיקרוסופט הן מהחברות הגדולות והרווחיות בעולם. תעשיה זו ממוקדת בעמק הסיליקון שבקליפורניה, ומהווה מנוע מרכזי לחדשנות ולהתקדמות טכנולוגית. תחום זה כולל פיתוח תוכנה, שירותי ענן, מסחר אלקטרוני ומכשירים אלקטרוניים.
- מגזר השירותים: מהווה את החלק הגדול ביותר בכלכלה האמריקנית, כולל תחומים כמו בנקאות, ביטוח, בריאות, חינוך ושירותים מקצועיים אחרים. מוסדות פיננסיים כמו ג'יי. פי. מורגן צ'ייס, בנק אוף אמריקה, וסיטיבנק מחזיקים בהשפעה גלובלית רחבה.
- תעשיית הרכב: חברות כמו ג'נרל מוטורס, פורד וקרייזלר הן חלק מההיסטוריה התעשייתית של ארצות הברית, והן תורמות משמעותית לכלכלה באמצעות ייצור כלי רכב, תעסוקה ויצוא.
- חקלאות: ארצות הברית היא יצואנית גדולה של מוצרים חקלאיים כמו תירס, סויה, חיטה, כותנה ובקר. החקלאות האמריקנית מתקדמת ומבוססת על טכנולוגיות מודרניות ותעשיה חקלאית רחבת היקף. מדינות כמו איווה, טקסס, וקליפורניה הן מהמובילות בגידולים חקלאיים.
- תעשיית האנרגיה: ארצות הברית היא אחד הצרכנים הגדולים ביותר בעולם של נפט, גז טבעי ומשאבי אנרגיה אחרים. המדינה היא גם יצואנית גדולה של נפט וגז טבעי, במיוחד מאז התפתחות טכנולוגיות ההפקה מפצלים, שהפכו את ארצות הברית לעצמאית אנרגטית.
ב) אוצרות טבע: - נפט וגז טבעי: ארצות הברית היא אחת המפיקות הגדולות בעולם של נפט וגז טבעי, בעיקר הודות להתפתחות טכנולוגיות ההפקה מפצלים. טקסס, צפון דקוטה ולואיזיאנה הן בין המדינות המובילות בהפקת נפט וגז.
- פחם: ארצות הברית היא אחת המדינות המפיקות הגדולות של פחם, במיוחד באזורים כמו הרי האפלאצ'ים והמערב התיכון. פחם משמש לייצור חשמל ולהפקת פלדה.
- מחצבים: ארצות הברית עשירה במחצבים כמו זהב, נחושת, ברזל ופוספטים, שממלאים תפקיד חשוב בתעשיה הכבדה ובייצור מתכות.
ג) אתגרים כלכליים: - פערים כלכליים: בשנים האחרונות חלה עלייה באי-שוויון הכלכלי בארצות הברית, כאשר פער ההכנסות בין העשירים לעניים גדל. התופעה מעוררת דיון ציבורי בנושאים כמו שכר מינימום, מיסוי והבטחת רווחה חברתית.
- חוב ציבורי: החוב הציבורי של ארצות הברית עומד על מעל 30 טריליון דולר (נכון לשנת 2023), ומהווה אתגר משמעותי למדיניות הפיסקלית של המדינה. החוב נגרם בין היתר מהוצאות ממשלתיות גבוהות על ביטחון, ביטוח לאומי, ותוכניות רווחה.
- גלובליזציה ואוטומציה: הגלובליזציה והאוטומציה יצרו שינוי במבנה שוק העבודה האמריקני. תעשיות ייצור מסורתיות רבות עוברות תהליכי אוטומציה או מועברות למדינות אחרות, מה שגורם לאובדן מקומות עבודה בחלקים מסוימים של המדינה, במיוחד באזורים כפריים ובמדינות המערב התיכון.
|
החברה האמריקנית היא מגוונת מאוד, ומאופיינת במגוון רחב של תרבויות, שפות ומסורות. התרבות האמריקנית משפיעה רבות על העולם בתחומים כמו מוזיקה, קולנוע, ספרות, אופנה וטכנולוגיה. להלן כמה מאפיינים מרכזיים של החברה והתרבות האמריקנית: - מוזיקה: ארצות הברית היא ביתם של ז'אנרים מוזיקליים כמו ג'אז, בלוז, רוק, היפ הופ וקאנטרי, שהשפיעו רבות על התרבות העולמית. אמנים אמריקנים כמו אלביס פרסלי, מייקל ג'קסון, מדונה, וביונסה הפכו לאייקונים בינלאומיים, והם מייצגים את ההשפעה התרבותית הרחבה של המוזיקה האמריקנית. תעשיית המוזיקה בארצות הברית היא מהגדולות בעולם, והכנסותיה נאמדות במיליארדי דולרים בשנה.
- קולנוע: הוליווד, שבקליפורניה, היא מרכז תעשיית הקולנוע האמריקנית והעולמית. סרטים הוליוודיים הם מהפופולריים ביותר בעולם, ומניבים הכנסות של מיליארדי דולרים. האוסקר, פרס האקדמיה האמריקנית לקולנוע, נחשב לאחד הפרסים היוקרתיים ביותר בתעשיית הקולנוע. במאים כמו סטיבן ספילברג, מרטין סקורסזה וקלינט איסטווד הם מהבולטים בתעשיה זו.
- ספרות: סופרים אמריקנים כמו מארק טוויין, הרמן מלוויל, ארנסט המינגוויי, פ. סקוט פיצג'רלד, ויליאם פוקנר וטוני מוריסון תרמו רבות לספרות העולמית. ספרים כמו "מובי דיק", "גטסבי הגדול" ו"חוות החיות" הם מהחשובים בתרבות המערבית.
- אופנה: אמריקה היא בית למותגי אופנה מובילים כמו ראלף לורן, קלווין קליין, ותומס הילפיגר. ניו-יורק היא אחד מבירות האופנה של העולם, ומארחת את שבוע האופנה של ניו-יורק, אירוע מרכזי בלוח השנה האופנתי הבינלאומי.
- מדע וטכנולוגיה: ארצות הברית היא בית למכוני מחקר ואוניברסיטאות מובילות כמו MIT, הרווארד, סטנפורד וייל, שתורמים רבות להתקדמות המדעית והטכנולוגית הגלובלית. המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) למשל, נחשב לאחד המוסדות המובילים בעולם בתחומים כמו הנדסה, מדעי המחשב ופיזיקה.
- הספורט האמריקני ממלא תפקיד מרכזי בתרבות המקומית. ליגות מקצועיות כמו ה-NFL (פוטבול), ה-NBA (כדורסל), ה-MLB (בייסבול), וה-NHL (הוקי קרח) הן מהליגות המובילות והפופולריות בעולם.
- אירועי ספורט כמו הסופרבול הפכו למפגשים תרבותיים מרכזיים, עם מיליוני צופים בארצות הברית ובעולם כולו.
- ארצות הברית היא גם משתתפת מרכזית באולימפיאדות, ומדורגת בין המדינות המובילות בזכייה במדליות.
- התרבות הקולינרית האמריקנית כוללת מגוון רחב של סגנונות, והשפעות ממדינות רבות, במיוחד בעקבות ההגירה. מאכלים כמו המבורגר, פיצה, סטייקים וברביקיו הם חלק בלתי נפרד מהתרבות האמריקנית, לצד מאכלים ממטבחים בינלאומיים שהפכו לפופולריים.
- תעשיית המזון המהיר האמריקנית (Fast Food) היא חלק משמעותי בתרבות האמריקנית, עם רשתות כמו מקדונלד'ס, KFC, ובורגר קינג, שהפכו לפופולריות ברחבי העולם.
- החברה האמריקנית מושתתת על ערכים כמו חרות אישית, יזמות, חופש הביטוי וזכויות אדם. עקרונות אלה משפיעים על הפוליטיקה, הכלכלה והחיים החברתיים בארצות הברית.
- האמונה בחלום האמריקני (The American Dream), לפיו כל אדם יכול להשיג הצלחה ושגשוג באמצעות עבודה קשה והתמדה, מהווה חלק מרכזי מהזהות הלאומית האמריקנית.
|
9. אירועים מיוחדים הראויים לציון
|
|
- הכרזת העצמאות (1776): המסמך שבו הכריזו 13 המושבות על עצמאותן מבריטניה, נחשב לאחד האירועים המכוננים בהיסטוריה האמריקנית. יום העצמאות האמריקני (4 ביולי) הוא יום חג לאומי המצוין בתהלוכות, מופעי זיקוקים, ונאומים.
- מלחמת האזרחים האמריקנית (1861-1865): עימות פנימי עקוב מדם בין מדינות הצפון (האיחוד) למדינות הדרום (הקונפדרציה) סביב נושאי העבדות והמדינות הזכויות. המלחמה הסתיימה בניצחון האיחוד ובביטול העבדות. היא נחשבת לאחד האירועים המרכזיים שעיצבו את ההיסטוריה והזהות של ארצות הברית.
- הניו דיל (1933-1939): סדרת רפורמות כלכליות וחברתיות שהנהיג הנשיא פרנקלין ד. רוזוולט כדי להתמודד עם השפל הגדול ולהחיות את הכלכלה האמריקנית. מדיניות הניו דיל שינתה את התפקיד של הממשלה הפדרלית והניחה את היסודות למדינת הרווחה האמריקנית.
- מלחמת העולם השנייה (1939-1945): ארצות הברית נכנסה למלחמה לאחר התקפת פרל הארבור ב-7 בדצמבר 1941, ושיחקה תפקיד מרכזי בניצחון על גרמניה הנאצית ויפן. המלחמה חיזקה את מעמדה של ארצות הברית כמעצמה עולמית והביאה לסיום השפל הגדול.
- המלחמה הקרה (1947-1991): תקופת עימות אידיאולוגי, כלכלי וצבאי בין ארצות הברית לברית המועצות, שכללה מרוץ חימוש גרעיני, תחרות לחלל ועימותים עקיפים במדינות שונות. סיום המלחמה הקרה וקריסת ברית המועצות סימנו את תחילת עידן ההגמוניה האמריקנית בעולם.
- תנועת זכויות האזרח (1950-1960): מאבק חברתי ופוליטי למען שוויון זכויות לשחורים בארצות הברית, שהוביל לחקיקת חוקים נגד אפליה גזעית, כולל חוק זכויות האזרח מ-1964 וחוק זכות ההצבעה מ-1965.
- פיגועי 11 בספטמבר (2001): סדרת התקפות טרור נגד ארצות הברית שבהן נהרסו מגדלי התאומים בניו-יורק ונהרגו אלפי אנשים. הפיגועים שינו את מדיניות הביטחון והובילו למלחמות בעירק ובאפגניסטן ולחקיקת חוקים מחמירים נגד טרור.
|
ארצות הברית היא מעצמה עולמית בעלת השפעה רחבה בתחומים רבים – כלכלה, ביטחון, דיפלומטיה, תרבות ומדע. היא מחזיקה בצבא החזק ביותר, בכלכלה הגדולה ביותר, ומשמשת כמרכז עולמי של חדשנות ופיתוח טכנולוגי. הדמוקרטיה האמריקנית מבוססת על עקרונות של חרות וזכויות אדם, והיא מושפעת ממערכת פוליטית יציבה ורבת עוצמה. הדת תופסת מקום חשוב בחיי האזרחים, והמדינה מתאפיינת בגיוון דתי ובחופש פולחן. עם זאת, ארצות הברית מתמודדת עם אתגרים כלכליים, חברתיים ובינלאומיים משמעותיים, שהשפעתם ניכרת הן בתוך גבולותיה והן ברחבי העולם. השפעתה הגלובלית מתבטאת במעורבות נרחבת בסוגיות בינלאומיות, שמירה על בריתות אסטרטגיות, והתמודדות עם איומים גלובליים כמו טרור, שינויי אקלים והפצת נשק גרעיני. היכולת של ארצות הברית להמשיך ולהיות מנהיגה עולמית תלויה ביכולתה להתמודד עם האתגרים הפנימיים והחיצוניים, ולשמר את ערכיה המרכזיים.
|
|
|
נכתב ונערך באמצעות AI
|
|
תאריך:
|
17/08/2024
|
|
|
עודכן:
|
17/08/2024
|
|
יואב יצחק
|
ארצות הברית / United States of America
|
|
סגנית נשיא ארה"ב ומועמדת הדמוקרטים לנשיאות, קאמלה האריס, מציעה שורה של צעדים מרחיקי לכת להורדת יוקר המחיה אם תיבחר. לקראת נאום שהיא עומדת לשאת בצפון קרוליינה (16.8.24), חשף המטה של האריס את הצעותיה העיקריות. נכון לעכשיו, האריס לא מציגה תוכניות בתחומי התקציב, הגרעון והמיסים.
|
|
|
כן-כן, היא מובילה. בסקרים. כלומר, בסקרים הארציים. מובילה באחוז אחד (לפי הממוצע של RealClearPolitics). אחוז אחד זה כלום. זה במסגרת טעות דגימה. זה במסגרת הובלה שיכולה לקחת את האריס לגורל של הילרי קלינטון - יותר קולות ופחות אלקטורים. כי באמריקה לא סופרים קולות. סופרים אלקטורים. ולא סופרים סקרים ארציים. סופרים סקרים במדינות, שמהן יוצאים אלקטורים.
|
|
|
המרוץ לנשיאות ארה"ב בין קאמלה האריס לדונלד טראמפ הוא צמוד ביותר, וזאת לאחר שלטראמפ היה סיכוי גבוה במיוחד לגבור על ג'ו ביידן. כך עולה (15.8.24) מעידכון המודל של אקונומיסט. המודל גם מלמד, כי ייתכן מאוד שהבחירות יוכרעו בשלוש מדינות המפתח הצפוניות - פנסילבניה, ויסקונסין ומישיגן - בהן מסתמן כרגע יתרון קל להאריס. המועמד לסגן הנשיא, טים ולץ, הוא מושל מינסוטה הסמוכה והאריס מקווה שיסייע לה בשלוש מדינות אלו.
|
|
|
המפגש הראשון של קאמלה האריס עם מפגינים פרו-פלשתינים מאז הפכה למועמדת הדמוקרטית לנשיאות, היה בעצרת במישיגן ב-7.8.24. הם התפרצו לנאומה וצעקו: "קאמלה, קאמלה, את לא יכולה להסתתר! לא נצביע בעד רצח עם!" האריס אמרה שיש להם זכות לדבר, אך כאשר המשיכו – היא איבדה את סבלנותה: "יודעים מה? אם אתם רוצים שדונלד טראמפ ינצח, תגידו את זה. אחרת, אני מדברת".
|
|
|
בסוף השבוע שעבר התבקשה קאמלה האריס להגיב על דבריו של דונלד טראמפ, לפיהם מן הראוי שדעתו של הנשיא תישמע בהחלטות הריבית של הפדרל ריזרב. היא התנגדה נחרצות: "ה'פד' הוא גוף עצמאי וכנשיאה לעולם לא אתערב בהחלטותיו".
|
|
|
|