|   15:07:40
  המכון למחקרי ביטחון לאומי  
INSS - המכון למחקרי ביטחון לאומי
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
שוטרים וחיילים בזירת פיגוע - אחת מני רבות - בירושלים [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

"טרור הבודדים": נקודת מבט תקשורתית

כדי להתמודד עם המשמעות של פיגועי הטרור ה"בודדים" יש למצוא איזון בין תגובה תקשורתית אינטנסיבית לכל אירוע, שאפשר שתיצור לחץ על מקבלי החלטות לנקוט פעולה חריפה יותר מכפי שהיא כיום ואולי כך לתרום למעגל הסלמה, לבין הסתגלות לשגרת חיים של פיגועים יום-יומיים בזירת הסכסוך
29/09/2015  |   המכון למחקרי ביטחון לאומי   |   כתבות   |   INSS   |   תגובות
   רשימות קודמות
  עת לעיצוב כללי משחק חדשים בסוריה
  הסלמה בי-ם: בין מאמצי ייצוב למאמצי עיצוב
  משבר הפליטים והשלכותיו
  העימות בתימן: דוגמה למגבלות הכוח של אירן
  מאמצי הפיוס של רוסיה בסוריה

במהלך השנים האחרונות נרשמה עלייה ניכרת במספר פיגועי הטרור ובניסיונות הפיגוע, שאירעו ביהודה ושומרון ובירושלים, והתבצעו באורח יום-יומי. מדובר באירועי דריסה, ירי ודקירות, הנחת מטעני צד, יידויי אבנים לעבר רכבים וזריקת בקבוקי תבערה וצמיגים בוערים לעבר אזרחים וכוחות הביטחון. נתוני השב"כ מצביעים על מגמה זו בבירור. לפיהם, במהלך 2012 בוצעו 683 פיגועים, ב-2013 בוצעו 1,271 פיגועים, ב-2014 בוצעו 1,834, וב-2015, נכון לאוגוסט בוצעו 972 פיגועים (מתוכם 120 ביוני, 105 ביולי ו-168 באוגוסט). בכתבה זו תיבחן ההתייחסות התקשורתית לתופעה, בדגש על מאפייני הסיקור ומסגורו, ובפרט על הסיקור של האירועים כהתרחשויות ביטחוניות בודדות ללא דיון מקיף בהם גם כייצוג רב-משמעות של הלכי הרוח בזירה הפלשתינית ובקשר בינם לבין מערכות היחסים בזירה הישראלית-פלשתינית.

דפוס קבוע

בדרך כלל הסיקור נטול הקשר פוליטי ומתמקד ברוב רובם של המקרים ברמה הביטחונית-טקטית. כך, התקשורת מדלגת מאירוע לאירוע ללא דיון מעמיק וממושך באירוע עצמו ובהקשרו לתופעה שמשמעויותיה, הן הביטחוניות והן הפוליטיות, רחבות היקף

סיקור הפיגועים בתקשורת הישראלית מאופיין לאורך השנים בדפוס קבוע - הפיגועים המסוקרים אינם נמצאים במרכז סדר היום התקשורתי. ניסיונות פיגוע ואירועי יידוי אבנים, זריקת בקבוקי תבערה, צמיגים בוערים ללא נפגעים או עם פצועים אינם מדווחים, במיוחד בהשוואה להתרחשויות אקטואליות אחרות. יתר על כן, גם כאשר הנושא חודר לשיח התקשורתי הוא נדחק לשוליים, הסיקור קצר ולא מובלט, ונעלם במהירות מעמודי החדשות. בחודשיים האחרונים ניכרת עלייה בהתייחסות התקשורתית לפיגועי הטרור, אולם, הם עלו על סדר היום התקשורתי בארבעת המצבים הבאים בלבד:

המצב הראשון - כאשר היו הרוגים בפיגועים. אולם, גם אז הסיקור מבליט את ההיבטים הלא-שגרתיים של האירוע. כך, לדוגמה, הפיגוע שאירע ליד שבות רחל (29 ביוני 2015), שבמהלכו נהרג אזרח, זכה לסיקור מקיף ובולט, אבל בסיקור הודגש השכול (ההרוג היה בן למשפחה שכולה), ולא ההיבט הביטחוני.

המצב השני - ריבוי יחסי של פיגועים בזמן קצר. במקרים אלה הסיקור נוטה לקשר בין האירועים השונים דרך "כותרות על", כגון: "יממה של טרור"; "שרשרת פיגועים"; "גל טרור"; "גל פיגועים"; "טרור מסביב לשעון"; "פיגוע רודף פיגוע", "טרור ללא הפסקה", "ליל פיגועים", "שבת של טרור" ועוד.

המצב השלישי - התרחשות אירוע מחוץ ליהודה ושומרון. כך למשל סוקר בהרחבה הפיגוע בערב ראש השנה, שבמהלכו נהרג תושב ירושלים כתוצאה מיידוי אבנים לעבר מכוניתו ליד שכונות ארנונה בירושלים. גם הפיגועים שהתבצעו לאחרונה בחלקים של כביש 443, שנמצאים סמוך לקו הירוק, הובלטו במיוחד והודגש שמדובר בכביש מרכזי: "דקירה בעורק מרכזי", "טרור באחד מצירי התנועה החשבים של מדינת ישראל", ועוד. דהיינו, רק פיגועים בתוך הקו הירוק זכו לסיקור, בבחינת "רחוק מהעין - רחוק מהלב".

המצב הרביעי - כאשר הנפגעים היו חיילים. עובדה זו הודגשה, כשהסיקור מתמקד בגבורת הלוחמים.

בארבעה מצבים אלו מדובר בסיקור נקודתי, הנמשך יום עד יומיים בלבד. חשוב מכך, בדרך כלל הסיקור נטול הקשר פוליטי ומתמקד ברוב רובם של המקרים ברמה הביטחונית-טקטית. כך, התקשורת מדלגת מאירוע לאירוע ללא דיון מעמיק וממושך באירוע עצמו ובהקשרו לתופעה שמשמעויותיה, הן הביטחוניות והן הפוליטיות, רחבות היקף.

"טרור בודדים"

נראה שהתקשורת, כמו גם הממסד הפוליטי-ביטחוני, מתנהלים באופן דומה ביחס לפיגועי הטרור. ההעדפה היא לטפל בנושא במישור הטקטי, בפיגועים כ"טפטופים" ספורדיים או כגלים

לכך מתקשר מאפיין בולט נוסף של הסיקור - מסגור הפיגועים כ"טרור בודדים". מסגור תקשורתי זה תואם את מגמות השיח ברשתות החברתיות בגדה המערבית, המתייחס לאירועים כאל יוזמות אישיות של בודדים. דהיינו, אין מדובר בפיגועים שהם חלק ממהלך כולל ומתוכנן. היבט זה בא לידי ביטוי בכותרות, כגון: "פיגועי יחידים", "מפגע בודד" או "טרור הבודדים". בידיעות החדשותיות וברוב מאמרי הפרשנות מובאת הערכה שלפיה אין קשר בין הפיגועים השונים. התמונה המצטיירת, היא של צירוף מקרים: הפיגועים הם תוצר של התארגנויות מקומיות, בלי תשתית ארגונית מנחה, הגם שמבצעיהם זוכים לעידוד ולגיבוי מטעם ארגונים, כפתח או חמאס. לאחרונה נוסף למסגור זה גם רכיב הארעיות. הודגשו, למשל, דברי שר הביטחון, משה יעלון, כי מדובר ב"פיגועי אווירה חולפים".

גם אם מדובר בטרור יחידים, המתבצע על בסיס יוזמות אישיות-מקומיות, הנתונים המצביעים על מגמת עלייה בהיקף התופעה אומרים דרשני. האם הקשר בין האירועים הבודדים הוא מקרי, או שמא מדובר בשינוי אווירה במערכת היחסים בין ישראל לפלשתינים ביהודה ושומרון ובירושלים? ומהו תפקידו של הכיסוי התקשורתי בהתייחסות לתופעה ובהתמודדות עמה?

נראה שהתקשורת, כמו גם הממסד הפוליטי-ביטחוני, מתנהלים באופן דומה ביחס לפיגועי הטרור. ההעדפה היא לטפל בנושא במישור הטקטי, בפיגועים כ"טפטופים" ספורדיים או כגלים. אפשר להניח שאם וכאשר יגברו במידה ניכרת ולאורך זמן חומרתם ועוצמתם של הפיגועים, או אז לא תהיה ברירה לממסד הפוליטי-ביטחוני וגם לתקשורת אלא לשנות את השיח ולהידרש לאתגר. בין היתר, אז תהיה לישראל הן סיבה ישירה והן לגיטימציה, לפחות בראיית הציבור הישראלי, ליישם נגד גל הפיגועים אמצעי תגובה קיימים ומוכרים, קרי, הפעלת עוצמה צבאית, נחרצת מכפי שהיא כיום. בנוסף, כשלא ניתן יהיה להסב מבט מהקשריו הרחבים יותר של גל ההסלמה, צפוי השיח לכלול התייחסות מוגברת גם להיבטיה המדיניים והחברתיים של התופעה.

שיח פוליטי, ציבורי ותקשורתי

לפי שעה, נראה, כי כדי להתמודד עם המשמעות של פיגועי הטרור ה"בודדים" יש למצוא איזון בין תגובה תקשורתית אינטנסיבית לכל אירוע, שאפשר שתיצור לחץ על מקבלי החלטות לנקוט פעולה חריפה יותר מכפי שהיא היום ואולי כך לתרום למעגל הסלמה, לבין הסתגלות לשגרת חיים של פיגועים יום-יומיים בזירת הסכסוך. הפניית הזרקור ל"טרור הבודדים" ללא מתן פתרונות אפשריים לתופעה היא בעייתית, משום שכך עלולה להיווצר בקרב אזרחי ישראל תחושה של פגיעה בביטחון האישי. מנגד, ניתן לטעון, שהתקשורת מגלה אחריות בכך שאינה "מנפחת" את התופעה וכך דוחפת את הדרג המדיני להורות לדרג הצבאי לנקוט צעדים התקפיים יותר במטרה לסכל פיגועים או כמענה להתרחשותם. אולם כך או כך, ב'שגרת הפיגועים' גלומה סכנה של הסלמה, שכן די יהיה בפיגוע בודד אחד (בין שמבצעו יהיה פלשתיני ובין שמבצעו יהיה יהודי), להבעיר את השטח. כדי להימנע משימור המצב הקיים, שגלומה בו בכל מקרה סכנה של הסלמה, יש צורך בשיח פוליטי, ציבורי ותקשורתי שיעסוק במשמעות ובהקשר הרחב של התופעה. ייתכן ששיח זה יוביל את מקבלי ההחלטות לחפש דרך להיחלץ מהסטטוס קוו רווי הסיכונים.

לצד הידרשות למישורים המדיני הרחב והביטחוני השוטף, כדאי להתייחס לממד נוסף של התופעה, אשר עולה מתוך השיח ברשתות החברתיות בגדה המערבית, והוא משקף אווירת רקע המסבירה, לפחות חלקית, את העלייה במספר ובתדירות הפיגועים. המצוקה הכלכלית, האבטלה וחוסר הוודאות המקצועית-כלכלית בקרב הדור הצעיר מזינים רדיקליזציה ומדרבנים פנייה לטרור. שיח זה מגבה חשיבה, שלפיה נכון יהיה לפתח תוכנית ארוכת טווח להרחבת שוק העבודה בגדה המערבית בדגש על שילוב צעירים במערכות הציבוריות באזור כדי ליצור תחושת שייכות בין הציבור לבין המערכות השלטוניות. גם על-רקע המבוי המדיני הסתום, יש לעשות זאת בשיתוף מלא של הרשות הפלשתינית, שגם לה עניין ברור בבלימתה של מגמת ההסלמה ובמניעת התלקחות.

פורסם במקור: INSS, מבט על, גיליון 751 (29.9.15)
ד"ר ציפי ישראלי היא חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי, מתמחה בתחומים: תקשורת וביטחון לאומי, תקשורת וצבא, דעת קהל וביטחון לאומי, יחסי צבא-חברה, חוסן לאומי, שכול ונפגעים ומחאה וביטחון לאומי.

אורית פרלוב היא חוקרת במכון למחקרי ביטחון לאומי מ-2012. מומחית לענייני רשתות חברתיות ועוסקת בניתוח הלכי הרוח ומגמות באמצעות המדיה החדשה במדינות הערביות.
תאריך:  29/09/2015   |   עודכן:  29/09/2015
ציפי ישראלי, אורית פרלוב
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
"טרור הבודדים": נקודת מבט תקשורתית
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
יוסי ארגואן
4/10/15 13:46
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  ישראלי-פלשתיני
הביקורת הקשה שנמתחה על תפקודה של התקשורת בזמן מלחמת לבנון השנייה, הביאה לשינוי משמעותי בהתנהלותה בזמן מבצע "עופרת יצוקה" - כך מלמדת בחינה השוואתית של שני האירועים. המסקנה המתבקשת מבחינה זו היא, כי המודל של "עופרת יצוקה" הוא הנכון והוא המסייע להגשמת מטרותיה של ישראל בעת פעילות צבאית רחבת היקף.
29/09/2015  |  אריאל י. לוין  |   מאמרים
לפני יותר משבועיים הגיע טוני בלייר, שליח הרביעייה הבינלאומית לשעבר, לווילה של אחד ממקורביו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בקיסריה. על-פי מקורות בכירים ברש"פ, נערכה במקום על כיבוד קל פגישה עם ראש הממשלה נתניהו וטוני בלייר עדכן אותו על כישלון מאמציו להשיג הסכם רגיעה ארוך טווח עם תנועת חמאס, שבבסיסו רגיעה של עד עשר שנים ברצועה בתמורה להסרת המצור ובניית נמל ימי צף מול חופי עזה.
28/09/2015  |  יוני בן-מנחם  |   חדשות
אל הסוכה שאנו מקימים מוזמנים בדרך כלל בני משפחה וידידים, וכמובן שבעת האושפיזין. המנהג מקורו בזוהר הקדוש, ובכל יום מזמינים רועה אחר: אברהם, יצחק, יעקב, אהרון, משה, יוסף ודוד. אברהם אבינו לימדנו מה טיבה של הכנסת אורחים. כאשר הקב"ה משוחח עימו ובדיוק מגיעים אורחים, מבקש אברהם שהקב"ה ימתין קמעה, כי הוא חייב להזמין את האורחים ואז ישוב לשיחתו, ממעשה זה אמרו חז"ל ש"גדולה הכנסת אורחים מקבלת פני שכינה".
27/09/2015  |  אסתר שניאורסון גרי  |   מאמרים
"והביאותים אל הר קדשי ושמחתים בבית תפלתי...
27/09/2015  |  ישראל רוזן  |   מאמרים
על-פי פרסום בעיתון "אלקודס אלערבי" ב-23 בספטמבר, לשכתו של המלך עבדאללה ומשרד החוץ הירדני סירבו לענות בשבוע שעבר לטלפונים של גורמים מדיניים בישראל בגלל המתיחות ביחסים בין שתי המדינות על-רקע האירועים בהר-הבית בירושלים.
27/09/2015  |  יוני בן-מנחם  |   מאמרים
רשימות נוספות   /   ישראלי-פלשתיני  /  מי ומי    / 
זינוק של 94% בפיגועי התאבדות  /  יורם שוייצר, אריאל י. לוין, עינב יוגב
טקס פרסי גלובוס הזהב: "תלויים באוויר" מסתמן כמנצח  /  מאיה שני
בסיס הנתונים החדש של צבאות המזרח התיכון  /  יפתח שפיר
עת לעיצוב כללי משחק חדשים בסוריה  /  אודי דקל
הסלמה בי-ם: בין מאמצי ייצוב למאמצי עיצוב  /  קובי מיכאל, עודד ערן
משבר הפליטים והשלכותיו  /  שמעון שטיין
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
אם נתניהו אינו כשיר מה זה אומר? שאילו היה צעיר במצבו האישיותי עתה היו דוחים את גיוסו לצה"ל? מונעים את קבלתו ליחידת אבטחה של השב"כ?
רון בריימן
רון בריימן
התקשורת הישראלית, ואפילו זו הרואה את עצמה כ"ממלכתית", חוטאת ב"עכשיוויזם" מסוכן ובעידוד הפיכת עסקת החטופים לכניעה ללא תנאי
רפי לאופרט
רפי לאופרט
התהפוכות הפוליטיות והדמוגרפיות השליליות בארה"ב משתקפות יותר ויותר בהתנהלות ממשל ביידן במשבר האזורי הנוכחי    השילוב האפרו-אמריקני-מוסלמי והאנטישמי מעמיק את אחיזתו והשתלטותו
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il