|   15:07:40
  המכון למחקרי ביטחון לאומי  
INSS - המכון למחקרי ביטחון לאומי
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
עיצוב הבית: לבד או בעזרת מעצב פנים?
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
יום הבחירות בטהרן. הנשיא חסן רוחאני ובידו פתק ההצבעה. 26 בפברואר 2016 [צילום: Iranian Presidency Office/AP]
הבחירות באירן

מפגן תמיכה בדרכו של רוחאני

תוצאות הבחירות שהתקיימו בשבוע שעבר למועצת המומחים ולמג'לס באירן משקפות שינוי, במסגרתו הצליחו אנשי המחנה המתון (יחסית) לכרסם בכוחם של השמרנים הקיצונים בהקשר הישראלי, השאלה המרכזית היא - האם הצלחת "מחנה רוחאני" תביא גם לשינוי במדיניות האזורית של אירן?
07/03/2016  |   המכון למחקרי ביטחון לאומי   |   כתבות   |   INSS   |   תגובות
האויב הגדול
המחנה השמרני-קיצוני התנגד לוויתורים, שלדעתו אירן קיבלה על עצמה בהסכם הגרעין. מחנה זה רואה כיום בחשש גובר את האפשרות, שהפתיחות הכלכלית למערב תביא בעקבותיה גם חדירה תרבותית, אשר מצידה תשפיע בעיקר על הדור הצעיר ובעתיד תביא לשינוי אופיה המהפכני של אירן. המנהיג העליון חמינאי, המחזיק אף הוא בתפיסות אלה, חוזר ומדגיש את הצורך להישמר מהשפעת המערב והוא ממשיך להגדיר את ארצות הברית כאויב הגדול של הרפובליקה האיסלאמית של אירן

   רשימות קודמות
  ישראל והאיחוד האירופי - משבר כנורמה ביחסים
  הממסד, הפופוליסטים והמשמעות לישראל
  כיוונים להיחלצות מ'המבוכה האסטרטגית'
  שאלת המכה המקדימה על מנהרות החמאס
  פיגועי התאבדות ברחבי העולם - 2015

הבחירות שהתקיימו בשבוע שעבר למועצת המומחים ולפרלמנט באירן היו מבחן ראשון למנהיגותו של הנשיא חסן רוחאני מאז שנחתם הסכם הגרעין בין אירן למעצמות ובעקבותיו הסרת הסנקציות. אחוז הצבעה הגבוה - כ-60 אחוזים מכלל הזכאים להצביע, למעלה משיעור ההצבעה בבחירות הקודמות - אילץ את השלטונות להאריך את משך ההצבעה במספר שעות מעבר לשעת סגירת הקלפיות שנקבעה מלכתחילה.

משמעות המושג "בחירה" באירן אינה כזו המוכרת במערב. מבין האלפים שנרשמו כמועמדים, רק מי שעברו את הסינון של מועצת שומרי החוקה (12 אנשי דת הממונים על-ידי המנהיג העליון עלי חמינאי) יכולים היו להתמודד. הפסילה רחבת ההיקף בתהליך אישור המועמדים עוררה עימות פומבי חריף באירן, שאותו הובילו חסן רוחאני אישית ופטרונו עלי רפסנג'אני ואשר אילץ את מועצת שומרי החוקה לחזור ולבדוק את הפסילות ולהכשיר חלק מהמועמדים שנפסלו.

על-פי התוצאות, שינוי משמעותי חל במאזן הכוחות בשני הגופים שלגביהם התקיימו הבחירות: חשיבותה של מועצת המומחים, הנבחרת לשמונה שנים ובה 88 חברים, נובעת מהיותה הגוף המוסמך להחליט בבוא היום על יורשו של המנהיג. על-פי תוצאות ראשוניות ומפתיעות, במקום הראשון מוביל את הרשימה רפסנג'אני ומעל חמישים אחוזים מחברי המועצה הם אנשי המחנה המתון, שהצליחו לכרסם משמעותית בכוחם של השמרנים הקיצונים ששלטו בגוף זה קודם לכן. המתונים זכו במעל לחמישים אחוזים במג'לס - הפרלמנט, המונה 290 נציגים. בין סמכויותיו המרכזיות של המג'לס אישור מינויי שרים, אישור תקציב, וכן היכולת לזמן את הנשיא ושריו לשימועים ואף להצביע אי-אמון בהם.

חלוקת הקבוצות הפוליטיות באירן לשמרנים, מתונים ורפורמיסטים, גם אם אינה משקפת במדויק את מאפייני האישים המשתייכים אליהן והיא אף זכתה ללעג מצד המנהיג העליון, עדיין מבחינה בין שני גושים מרכזיים בזירה הפוליטית באירן: המחנה התומך במדיניות שמוביל רוחאני בתמיכתו הפומבית של רפסנג'אני, והמחנה הקיצוני יותר, המובל על-ידי משמרות-המהפכה בתמיכה חלקית של המנהיג העליון. שני המחנות חלוקים ביניהם בשורה של סוגיות עקרוניות, החל מהיחס להסכם הגרעין, דרך היחס לארצות הברית, והמשך בדגשי המדיניות הכלכלית שיש לנקוט.

הנשיא רוחאני, כפי שהבטיח לציבור ערב בחירתו בשנת 2013, ראה חשיבות עליונה בהשגת הסכם גרעין כדי להביא להסרת הסנקציות ולפתוח את אירן להשקעות זרות. תפיסת עולמו זו אינה נובעת מאהדה למערב או לתרבותו, אלא מקריאה נכוחה של המצב הכלכלי והשפעתו על הציבור ובעיקר על הדור הצעיר, שהיה הנפגע העיקרי מרמת האבטלה הגבוהה, האינפלציה והבידוד הבינלאומי. מנגד, המחנה השמרני-קיצוני התנגד לוויתורים, שלדעתו אירן קיבלה על עצמה בהסכם הגרעין. מחנה זה רואה כיום בחשש גובר את האפשרות, שהפתיחות הכלכלית למערב תביא בעקבותיה גם חדירה תרבותית, אשר מצידה תשפיע בעיקר על הדור הצעיר ובעתיד תביא לשינוי אופיה המהפכני של אירן. המנהיג העליון חמינאי, המחזיק אף הוא בתפיסות אלה, חוזר ומדגיש את הצורך להישמר מהשפעת המערב והוא ממשיך להגדיר את ארצות הברית כאויב הגדול של הרפובליקה האיסלאמית של אירן.

על-רקע זה, הבחירות היוו מעין הצבעת אמון במדיניותו של הנשיא רוחאני, ותוצאותיהן היוו בעיקר אמירה ברורה של הדור הצעיר, המהווה למעלה מ-60 אחוזים מציבור המצביעים, שרוצה לתת לנשיא את הכלים הפוליטיים לממש את הבטחת הבחירות שלו ל"עתיד טוב יותר". כדי לממש את הבטחותיו אלה זקוק רוחאני לפרלמנט מתון יותר, שיאפשר לו לקדם את הצעדים הכלכליים שהוא מתכנן, ובכלל זאת צמצום חלקם של משמרות-המהפכה בכלכלה האירנית, מאבק בשחיתות שהגיעה לממדים חמורים ועידוד השקעות זרות שהמשק האירני כה זקוק להן.

בהקשר הישראלי, השאלה המרכזית היא האם הצלחת המחנה המתון בהובלת רוחאני בבחירות תביא גם לשינוי במדיניות האזורית של אירן. הגורם המוביל בתחום זה הינם משמרות-המהפכה, המעורבים עמוקות בלחימה בסוריה, אחראים לקשר עם חיזבאללה, מעורבים בלחימה בעירק ובסיוע לח'ותים בתימן. עד כה, הנשיא רוחאני לא היה מעורב יתר על המידה בתחומים אלה, וספק רב אם התחזקות מעמדו בזירה הפנימית בעקבות הבחירות אכן תאפשר לו לתרגם זאת גם למעורבות גדולה יותר במדיניות האזורית. חלק מההישגים שהמערב וארצות הברית בפרט קיוו לקצור מהסכם הגרעין היה השתלבותה של אירן באזור כשחקן חיובי, שיתרום לייצובו. זאת, במיוחד בשל תפקידה המרכזי בסוריה, בעירק, בתימן ובלבנון. אולם, אין זה מקרה שהמנהיג העליון אסר על צוות המשא-ומתן בנושא הגרעין לנהל כל דיאלוג בסוגיות אזוריות, והוא ממשיך לתמוך בעמדותיהם של משמרות המהפכה והשמרנים הקיצוניים בזירה הפוליטית, החותרים להעצים את השפעתה של אירן באזור באופן שיסייע לקדם את האינטרס העליון, לתפיסתם, שהוא צמצום, עד כדי סילוק ההשפעה והנוכחות האמריקנית במרחב.

לפיכך, אין לצפות בטווח הזמן הקרוב שינויים במדיניות האזורית של אירן. הצהרתו של שגריר אירן בלבנון בדבר כוונה להעניק סיוע כספי למשפחות המחבלים הפלשתינים ולמשפחות שבתיהן יהרסו, הינה אות לכך. מבחינתה של ישראל, אין הבדל גדול בין העמדות שנוקט המחנה הרדיקאלי באירן כלפיה, לבין אלה של המחנה המוגדר מתון. היה זה רפסנג'אני עצמו, שקבע, אומנם במשתמע, שפצצת גרעין אחת תספיק להרוס את ישראל. עם זאת, לטווח הבינוני והארוך, אם יצליח רוחאני לקדם את סדר-היום הכלכלי שלו ואת הפתיחות למערב שאותה הוא רואה כהכרחית לשיפור הכלכלה, יש מקום שישראל תדרוש מידידותיה במערב להפעיל גם את השפעתן למיתון העמדות האירניות כלפי ישראל.

בסיכומו של דבר, המחנה השמרני-מתון והפרגמטי באירן זכה בהישג מרשים ביותר בשני גופי שלטון, שחשיבותם רבה; מועצת המומחים תהיה, קרוב לוודאי, הגוף שיחליט בשנים הקרובות על אודות זהותו של המנהיג הבא, והרוב המתון שמאייש גוף זה ישאף לבחור במנהיג שמשקף את דעותיו. בהקשר זה יש לזכור כי רוחאני, בהיותו איש דת, עשוי לראות את עצמו מועמד מתאים לתפקיד המנהיג העליון בבוא היום. בפרלמנט - המג'לס - הרוב שהשיג המחנה הפרגמטי יאפשר לו לקדם את מדיניותו הכלכלית, כשהמטרה העומדת לנגד עיניו הינה הצעדתה של המדינה לפיתוח וקידמה לאחר שנים ארוכות של סנקציות שפגיעתן הייתה קשה.

עם זאת, אין מדובר בסוף פסוק, ההתמודדות הפוליטית בין גורמי הכוח המרכזיים באירן לא הוכרעה. מצד אחד, ההישג בבחירות, המתווסף להישג של הסכם הגרעין והסרת הסנקציות, מחזק את מעמדו של רוחאני לקראת הבחירות לנשיאות שייערכו בשנה הבאה. ומצד שני, נכונו לו עוד מאבקים פוליטיים קשים מול השמרנים-הקיצוניים. אלה אינם מתכוונים לוותר על עמדות הכוח שלהם בזירה הכלכלית ועל עמדותיהם המדיניות והאידאולוגיות, והם ישאפו לאתגר את רוחאני בתחומים שבהם השפעתם עדיין חזקה, בדגש על הזירה האזורית — שם הם גורם הכוח המרכזי.

פורסם במקור: INSS, מבט על, גיליון 801 (2.3.16)
תאריך:  07/03/2016   |   עודכן:  07/03/2016
סימה שיין
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
מפגן תמיכה בדרכו של רוחאני
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  הגרעין האירני
יעלון לא ממש מרגיע את תושבי עוטף עזה הריסת בתי מחבלים יכולה להועיל האירנים יכולים להפר בשקט את ההסכם יותר ויותר מתנדבים מערביים נוטשים את דאעש
25/02/2016  |  אריאל י. לוין  |   מאמרים
נדמה לי שהיה זה הסופר היהודי-אמריקני ליאון יוריס, ברומן הריגול המצליח שלו "טופז" (1967), המתרחש על-רקע משבר הטילים עם קובה, מי ששירטט את דמות הקאובוי האמריקני השקט, השומר על איפוק מופתי נוכח אינספור הקנטות והתגרויות, עד שבסופו של דבר הוא מגיב. וכאשר הוא מגיב - הקרב מוכרע.
21/02/2016  |  ישראל רוזנבלט  |   מאמרים
"אחרי שהסתיימו השיחות (הסכם הגרעין), הציונים אמרו כי לא יהיו להם דאגות לגבי אירן ב-25 שנים הקרובות. אני אומר ראשית אם ירצה האל, לא תהיה מדינה ציונית בעוד 25 שנים. שנית, עד אז יהיה מאבק, של גבורה, ג'יהאד ומורל, שלא ישאיר לציונים רגע אחד של מנוחה" (האייתולה עלי חמינאי, המנהיג העליון של אירן).
18/02/2016  |  דביר מור   |   מאמרים
כבר תשע שנים מדברים אצלנו על סכנת מיכלי האמוניה במפרץ חיפה, וכמו תמיד התשובה היא "יהיה בסדר". אולי איומיו של נסראללה יביאו סוף-סוף לפתרון מעשי
18/02/2016  |  אריאל י. לוין  |   מאמרים
ברשומה שפורסמה בבלוג זה ב-24.12.2005 ובה ניתוח ותרחישים בכול הנוגע לסוגיית הגרעין האירנית: גורמים כלכליים, אסטרטגיים, הכבוד הלאומי, יכולת מניעת נשק גרעיני באמצעים צבאיים, החברה האירנית, מאזן אימה הרתעתי, המסקנה הייתה זאת:
07/02/2016  |  צבי גיל  |   מאמרים
רשימות נוספות   /   הגרעין האירני  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   העולם הערבי  /  מי ומי    / 
זינוק של 94% בפיגועי התאבדות  /  יורם שוייצר, אריאל י. לוין, עינב יוגב
טקס פרסי גלובוס הזהב: "תלויים באוויר" מסתמן כמנצח  /  מאיה שני
בסיס הנתונים החדש של צבאות המזרח התיכון  /  יפתח שפיר
ישראל והאיחוד האירופי - משבר כנורמה ביחסים  /  שמעון שטיין
הממסד, הפופוליסטים והמשמעות לישראל  /  עודד ערן, אואן אלתרמן
כיוונים להיחלצות מ'המבוכה האסטרטגית'  /  אודי דקל, עומר עינב
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
צבי גיל
צבי גיל
במערכה ההיברידית בין ישראל לבין אירן זאת כבר הצליחה בהיבט הפסיכולוגי והכניסה את הציבור הישראלי, שנמצא חצי שנה במתחים, ללחץ נפשי ללא תקדים    הפטפטת המדינית הבלתי אחראית שמהדהדת בתקש...
יוסי אחימאיר
יוסי אחימאיר
ביידן מחצין אינטליגנציה רגשית גדולה (אביגיל..), אך בגלל מחדלו גואה במשמרתו האנטישמיות בקמפוסים    כשיחזרו חטופים, נראה אנשים שבורים גופנית ונפשית; סינוואר ימשיך להחזיק חלק מהחטופים ...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il