אשת המשמר דרשה מהח"מ לסגור את הפלאפון והתפתח דין ודברים, כאשר הסברתי שאני עיתונאי. טוען המעצרים, נדים שחאדה, דחף את אפו ודרש ממני לצאת מהאולם. הבהרתי לו שאין לו שום סמכות לדרוש זאת [הגוף המוסמך בבתי המשפט הוא המשמר, לא המשטרה], והוא פנה לשופט אורן כרמלי בתלונה שקרית בבקשה שיוציא אותי: "האדון הזה מפריע לי ואומר שאין לי סמכות". כרמלי כמובן דחה את הבקשה ורק ביקש שלא אתערב בדיון.
|
|
|
|
השופט: אורן כרמלי, בית משפט השלום בעכו
המועד: יום רביעי, 4.9.2024, שעה 11:00
הנושא: מעצרים
בעוד השופט אורן כרמלי מעיין בתיק המעצר שלפניו (חשד לאלימות במשפחה), הסניגור חוקר את טוען המעצרים - אשר תוך כדי כך מסתכל בפלאפון שלו; זהו זלזול בוטה, גם בבית המשפט, אך כרמלי אינו מעיר. כרמלי מראה לנציג המשטרה משהו בתיק, והלה חוזר בו מטענתו שאין עדים; אין זה מחמיא במיוחד כאשר השופט בקיא יותר ממך בתיק שלך. הוא גם אינו יודע שאביו ואחיו של החשוד נחקרו באותו בוקר.
הסניגור טוען שהאישה התלוננה לאחר שלא עלה יפה נסיון גישור בינה לבין בעלה החשוד; כרמלי מהנהן ומעיין שוב בתיק. השוטר טוען שהחשוד עלול להשפיע על המעגל הקרוב; הסניגור שואל במי מדובר וכרמלי משיב במקום השוטר: "בית המשפט יודע". כאשר הסניגור מסכם, השוטר מראה לכרמלי משהו ומדבר איתו בטון חרישי ולא לפרוטוקול (מן הסתם על החלק החסוי של הבקשה); אפשר לשמוע את כרמלי שואל "היום או מחר?" זה נמשך עוד קצת עד שכרמלי פונה לסניגור: "מה אתה מציע?" - לשחרר את החשוד ולהרחיקו מביתו.
הסניגור מעדכן: "האישה נטשה". כרמלי: "לאן היא הלכה?" השוטר שואל את קרובי החשוד היושבים בקהל, כרמלי מהנהן ושואל: "לאן אפשר להרחיק אותו?" כולם מדברים עם הקרובים ומבררים: יקחו צימר במושב שזור. כרמלי פונה לקהל: "אתה האח הגדול? והאח הקטן מוכן להיות איתו? בן כמה הוא?" הבכור: "אני מלווה אותו כל הזמן". כרמלי: "אתה לא עובד?" - עצמאי.
כרמלי נוטל את פרטיו האישיים של האח הבכור ומכניס בשמו לפרוטוקול שהוא מוכן להתחייב להישאר עם העצור כמה ימים מחוץ לבית; הם מציעים לשכור צימר במושב שזור; אני עצמאי ואוכל להיות איתו. כעת כרמלי חוקר את האח: "מה תעשה אם אחיך יפר את התנאים? יש לך איזשהם תיקים פליליים? נחקרת בעבר במשטרה? אתה מוכן לחתום ערבות? מה המשמעות של הערבות, אתה מבין? מה קורה אם הוא מפר? בסופו של דבר הוא מפר ולא הצלחת למנוע ממנו - מה קורה עם הערבות?"
כרמלי יזם בו במקום את פתרון מעצר הבית ויישם אותו, וכאשר הוא פונה לחשוד: "אדוני מבין עברית? אז הוא [הסניגור] יתרגם לך. כרגע אנחנו מעבירים אותך למעצר בית בשזור עד יום ראשון בפיקוח של אחיך". הוא עושה שקט באולם וממשיך להכתיב, תוך שימוש בנוסח מוכן, ואז חוזר לחשוד: "אני אגיד, ומה שלא תבין יסבירו לך בערבית. אתה עד יום ראשון בשזור עם אחיך. אתה צריך להתחייב על 5,000 שקל שאם אתה מפר - לוקחים לך. 30 יום אסור לך להתקרב לאשתך ולהתקשר אליה. עד יום ראשון אסור לך להשתמש בטלפון". הסניגור מתרגם וכרמלי מאשר: "נכון". ומוסיף: "והאח יורד למטה למזכירות ואת ההתחייבות שלך אתה חותם במזכירות".
"מי האדון שיושב שם?"
אחרי הפסקה אנחנו חוזרים לעוד תיק אלימות במשפחה, אם כי הפעם מדובר באיומים לכאורה על אחותו של החשוד. כרמלי מזהה את העצור, מעיין בתיק וכולם מחפשים את הבקשה העדכנית של המשטרה; הקלדנית מוצאת אותה. כרמלי מכניס בשמו של הטוען שהוא חוזר על הבקשה, קורא לו לדוכן והשניים משוחחים חרישית (כפי שאמרנו - כנראה על החלק החסוי של הבקשה).
הסניגור מציע מעצר בית אצל אחיו וגיסתו של החשוד. כרמלי מברר: "איפה הם גרים? איפה היא [האחות] נמצאת עכשיו? מה המרחק מהבית שלה לבית שלהם? מי האדון שיושב שם?" - בן-דוד. "הוא [החשוד] עובד?" - בבניין. אפשר לשלב אותו בעבודה; הסניגור אפילו מציע שהחשוד יעבוד בביתו שלו. כרמלי: "עכשיו אני אצטרך לשאול את אדוני איפה הוא גר"
כרמלי קורא לאח, מזהיר אותו וחוקר: "מה אתה בשבילו? אני מוכן להתחייב שמה - שהוא יגור איתך לכמה ימים? יכול להיות שיצטרך להיות איתו מישהו בבית, מי יהיה איתו? - אשתו. "יש לך תיקים פליליים?" - ישנים. "תגיד לי מתי". - שלוש שנים. "על מה זה היה? סכסוך באדמות? וסדרתם את זה? ואם אני אבקש ממך לחתום על ערבות - יש לך איך? אתה עובד?" - לא, מתקיים מקצבת נכות וגם אשתו לא עובדת.
"מה זה אומר שאם אתה מפקח עליו?" - אם הוא בורח מהבית או עושה בלגן, אני צריך להתקשר למשטרה. טוען המעצרים חוקר ושואל מה יעשה המפקח אם החשוד יתקשר לאחותם. כרמלי מתערב: "אני אגביל אותו, הוא לא יוכל להשתמש בטלפון".
כעת תור הגיסה. "את אשתו של האח? את יודעת עברית או שצריך לעזור? את עובדת? מה זה אומר לפקח עליו? [להתקשר למשטרה] גם אם הוא יוצא מהבית בתקופה הזאת, או אם הוא מתקשר אליה בטלפון. זה רק בימים הקרובים". הסניגור מבקש לאפשר לחשוד לעבוד בשעות 16:00-08:00 וכרמלי משיב: "מיום ראשון".
"החשד לא התחזק"
כרמלי מכתיב החלטה: "מעיון בחומר החקירה עולה חשד סביר שהחשוד ביצע המעשים המיוחסים לו ועבר העבירות המפורטות בבקשה. אולם לאחר חקירת העדים, נראה כי החשד לא התחזק. לעניין זה מפנה בית המשפט למ/2, מ/3 ו-מ/4. עוד עיון ב-מ/1 מעלה כי השלמות החקירה הנדרשות, יש בהן חשש קל לאפשרות של שיבוש.
"בנסיבות אלה, אני מוצא כי ניתן להסתפק בחלופת מעצר, כאשר המשך מעצרו של החשוד אינו הכרחי לצורכי חקירה. לכאורה, עיקר פעולות החקירה בנות שיבוש כבר בוצעו. החלופה שהוצעה היא בבית האח [שמו] בכפר נחף. המפקחים נחקרו בפני ושוכנעתי כי אלה מבינים את משימת הפיקוח הנדרשת". כרמלי מפרט בדייקנות רבה את התנאים - מתי מעצר בית מלא, מתי מותר לצאת לעבודה וכיצד, איסור שימוש בטלפון ובאינטרנט, הרחקה מהאחות והערבויות.
כרמלי שוב מקפיד לוודא שהחשוד מבין במה מדובר: "אדוני מבין עברית? כרגע בבית של אח שלך עד יום שני, אבל ביום ראשון אם אתה רוצה ללכת לעבודה, אתה יכול לצאת משמונה עד ארבע בתנאי שהמעסיק יאסוף אותך. אתה חותם על ערבות של 5,000 שקל על הפרת התנאים, ואתה לא מתקרב לאחותך 30 יום". הוא לא ציין את הטלפון והאינטרנט; סביר להניח שהסניגור יוודא זאת.
השורה התחתונה: התיקים אינם קשים לניהול, אך כרמלי ראוי לשבח על הצורה בה הוא מוצא במקום פתרונות של מעצר בית - כמצוות המחוקק - ומיישם אותם במהירות, תוך איזון ראוי בין זכויות החשודים לשלום המתלוננות. החקירות של המפקחים לא ממש מעמיקות, אבל טוען המעצרים מסתפק בהן ולא מדובר בעבירות ברף חומרה גבוה. בשיחה מחוץ לאולם אומר אחד הסניגורים, כי חשיבה מקורית כזאת מאפיינת את כרמלי.
יעילות: 9.
מזג שיפוטי: 8.