|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
חמש סיבות לעבור לחבילת גלישה בחו"ל בטכנולוגיית eSIM
כתיבת המומחים
החורף בפתח - כיצד תשדרגי את הלוק החורפי?
המלך עבדאללה. הראשון להגיב [צילום: AP]

ירדן מבקשת להפוך לשחקנית ציר לאחר נפילתו של אסד

ירדן אומנם חוששת מפני זליגת חוסר היציבות לתוך תחומיה, אך גם מקווה ליטול חלק בשיקומה של סוריה ולחזק את מעמדה האיזורי לישראל מומלץ להדק את היחסים הגלויים והסמויים עם שכנתה ממזרח
11/01/2025  |   אופיר וינטר   |   כתבות   |   אסד - הנפילה   |   תגובות

עם הפלת המשטר הסורי נערכו דיונים קדחתניים בישראל לגבי המדינה "הבאה בתור" ליפול בעקבותיו, ושמה של ירדן נזכר בחלקם. ראשי השב"כ ואמ"ן יצאו לביקור בירדן, ומקורות מדיניים בירושלים אף שיגרו אזהרות בעילום שם, שלפיהן "ישראל מתכוונת להפעיל כוח אם המורדים או המיליציות האירניות ינסו לערער את שלטון בית המלוכה ההאשמי".

החשש היה שמא הצלחת המהפכה בסוריה תעניק מוטיבציה לגורמים רדיקליים בירדן לצאת נגד קואליציית-המיעוט השבטית המושלת בממלכה, אשר רבים הקדימו להספידה במהלך 104 שנות שלטונה. עיון בשיח התקשורתי בירדן חושף תמונה אחרת: ירדן אומנם דרוכה מול ההתפתחויות בסוריה, אך גם מזהה בהן הזדמנויות חיוביות.

לאמיתו של דבר, ירדן לא הזילה דמעה על הסתלקות בשאר אסד. מאז פרוץ האביב הערבי ב-2011 ידעו יחסיה עם סוריה בעיקר מורדות. לאורך מלחמת האזרחים שהשתוללה בשכנתה מצפון, קלטה הממלכה למעלה ממיליון פליטים סורים, שהטילו עול כבד על קופתה הדלה, והתמודדה עם איומים מצד גורמי טרור סלפיים-ג'יהאדיים בגבול הארוך בין המדינות (378 ק"מ). גם בשנים האחרונות, כשהמצב בסוריה התייצב קמעא, התהוו בגבול ירדן-סוריה איומים חדשים שפגעו בביטחון הממלכה ובריבונותה: אוטוסטרדת הברחות סמים, שחצתה את ירדן בדרכה למדינות המפרץ, והברחות נשק ליהודה ושומרון - בחסות המשטר הסורי ופטרוניו, אירן וחיזבאללה.

ב-2023 הובילה ירדן בתיאום עם מדינות ערביות נוספות תהליך של נורמליזציה עם סוריה, ששיאו היה בשובה לליגה הערבית מאז 2011. ירדן קיוותה לשווא, כי המהלך יגביר את שיתוף הפעולה מצד משטר אסד במאבק בתעשיית הסמים, יאפשר חזרה של פליטים סורים למולדתם ויפתח פתח להסרת הסנקציות הבינלאומיות המוטלות על סוריה ולהידוק קשרי הסחר והכלכלה בין המדינות. בפועל, ההברחות בגבול סוריה-ירדן לא פסקו, ואף התגברו מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל. סחר החליפין בין המדינות, שעמד ב-2010 על 617 מיליון דולר, הצטמק ב-2022 ל-147 מיליון דולר.

ב-20 באוקטובר 2024, שבועות ספורים לפני המהפכה בסוריה, הגיע שר החוץ הירדני, אימן אל-צפדי, לביקור בדמשק כשהוא נושא מסר בעל-פה מהמלך עבדאללה. פרשנים ירדנים העריכו, כי הביקור נועד לבחון שוב את ההיתכנות לקרב את אסד לציר הערבי הפרגמטי נוכח התערערות קשריו עם אירן ורוסיה, השחיקה הגוברת בעוצמתו של "ציר ההתנגדות" לאורך המלחמה מול ישראל ורצונה של דמשק להפחית את החיכוך הצבאי הישיר עם ישראל. כמו אחרים, גם ירדן חשה את חולשת המשטר הסורי וניסתה לנצלה לטובתה, אך ספק אם חזתה את קריסתו המהירה.

בין חששות לתקווה
מפגש שרי החוץ בעקבה בחודש דצמבר [צילום: AP]

ב-8 בדצמבר, עם מנוסתו של אסד מדמשק, היה עבדאללה למנהיג הערבי הראשון המתייחס בפומבי למאורע ההיסטורי. הוא הצהיר, כי "ירדן עומדת לצד האחים הסורים ומכבדת את רצונם ובחירותיהם", אך גם הדגיש את החשיבות שבהשגת יציבות בסוריה ובמניעת סכסוכים וכאוס במדינה. דבריו שיקפו את האמביוולנטיות השוררת בירדן נוכח ההתפתחויות - מיזוג של שמחה על הסתלקות השלטון הישן, דאגה ממאפייניו המסתמנים של השלטון החדש ותקווה לטיפוח יחסי שכנות משופרים.

עיון בפרשנויות המופיעות בתקשורת הממסדית בממלכה מעלה, כי שלושה תרחישי איום עיקריים מטרידים את המשטר הירדני.

  • חוסר יציבות מתמשך בסוריה. ירדן חוששת שאנרכיה ביטחונית – עד כדי התלקחות מחדש של מלחמת אזרחים בסוריה – עלולות להביא לממלכה גל חדש של פליטים סורים, להגביר את איומי הברחות הסמים והטרור הג'יהאדיסטי לאורך הגבול הסורי-ירדני ולחייב מעורבות צבאית ירדנית בסוריה בהעדר כתובת שלטונית חזקה ואמינה מעברו השני של הגבול. כמו-כן, ישנם בירדן סימני שאלה לגבי יכולתן של המיליציות הסוריות החמושות להפוך לצבא מדינתי לכיד, הכפוף לפיקוד מרכזי אחד, שמולו היא תוכל לתאם את ביטחון הגבולות.

  • השלטת הגמוניה לא-ערבית במרחב הסורי. ירדן חוששת שחולשה סורית תייצר פתח למעורבות של כוחות חיצוניים בינלאומיים ואיזוריים במדינה, בפרט טורקיה, ישראל ואירן. התפוררות המדינה הסורית בגבולותיה המוכרים עקב שסעים אתניים, עדתיים ודתיים – בהמשך לתהליכים דומים שעברו מאז 2011 על מדינות כמו עירק, תימן ולוב – נתפסת בממלכה כאיום על דגם "מדינות הלאום הערביות" וכפתח לקידום אינטרסים זרים.

עיקר הדאגה נוגעת להמרת הדומיננטיות האירנית בסוריה בהשפעה טורקית-קטרית, אשר תאפשר לגורמים בעלי אידיאולוגיה איסלאמיסטית לבסס את שלטונם במדינה ולהפוך את סוריה לחלק ממערכת איזורית, שתאתגר את המחנה המתון הכולל את ירדן ותתחרה בו.

  • זליגת השראה מהפכנית מסוריה לירדן. ירדן חוששת שהשתלטות הייאת תחריר א-שאם על סוריה עלולה להעניק רוח גבית לאופוזיציה האיסלאמיסטית בממלכה, שנמצאת ממילא בתנופה מאז 7 באוקטובר. בספטמבר 2024 רשמו האחים המוסלמים בירדן הישג נאה בבחירות לפרלמנט, כאשר מפלגתם, חזית הפעולה האיסלאמית שילשה את כוחה בבית המחוקקים.

אף על-פי שהאחים המוסלמים מהווים חלק מהמרקם הפוליטי הלגיטימי בירדן ונמנעים מלקרוא תיגר על השלטון ההאשמי, אירועי סוריה נתפסים בירדן כמבחן לנאמנותם לממלכה. ואכן, בהודעתם הרשמית הסתפקו "האחים" הירדנים בברכה מאופקת לעם הסורי על הפלת משטר אסד, ולא נקטו עמדה שעשויה להתפרש כקריאה למהפכה דומה בירדן.

לצד החששות, ירדן מזהה במהפכה בסוריה שורת הזדמנויות ביטחוניות, חברתיות וכלכליות, כפוף להתייצבות המדינה תחת שלטון חדש וידידותי.

  • שיפור הביטחון בגבול המשותף: ירדן מקווה שהסתלקות משטר אסד, כמו גם היחלשות הגורמים הפרו-אירניים שפעלו בחסותו, יסייעו בבלימה – או לכל הפחות בצמצום – תופעת הברחות הסמים והנשק מסוריה לשטחה. הצלחת המאבק בהברחות תלויה בהידוק התיאום עם הצד הסורי (עם כוחות הביטחון הרשמיים, ובהעדרם - עם גורמים סוריים מקומיים) ובנסיגת "הסהר השיעי", שעליו התריע עבדאללה לפני כשני עשורים, עוד בטרם התדפק בעוצמה על דלתות הממלכה.

עורך היומון הירדני אל-ע'ד, מכרם אחמד אל-טראונה, כתב, כי אם "המשטר [הסורי] החדש יממש את מלוא סמכותו וינעל את שערי הגיהינום שנפתחו בשנים האחרונות, יחסוך הדבר לירדן משאבים רבים שהשקיעה בניטור הגבול הארוך וימנע ממנה וממדינות האזור את הרס הדור [הצעיר] עקב הצפת האזור בסמים".

  • חזרת הפליטים הסורים למולדתם. ירדן מארחת 1.3 מיליון פליטים סורים, כמחציתם רשומים, ומייחלת לשובם למולדתם כדי להקל את הנטל על כלכלתה ואת הלחץ על המשאבים והשירותים הסוציאליים בממלכה. מאז נפילת אסד החל טפטוף וולונטרי של פליטים סורים השבים למולדתם, אך תנועה מאסיבית ומוסדרת תצריך הבשלה של תנאים נוספים, בראשם התבהרות העתיד הפוליטי של סוריה, ייצוב המצב הביטחוני בה, התאוששות כלכלית וזמינות של מגורים ותשתיות. לעת עתה, נסיבות החיים בירדן נוחות יותר מאשר בסוריה, כאשר פליטים סורים רבים התערו זה מכבר בחברה ובמערכות התעסוקה והחינוך בממלכה.

  • שיתופי פעולה כלכליים ומסחריים. ירדן שואפת להשתלב כשחקנית מובילה במאמצי השיקום והפיתוח של סוריה ולמנף אותם לשיפור מצבה הכלכלי ולחיזוק מעמדה הגיאו-אסטרטגי. כלכלנים ירדנים העריכו שהתייצבות המצב בסוריה תאפשר את הסרת הסנקציות הבינלאומיות מעליה ותפתח לירדן הזדמנויות מגוונות, בכללן הפעלה מחדש של נתיבי הסחר היבשתיים והימיים מהמפרץ וירדן, דרך סוריה ולבנון ועד טורקיה ואירופה; שימוש בנמל עקבה כמרכז לוגיסטי לצורכי דרום סוריה; אספקת עודפי חשמל וגז טבעי מירדן לסוריה וללבנון; השתתפות חברות ירדניות בפרויקטים של בינוי ושיקום בסוריה; מכירת מצרכי יסוד, תוצרת חקלאית וחומרי בנייה ירדניים לסוריה; וסיוע ירדני בשיפור שירותי החינוך והבריאות בסוריה.

מדינות פרו-אקטיבית לעיצוב עתיד סוריה
פליטים סורים נכנסים לירדן, 2023 [צילום: ראיד עדילה, AP]

נוכח חששותיה ותקוותיה, פועלת ירדן מאז נפילת אסד כדי למצב את עצמה כ"מדינת ציר" הממלאת תפקידי מפתח בעיצוב סוריה העתידית, תוך ניצול יתרונותיה היחסיים - מיקום גיאו-אסטרטגי, קשרי אמון עם השחקנים הסוריים, האזוריים והבינלאומיים וזמינות של תשתיות לוגיסטיות רלוונטיות. מדיניותה נועדה לשרת בראש ובראשונה אינטרסים ביטחוניים וכלכליים ירדניים. בראייתה, ייצוב סוריה כמדינה ריבונית, בטוחה וידידותית – שעימה תוכל הממלכה לפתח יחסי שכנות טובים, שיתופי פעולה רב-תחומיים ומנגנונים מוסכמים להשבת הפליטים – יתרום גם ליציבותה של ירדן.

המהלך הדיפלומטי הראשון שנקטה ירדן היה אירוח מפגש עקבה ב-14 בדצמבר, בו השתתפו שרי החוץ של ירדן, סעודיה, עירק, לבנון, מצרים, איחוד האמירויות, בחריין, קטר, טורקיה וארה"ב, ומזכ"ל הליגה הערבית, מתאם מדיניות החוץ של האיחוד האירופי ושליח האו"ם לסוריה.

פרשנים ירדנים הסבירו, כי המפגש נועד לייצר הסכמות איזוריות ובינלאומיות לגבי עתיד סוריה, ולגשר על הפערים בין טורקיה למדינות ערביות המתנגדות למעורבות הטורקית בענייני סוריה וחוששות מאופיו האיסלאמיסטי המסתמן של המשטר החדש. בהודעה משותפת קראו שרי החוץ הערבים לכיבוד הזכויות של כל בני העם הסורי ללא הבדלי גזע, עדה או דת, למניעת כאוס, להגנה על מוסדות המדינה הסורית, לשמירה על שלמותה הטריטוריאלית, ריבונותה, עצמאותה ויציבותה ולהגברת המאבק בטרור.

פרשנים ירדנים פירטו עוד בדבר יעדי מפגש עקבה. מאהר אבו-טיר הבהיר, כי ההכרעה בשאלה האם להכיר במשטר הסורי החדש או לבודד אותו אינה רק ירדנית, אלא כפופה לשיקולים ערביים, איזוריים ובינלאומיים רחבים. השר לשעבר מוחמד אבו רמאן, כיום חוקר ויועץ במכון למדיניות וחברה בירדן, העריך, כי הסרת הסנקציות הבינלאומיות מעל סוריה והתמיכה במשטרה החדש יותנו בתרגום הצהרותיו המתונות של מנהיגה, אחמד א-שרע, למעשים שיעידו על כוונותיו. העיתונאית רנא צבאע' הביעה תקווה שסוריה תאמץ חוקה חדשה המעניקה ייצוג הוגן למיעוטים ולנשים ומגבילה את סמכויות הנשיא, ושהיא תכבד את גבולותיהן הריבוניים של שכנותיה, בהן ירדן וישראל.

הפעלתנות המדינית הירדנית נמשכה ב-23 בדצמבר, עם הגעתו לדמשק של צפדי, שהיה לשר החוץ הערבי הראשון המבקר בסוריה שלאחר המהפכה ומעניק לגיטימציה ראשונית לממשלתה החדשה. בפגישתו עם א-שרע – אותה הגדיר "חיובית" – דנו השניים בעצירת הברחות הסמים והנשק מסוריה לירדן, במאבק באיומי הטרור ובטיפול בסוגיית הפליטים הסורים בירדן. שר החוץ הירדני הביע נכונות לסייע לסוריה לטפל בפצעיה, להירפא ולהשתקם על בסיס הסכמות מפגש עקבה. בהמשך סיכמו שרי החוץ של שתי המדינות על ביקור של משלחת סורית מיניסטריאלית רב-תחומית בממלכה, שתדון עם עמיתיה הירדנים בנושאי גבולות, ביטחון, אנרגיה, תעבורה, מים וסחר.

חרף חילופי המסרים הידידותיים, ניכר שגדרות החשדנות בין הצדדים טרם הוסרו: ימים ספורים לאחר ביקור צפדי, ביטא יו"ר הסנאט הירדני, פיצל אל-פאיז, אכזבה מהרכבה החד-גוני של ממשלת המעבר הסורית וציפייה שתהפוך לייצוגית יותר לאחר ניסוח חוקה חדשה ועריכת בחירות.

המלצות לישראל
כוחות צה"ל בפסגת החרמון הסורי [צילום: דובר צה"ל]

ירדן וישראל חולקות אינטרסים משותפים דומים בזירה הסורית: השגת יציבות ביטחונית במשולש הגבולות בדרום סוריה; סיכול פעילות טרוריסטית משטח סוריה; עצירת הברחות הסמים המתישות את צבא ירדן ומסיחות אותו ממשימות הביטחון השוטף, בין היתר בגבול ישראל; עצירת הברחות הנשק מסוריה לירדן בדרכו לגורמי טרור ירדניים ופלשתיניים; מניעת השלטת הגמוניה טורקית או אירנית בסוריה; עיצוב סדר פוליטי חדש בסוריה, שיהיה ידידותי כלפי שכנותיה, סובלני כלפי המיעוטים החוסים בצלה, בפרט הכורדים והדרוזים, ונטול דומיננטיות איסלאמיסטית; וקידום חיבוריות ואינטגרציה אזורית בתחומי הכלכלה, התעבורה והאנרגיה.

שאיפת ירדן להפוך לשחקנית ציר בזירה הסורית הולמת אף היא את האינטרס הישראלי, נוכח החפיפה הרבה במטרותיהן של שתי המדינות. בתרחיש שלפיו המשטר החדש בסוריה יתייצב, ירדן עשויה לשמש מתווכת יעילה בין ישראל לבינו סביב בלימת הברחות הנשק, הרחקת גורמי טרור מגבול ישראל ויישום מחודש של הסכם הפרדת הכוחות ברמת הגולן. ישראל, מצידה, תוכל לעודד את ממשל טראמפ להכיר במרכזיותה של ירדן בעיצוב עתיד סוריה ולתמוך במעורבותה בתהליכי הפיתוח, הבנייה והשיקום של סוריה, ובהמשך - בשילובה בתהליכי האינטגרציה שתוביל ארה"ב באזור.

טיפוח השיח בין שתי המדינות חיוני גם בתרחישים אחרים. כך למשל, אם המשטר החדש בדמשק לא יצליח לבסס את שלטונו בכל רחבי המדינה, או גרוע מכך - יציב איומים משותפים על ירדן וישראל, יוכלו השתיים לתאם בדיסקרטיות אסטרטגיית התמודדות משותפת. זו יכולה לכלול שיתופי פעולה ביטחוניים בניטור הגבולות, החלפת מידע מודיעיני, יצירת איזורי השפעה משותפים בדרום סוריה, אספקת מענים הומניטריים, ובמקרי קיצון - הגשת סיוע צבאי הדדי בהגנה ובהתקפה. כמו-כן, יהיה באפשרותן לגבש קואליציה אזורית מתונה, בתמיכת ארה"ב, שתגדיל את השפעתן בזירה הסורית.

לבסוף, על ישראל וירדן לפעול לצמצום הפער בין המישורים הגלוי והחשאי ביחסיהן. ירדן הרשמית גינתה פעולות שנקטה ישראל עם נפילת המשטר הסורי, כשתפסה עמדות באזור החיץ ברמת הגולן ופגעה בארסנל של צבא אסד, אף שאלו משרתות גם את ביטחונה. יתרה מכך: בתקשורת הירדנית רווחת קונספירציה המייחסת לישראל כוונה להשתלט על מקורות המים של נהר הירמוך הזורם מסוריה לירדן. ככל ששתי המדינות יטפחו שיח פומבי המדגיש את היותן שותפות אינטרסים במקום להפיץ האשמות כוזבות, כך עשוי האתגר הסורי לשמש פתח לשיפור היחסים ביניהן.

הכותב הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  11/01/2025   |   עודכן:  11/01/2025
ד"ר אופיר וינטר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
ירדן מבקשת להפוך לשחקנית ציר לאחר נפילתו של אסד
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  ישראלי-ערבי
חזון דתי פנאטי בן 1,400 שנים - העולה בחשיבותו, בעיני האייתולות, על מאות מיליארדי הדולרים המגיעים לאירן כתוצאה ממדיניות ארה"ב - מנחה את משטר האייתולות המתבסס כמוקד מוביל של טרור איסלאמי עולמי ואנטי-אמריקני כמו החות'ים, חיזבאללה וחמאס. האייתולות גם מתדלקים מלחמות אזרחים בסוריה, עירק, תימן, מזרח אפריקה (אתיופיה, אריתריאה וסודן) ומערב אפריקה (מאוריטניה), ופועלים להפלת משטרים ערבים-סונים פרו-אמריקנים בירדן, סעודיה, בחריין, איחוד האמירויות, מצרים, מרוקו, ועוד.
31/12/2024  |  יורם אטינגר  |   יומני בלוגרים
היאת תחריר א-שאם (בערבית: هيئة تحرير الشام, בתרגום: "ארגון לשחרור השאם") הוא ארגון ג’יהאדיסטי סוני השולט בסוריה. נוסד בשנת 2017 כתוצאה ממיזוג של מספר ארגונים ג’יהאדיסטיים, כשבראשם "ג’בהת א-נוסרה", שהייתה שלוחה רשמית של אל-קאעידה בסוריה.
30/12/2024  |  מירב ארד  |   מושגים
חות’ם (בערבית: الحوثيون, אל-חות’יון) הוא שם כולל לתנועה פוליטית-דתית חמושה המתבססת בצפון תימן, הידועה גם בשם "אנצאר אללה" (תומכי אללה). התנועה נוסדה בשנות ה-90 של המאה ה-20 כחלק מתנועת התנגדות למשטר בתימן, ובשנים האחרונות הפכה לשחקן מרכזי במלחמת האזרחים במדינה. החות’ים מזוהים עם הזרם הזיידי באיסלאם השיעי ונחשבים לקבוצה בעלת קשרים הדוקים עם אירן, דבר שהביא למעורבותם בסכסוכים אזוריים רחבים יותר.
30/12/2024  |  מירב ארד  |   מושגים
השתלטות הטרור האיסלאמי על דמשק מדירה שינה מעיני מנהיגי ירדן, מצרים, סעודיה, האמירויות ושאר מדינות ערב, החשים על צווארם את מאכלת משטר האייתולות וחרב האחים המוסלמים. הם חוששים שהפלת משטר אסד מהווה השראה לטרור האיסלאמי במדינותיהם.
19/12/2024  |  יורם אטינגר  |   יומני בלוגרים
אי שם בראשית שנות ה-80 של המאה ה-20, נשקף איום של ממש למשטרו של חאפז אסד בדמשק. מי שאיים על ''האריה מדמשק'' היה לא אחר מאשר אחיו הצעיר, רפעת אסד, לאחר שהודח מהפיקוד על דיוויזיית משמר הרפובליקה היוקרתית בעקבות ניסיון לאתגר את אחיו הנשיא שלקה בהתקף לב בסוף 1983. סבלנותו של רפעת, אשר מונה לסגן נשיא ללא סמכויות של ממש, פקעה עד מהרה, וב-30 במארס 1984 הורה לכוחות פלוגות ההגנה שנותרו בפיקודו להיערך סביב הבירה דמשק כדי להפיל את המשטר. כוחות של המשטר התייצבו מול פלוגות ההגנה של רפעת וסיכלו את ניסיון הקשר. רפעת הוגלה מסוריה לבלי שוב.
10/12/2024  |  רפאל בוכניק  |   יומני בלוגרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
זה לא מוסרי וזה לא "אור לגויים" ולא במורשת היהודית, וזה הרסני מבחינה מדינית ותועלתנית ומקביל במידת מה לוויכוח על "ההבלגה" בשנות ה-30
איתמר לוין
איתמר לוין
כך מתריע וושינגטון פוסט במאמר המערכת שלו    אוקראינה מאבדת חיילים ושטח - ובעיקר מאבדת זמן לקראת שובו של טראמפ לבית הלבן והדיבורים באירופה על "שטחים תמורת שלום"
אלי אלון
אלי אלון
לא צריך להיות מומחה גדול לבריאות מזון כדי להבין שהשארת לחמים וחלות באריזות לא סגורות מחוץ לחנויות ללא השגחה לעיתים במשך שעות, חשופים למגע עם חתולים, יונים ומכרסמים למיניהם מהווים ס...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: ד"ר אליהו כהן 1 פתח תקוה 4976012 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il