ארה"ב לא תהפוך תחת טראמפ לאוליגרכיה של ענקי הטכנולוגיה

אקונומיסט מונה שלוש סיבות לכך: הביג-טק שולט בנתח קטן מאוד של המשק האמריקני, טראמפ לא ממש מקורב לבכירי הענף ויש ביניהם מחלוקות ותחרויות משמעותיות

איתמר לוין כתבות ממשל טראמפ 2.0 תגובות
מקור: אקונומיסט
איזו מדינה אפשר להכניס לרוטנדה של הקפיטול בוושינגטון? משהו בין פורטוגל לתאילנד. העושר נטו של משקי הבית במדינות אלו הוא 1.3 טריליון דולר – זהה לעושרם של המיליארדרים, מארה"ב ומחוצה לה, שנכחו בהשבעתו של דונלד טראמפ. את מירב תשומת הלב ריכזו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס (שווי מצרפי: 911 מיליארד דולר). רק משפחת טראמפ ניצבה בינם לבין הנשיא ה-47.

הקירבה הזאת לכוח מדאיגה רבים. בנאום הפרידה שלו דיבר ג'ו ביידן על אוליגרכיה המשתלטת על ארה"ב, ועל עלייתו של שילוב טכנו-תעשייתי המאיים על המדינה. שגריר גרמניה בוושינגטון, השמיע אזהרה דומה בסקירה לממשלתו. לדעת אקונומיסט, החששות הללו מופרזים. ארה"ב לא הייתה ולא תהיה אוליגרכיה, ויש לכך שלוש סיבות.

ראשית, אילי ההיי-טק שולטים בנתח קטן מאוד מכלכלתה הענקית והמגוונת של ארה"ב מכדי שיוכלו להשפיע על הכיוון הכללי שלה. נכון שאמזון (בזוס), מטא (צוקרברג) וטסלה (מאסק) מהווה עשירית משווי כל החברות הנסחרות בניו-יורק, אך תרומתן הכלכלית צנועה בהרבה. תרומה זו מחושבת על-ידי צירוף הרווחים לפני מס ועלויות מימון לשכרם והטבותיהם של העובדים. התוצאה לגבי שלוש חברות אלו: 1.8% מהתוצר האמריקני. אם מוסיפים את אפל ואלפאבית, שהמנכ"לים שלהם נכחו גם הם בהשבעה, אך הם שכירים ולא מייסדים, השיעור עולה ל-3.1%.

מחקר על רוסיה ב-2004 מצא, כי שני תריסרים של אוליגרכים (במובן המקורי של המילה), מעסיקים חמישית מהעובדים ומרוויחים 77% מהמכירות בענפי התעשיה והכרייה, שהיו באותה עת שני שלישים מהתוצר. בהונגריה, הקרובה ביותר במערב לאוליגרכיה אמיתית, מקורביו של ויקטור אורבן שולטים ב-20%-30% מהמשק.

אמזון, מטא וטסלה אחראיות ל-9% מההשקעות העסקיות של 1,500 החברות הגדולות בארה"ב; בהודו, התאגיד של מוּקֶש אמבאני (שנכח גם הוא בהשבעה) משקיע לבדו 16%. השקעות ההון של השלישייה הן 0.4% מהתוצר; ב-1906 השקיעה סטנדרד אויל של ג'ון רוקפלר קרוב ל-1% מהתוצר.

רוקפלר מביא את אקונומיסט לסיבה השנייה: למרות עושרו העצום – בשיאו כמעט כפליים מזה של מאסק ביחד לגודל המשק – הוא התקשה להשמיע את קולו במסדרונות הכוח. הנשיא ג'יימס גרפילד אפילו לא ידע כיצד לאיית את שמו. למרות שטראמפ הרבה יותר ידידותי לעסקים ממנו, אין לו קרבה ממשית להיי-טק. המילה "טכנולוגיה" לא הופיעה בנאום ההשבעה שלו. לדעת הקהל יש השפעה, והיא יכולה לפנות בקלות נגד המיליארדרים; כמה מאגפי תנועת MAGA כבר מתעבים אותם.

בניגוד לרוקפלר, ששלט במגזר חיוני למשק, אילי ההיי-טק אינם יכולים לקחת את ארה"ב כבת ערובה. אמזון: וולמארט תמכור בשמחה את כל הדרוש. לא מרוצים מאינסטגרם? מצוין, יהיה לכם זמן לקרוא ספרים. רוצים מכונית חדשה? טסלה ממילא עשויה שלא להיות הבחירה המועדפת. אפילו ל-SpaceX של מאסק יש מתחרים, גם אם במרחק משמעותי ממנה.

התחרות בתחום הטילים מדגישה את הסיבה השלישית. הביג-טק אינם קבוצה מונוליטית כמו האוליגרכים הרוסים. לעיתים קרובות יש ביניהם ניגודי עניינים. בזוס ומאסק מתחרים בחלל. מאסק וצוקרברג הם הבעלים של רשתות חברתיות יריבות. אמזון נוגסת בעסקיה של מטא. כולם מושקעים בבינה מלאכותית.

טראמפ הוא נשיא מחולל טלטלות יותר מקודמיו, מה שמעלה את החשש להעדפת מקורבים ולעסקות עצמיות. אבל המשק האמריקני, כולל מגזר הטכנולוגיה, נרחב ודינמי מכדי שיהפוך לאוליגרכיה ממשית, ולא משנה מה אומרים נשיאים לשעבר ודיפלומטים – מסיים אקונומיסט.



הכתבה המלאה
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 26/01/2025 | עודכן: 26/01/2025
+בימין מאוכזבים מטראמפ? כן, אבל לא בטוח שמופתעים 23:09 26/01/25 | שמואל רוזנר | לרשימה המלאה
לימין אין אמון מרקיע שחקים בנשיא. וזה עוד לפני שנודע על הפעלת הלחצים בשאלת עסקת החטופים
כרזה של טראמפ במרכז ירושלים [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+טראמפ משכתב את ההיסטוריה של אירועי 6 בינואר 2021 15:31 26/01/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
החנינה ל-1,600 פורעים והמתקת העונש ל-14 מנהיגיהם מחזקים את הטענה שטראמפ עמד מאחורי ההסתערות על הקפיטול, טוען אקונומיסט ▪ מבחינת חסידיו, מדובר בתיקון עוול
6 בינואר. טראמפ החליט על היקף החנינות [צילום: חוזה מגאנה, AP]
+טראמפ מחזיר את הצבא לליבן של מלחמות פוליטיקה ותרבות 07:53 26/01/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
כך מנתח ניו-יורק טיימס כמה מצעדיו הבולטים של טראמפ: פיטורי האישה הראשונה שפיקדה על אחת הזרועות, הנקמה ברמטכ"ל הקודם והאיום על הנוכחי ומשלוח אלפי חיילים לגבול מקסיקו
החלל הריק לאחר הסרת תמונתו של מיליי בפנטגון [צילום: טארה קופ, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
ארה"ב לא תהפוך תחת טראמפ לאוליגרכיה של ענקי הטכנולוגיה
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / ממשל טראמפ 2.0
בבליץ של ימי כהונתו הראשונים, דונלד טראמפ פיטר את האישה הראשונה שעמדה בראש אחת מזרועות הכוחות המזוינים, הורה לשגר כוחות לגבול מקסיקו והודיע שהוא מחזיר את החיילים שהודחו בשל סירובם להתחסן נגד הקורונה. הפנטגון מיהר להסיר את דיוקנו של יו"ר המטות המשולבים הקודם, מארק מיליי, אותו מינה טראמפ ולאחר מכן האשים בחוסר נאמנות ואשר קיבל חנינת-מנע מג'ו ביידן.

אילון מאסק טוען, כי אין מקום לרגשות אשמה של הדור הנוכחי בגרמניה על חטאיו של המשטר הנאצי. כך עולה מדברים שנשא (26.1.25) בנאום וידאו בעצרת בחירות של מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD).

הסנאט של ארצות הברית אישר (24.01.25) את מינויו של פיט הגסת' לתפקיד שר ההגנה, לאחר שסגן הנשיא ג"ד ואנס הטיל את קול ההכרעה בהצבעה שהסתיימה בתוצאה שקולה. שלושה סנאטורים רפובליקנים - מנהיג הרוב לשעבר מיץ' מק'ונל, סוזן קולינס וליסה מרקובסקי - הצטרפו לדמוקרטים בהצבעה נגד המינוי.

ממשלת הודו שוקלת שורת צעדים אפשריים, בהם הפחתת מכסים, הגדלת יבוא והתקשרות בהסכם סחר חדש עם ארה”ב, וזאת בתגובה לאיומי מכסים שהשמיע נשיא ארה”ב דונלד טראמפ. גורמים ממשלתיים מסרו כי צעדים אלה נבחנים כדי לשמור על יחסים כלכליים יציבים ולמנוע החרפה במתיחות המסחרית בין המדינות.
25/01/2025 | יואב יצחק | חדשות

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הכריז וחתם על צו (23.01.25) להסרת החיסיון מכלל המסמכים הנוגעים להתנקשויות בנשיא ג’ון פ. קנדי, הסנאטור רוברט קנדי ומנהיג זכויות האזרח מרטין לותר קינג. טראמפ הנחה את הסוכנויות הפדרליות לפרסם ללא צנזורה את כל המסמכים שנותרו חסויים, תוך הדגשת חשיבות השקיפות הציבורית בנוגע לפרשיות היסטוריות אלו.
25/01/2025 | יואב יצחק | חדשות
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il