מאסק בקושי מקרצף את פני השטח של הוצאות הממשל

בדיקת אקונומיסט מעלה: אפשר להתמקד לכל היותר ב-10% מהתקציב בסך 6.2 טריליון דולר בשנה - הרחק מהיעד המוצהר של מאסק, לחסוך 2 טריליון דולר. הוא צפוי להיכשל, סבור העיתון

איתמר לוין כתבות ממשל טראמפ 2.0 תגובות
מקור: אקונומיסט
נדמה שהכל מתקבץ למשהו גדול. מדי יום, לעיתים פעם בכמה שעות, אילון מאסק טוען שאנשי הקומנדו הפיננסי שלו גילו עוד הונאה ממשלתית, יירטו עוד הסכם בזבזני או אפילו סגרו יחידה שלמה. תומכיו מאמינים שהוא מקצץ את החוב בצורה שפוליטיקאים לא הצליחו לעשות במשך שנים. אבל בדיקת אקונומיסט מעלה, שהוא בקושי קרצף את פני השטח.

משרד האוצר מפרסם מדי יום סיכום של המשיכות מחשבון הבנק העיקרי שלו. מאז שדונלד טראמפ נכנס לתפקידו, הממוצע הוא 30 מיליארד דולר ביום; אשתקד, תחת ג'ו ביידן, הסכום היה 26 מיליארד דולר. המשיכות גדלו מאז 28 בינואר, כאשר מאסק טען שהמחלקה להתייעלות ממשלתית (DOGE) שבראשותו חוסכת מיליארד דולר ביום. מאז החלה שנת הכספים ב-1 באוקטובר שעבר, ההוצאה דומה לשנתיים הקודמות.

השוואות כאלה רחוקות מלהיות מושלמות, מדגיש אקונומיסט, בין היתר בשל האינפלציה. ייתכן שההוצאות היו גדולות יותר בלי DOGE, המצויה רק בימיה הראשונים. אבל הפערים בין השאיפות של מאסק לבין מעשיו מלמדים עד כמה המשימה קשה. מאסק הבטיח חיסכון של 2 טריליון דולר בשנה; הוא יתקשה אפילו להתקרב לזה.

במידה רבה הסיבה היא מבנה התקציב האמריקני. הממשל מתקרב להוצאה של 7 טריליון דולר בשנה. כמעט שני שלישים הם הביטוח הלאומי וביטוח בריאות. תשלומי ריבית הם למעלה מ-10%. זה מותיר רבע מהתקציב להוצאות אחרות, שם תיאורטית קל יותר לקצץ – אלא שמחצית מהסכום הוא תקציב הביטחון, אותו הרפובליקנים מבקשים להגדיל. במילים אחרות: DOGE יכול להתמקד לכל היותר בעשירית מהתקציב.

מאסק טוען שיחסוך כסף רב כאשר יעקור מן השורש שחיתות ובזבוז. אין ספק שבארגון גדול כמו ממשלת ארה"ב יש שומן והוא ייצא נשכר ממשטר של פעילות גופנית. אבל מדויק יותר לומר שמדובר בכיסי שומן מאשר בהשמנה כרונית. מבקר המדינה מעריך שהונאות גרמו בשנים האחרונות לנזקים של 521-233 מיליארד דולר בשנה. אפילו אם יצליח למנוע את כולן – והסיכוי קלוש מאוד – מאסק לא יתקרב ליעדו המוצהר.

פעולותיה של DOGE נראות יותר כמוכוונות אידיאולוגיה. רבים מהקיצוצים ממוקדים במה שדונלד טראמפ רואה כבזבוז על תוכניות גיוון, שוויון והכלה (DEI) אבל כאן מדובר בחלקיק קטן מן התקציב הפדרלי; מאסק עצמו אומר שעד כה נחסכו כך 7 מיליארד דולר. יתרה מזאת: בחלק מהמקרים מדובר בביטול חוזים רב-שנתיים, כך שהחיסכון השנתי קטן בהרבה. סגירת USAID תחסוך 45 מיליארד דולר בשנה – 0.6% מהתקציב.

אין להפחית מההשפעה של DOGE, מדגיש אקונומיסט. המחלקה כבר הוציאה לחופשה אלפי עובדים ומתכוננת לפיטורים המוניים, למרות שאין לה סמכות חוקית לעשות זאת. עובדי המדינה חוששים לעתידם – מה שבוודאי ישמח את מאסק. אבל התפקיד המרכזי של המחלקה הוא לחסוך כסף, וכאן דומה שהיא תיכשל בגדול.
הכתבה המלאה
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 19/02/2025 | עודכן: 19/02/2025
+מאחורי ההתרסה של טראמפ יש משנה משפטית-חוקתית סדורה 15:33 19/02/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
ה"פוסט-אוריגינליזם" - בעיקר מבית מדרשו של פרופ' אדריאן ורמאול - הוא התיאוריה המשפטית שמאחורי הרחבת כוחו של טראמפ והסכנה למשבר חוקתי בדמות אי-ציות לפסקי דין, מסביר ניו-יורק טיימס
כוח כמו של הקיסר אוגוסטוס [צילום: ג'ואל בלוויר]
+הממשל האמריקני הפך לחלק מעסקיה של משפחת טראמפ 08:00 19/02/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
ניגודי העניינים של טראמפ וסביבתו הולכים וגדלים, תוך ריסוק מכוון של המערכת שנועדה למנוע אותם - טוען ניו-יורק טיימס ▪ דוגמה בולטת במיוחד: פגישה בחדר הסגלגל בנוגע לליגות הגולף
מצוי בניגוד עניינים בוטה [צילום: סת' ווניג, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
מאסק בקושי מקרצף את פני השטח של הוצאות הממשל
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / ממשל טראמפ 2.0
דונלד טראמפ כינס בתחילת פברואר בחדר הסגלגל את הבכירים ביותר בעולם הגולף המקצועני: ג'יי מונהאן, מנכ"ל סבב PGA, ובטלפון – יאסר אל-רומיאן, יו"ר ליגת LIV שבחסות סעודיה. המטרה המוצהרת הייתה לסלול את הדרך לאיחוד הקבוצות היריבות, אבל טראמפ גם קידם את עסקי משפחתו, המארחת טורנירים של LIV. במילים אחרות, מציין ניו-יורק טיימס, היה זה ניגוד עניינים בוטה – אחד מני רבים בחודש הראשון לכהונתו השנייה של טראמפ, השובר אפילו את השיאים של כהונתו הראשונה.

ממשל טראמפ שובר הרבה נורמות וגם מפר לא מעט חוקים, כך שקשה לעקוב אחרי כולם. אבל אחד המאפיינים הברורים ביותר בחודש הראשון של דונלד טראמפ, אומר וושינגטון פוסט, הוא: הממשל ילך רחוק מאוד בסיוע לחבריו ובפגיעה ביריביו (האמיתיים והמדומיינים).

טיוטת הסכם כלכלי שהוצעה על-ידי ארצות הברית לממשלת אוקראינה נחשפה לאחרונה ועוררה סערה תקשורתית. לפי הדיווחים, ההסכם מציע לארה”ב 50% מהרווחים ממשאבי הטבע של אוקראינה וכן זכות ראשונים על רישיונות עתידיים להפקת מינרלים המיועדים ליצוא. העיתון הבריטי "הטלגרף", שחשף את המסמך, השווה אותו לתנאים שהוטלו על גרמניה בהסכם ורסאי לאחר מלחמת העולם הראשונה, וכינה אותו "קולוניזציה כלכלית".
18/02/2025 | יואב יצחק | חדשות

דובר הקרמלין דימיטרי פסקוב אישר מוקדם יותר היום ששר החוץ הרוסי סרגיי לברוב ויועצו של הנשיא פוטין למדיניות חוץ יורי אושקוב (שניהם בתמונה לצד הנשיא פוטין), יגיעו לבירה הסעודית ריאד כדי להיוועד ביום רביעי עם בכירי ממשל אמריקנים, במטרה לשקם את יחסי מוסקבה עם וושינגטון.

כאשר רוסיה פלשה לאוקראינה לפני שלוש שנים, ארה"ב איחדה את אירופה בתמיכה בה. כעת היא עשויה לשבור לרסיסים את היבשת, כאשר דונלד טראמפ שואף לסיים מלחמה זו – חוששים מנהיגיה. סגן הנשיא, ג"ד ואנס, ובכירים בממשל שהופיעו בסוף השבוע בוועידת מינכן לביטחון אימצו את הימין הקיצוני, דרשו גישה למחצבי היבשת והביעו תמיכה בעמדותיו של ולדימיר פוטין.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il