בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
|
|
|
ניהול הרעב ופיזור הקלוריות בתהליך הדיאטה
|
פוצחים בדיאטה? מנסים לחסוך קלוריות במהלך היום, כמעט שלא אוכלים דבר ומשאירים את עיקר הקלוריות והרעב לשעות הערב? אל תתפלאו שאינכם יורדים במשקל ואפילו עולים ● האם יש משמעות לפיזור הקלוריות במהלך היום ולא רק לסך צריכת הקלוריות היומית?!
|
אל תגיעו למצבי רעב קיצוניים [צילום אילוסטרציה: פלאש 90]
|
|
|
|
|
ישנם אלו המעידים כי במהלך שעות היום אינם חשים כלל רעב והם מסתפקים בשתיית קפה ובאכילה מועטה ביותר וישנם כאלו שבגלל סדר יום עמוס והעיסוקים הרבים, לא אוכלים במהלך היום ומתלוננים שאינם יורדים במשקל והרי בחוויה שלהם, לא אכלו כמעט דבר. ומה לגבי אלו שצמים במהלך היום, כי יש להם אירוע או ארוחה במסעדה בערב? האם נכון לחסוך קלוריות במהלך היום ולא לספק לגוף אנרגיה ורכיבי תזונה חיוניים דווקא בשעות הפעילות ביותר במהלך היממה? אי אכילה מספקת במהלך החצי הראשון של היום, לאחר צום של לילה, משפיעה על כל המערך ההורמונלי שקשור בתהליכי חילוף החומרים בגוף. רמות הסוכר והאינסולין, מושפעות מאי האכילה, מה שגורם להורמוני הסטרס להיכנס לפעולה בשל אי הימצאות מזון בסביבה. אי אכילה של שעות רבות, למעשה מדמה מצב של צום שמפעיל מנגנוני רעב הישרדותיים. הגוף לא יודע להבחין בכך שהרעב יזום ולכן נערך פיזיולוגית למצב זה ומכוון את כל מנגנוני הגוף לצמצם את ההוצאה והבזבוז האנרגטי ולאגור כל קלוריה שתתקבל בהמשך כשיופיע מזון בסביבה. מצב שיוביל בוודאות לאגירה ולחסכון קלורי ובכך לעלייה במשקל. בנוסף, אנשים ששומרים את הקלוריות והרעב לעת ערב, מגיעים לשעות האלו בדרך-כלל אחרי יום עבודה רעבים מאוד ומותשים ומשום-כך מתקשים לשלוט על בחירת המזון הרצוי, קצב האכילה והלעיסה ולמעשה עלולים לפתח אירועי אכילה בלתי נשלטים המלווים בצריכה מופרזת של קלוריות. בנוסף, ישנו ההיבט הפסיכולוגי התנהגותי - שהרי בשיח הפנימי של האדם שלא אכל במהלך היום, ישנה כעת הצדקה פנימית לאכול יותר - מה שתורם גם כן לתוצאה הסופית של אכילה לא נשלטת המלווה בייסורי מצפון. מצב זה מכונה "תכנון נפילה". אומנם תכנון הנפילה בדיאטה לרוב אינו נעשה במודע, אך כל השתלשלות היום מובילה להתרחשותו. הנפילה בדיאטה היא פועל יוצא של רעב פיזי מתמשך ורעב רגשי שנובע מהימנעות אכילה ממושכת ויצירת חסך. מה שמסתיים בפורקן אכילתי בערב. וכך קורה, שלמרות ההכרזה על הדיאטה בתחילת היום, אנשים מוצאים עצמם בערב שוברים את הדיאטה ואת האמונה ביכולת לעמוד מאחורי ההצהרות שלהם.
|
אם כך, איך לנהל נכון את הרעב במשך היום בתהליך הירידה במשקל ובשמירה על המשקל?
|
|
על-מנת לכוון את המערכות הפיזיולוגיות לשיפור תהליכי חילוף החומרים, לבזבוז אנרגטי ולצמצום מאגרי השומן, יש לספק לגוף באופן שוטף, רכיבי תזונה במהלך כל היום, בכמויות קטנות ובתדירויות גבוהות, כמובן תוך הגבלה קלורית מתונה, רק אז תתרחש ירידה איכותית ונכונה במשקל. חשוב לא להגיע למצבי רעב קיצוניים. יש לפרוס את המכסה הקלורית ותוכן התפריט, כך שהגוף יקבל את כל הדרוש לו במרווחים של כשלוש שעות: שלוש ארוחות מרכזיות ושתיים-שלוש ארוחות ביניים קטנות. בכל ארוחה מרכזית, יש לכלול את כל אבות המזון. זאת כמובן יש להתאים לכל אדם באופן אישי. בנוסף, יש לשים לב לצריכה מספקת של נוזלים ובעיקר מים, היות שקיים בלבול באיתות הגוף בין רעב לצמא. בפועל, חשוב להצטייד בצידה ליום עבודה ארוך או לנסיעה ממושכת, בדיוק כפי שמתארגנים עם כסף, פלאפון, דלק ברכב וכדומה ובימים שיש אירוע או ארוחת ערב במסעדה, יש לשמור על שגרת האכילה, ניתן להחליף בין ארוחת הערב לבין ארוחת הצהריים, כמו גם לצמצם באותו יום את נפחי הארוחה, אך לא להשמיט ארוחות בדרך. לפני כל ארוחה, מומלץ לשתות כוס מים ולהקפיד על אכילה כל שלוש שעות עם המלצה לאכול ארוחת בוקר ששוברת את צום הלילה לא יאוחר משעתיים אחרי הקימה. פריסת הקלוריות על-פני היום וביצוע ההמלצות הללו, יוביל לשיפור תהליכי חילוף החומרים, איזון הסוכר והאינסולין, כמו גם איזון רמות הסרוטונין שהוא הורמון מצב הרוח האחראי על יכולת העמידה שלנו אל מול הפחמימות והפיתויים. לסיכום, קיים הבדל משמעותי בין ל"אכול פחות" לבין "לאכול נכון", רק אכילה נכונה ומאוזנת, תוביל לתהליך ירידה אמיתי ואיכותי במשקל שאינו מלווה במתח פיזיולוגי ו/או נפשי, עם תוצאות הנשמרות לאורך זמן.
|
|
|
הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט B.Sc.Nutr, ברשת סטודיו C
|
|
תאריך:
|
27/06/2012
|
|
|
עודכן:
|
27/06/2012
|
|
נורית רייכמן
|
ניהול הרעב ופיזור הקלוריות בתהליך הדיאטה
|
|
היום ננסה לתת סקירה כללית של התחום הזה, במטרה להקל על בעלי העסקים השונים שבאמת רוצים ליצור ערך ברשת עבור העסק שלהם. נתחיל דווקא בכמה הערות כלליות:
|
|
|
שם תערוכתה של הציירת המחוננת (ילידת אילת 1970), נגזר משם הכנסייה המפורסמת והמתויירת ברומא "סן פייטרו אין וינקולי", שפירושה - פטרוס הקדוש בכבלים. הכבל בו נקשר כשהובא לרומא (לימים, האפיפיור הראשון), מוצג במרתף הכנסיה. אך באולם המרכזי שלה מצוי פסלו של מיקלאנג'לו "משה", פסל שכל ישראלי שביקר אי פעם בעיר רומא - מכיר אותו.
|
|
|
החל משנות ה-80 של המאה הקודמת, החלה מהפכה בכירורגיה הבטנית, אשר הביאה להופעת שיטות ניתוחיות חדשות וזעיר פולשניות, אשר עיקרן חדירה לחלל הבטן, דרך נקבים זעירים בדופן הבטן וביצוע הפעולה הניתוחית מבעד לאותם נקבים זעירים. שמה של שיטה זו נקבע להיות לפרוסקופיה (לפרו = בטן, סקופיה = השימוש במכשור אופטי).
|
|
|
מהי מטרתו של המשפט בכלל ושל בית המשפט בפרט? אין זה מחזה שכיח למצוא שאלה זו, שהיא חצי-משפטית חצי-פילוסופית, בפסק דין האמור להכריע בסכסוך נקודתי. אבל שופט בית המשפט העליון, ניל הנדל, ניצל הכרעה דווקא בנושא טכני כדי לפרוש בקצרה את עמדתו בנושא מורכב זה.
|
|
|
עונת הדובדבנים נפתחה, העצים מתמלאים פירות בגווני לבן ובורדו-אדום, המראות מיוחדים והריחות משכרים. כמו כל פירות היער בעלי הפיגמנטים האדומים-כחולים-סגולים, גם הדובדבן עשיר בפלבנואידים יחודיים לגוף בשלוש דרכים עיקריות:
|
|
|
|