|   15:07:40
  רפי מן  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
קבוצת ירדן
פלמינגו ספא: יום כיף זוגי בלתי נשכח בחיפה

המציאות נשמעת אחרת

פסטיבל 20 שנה לגלגלצ הוא הזדמנות טובה לבחון את מרכיבי ההצלחה של התחנה, הדומים באופן לא מפתיע לאלה של תחנת-האם גל"צ
04/11/2013  |   רפי מן   |   כתבות   |   העין השביעית   |   תגובות
גל"צ - תחנת האם [צילום: פלאש 90]

בגלגלצ פצחו בשבוע שעבר בפסטיבל חגיגות 20 שנה לתחנת המוזיקה הפופולרית, עם הבטחה לחודש שלם של חגיגות. זה אינו מפתיע: ג'ינגלים, קדימונים וקמפיינים יחצניים היו בארבעת העשורים האחרונים מסימני ההיכר של גלי-צה"ל. עוד מימיו של יצחק לבני, האיש שהקפיץ תחנה נידחת משולי הסקאלה אל מרכז הזירה התקשורתית, ידעה גלי-צה"ל לשווק את עצמה היטב. תמהיל התוכן וההגשה היה ונשאר המרכיב העיקרי, אבל אחד מסודות ההצלחה, מלבני והלאה, היה ביכולת המתמשכת ליצור תהודה והילה. במלים אחרות: להפוך את גל"צ למשהו גדול מסך חלקיה הטכניים והאנושיים של תחנת שידור.

זה אינו הדמיון היחיד בין שתי התחנות. מי שמבקש למפות את הגנום של גלגלצ במלאת לה 20 חייב להרחיק דור אחד לאחור. גלגלצ נוצקה בתבנית גל"צ, ורבים מהמאפיינים, לטוב ולרע, של תחנת המוזיקה הם תעתיק מדויק של תחנת-האם שלה.

ארז טל. דחף [צילום: בוצ'צ'ו]

זה התחיל מעצם ההחלטה על הקמת התחנה. התופעה התרבותית הקרויה גלגלצ לא באה לעולם כי מישהו בצמרת מערכת הביטחון החליט שיש לצה"ל צורך דחוף בתחנת מוזיקה מיינסטרימית עם שיעורי ההאזנה הגבוהים במדינה. גם לא כתולדה של דיוני ועדה על יעדי השידור הציבורי בישראל ואתגריו, או כחלק ממדיניות תקשורת מקיפה ומגובשת. היא נולדה באולפני גל"צ, ממוחותיהם הקודחים והיצירתיים של אנשי התחנה, כדוגמת ארז טל.

"הייתי חייל קטן ומדוכא בתחנת רדיו מצליחה, ולי ולחיילים אחרים היה ברור שלוח השידורים גדוש וחסום מכדי להכיל את כשרונותינו הבוסריים", כתב לימים טל. הוא שיכנע תחילה את מפקד התחנה דאז נחמן שי לנצל את משדרי ה-FM לשידור נפרד משידורי ה-AM, וב-1986 הביא להפעלתו של ערוץ רדיו מקביל שכונה "צה"ל 2". בראשית שנות ה-90 דחף טל את המפקד דאז, משה שלונסקי, להשיק את גלגלצ בשיתוף עם המינהל לבטיחות בדרכים.

מי שהעניק בסופו של דבר את האישור הסופי היה הרמטכ"ל אהוד ברק, שרק שנה קודם אמר, "את ההישגים של צה"ל לא יקבעו שיעורי ההאזנה לגלי-צה"ל", ויחד עם שר הביטחון משה ארנס יזם את ניתוק התחנה מצה"ל. כששמע ברק על יוזמתו של שלונסקי להקים תחנת-בת שתתמקד במוזיקה ובתשדירים להגברת הבטיחות בדרכים השיב: "לך על זה". האישור ניתן, התחנה יצאה לדרך. מדוע שינה ברק את יחסו לתחנה? אולי כי הבין כי לגל"צ יש עורף פוליטי ותקשורתי אוהד ולוחמני, ואין שום טעם לצאת למלחמה נגדו, אולי כי הפנים שהתחנה מעניקה לצה"ל, במודע או שלא במודע, עוד כמה נקודות זכות בעיני מרבית הציבור הישראלי.

גם גלי-צה"ל עצמה החלה כיוזמה של שני אנשי חיל הקשר, ישעיהו לביא ונפתלי רז. הם דחפו את רעיון הקמת גלי-צה"ל - כולל השם - לאחר הקמת המדינה, ואף החלו בשידורי ניסיון פיראטיים למחצה, תוך שימוש במשדר ישן של הצבא האמריקני ממלחמת העולם השנייה. להקמת התחנה נדרשו עוד שנתיים וגם אישור של הרמטכ"ל, שר הביטחון והממשלה, תוך העברת האחריות מחיל הקשר לחיל החינוך. בדרך דומה היה זה יצחק לבני שקיבל את התחנה לידיו חודשים אחדים לאחר מלחמת ששת-הימים ושינה את אופי שידוריה והרכב שדריה למינון אזרחי מובהק.

יצחק לבני [צילום: פלאש 90]

המתכונת דומה: נדרשת תחילה יוזמה פנימית של אנשים יצירתיים, ואחר-כך גם כישרון לא מבוטל של שכנוע ושתדלנות בקרב הגורמים המקבלים את ההכרעות. אבל מרגע שמושגת ההסכמה - מוענקים אמצעים, ובעיקר חסות המאפשרת עבודה מקצועית עם מינימום התערבות מלמעלה. גלי-צה"ל משובצת במדרג הפיקוד הצה"לי מתחת לקצין חינוך ונוער ראשי, הכפוף לראש אגף כוח אדם. אבל מרבית קציני החינוך הראשיים בעשורים האחרונים משכו ידיהם מהתערבות פעילה בעבודת התחנה. מבחינה ארגונית-פיקודית אמורה העצמאות היתרה של גלי-צה"ל לעורר סימני שאלה, אפילו ביקורת מצדו של מבקר המדינה. בדוח השנתי ב-2004 קבע המבקר כי משרד הביטחון וצה"ל לא קיימו את הבקרה והפיקוח הנדרשים על התחנה.

בפועל, כל מי שמכיר את סבך הפיקוח-בחישה-מעורבות של גורמים פוליטיים ברשות השידור, מהוועד המנהל דרך המנהלים ועד הכתבים, יכול רק לקנא במתרחש בגלי-צה"ל. מפקדי התחנה אומנם נדרשו ונדרשים לבלות שעות רבות במפגשים עם בכירים בצה"ל ובמשרד הביטחון, כמו גם עם שרים וחברי-כנסת, אבל ידם של הפוליטיקאים כמעט שאינה חודרת אל האולפנים. העיסה הדביקה הזו, שמונעת כל אפשרות לשיקום והתחדשות ברשות השידור, אינה נחלת התחנה הצבאית.

לא שאין מאבקי כוח ותככים במסדרונות הבניין ביפו. טרם נמצא גוף תקשורת או מוסד תרבותי שהתחרות הפנימית על חשיפה, בולטות וקרדיט אינה מובילה בו למאבקי אגו כוחניים, לעתים מכוערים. זה קרה גם בימי הקמת גלגלצ, כאשר אנשי התחנה נחלקו לתומכים ולמתנגדים. האחרונים הזהירו מאסון: ערוץ המוזיקה החדש ישאב את מאזיני התחנה הוותיקה; בדומה לפחד שאפף שנים אחדות אחר-כך עורכים וכתבים בעיתונות המודפסת מפני הקניבליזציה הטמונה במעבר לעידן הדיגיטלי - אתרי האינטרנט יטרפו את קוראי העיתון.

גלגלצ אכן דחקה את גל"צ בסקרי ההאזנה - 25.8% לעומת 20% לתחנת-האם במחצית הראשונה של 2013 על-פי סקר TGI - אבל בזכותם של יוזמי הרעיון ומפקדה באותה עת, שיקפה הקמת גלגלצ עוד מרכיב חשוב בהצלחת התחנה הצבאית לשרוד ולהתפתח: ערנות למציאות התקשורתית המשתנה. בסוף שנות ה-60 היה זה לבני שהבין כי הרדיו צריך להתאים את לוח השידורים במהירות לעידן הטלוויזיה. הקמת גלגלצ בסוף 1993 הייתה בראש וראשונה מכת מנע מקדימה לתחנות השידור האזוריות-מסחריות, שהחלו לקבל את זכיונותיהן ב-1995.

דלית עופר, מנהלת התחנה [צילום: פלאש 90]

את הצלחת גל"צ וגלגלצ ראוי לזקוף לזכות מרכיב ארגוני-אנושי נוסף: השילוב בין סגל ותיק ומנוסה - כדוגמת דלית עופר, מנהלת גלגלצ, גלית אלשטיין, מנהלת מחלקת החדשות, ומגישים כרזי ברקאי, מיכה פרידמן ואחרים - לבין חיילים צעירים ותוססים המחדירים לשתי התחנות מדי שנה רוח נעורים, ולא פעם גם רעיונות לתוכניות חדשות. זהו תוצר לוואי משמעותי של שיוך התחנות לצה"ל. במוסדות ציבוריים אחרים עובדים נקלטים, צוברים ניסיון וזוכים לקביעות - עניין ראוי לכל הדעות מבחינת זכויותיו של העובד - אך המצמצם את היכולת לקלוט בקביעות מצטרפים צעירים ורעננים.

ויש מרכיב נוסף, המחזיר אותנו לראשית הטור: שיווק, יחצנות, תדמית; שיעורי ההאזנה, ולא פחות מכך הצגתן של שתי התחנות כמוסדות תרבות ישראלים המשלבים פופולריות עם איכות. התדמית הזו מקלה מאוד על גלי-צה"ל וגלגלצ לגייס שותפים לפרויקטים ומקורות מימון. לא בכדי הצטרפה הרשות לבטיחות בדרכים להקמת גלגלצ וממשיכה לסייע במימונה, ומפרסמים רבים מעדיפים תשדירים קצרצרים שם על פני קמפיינים מורכבים יותר בתחנות אחרות. כמאמר הקלישאה, אין דבר מצליח יותר מן ההצלחה.

מבקריה של גלגלצ - ובעיקר של המדיניות המוזיקלית של התחנה - ודאי קוראים גם את השורות הללו בתחושה של מיאוס. זכותם. רבים מהמאזינים, מתברר, חושבים אחרת, כבר 20 שנה. יש גם מי שחוזרים על השאלה מדוע צריך צבא של מדינה דמוקרטית להחזיק, לנהל ולממן, חלקית לפחות, שתי תחנות שידור פופולריות, שמשדרות גם פרסומות. המענה התיאורטי הוא חד-משמעי: אין לכך הצדקה. המציאות נשמעת אחרת.

הכותב היה בעבר מנהל מחלקת החדשות בגל"צ וכתב יחד עם ציפי גון-גרוס את הספרים "גלי-צה"ל כל הזמן" (1991) ו"גלי-צה"ל מדברים משטח" (2002).
ד"ר רפי מן הוא היסטוריון וחוקר תקשורת, חבר מערכת "העין השביעית" ומרצה בכיר בבית-הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל.
תאריך:  04/11/2013   |   עודכן:  04/11/2013
רפי מן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
המציאות נשמעת אחרת
תגובות  [ 2 ] מוצגות   [ 2 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
ישע
4/11/13 12:37
2
באום
5/11/13 22:25
פורום: העין השביעית כתוב הודעה
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עד לפני למעלה משני עשורים הוא היה עיתון התחקירים המוביל במדינה. במשך השנים הארוכות שבהן ראה אור, יצא לפניו שמו של השבועון "העולם הזה" כ"ילד הרע" של העיתונות העברית. בסיסמתו היומרנית, "בלי מורא, בלי משוא-פנים", הוא לא היסס לקדש מלחמה על פרות קדושות, שבעיני כל העיתונים האחרים היו בבחינת נכסי-צאן-ברזל שאסור לגעת בהם לרעה.
03/11/2013  |  ראובן לייב  |   כתבות
נמצא צידוק לדיון מחדש בפרשת הרפז "ישראל היום" מגונן על מפכ"ל המשטרה סבר פלוצקר אינו מתעייף מלהגן על שמם הטוב של העשירים
03/11/2013  |  אורן פרסיקו  |   כתבות
זה שלושה שבועות לא הופיע המנהיג הרוחני העליון באירן עלי חמינאי ברבים בשום אירוע. משקיפים באירן ומחוצה לה סבורים כי המנהיג בן ה-74 חולה במחלה קשה, בלי להזכיר מהי. אין זו הפעם הראשונה שמוזכרת מחלתו. במרוצת 5 השנים האחרונות דובר על כך שהוא חולה בסרטן.
03/11/2013  |  מנשה שאול  |   כתבות
בשבוע הקרוב יתחדשו בג'נבה השיחות בין קבוצת P5+1 חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם וגרמניה לבין אירן בסוגיית הגרעין. סבב שיחות זה יהיה השני במספר לאחר בחירתו של חסן רוחאני כנשיא אירן ובהמשך לשיחות שהתנהלו בחודש האחרון.
03/11/2013  |  נחמן פביאן  |   כתבות
ההכנות לקראת פתיחת שגרירותנו הראשונה בקהיר התנהלו בירושלים בקדחתנות. שאפנו לפתוח את השגרירות לפני ה-26 בפברואר 1980 - המועד שנקבע בחוזה השלום להגשת כתבי ההאמנה של שגריר מצרים בישראל ושל שגרירנו בקהיר. אך הדבר לא הסתייע, בגלל קשיים שהערימו המצרים. בינתיים, אישרה הממשלה את מינויו של ד"ר אליהו בן אלישר לשגריר בקהיר. בן אלישר כיהן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה והיה איש אמונו של ראש הממשלה מנחם בגין. המינוי אומנם זכה לתמיכה בממשלה, אך גם לביקורת בקרב מנהיגים של יוצאי ארצות-המזרח. "במערכה", הביטאון של ועד עדת-הספרדים בירושלים, פרסם בפברואר 1980 מאמר שבו קבל הכתב, כי למרות המסורת של משרד החוץ המפלה את יוצאי ארצות-המזרח מלכהן בתפקידי שגרירים בארה"ב ובאירופה, היה מקום למנות במצרים שגריר מבני עדות-המזרח, המכיר את "אורחם ורבעם של שכנינו ומדבר בשפתם". אומנם בן אלישר לא ידע ערבית ולא הכיר את עמי המזרח התיכון, אך לזכותו ייאמר, כי במהלך שירותו הקצר בקהיר עשה מאמצים להתיידד עם המצרים, בסיועה הרב של רעייתו ניצה.
03/11/2013  |  צבי גבאי  |   כתבות
כמנהג המקום  /  אורן פרסיקו
מעשה קיצוני  /  אורן פרסיקו
הכה את המומחה  /  אורן פרסיקו
על גבול המיינסטרים  /  אורן פרסיקו
אנחנו והם  /  אורן פרסיקו
שרי הכפולה  /  אורן פרסיקו
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
יוסי אחימאיר
יוסי אחימאיר
כשבקפלן מתחדשות ההפגנות הסוערות להפלת הממשלה, כחזרה לימי טרום השבעה באוקטובר, מתברר כי ההפגנות למען החטופים מתמזגות איתן, מזדהות עם אותה מטרה    ויושב לו ראש הנחש במינהרה אי-שם ברפי...
יוסף אליעז
יוסף אליעז
אין מנוס מלשמור על ערנות, איסוף מודיעין ומלאי מספיק של חימוש, לרבות מטוסים, טילים ותחמושת אחרת כמו גם אמצעים לגיוס מהיר של כוחות מילואים, רפואה וכל שחיוני להגנה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il