|   15:07:40
  הרצל ובלפור חקק  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
פלמינגו ספא: יום כיף זוגי בלתי נשכח בחיפה
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
הכותונות. חיים, זהות ועבר [צילום: תפארת חקק]

כתונת הפסים כציר חיינו

השבת קראנו בפרשת "וישב" בספר בראשית - והלב יצא אל יוסף, אל חלומותיו, אל כתונת הפסים שלו. בחרנו לכתוב על כתונת ילדותנו, כותונת הלידה שקיבלנו מאימא, כיצד הפכה הכותונת לציר חיינו
29/11/2013  |   הרצל ובלפור חקק   |   כתבות   |   תגובות

פרשת 'וישב' - סיפור הכותונת וסיפור חיינו.

נפתח בשירו של רבי משה אבן עזרא:

כָּתְנוֹת פַּסִּים / לָבַש הַגָּן / וּכְסוּת רִקְמָה / מִדֵּי דִשְׁאוֹ
וּמְעִיל תַּשְׁבֵּץ / עָטָה כָל עֵץ / וּלְכָל עַיִן / הֶרְאָה פִלְאוֹ

(ר' מֹשה אִבּן עזרא)

נדמה, שביום שנולדנו, הגן אכן לבש כתנות פסים לכבד הולדתנו. משפחתנו גרה אז בבית על גדת החידקל, ובגן הבית הייתה התרגשות מיוחדת. בבגדד הורגשה תכונה: שנים רבות שלא זכרו שם הולדת תאומים. בשיר של בלפור נקראה לידתנו "הוּלַדְתַיִם". מכל קצות העיר הגיעו אנשים לראותנו, ואמנו נאלצה מרוב פחד מעין הרע לשים עלינו שוּמים וקמעות, לקשור לרגלינו מצילות (גְ'נִיגְ'ל) שמרחיקות מזיקים, ומתחת לכרית הניחה ספר רזיאל המלאך.

זמן קצר לאחר לידתנו, סבתנו תּוּפָחָה תפרה יחד עם אמנו כתנות פסים לנו, וכתנות פסים אלה עודן שמורות עמנו גם היום.

כותונת היא בגד, כותונת היא מעטפת. כתונת הפסים שתפרה לנו עם לידתנו סמוך לעצמאות תש"ח הייתה סימן זיהוי, דרך להבחין בין שני תאומים, במכוון כתנות הפסים הן שונות. כיום ממרחק ימים נראית הכותונת הזאת כמסמלת תקופה, ערכים, חלומות.

למה כתונת פסים, שאלנו את אמנו.

גם ליוסף הצדיק הייתה כתונת פסים, ענתה.

נולדנו סמוך ליום העצמאות, השמות הרצל ובלפור ושנת תש"ח תמיד הלכו איתנו לאורך כל הדרך. תעודת זהות נצחית. הכותונת של הלידה היא תעודת החיבור. באנו לפרושׂ כאן סיפורה של כותונת ילדות, כתונת המזרח - ולשרטט נתיב של חיפוש אחר החלום, אחר השבר, אחר החיבור עם הישראליות החדשה.

אמנו ראתה בכתונת הפסים, שתפרה לנו, בגד שצפונה בו סגולה של יוסף הצדיק, וזה בגד שיש לו כוחות להגן על הרך היילוד ולחזקו. כך ביקשו באותו בגד, להגן עלינו. האמינו שבגד זה יש בכוחו לספוג את האור, את התקווה. התחושה שלנו, שבעיניה הכותונת שתפרה לבניה נועדה לשמור, להגן עלינו מן הרע.

מבטה היה מלא אושר, כשהביטה באור מן המזרח. נוהגת הייתה לצטט בכל מצב פתגם או מימרה שקיבלה כתורה שבעל-פה מן הדור הקודם. בילדותנו אמרה: "השמש תמיד נמצאת בצד שלנו".

כותונת שירה, כותונת זהות
אנחנו ואימא סעידה [צילום: תפארת חקק]

לכן, גם בלכתנו לבושים את בגדי 'הישראליות החדשה', גם כשהכותונת שמורה אצלנו כחפץ שהוא מושׂא לגעגועים, הכתונת היא אש תמיד. היא עלינו בכל מקום ובכל זמן. זו כתונת השירה שלנו, כתונת זהות. המחוגים נעים בשעון, אך ציר המספרים קבוע. הכותונת היא ציר המספרים הקבוע, היא ציר זהותנו. המחוגים אכן זזים, הציר לא משתנה.

אנו כותבים שירה מגיל נעורים. ברור לנו, שהמסר של השיר הוא קודם כל השיר עצמו. ובכל זאת: היותנו תבנית נוף אבותינו הטמיעה בשירים שכתבנו את הכוח הפנימי של אותה כותונת פסים לשמור על יכולתנו לראות טוב, על יכולתנו לחלום. אמנו הלבישה אותנו בכותונת הפסים של יוסף, וזו הגנה עלינו, וידענו שהיטיבה עמנו, שקיבלנו ממנה כוח לראות מעבר למציאות, לקבל את הראייה אל תוך הממד הנסתר.

הכותונת סימלה בעינינו זהות. שורשיות. מעמד. קשר למורשת.

וכאן אנו מגיעים לשני שירים שונים מאוד, אך שניהם סובבים סביב הציר של כותונת הפסים.

השיר הראשון הוא שירו של בלפור, ובשיר זה הכותונת היא כותונתו של הסבא מורד חקק, שאמו תפרה לו בילדותו כותונת פסים. הכותונת בשיר היא זהותו והיא גם מסמלת את מפלתו, עם העלייה ארצה.

לסבא מורד הייתה כותונת פסים בילדותו, אך גם בבואו אלינו היה בגדו בעינינו כותונת מלכות. לאחר עלותו ארצה הגיע לירושלים אלינו. כשהיה בא סמוך לשבת לקדש על היין, הבטנו אליו בעיניים של הערצה. ככל שחלפו השנים, ראינו כיצד מלכותו נסדקת, כיצד אב המשפחה הולך ומתרסק, הופך לשבר כלי. הכותונת שסימלה מלכות וגאולה הלכה ואיבדה מכוחה. את תחושת הגלות במולדת שורר בלפור בשיר שלו "גלות" (מתוך "ואז בקץ היוחסין", 1987). השיר מופיע היום בתוכנית הלימודים כשיר חובה לבגרות. הנה השיר "גלות" מאת בלפור חקק:

סָבִי הָיוּ לוֹ בִּגְדֵי כְּהֻנָּה שְקוּפִים
וְרָקְמָה לוֹ אִמּו בְּדַש הַכֻּתֹּנֶת
הַתְּכֻלָה פַּסֵּי זָהָב יָפִים
וְחָקְקָה לוֹ אֶת שְמו בְּעֹנֶג
בְּאוֹתִיוֹת שֶל כֶּסֶף, אוֹר מְזֻקָּק.
סַבָּא שֶלִּי. מוֹרָד בֶּן רְפָאֵל חַקָּק.

וְעָלָה סָבִי כְּאַבְרָהָם מֵאוּר
מֵאוֹתָהּ אֶרֶץ עַל פִּי אוֹתוֹ דִבּוּר.
עָלֹה עָלָה אֶל אוֹתָהּ אַדְמַת מוֹלֶדֶת
וְלֹא הָיְתָה
לוֹ עוֹד הַכֻּתֹּנֶת הַנֶחְמֶדֶת.
ואָבְדָה לוֹ שְׂרָרָתוֹ
וְאָבַל נֹגַה פָּנָיו
וְנִשְחַת הַכֶּסֶף
וְנִשְחַט הַזָּהָב.
וּבַשְוָקִים רָכַל סָבִי מָכַר אֶת אוֹצְרוֹתָיו
בְּגָדִים בָּלִים, מַרְכֹּלֶת אַכְזָב
לְשוֹנוֹ כְּבֵדָה, נָבִיא נֶעֱזָב.

סַבָּא שֶלִּי מֶלֶךְ עָצוּב.
נוֹלַד בְּבִגְדֵי מֶשִי וְרִקְמָה, בִּגְדֵי חֲמוּדוֹת.
וְכַאֲשֶר גָּלָה אֶל אֶרֶץ
נִשְחֲתוּ בְּגָדָיו, נִשְׁחָת הוֹדוֹ.
רַק בְּמוֹתוֹ הִלְבִּישוּהוּ תַּכְרִיךְ כַּעֲטֶרֶת
טַלִּית שֶקִּבֵּל מֵאָבִיו טַלִּית יְרֻשָּה
חֲקוּקָה תְּכֵלֶת אוֹֹתִיּוֹת שֶל קְדֻשָּה.

וְלְאֹרֶךְ הַטַּלִּית דִמִּיתִי לִרְאוֹת
פַּסֵּי זָהָב יָפִים. אוֹר מְזֻקָּק.
סַבָּא שֶלִּי. מוֹרָד בֶּן רְפָאֵל חַקָּק.

מלבד כותונת הפסים בילדותו ומלבד לבוש השבת של סבא מורד, הוא נשא עמו תמיד את בגדיו שהביא מבגדד: הבגדים שהביא עמו סבא מבבל באו לסמֵל שרשים יקרים, מורשת שלא עוזבים. כשהיינו ילדים, למדנו את המורשת היהודית משני הסבים. והיו אלה שני סבים שונים לחלוטין, וגם דרכי ההנחלה שלהם היו שונות.

סבא מורד חקק היה מסרן של מסורות שבעל-פה: הוא נהג לספר לנו סיפורי-עם, שעברו בעל-פה מדור לדור, וגם נהג לומר, ששמע אותם מהמורה שלו עזרא מועלם. לעומתו, סבא יצחק חבשה (אביה של אמנו סעידה) היה קורא לנו דברים מן הכתב ולא מספר בעל-פה. היינו יושבים סביבו, והוא על המיטה בברכיים משוכלות היה יושב וקורא לנו מתוך ספרי המדרש.

שני הסבים הקפידו מאוד על כותונתם, וידעו את מאמר חז"ל: "אמר רבי חייא בר אבא אמר רבי יוחנן: 'כל תלמיד חכם שנמצא רבב על בגדו חייב מיתה" [שבת קי"ד, ע"א].

לבושם הקדוש של הסבים היה לא רק חיצוניות וחומר, אלא ביטוי של רוח, ערכים.

בשירו של בלפור יש בכותונת שפה של זהות, שפה שנשארת, שנושאת שם. כך מספרות השורות על רקמה שטרחה האם לרקום על דש הכותונת, ויש הדגשה לכוחה של אותה זהות. המילים שבות ומתנגנות: 'חקק' ו'מזוקק'. זו זהות החקוקה, טבועה באישיותו של הסב, אלה שֵם ומורשת שלא נמחקים. האם רוקמת על הבגד, ואנו נזכרים באמו של שמואל שעושה לו מעיל ולוחשת: "אל הנער הזה התפללתי". בבגד שתפרה האם יש משהו מנפשה: "ומעיל קטון תעשה לו אמו והעלתה לו מימים ימים בעלותה את אישה לזבוח את זבח הימים" [שמואל א', ב', י"ט].

הכותונת שעשתה חנה לשמואל הכילה בחובה את אהבת האם, וכך כותונת הסב בשיר "גלות", וכך כותונת הפסים שאמנו תפרה לנו.

כשהיה סבא מורד יושב אִתנו לספר לנו סיפורי-עם, נהג ללבוש כותונת לבנה, כותונת שכולה זוהר. בקריאת שיר השירים לפני קבלת שבת היה סבא מורַד יושב איתנו ומבקש שנקפיד ונקרא. "ויש בזה סוד", היה אומר. וכך ידענו בקוראנו, שאין אלו מילים בעלמא, ואנו נכנסים באמירת המגילה אל חגווי הסלע, אל סתר המדרגה.

סולם הדורות
והמתח בין שתי הכותונות

כותונת הפסים שעמה הגענו לתרבות הישראלית כמעט נלקחה מאתנו. כילדים הגענו עמוסי מורשת וזהות - ובספרי הלימוד בקושי מצאנו הדים לכל דברי הסוד ולכל עושר החוכמה של סבא מורד וסבא יצחק. מול הכותונת שלנו הציבה לנו הישראליות החדשה את הכותונת של בית הספר

לא נמנה את כל האזכורים המיסטיים בחיי היומיום של משפחתנו, אך זו הייתה מורשת הדורות, שינקנו עם חלב-אם. כשראינו לימים את כותונת הפסים, שאימא תפרה לנו בילדותנו, חשנו, שאותו לבוש שתפרה אמנו, מתחבר אל סולם הסודות, אל מארג הזהות של המשפחה, אל צופן החלום שביקשנו לו פותר, עם עלותנו ארצה.

עם המזוודות האלה הגענו בילדותנו אל התרבות הישראלית, אל היכל השירה העברית. למדנו מילדותנו בתוך כור ההיתוך של שנות החמישים (במאה העשרים), שהנראטיב השליט מתקשה לקבל את המזוודה שלנו למַסוֹע של המזוודות הנעות על ציר הזהות של הנראטיב הלאומי הציוני.

"כור ההיתוך" היה כלי של מחיקה ולא כלי של סינתזה. מדורת השבט והזיכרון הקיבוצי לא קיבלה את השונה. בכל מאמרינו הרעיוניים ייצגנו תמיד את התפיסה המאַחדת. באנו אל ההיכל הישראלי לתת לכותונת שלנו ולמשמעות הנסתרת שמעבר לה את הכבוד הראוי להן. באנו בשם הרעיון שתרבות אמִתית היא פסיפס, ולא תרבות של לוח שיש מונוליתי.

כותונת הפסים שעמה הגענו לתרבות הישראלית כמעט נלקחה מאתנו. כילדים הגענו עמוסי מורשת וזהות - ובספרי הלימוד בקושי מצאנו הדים לכל דברי הסוד ולכל עושר החוכמה של סבא מורד וסבא יצחק. מול הכותונת שלנו הציבה לנו הישראליות החדשה את הכותונת של בית הספר.

על הקרע הזה בין התרבויות כתב הרצל את שירו "ואין לי פותר" (מתוך "הזמן הגנוז", 2003) - סיפורה של כותונת הילדות, סיפורה של זהות חצויה: חולצת העשׂור למדינת ישראל וכנגדה אותה כותונת אמונה. הנה השיר "ואין לי פותר" מאת הרצל חקק:

גַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא בֵּית סֵפֶר
לֹא אִירָא
עִמִּי כֻּתֹּנֶת שֶׁרָקְמָה לִי אִמִּי בְּזִמְרָתָהּ
כֻּתֹּנֶת בִּצְבָעִים חַיִּים, כֻּתֹּנֶת שֶׁל שִׁירָה

בַּדֶּרֶךְ חִפַּשְׂתִּי לִי אֲוִיר טוֹב
נְכֹאת צֳרִי וָלֹט
וְעֵת יָשַׁבְתִּי מוּל מוֹרָה מְהַמְהֶמֶת בִּשְׂפָתַיִם
נִסְגְּרָה הַדֶּלֶת, רַק קִירוֹת, וְגִיר, וְשֶׁקֶט בַּקּוֹלוֹת

וּבְמֶתֶק שְׂפָתֶיהָ הוֹרַדְתִּי אֶל הַקֹּר
שָׁם בַּמִּשְׂרָד הִלְבִּישׁוּנִי חֻלְצָה וְאָמְרוּ לִכְבוֹדִי
וְחִכִּיתִי לְקוֹלָהּ הַמָּתֹק שֶׁל אִמָּא
כִּי תָּמִיד אָמַרְתִּי, כִּי אַתְּ עִמָּדִי

תִּלְבֹּשֶׁת אֲחִידָה, דּוֹמָה לְכֻלָּם
דּוֹמָה לַקִּירוֹת, דּוֹמָה לַתִּקְרָה, לָאוּלָם,
וְחַשְׁתִּי כִּי שְׁנָתִי נָדְדָה, כִּי עָשׂוּנִי אַחֵר
וּבָאתִי לְאִמִּי: חֲלוֹם חָלַמְתִּי
וְאֵין לִי פּוֹתֵר

כֻּתָּנְתִּי בְּאָהֳלִי, חֻלְצָה בְּצֵאתִי
הוֹלֵךְ וְשָׁב, לַשָּׁוְא
שְׁוָא נָע, שְׁוָא נָד
בֵּין כֻּתֹּנֶת רְקוּמָה, שְׂפַת אֵם
לְבֵין חֻלְצַת בֵּית סֵפֶר, רַק בַּד
תְּפָרִים, כְּסוּת לְבָדָד

גַּם כִּי אֶחְיֶה בְּכֻתֹּנֶת שׁוֹנָה
תָּמִיד בְּרִקְמוֹתַי אוֹתוֹ אָרִיג, אוֹתָן מַנְגִּינוֹת
רַגְלַי הוֹלְכוֹת בֵּין בָּתִּים וְקִירוֹת
וְשָׁם בַּנְּשָׁמָה אֱלֹהִים יָשָׁן מֵצִיץ לִי
בֵּין הַחַלּוֹנוֹת

הילד בשיר הוא אנחנו.

הילד מרגיש, שלקחו ממנו את לבושו המיוחד וניסו להלביש אותו בבגד אחר, בחולצת בית ספר, בתלבושת אחידה. כמו יוסף שהורד אל הבור, הוא מרגיש כי כילד הוא "הורד אל הקור". ראינו לעיל, כיצד האהבה של האם נספגת בבגד שהיא תופרת לילד, כיצד נשמתה של חנה אצורה במעיל שהכינה לבנה שמואל.

בדרך אל השבי נמצא יוסף עם אורחת ישמעאלים ויש בעגלותיהם נכֹאת, צרי ולֹאט. בפירושו של רש"י נרמז כי הסוחרים נהגו להוביל עטרן ונפט - והפעם הובילו בשׂמים וריחות טובים. ליוסף הצדיק הייתה זו קריאת כיוון משמַים, שההשגחה ממשיכה להיטיב עמו, לשמור עליו.

כך גם בשיר, חש המשורר שהוא לא שוכח את האריג הישן, את הכותונת שתפרה לו אמו. הוא סובב במציאות נוכרית ובטוח, שאלוהים הישָן מציץ לו בין החלונות. כותונת האהבה של האם היא כותונת האמונה.

הכותונת שעִמה באנו משמעה פרקי חיים, פרקי זהות, פרקי עבר. הסבא בשיר "גלות" איבד את כותונתו, היא נשחתה. הילד בשירו של הרצל מרגיש שלוקחים ממנו את כותונתו, מלבישים עליו זהות אחרת. אובדן הכותונת פירושו לחוות חוויה של אובדן זהות, של תלישוּת.

בחברה הישראלית יש לבושים שונים - ויש מקום לחלומות השונים. יש לכבד את כל המורשות, מתוך ציפייה שתיווצר מורשת משותפת שיש בה גם צבעים שונים וגם מחלוקות וניגודים. הכותונת הישנה יקרה לנו. מגילת היוחסין החדשה של הזהות הישראלית - אַל לָה למחוק את הזהות הישנה.

רשימה זו רואה אור בימים אלה בכתב העת 'פסיפס' לספרות ולתרבות, בעריכתם של חנה יעוז ואיתמר יעוז קסט.
תאריך:  29/11/2013   |   עודכן:  02/12/2013
הרצל ובלפור חקק
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
כתונת הפסים כציר חיינו
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
בלפור חקק
5/12/13 10:25
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שינוי מגמה מאלף חל בשבועות האחרונים כאשר אישים פוליטיים שראו את עצמם בעבר מועמדים לתפקיד ראש הממשלה רב-הסמכויות החלו ללטוש את עיניהם דווקא לתפקיד נשיא המדינה, שיש בו אומנם כיבודים לרוב, אך יכולת הכרעה אפסית. כל אחד מהם מאמין שיוכל לנעול את נעליו הגדולות של הנשיא הנוכחי שמעון פרס הזוכה לתהילה של הקהילה הבינלאומית, שעומד לסיים את הקדנציה בת שבע השנים בעוד עשרה חודשים.
29/11/2013  |  אריה אבנרי  |   כתבות
ההצגה שבוימה בידי חנוך רוזן עבור פסטיבל ישראל, שגם עיבד את ספרו האהוב של רודיארד קיפלינג יחד עם אפרים סידון - עם אבישי בן גל כבמאי משנה, היא מופע מרהיב, סופר-מקצועי ומלהיב.
29/11/2013  |  עליס בליטנטל  |   כתבות
צריך הייתי, אולי, לשפשף את עיניי כדי להאמין, אלמלא חזיתי במו עיניי, בעצם הימים האלה, בשני בני זוג צעירים בארץ שקודשו כנשואים זה לזו הן על-ידי כומר בכנסייה הקתולית והן על-ידי רב יהודי, בחופה וקידושין באולם-שמחות, והכל במרוצת יום אחד, כאשר השניים מחליפים ביניהם טבעות. פעמיים: פעם כזוג קתולי ופעם כזוג יהודי.
29/11/2013  |  ראובן לייב  |   כתבות
מותו של אריק איינשטיין ממשיך למקד את תשומת הלב התקשורתית, יום לאחר לוויתו. להבדיל מגיליונות העיתונים שהופצו אתמול, הבוקר ניכר הבדל בין שני העיתונים הנפוצים במדינה, ידיעות אחרונות ו"ישראל היום", לשני העיתונים האחרים, מעריב והארץ. בעוד הצמד הראשון מקדיש לאירוע עשרות עמודים חווייתיים, הצמד האחר מסקר את הלוויה בהרחבה אך מותיר מקום גם לחדשות היום האחרות. רצח עם באפריקה, לדוגמה.
28/11/2013  |  אורן פרסיקו  |   כתבות
חנוכה הוא חג חורפי וביתי. שני אלה הם מרכיבים בעייתיים כשחושבים על ירידה במשקל. בחורף, אנו נמצאים יותר זמן בבית, כיוון שלא מתחשק לצאת לקור ול"רטוב" בחוץ, ומכיוון שכך, נטייתנו לחפש משהו "מעניין" במזווה ובמקרר, אוכלים יותר ומוציאים פחות אנרגיה - הפוך למגמות הרצויות במשוואה.
27/11/2013  |  סיגל פרישמן  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'
הסכמה לעסקה המצרית היא כניעה משפילה, והיא הענקת ניצחון לנאצים על גבם של מאות לוחמי צה"ל הגיבורים שנפלו בקרב, היא גוזרת גזר דין מוות על החטופים שלא נכללים בעסקה, ומעל לכל - מהווה סכ...
דרור אידר
דרור אידר
האנטישמיות הגואה באוניברסיטאות בארה"ב ביחד עם המלחמה המתמשכת, גורמים לפקפוקים בצדקת הדרך    מה למדנו מההיסטוריה ומדברי חכמינו שבכל הדורות, מה פסק קרדאווי ומה צייצה חכמת פיזיקה על הת...
דן מרגלית
דן מרגלית
רק הפרופסור גרשום שלום - מי שהביא לידיעת העולם את תורת הקבלה הנשכחת ועמד על מעשיו של נביא השקר שבתי צבי - הטיח בחילונים ובחרדים בארצם של יוהאן וולפגנג גתה ולודוויג בטהובן כי אין דב...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il