|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?

דגים דגים - לאן אתם רצים?

ראש השנה בפתח ואיתו קדחת ההכנות לחג לדגים יש ערכים תזונתיים ויש להם עדינות כזו, כך שאפשר להכין אותם במגוון טעמים ומרקמים, הם מהירי הכנה, טעימים כשהם חמים וגם כשהם קרים, תמיד משתלבים, לראש השנה הם הכי מתאימים
04/09/2014  |   חלי ממן   |   כתבות   |   חגים ומועדים   |   תגובות
דגים לראש השנה [צילום: AP]

ראש השנה בפתח ואיתו קדחת ההכנות לחג. החג הראשון של השנה מגיע בגדול עם הרבה סעודות והרבה משפחה ואנחנו כתמיד רוצים להפתיע - להיות טעימים, ייחודיים, מגוונים וכמובן - בריאים. ההצלחה בהכנת ארוחות טובות עבורכם לחג תלויה בתכנון מראש. לפני שרצים לסופר וקונים ממגוון המוצרים במבצעים ובאריזות גדולות, חשוב לשבת ולחשוב לפרטים - מה וכמה אנחנו באמת צריכים.

חשיבה מראש תעזור לנו להרגיש לעומק מה דרוש לנו. כך לדוגמה נבין שבתוך כל הארוחות המתוכננות, מוכרחה להיות לפחות ארוחה קלה אחת. חגיגית כמובן, אך כזו שמשתלבת ולא מעמיסה. ובהתאם לצרכים שזיהינו מראש - נבנה רשימה, נקנה במידה ונצליח לעבור את החג עם תחושה פנימית טובה.אז בתוך התכנונים לחג?

יש המון סיבות לצרוך דגים:

יש להם ערכים תזונתיים ויש להם עדינות כזו, כך שאפשר להכין אותם במגוון טעמים ומרקמים, הם מהירי הכנה, טעימים כשהם חמים וגם כשהם קרים, תמיד משתלבים, ולבסוף - לראש השנה הם הכי מתאימים: הדג הוא מסימני החג - אוכלים דגים ומברכים ברכה של שפע טוב - 'שנפרה ונרבה כדגים'. לפני שאנחנו מביאים אותם למקום הכי קרוב ואהוב אלינו - לצלחת, טוב שנדע מאיפה הדגים מגיעים. למה? כי ממש כמו שכמגיע אורח הביתה, מעניין אותנו לדעת מאיפה הוא, איך גדל ואיך הגיע אלינו, כך גם לגבי המזון. הידיעה תעזור לנו לקבל החלטה נכונה לגבי מערכת היחסים בינינו: באיזה דג טוב לנו לבחור כשותף בארוחה.

מאיפה הגיע הדג?

בית הגידול של הדג משפיע על האיכות התזונתית והבריאותית שלו. דגי הים חשופים למזהמים ולכספית ואילו דגי בריכות נקיים מהם כתוצאה מאיכות המים בהם גדלים הדגים. בנוסף, המזון שאוכלים הדגים משפיע על האיכות התזונתית שלהם. לכן, אם רוצים ריכוז גבוה של אומגה 3, כדאי לבחור בדגים מהים האטלנטי. דוגמאות לדגים עם אומגה 3 - אנשובי, טונה, דג לבן, הרינג, מקרל וסלמון.

בן כמה הדג?

הדגים גדלים לאט יחסית לעופות. עד שהם מגיעים אלינו לצלחת, הם בני 2.5-1.5 שנים (העופות גדלים במשך 35 ימים עד למשקל מכירה בשוק). הגדילה האיטית תורמת לטעם הטוב שלהם. במקרה של דג ים, ככל שהדג גדול יותר, זה בעצם אומר ששהה הרבה זמן בים ואכל הרבה דגים קטנים, ולכן נחשף יותר לכספית ולמזהמים אחרים. אז אם קונים דגי ים, מומלץ לבחור באלו הקטנים יותר.

איך הגיע אלינו הדג?

כמו כל מזון, גם אצל הדגים - הכי טוב זה דג טרי. בישראל יש את ארגון מגדלי הדגים שמגדל דגים טריים בבריכות בגליל העליון, בעמקים, במפרץ עכו ובחוף כרמל. בארגון שוקדים על גידולם, כך שנקבל אותם טריים, איכותיים ונקיים והשיווק נעשה בפיקוח השירותים הווטרינרים ומשרד הבריאות. דגי הבריכות הידועים והפופלריים ביותר על השולחן שלנו הם: הבורי, אמנון, קרפיון, פורל, באס, לברק ומוסר.

ואיך נדע שהם טריים באמת?

ולא נבחר דג כזה שכבר נמצא אצל המוכר מעל שבועיים. לוודא שהדגים אוחסנו בקירור, שהעיניים של הדג נוצצות ומבריקות, שהעור מבריק ולח, על הבשר להיות גמיש, אך נוקשה (וודאו שבלחיצה לא נוצרת גומה) וחשוב ביותר לשים לב לריחו של הדג. ריח לא נעים עלול להעיד על חוסר טריות. וחשוב לא פחות לקנות דגים טריים בחנויות וברשתות השיווק, להכיר את המוכר באופן אישי כדי להבין את יחסו אל הדגים.

ולגבי התרומה התזונתית של הדג:

ארוחה המבוססת על דג וסלט היא ארוחה קלה, מזינה ולא מרדימה. הדגים תורמים לנו חלבון איכותי. הם מהווים מנת תחליף מצוינת לבשר, לעוף, לגבינה ולביצה ובכך עוזרים לנו לגוון את התפריט שלנו. דגי הבריכות בישראל מכילים מעט שומן רווי ועשירים בויטמין B12 ובויטמין D. לדגי הבריכה השונים איכויות תזונתיות שונות - דג האמנון עשיר מאוד בוויטמין D, דג הבורי עשיר באומגה 3 (גם הפורל והלברק מכילים כמות יפה של אומגה 3) דג המוסר הוא דג רזה במיוחד והקרפיון דל בנתרן.

לאלו מכם שנמצאים בתהליך הרזיה, ד"ר תורי גולדשטיין, דיאטנית קלינית ממליצה לגוון את אחת מארוחות החג במנה קלה ומשביעה המורכבת מסלט גדול ודג מוסר בריכות. דג זה מכיל רק 85 קלוריות ל-100 גרם ופחות מ-1% שומן (שימו לב למקום גידול הדג. מוסר ים הוא דג שמן יותר). מוסר הבריכה טעים על האש, על הגריל והוא מעולה ברוטב. כיוון שהוא עבה עם הרבה בשר, הוא טוב גם בצלייה ובתנור. הכינו ו/או הגישו אותו על מצע עגבניות, בצל וירקות שונים.

מתכון מנצח לדג, ומתכון לסלט שמוגש איתו
סעודה מהירה להכנה שעשירה בסידן וויטמין D (האמנון עשיר בויטמין D והסלט עשיר בסידן)
▪ ▪ ▪

מתכון לדג אמנון:

1 קילו אמנון
3 עגבניות חתוכות
5 שיני שום
1 בצל חתוך לרצועות
1 כף שמן קנולה
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
1/2 כפית כורכום
1/3 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור

הוראות הכנה:

מערבבים את כל החומרים מלבד הדג. מניחים את פרוסות הדג בתבנית משומנת, זו ליד זו. שופכים את כל התערובת על פרוסות הדגים הפרוסים בתבנית. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות צלזיוס ל-20-15 דקות - עד שהדג מוכן.

מתכון לסלט כרוב סיני

רכיבים:

1/2 כרוב
1/4 כוס חמוציות
1/4 כוס חמניות
3 כפות שומשום
2 גבעולים של בצל ירוק

חומרים לרוטב:

1/4 כוס חומץ
1/8 כוס שמן זית
1.5 כפות סוכר
1.5 כפות רוטב סויה

הוראות הכנה:

יש לחתוך את הכרוב לרצועות צרות, לחתוך את הבצל הירוק לפרוסות צרות ולערבב את שאר החומרים - חומציות, זרעי חמניות ושומשום. לפני ההגשה להוסיף את הרוטב.

מתכון נסיכת הנילוס ברוטב אדום

מרכיבים:

3 כוסות מים רותחים
3 כפות קטשופ
2 קופסאות רסק עגבניות = 200 מ'
1 צרור פטרוזיליה / כוסברה קצוצה
2 עגבניות בשלות פרוסות
3 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות גדולות
3 גזרים פרוסים דק, בערך 1/2
1 ראש שום קלוף וחתוך לפרוסות
1 כף שמן זית
2 בצלים בינונים קצוצים
1.5 ק"ג נסיכת הנילוס פרוסה למנות אחרי השריה במי לימון לרבע שעה
2 כפות מיץ לימון טרי
מלח או אבקת מרק לפי הטעם
פלפל גרוס לפי הטעם
1 כף גדושה פפריקה מתוקה
פלפל ירוק / אדום חריף לפי הטעם

אופן ההכנה:

מטגנים בצל בסיר שטוח ורחב עד להזהבה, מוסיפים שום ומערבבים, מוסיפים גזר תוך ערבוב למשך 10 דקות, מוסיפים את הפלפלים לעוד 10 דקות. מוסיפים עגבניות, רסק, קטשופ, פטרוזיליה, מים, פלפל חריף, לימון ותבלינים ומערבבים היטב כשהרוטב מוכן. מניחים את פרוסות הדג, מכסים ברוטב ומבשלים כשעה לספיגת טעמים. 7 מנות = מנה אחת לא. צהריים + מנת שומן.

הכותבת היא חלי ממן, מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא וארגון מגדלי הדגים
תאריך:  04/09/2014   |   עודכן:  04/09/2014
חלי ממן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  חגים ומועדים
שר האוצר, יאיר לפיד, חתם (יום ד', 3.9.14) על צווים אשר יגדילו את מכסות היבוא בפטור ממכס של דבש באריזות גדולות, ביצים, חלמוני ביצה לתעשיית הגלידות ואבקת חלב.
03/09/2014  |  עופר וולפסון  |   חדשות
לכבוד ט"ו באב שחל היום (11.8.14) פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים מעניינים על-אודות אהבה ונישואין בישראל. על-פי הנתונים נישאו בארץ ב-2012 50,474, מתוכם 37,751 יהודים, 10,766 מוסלמים, 942 דרוזים ו-865 זוגות נוצרים.
11/08/2014  |  מירב ארד  |   חדשות
מטמון מטבעות נדיר התגלה ביישוב קדום מתקופת הבית השני במסגרת חפירה ארכיאולוגית בסמוך לכביש ירושלים-ת"א. המטמון התגלה באחד הבית כשהוא שמור בקופה מחרס, ובתוכו 114 מטבעות ברונזה, המתוארכים לשנה הרביעית למרד הגדול נגד הרומאים. מרד זה הוביל לחורבן הבית, ב-ט' באב לפני כ-2000 שנה.
05/08/2014  |  מירב ארד  |   חדשות
מכירים את אגדת קמצא ובר קמצא? ודאי שכן (ומי שלא מכיר - שיָקום!). זו האגדה, שהפכה לסמל של שנאת חינם, והביאה לחורבן הבית. במהלך חומש במדבר ופרשת דברים, שקראנו בשבת, עמדנו על חשיבות כוח הדיבור ושמירת הלשון. אגדה זו דומני ממחישה יותר מכל את מאמר חז"ל: "מוות וחיים ביד הלשון".
05/08/2014  |  ציפי לידר  |   מאמרים
הנביא ישעיהו פותח את ספרו באחד הפרקים המפורסמים בתנ"ך, פרק "חזון". הקדשתו של ישעיהו לנביא מופיעה רק בפרק ו' - ללמדנו שהדברים שנכתבו לפני כן כה חשובים, עד שיש להקדימם לסדר הכרונולוגי. פרק א' הוא החשוב שבהם, והוא מתאר בצורה נוקבת מאין-כמותה את הגורמים שהביאו לחורבן הבית הראשון - היום לפני 2,599 שנה.
05/08/2014  |  איתמר לוין  |   מאמרים
רשימות נוספות   /   חגים ומועדים  
רבבות מבקרים יגיעו לכותל לפנות בוקר  /  עידן יוסף
הנשיא ממליץ: "לא להגזים באכילת גבינה"  /  יפעת גדות
חגיגת שבועות בכרמלים 2014  /  גילי עבודי
צום תשעה באב - האם זה בריא?  /  נעמה בן-דוד-טרבלסי
המלצות לצום בטוח  /  זכי הלר
יום ראשון כיום-מנוחה  /  ראובן לייב
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
חיים רמון
חיים רמון
רוב הפרשנים הצבאיים תומכים עתה בתוכנית המטכ"ל להיכנס לרפיח, להרוג כמה מאות מחבלים ואז לצאת ממנה, אפילו שדרך פעולה זו כבר נכשלה כישלון חרוץ    בשביל לשמוע הדהוד של תוכניות המטכ"ל ושל...
רון בריימן
רון בריימן
התקשורת הישראלית, ואפילו זו הרואה את עצמה כ"ממלכתית", חוטאת ב"עכשיוויזם" מסוכן ובעידוד הפיכת עסקת החטופים לכניעה ללא תנאי
דרור אידר
דרור אידר
האנטישמיות הגואה באוניברסיטאות בארה"ב ביחד עם המלחמה המתמשכת, גורמים לפקפוקים בצדקת הדרך    מה למדנו מההיסטוריה ומדברי חכמינו שבכל הדורות, מה פסק קרדאווי ומה צייצה חכמת פיזיקה על הת...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il