לאחרונה פרסם התובע הכללי באוסטרליה הנחיה חדשה
1 המסתמכת על חקיקה שקיבלה בתוקף בספטמבר 2024, ונוגעת לאחריות התאגידית למניעת שוחד של פקידים זרים
2. חקיקה זו מדגישה את חובתם של תאגידים להטמיע "נהלים נאותים" במטרה להפחית את סיכוני השוחד, ויכולה אף להעניק לתאגידים פטור מאחריות פלילית במקרים שבהם יוכח כי הם פעלו כנדרש למניעת עבירות אלו.
החוק החדש מגדיר את עבירת "אי מניעת שוחד" כעבירה באחריות מוחלטת, קרי ללא צורך להוכיח כוונה פלילית מצד התאגיד. תאגידים עשויים להיתבע ולקבל עונשים כבדים אם יתברר כי מי ממקורביהם או מספקי השירותים שלהם שילם או ניסה לשחד פקיד זר, גם אם הנהלת החברה לא ידעה או לא התכוונה לשוחד. יש לציין כי הקנסות בגין עבירה זו יכולים להגיע למקסימום של 33 מיליון דולר, פי שלושה מהטבת השוחד או 10% מהמחזור השנתי של החברה.
מהלכים אלו ננקטו על-רקע מחויבותה של ממשלת אוסטרליה ליישם את המלצת ה-OECD משנת 2021 במאבק נוסף בשוחד של פקידי ציבור זרים בעסקות עסקיות בינלאומיות. המטרה היא לחזק את האכיפה נגד שוחד באוסטרליה ולעודד תאגידים לפתח תוכניות בקרה פנימית, אתיקה וציות למניעת ואיתור מקרי שוחד של פקידים זרים.
ההנחיה אם כן מפרטת את העקרונות המרכזיים לתוכנית ציות, המאפשרים לתאגידים להוכיח כי פעלו כנדרש למניעת שוחד. אם כן ההנחיה אינה משמשת רק את התביעה, אלא מספקת עקרונות מנחים לפיתוח מערכות ציות "נאותות", המיועדות להתאים לכל ארגון בהתאם לסיכוניו, וככאלה הם מהווים כלי חשוב בידי קציני הציות.
העקרונות המרכזיים שמנחים את ההנחיה כוללים:
1. טיפוח סביבת בקרה למניעת שוחד זר - חברות נדרשות לפתח תרבות ארגונית המקדמת יושרה וניהול אתי, עם בקרות ארגוניות פרופורציונליות לסיכונים.
2. אחריות ניהולית בדרג העליון - ההנהלה הבכירה חייבת לקחת חלק משמעותי בעיצוב ובקידום תוכנית הציות, תוך הבטחת משאבים נאותים.
3. הערכת סיכונים מתמדת - על הארגון לזהות ולהעריך סיכונים לשוחד בהתאם לפעילותו, כולל סיכונים הנובעים משיתוף פעולה עם צדדים שלישיים.
4. דווח והדרכה - תוכנית הציות צריכה להיות נגישה לעובדים ומנוהלת באופן המאפשר הכשרה והבנה של מדיניות הארגון למניעת שוחד.
5. דיווח על מקרי שוחד פוטנציאליים - יש להפעיל מנגנונים לעידוד דיווח ולהבטיח חיסיון והגנה על חושפי שחיתויות.
6. ניטור וביקורת מתמדת - תוכנית הציות נדרשת להיות גמישה ולהתעדכן בהתאם לשינויים בסיכון הארגוני ובסביבת הפעולה.
יישום תוכנית אפקטיבית
על-מנת להבטיח שהארגון נוקט צעדים הנדרשים, עליו לקבוע מדיניות ונהלים בתחום השוחד, אשר יהיו פרופורציונליים לסיכוני השוחד שלו ויפעלו בצורה אפקטיבית. התאגיד נדרש לערוך הערכת סיכונים מתועדת ולגבש בהתאם להנחיות תוכנית תגובה פנימית למקרים בהם יתרחשו אירועי שוחד ו/או שחיתות. המדיניות נגד שוחד ושחיתות חייבת להיות בכתב, ברורה, נגישה ומופעלת ביעילות.
הנחיה זו קובעת כי תוכנית הציות צריכה לעמוד בחמשת האינדיקטורים העיקריים של תוכנית ציות יעילה:
1. תרבות איתנה של יושרה - תאגידים צריכים להעריך באופן קבוע את האפקטיביות של בקרות מניעת השוחד ואת המנגנונים לניהול התנהגות וציות של הנהלה בכירה.
2. הוכחת התנהלות בעד ציות - ההנהלה העליונה חייבת לקחת תפקיד מרכזי בפיתוח ויישום מדיניות נגד שוחד ושחיתות.
3. פונקציית תאימות חזקה - תאגידים חייבים להחזיק פונקציית ציות עצמאית עם משאבים מספיקים לביצוע תפקידיה.
4. הערכת סיכונים ונהלי בדיקת נאותות - נהלי הערכת סיכונים ובדיקת נאותות חייבים להתאים לפרופיל הסיכון של התאגיד ולהיות מאושרים על-ידי ההנהלה הבכירה.
5. שימוש זהיר בהתקשרויות עם צדדים שלישיים - תאגידים צריכים להבטיח כי כשצדדים שלישיים מעורבים בעסקות עם פקידים זרים, השימוש בהם נתמך ברציונל עסקי ברור, בפיקוח ותנאים חוזיים ברורים.
מה נדרש לעשות?
הנהלות תאגידים הפועלים באוסטרליה חייבות להבטיח כי יש בידיהן מדיניות מפורטת לניהול סיכוני שוחד, ואילו קציני הציות צריכים לבחון את תוכניות הציות הקיימות כדי לוודא שהן עונות על דרישות ההנחיה החדשה. ארגונים חייבים להבטיח שמניעת שוחד תהפוך לחלק אינהרנטי ומהותי באסטרטגיה ובפעילות השוטפת שלהם.