בשבועות האחרונים שילמו מילואימניקים בעלי משפחות מחיר דמים כבד במסגרת הלחימה בחזיתות לבנון ועזה, כשאחוז הנופלים מקרב בני הציונות הדתית עומד על למעלה מ-50%, הרבה מעבר לחלקם באוכלוסייה - 10% בלבד.
לאחר עוד לילה קשה של הלוויות קורעות לב, הדם רותח והכעס גואה. רק אחוז אחד מאזרחי ישראל נושאים על גבם את משא הביטחון השוטף. משפחות רבות נמצאות במתח מתמיד כבר כחצי שנה, כאשר בעלים חוזרים שוב ושוב לאזורי הקרבות ומסכנים את חייהם. המדינה כולה, ואנו כאזרחים, חבים להם חוב ענק, כשכולם מתוחים עד קצה גבול היכולת.
הצעת התיקון לחוק הגיוס, הנידונה בימים אלו בכנסת, נועדה להקל על חלק מהמעמסה ולחלק את הנשיאה בנטל גם על המגזר החרדי. החוק המוצע מתבסס על טיוטת חוק שהגישו
נפתלי בנט ו
יאיר לפיד בקריאה ראשונה בממשלת השינוי ב-2022. מאז פרצה כאן מלחמה עזה, וכיום ברור כי החוק יידרש לעבור שינויים שיגדילו את המחויבות והיקף הגיוס.
עם חזרתה של הכנסת מפגרת החגים, צפויה החקיקה על תיקון חוק הגיוס לעלות שוב, והאווירה הציבורית סוערת סביבו.
עוד לפני שהוצגו כל פרטי החוק, התחדש קמפיין מתוזמן כנגד חברי הכנסת הדתיים בקואליציה, ככל הנראה מתוך מטרה לערער את יציבות הממשלה. ניסיון דומה התרחש בקיץ האחרון עם עתירת בג"ץ בנושא, כאשר ארגון "אחים לנשק" אף תמך בציונות הדתית בפרסומים נרחבים בתקשורת המגזרית.
גם עתה, הפוליטיקאים שמבקשים לרכוב על הנושא מפעילים מכונת פרסום כדי למתג את החוק כ"חוק ההשתמטות", אף על-פי שפרטיו המדויקים טרם נחשפו. אפילו יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ
יולי אדלשטיין, ציין כי אינו יודע מה יכלול החוק הסופי.
אדלשטיין, שנחשב לפרלמנטר בכיר ועצמאי, התייחס למושג 'חוק הפטור מגיוס' ואמר בפומבי לכתבת פוליטית: "חוק הגיוס, דפנה. אין חוק פטור, ולא יהיה חוק פטור. חוק הגיוס יכניס לצה"ל אלפי לוחמים ותומכי לחימה". אדלשטיין הדגיש כי החוק יכלול את מה שצה"ל ידרוש. הוועדה צפויה לחדש את דיוניה השבוע, והעמדה הרשמית של צה"ל בנושא טרם הוצגה בוועדה.
בסקר שערכנו השבוע, שאלנו את הציבור היהודי: "אם צה"ל יודיע לוועדת החוץ והביטחון כי בשנה הקרובה הוא זקוק ומסוגל לקלוט לא יותר מ-4,000 צעירים חרדים, האם תתמכו או תתנגדו לתיקון הזה בחוק הגיוס?" 69% מהמשיבים תמכו, 21% התנגדו, ו-10% טרם גיבשו עמדה.
בקרב הציבור הדתי-לאומי היו התוצאות חדות אף יותר. אנו מציגים את הנתונים לפי המפלגות להן הצביעו המשיבים בבחירות האחרונות, כדי להבין את ההבדלים בין הזרמים השונים.