מעז יצא מתוק

שעת ההזדמנויות ההיסטוריות שלא תחזור השבת החטופים, כואבת ומורכבת ככל שתהיה, יצרה בפעם הראשונה מזה שנים תמונה ברורה בעולם: יש צד שמחזיר ילדים להורים, ויש צד שמשתמש בילדים כמגן אנושי

עוז גדות יומני בלוגרים מלחמת התקומה תגובות
"שְׁנֵי גֹיִים בְּבִטְנֵךְ, וּשְׁנֵי לְאֻמִּים מִמֵּעַיִךְ יִפָּרֵדוּ, וּלְאֹם מִלְאֹם יֶאֱמָץ, וְרַב יַעֲבֹד צָעִיר." (בראשית כ"ה, כ"ג)

בפרשת תולדות, אותה אנו קוראים בשבת זו, אנו נחשפים לנבואה עתיקה, מהותית, כמעט מצמררת בעומקה: שני עמים נולדים מאותו רחם, צומחים ליד זה, אך מתפתחים במסלולים מנוגדים. המתח הזה, הנוכח כבר מרגעי ההיווצרות, מלווה את ההיסטוריה המזרח-תיכונית עד ימינו. היום, אחרי מאורעות החטיפה, השבי והשיבה, אנו עומדים שוב מול הרגע שבו הדינמיקה בין העמים יכולה להתפרש מחדש. פרדיגמות שנראות כאילו היו חקוקות בסלע מאות שנים, למעשה גמישות יותר ממה שנדמה, וזהו בדיוק הרגע שבו מעז יכול לצאת מתוק.

השבת החטופים, כואבת ומורכבת ככל שתהיה, יצרה בפעם הראשונה מזה שנים תמונה ברורה בעולם: יש צד שמחזיר ילדים להורים, ויש צד שמשתמש בילדים כמגן אנושי. יש צד שמוכן לשיחות, ויש צד שמוכן רק לשפיכות דמים. אבל הפעם לא נהיה יותר מובלים ומרימים ידיים בטענה שאין פרטנר. הפעם אנו נוביל לפתרון. הקו המוסרי חד, גלוי, והעולם רואה אותו. הפעם, בשונה משנים עברו, שבהן ישראל הופיעה בזירה הבינלאומית כמי שמגיבה, כעת היא נתפסת - כמי שמובילה מאבק צודק, אנושי, מורכב אך מוצדק.

העולם הערבי, שרבים ממנהיגיו מבינים שהקיצוניות מהווה איום גם עליהם, מגלה פתיחות חדשה, זהירה, שברירית, אך אמיתית. הדרך לשלום אינה פתוחה, אבל היא לראשונה אפשרית. ההזדמנות: לגרור את העולם הערבי לפתרון היא ממיתה. לא בכוח, אלא בכיוון הנכון.זהו רגע שבו לישראל יש יתרון לגיטימי, לא כוחני: היא נתפסת כמגינה אך חזקה מאי פעם. לא כתוקפנית, אלא כעקבית, לא כפזיזה אלא כאחראית. לא כמי שמונעת מדחף אלא כמי שמונעת מתוך רצון לעצב את המציאות בידיה ולא להתגרר לתוכה.

העולם הערבי מבין שהמשך הסטטוס-קוו מסוכן לכולם:

  • ההקצנה זולגת לגבולותיהם
  • אירן מנצלת ואוכלת מבפנים
  • העם הפלשתיני שקוע בפיצול נצחי
  • הכלכלה האזורית מדממת

במקום שבו כולם מפחדים מהכאוס, נוצרה הזדמנות לייצר בריתות מתונות, הסכמות הדרגתיות ותהליך שלוקח את כל האזור לעידן חדש. כעת הזמן לומר לעולם הערבי: "כולנו יודעים שהדרך הישנה נגמרה. בואו ניצור דרך חדשה לפני שתיבלע על-ידי הקיצוניים."
המפתח: יוזמה ישראלית חזקה. לא דשדוש ולא השהיה. דשדוש עכשיו יהיה אסון אסטרטגי לדורות. ההיסטוריה לימדה אותנו: כאשר ישראל מגיבה במקום להוביל, אחרים כותבים את הנרטיב במקומה.

היום, אחרי שהעולם ראה את המחיר האנושי של הסכסוך, זו השעה לישראל לנסח חזון ברור וחד:

  • פתרון מדיני הדרגתי
  • שיקום הומניטרי בפיקוח בינלאומי
  • ברית אזורית נגד טרור
  • יצירת אופק כלכלי לחיים נורמליים משני צדדי הגבול

אם לא נעשה זאת כעת, נתעורר בעוד שנים למציאות שבה הנסיבות קבעו אותנו, במקום שאנחנו נקבע אותן. במובן העמוק ביותר, התנ"ך מלמד שהמאבק בין העמים הוא לא גזרה שמימית, אלא מסע של בחירה אנושית. "ורב יעבוד צעיר" אינו משפט של שליטה, אלא משפט של תנועה, שמי שחלש מתחזק, ומי שחזק לעיתים חייב להוביל. היום, לישראל יש את היכולת להוביל. לא להיכנע לכאב, לא להיתפס כמי שמבוהלת מהצלחתה הביטחונית, אלא כמי שמנצלת את הרגע כדי לעצב עתיד. אם נדע למנף את השיבה של החטופים, את הבהירות המוסרית, ואת ההבנה הבינלאומית, נוכל לייצר שינוי אשר אולי ייקח זמן, אבל יתחיל כאן. זהו הרגע שבו מעז יכול לצאת מתוק. אם נבחר בכך.
Author
עורך-דין. עוסק בדין המסחרי, בדיני תאגידים, פירוקים, כינוסים, מיזוגים ובנקאות פרטית ובינלאומית.
תאריך: 20/11/2025 | עודכן: 20/11/2025
+עד המנהרה האחרונה: צה"ל חושף את עיר הטרור התת-קרקעית של חמאס 20:23 20/11/25 | יואב יצחק | לרשימה המלאה
המנהרה ברפיח בה הוחזק סגן הדר גולדין נחשפה בעומק הרצועה ▪ אורכה למעלה מ-7 ק"מ ומכילה כ-80 חדרי שינה ▪ צה"ל פועל ללא הפסקה להשמדת תשתיות הטרור ▪ המשימה: לפרק את המערכת התת-קרקעית עד היסוד
המנהרה שבה הוחזקה גופתו של הדר גולדין [צילום: דובר צה"ל]
+נתניהו בראיון לאבו עלי: "לא תוקם מדינה פלשתינית - ישראל תשמור על האינטרסים שלה" 19:38 20/11/25 | יואב יצחק | לרשימה המלאה
ראש הממשלה נשאל אם יכריז על נתיב למדינה פלשתינית גם במחיר איבוד הנורמליזציה עם סעודיה ▪ לא השיב ישירות לשאלה אך הבהיר כי לא תוקם מדינה פלשתינית ▪ ציין שישראל תדע לשמור על האינטרסים שלה מול לחצים בינלאומיים ▪ הוסיף שכל צעד חד-צדדי ייענה בצעדים חד-צדדיים מצד ישראל
נתניהו, נדחה צעדים חד-צדדיים [צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]
+המשחק הדיגיטלי משרת את השלטון 19:24 20/11/25 | מיכאל מירו | לרשימה המלאה
מלחמת אזרחים חדשה מתנהלת ברשתות החברתיות ▪ נבחרי הציבור מלבים את האש במקום לכבותה ▪ הטלפון הסלולרי הפך לנשק קטלני שאינו מוגדר ככלי נשק ▪ הפתרון: לשווק תקווה במקום שנאה
נתניהו. העולם נגדנו? [צילום: קובי גדעון/ לע״מ]
+משהב"ט חתם על חוזה עם רפאל להרחבת הייצור הסדרתי של ״כיפת ברזל״ 14:43 20/11/25 | מירב ארד
ייצור מערכת ״כיפת ברזל״ עולה שלב: משרד הביטחון חתם על חוזה ענק בהיקף של מיליארדי דולרים עם חברת רפאל, להרחבת הייצור הסדרתי של מערכת ״כיפת ברזל״.
שר הביטחון ישראל כ"ץ: "חתימת החוזה הענק היום מהווה קפיצת מדרגה אסטרטגית שתעצים משמעותית את ההגנה על שמי המדינה מול אויבינו שלא עוצרים לרגע את ניסיונותיהם להשתקם במטרה לפעול להשמדת ישראל".
מעמד החתימה [צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון]
+מסביב לאולם ב-45 יום 13:54 20/11/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
בג"ץ שגה כאשר העניק לממשלה פרקי זמן משמעותיים לפעול נגד החרדים המשתמטים ולהסביר מדוע איננה מקימה ועדת חקירה ממלכתית. סביר להניח שאנו מתקרבים לעימות חזיתי, בו תסרב הממשלה לציית לפסיקה
הדיון בבג"ץ בגיוס החרדים [צילום: חיים גולדברג/פלאש 90]
+לוחמים איתרו בקו הצהוב בעזה משגר עם ארבע רקטות מכוון לעבר שטח ישראל 12:18 20/11/25 | מירב ארד
במהלך פעילות כוחות חטיבת כפיר לטיהור מרחב הקו הצהוב בעזה, זיהו הכוחות משגר בעל שמונה קני שיגור עם ארבע רקטות ומכוון לעבר שטח ישראל. בנוסף, במהלך פעילות מבצעית של כוחות החטיבה, אותרו אמצעי לחימה: נשקים מסוג קלצ'ניקוב, רימוני רסס, מטעני חבלה, מחסניות ומדים צבאיים
[צילום: דובר צה"ל]
+ועדות טיוח וקלון 12:07 20/11/25 | יזהר שי | לרשימה המלאה
אף לא אחד מהם איתגר את ראש ממשלת "חמאס הוא נכס", ולהזכירכם, גם אז, ימים לפני ה-7.10, בנימין נתניהו לא היה "מוטרד"
ממשלת זדון [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+טראמפ מחזיק את המפתחות 11:58 20/11/25 | קובי ברדה | לרשימה המלאה
טראמפ, מאפשר לישראל, לבצע פעולות, תוך כדי מתן מטריה דיפלומטית מלאה לישראל בכל המוסדות הרלוונטים החל מהאו"ם עבור בבית הדין הפלילי ועד בית הדין לצדק בהאג
טראמפ. מטרייה דיפלומטית [צילום: איוון וויצ'/AP]
+המשבר כבר כאן 11:30 20/11/25 | יעקב בן-שמש | לרשימה המלאה
העובדה ששני שופטים שמרנים ופורמליסטים כביכול של בית המשפט העליון - מינץ ושטיין - מוציאים צע"ת שכזה מראה לנו עד כמה התרחק המשפט הישראלי מההגיון הפשוט ומהמובן הפשוט של דברי החקיקה
העם דורש ועדת חקירה [צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90]
+המחיר השקט של דור שלם 10:39 20/11/25 | יואב רודניקי | לרשימה המלאה
מגיפת הקורונה ומלחמת חרבות ברזל השפיעו על כולנו מבחינה חברתית, חרדתית וטראומטית ▪ לרגל יום זכויות הילד הבינלאומי, יואב רודניקי, פסיכולוג קליני במאוחדת, מתריע בפני תופעה מדאיגה בה דור שלם ישלם את המחיר ופונה להורים: "אם יש ספק - אין ספק"
פגיעה נפשית [צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90]
+צה"ל: לוחם מילואים נורה ונפצע באורח בינוני 10:24 20/11/25 | מירב ארד | לרשימה המלאה

[צילום: דובר צה''ל]
+הצודקים והחזקים 08:45 20/11/25 | יהונתן דחוח הלוי | לרשימה המלאה
יולי 2022 - רה"מ יאיר לפיד: "צריך לגרום לאוכלוסייה בעזה להבין שאפשר לחיות אחרת, ללחוץ על חמאס להפסיק את הירי ▪ לשם כך הרחבנו את רישיונות העבודה בישראל, ואנחנו ממשיכים לקדם את מתווה כלכלה תמורת ביטחון; התפקיד שלנו הוא למצוא אפשרויות טובות יותר לכיבוש עזה או לסבבי לחימה בלתי נגמרים"
לפיד. אפשרויות טובות יותר [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+"בלוחמה הפסיכולוגית שליוותה את המלחמה האלימה ניצח החמאס" 08:07 20/11/25 | אורי מילשטיין | לרשימה המלאה
שיחת עומק עם המומחה ללוחמה פסיכולוגית מאוניברסיטת אריאל, ד"ר שלייפר, על-פי ספרו החדש "פוסט לוחמה פסיכולוגית". לדבריו, בלוחמה הפסיכולוגית שליוותה את המלחמה האלימה ניצח החמאס וצה"ל הובס
[צילום: עבד אל-רחים חטיב/פלאש 90]
+פיקוח על הפסקת האש ושיקום עזה באווירה של חברת הזנק כאוטית 07:40 20/11/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
ניו-יורק טיימס מתאר את מפקדת התיאום האמריקנית בקרית גת: חיילים מארה"ב וישראל, דיפלומטים מקנדה וסינגפור, ארגוני סיוע בינלאומיים - ואף נציג לרשות הפלשתינית
שיעור מזורז ב"מהו חמאס" [צילום: אריאל שליט/AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / מלחמת התקומה
ב-10 ביולי 2022, נשא ראש הממשלה, יאיר לפיד, נאום בטקס אזכרה לחללי "צוק איתן", המלחמה נגד חמאס ברצועת עזה ביולי - אוגוסט 2014, ולהלן תוכנו: שמונה שנים עברו מאז אותם חמישים ימים קשים, בהם לחם צה"ל בעזה במבצע צוק איתן, חמישים ימים בהם פגעו כוחותינו פגיעה קשה בתשתיות הטרור, וגם ימים שבהם ספגנו אבידות כבדות בחזית ובעורף.

שיחת עומק עם המומחה ללוחמה פסיכולוגית מאוניברסיטת אריאל, ד"ר שלייפר, על-פי ספרו החדש "פוסט לוחמה פסיכולוגית". לדבריו, בלוחמה הפסיכולוגית שליוותה את המלחמה האלימה ניצח החמאס וצה"ל הובס. הסיבה העיקרית לכך היא שכדי להצליח בלחימה פסיכולוגית יש להבין לעומק את תרבותו של האויב. בצה"ל לא רק שלא הבינו את תרבות החמאס אלא גם שלא ידעו שלא הבינו. אחת הסיבות לכך היא שישראלים מעדות המזרח - שהכירו היטב את התרבות הערבית והמוסלמית - לא הגיעו לעמדות בכירות של קבלת החלטות. החמאס, לעומת זאת, הכיר היטב את התרבות הישראלית, כפי שהוכיח זאת בפרשת גלעד שליט כשבמשך חמש שנים וחצי פורר את החברה בישראל. זה הטעם שב-7.10.2023 צילמו הנוכֿבות מעשי זוועה והתעללות והפיצו אותם בכל אמצעי התקשורת כדי לשבור את רוחם של הישראלים.

באזור תעשיה אפרורי בקריית גת, מבנה מסיבי שייעודו השתנה הומה ממאות חיילים אמריקנים וישראלים, קציני מודיעין ערבים, עובדי סיוע בינלאומיים, דיפלומטים ואנשי צבא מאירופה ואפילו מסינגפור. משימתם הרשמית היא לסייע בפיקוח על הפסקת האש השברירית בין ישראל לחמאס, אבל בפועל הם אמורים להוות חלק מתוכניתו השאפתנית של דונלד טראמפ לפירוק חמאס מנשקו ולהקמת מינהל פלשתיני חדש בעזה.

למרות הפסקת האש ברצועת עזה, ביצעו מחבלים ירי לעבר מרחב שבו פועלים כוחות צה"ל בח'אן יונס - ירי שצה"ל מגדיר כהפרה ברורה של הסכם הפסקת האש. לפי דובר צה"ל, לכוחות צה"ל לא היו נפגעים באירוע, אך בתגובה הורה צה"ל על תקיפות נרחבות נגד מטרות חמאס ברחבי הרצועה, בהובלת פיקוד הדרום ובהכוונת שב"כ, באמצעות חיל-האוויר.
19/11/2025 | עידן יוסף | חדשות

אחרי שכל החטופים בחיים שבו לחיק אוהביהם, ואחרי השבת החלל-חטוף אחרון תגיע העת לבוא חשבון עם אנשי התועבה. כדי שמחבלי הנוחבות, אנשי התועבה, שביצעו את טבח שבת שמחת תורה, לא ישתחררו בעסקת החטופים הבאה, כדי שאנשי התועבה לא יהפכו לקדושים מעונים, כדי שאומה שלמה על חטופיה, נרצחיה, נטבחיה, שרופיה, מבותריה, נערפיה, נבזזיה תביט במי שעוללו את הנוראה שבזוועות מקבלים את העונש לו הם ראויים.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il