|   15:07:40
  ראובן לייב  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה

קולינריה חובקת עולם

במרוצת השנים התברכה המסעדנות הישראלית בשפע של מאכלים, שהגיעו לכאן מכל קצות הגלובוס, כשהם מצליחים להטביע עליה את חותמם המרשים - מי יותר, מי פחות. הצצה חפוזה למעמקי הצלחת
20/03/2016  |   ראובן לייב   |   מאמרים   |   תגובות
כבר לא רק בורקס וביצה בצד [צילום: משה שי/פלאש 90]

כיאה למדינה של קיבוץ גלויות, אימצה המסעדנות הישראלית אל חיקה שפעת מטבחים מארצות הפזורה. במרוצת השנים הם אף הספיקו להטביע עליה היטב את חותמם המרשים. אלא שברבות הזמן לא איחרה התוצאה מכך להגיע) המטבח הישראלי המקורי פשוט איבד את מהותו העצמית, ובמקומה הוא ספג לקרבו בליל של טעמים זרים - מין של "מיש-מש" כזה, לא לפה, לא לשם.

תרומה נכבדה ל"מיש-מש" הקולינרי תרמו, מן הסתם, עשרות שפים, המופקדים בישראל על הבישול. לא מעטים מהם טרחו ליצור במו-ידיהם מין יצור-כלאיים של המטבח הישראלי המקורי, כשהפכו אותו למטבח ים-תיכוני. לעומתם הקפידו שפים רבים אחרים לשמר דווקא את טעמי המטבח המסוים של המדינה שאותה ביקשו לייצג במטעמיהם.

בדרך זו צצה שורה נכבדה של מסעדות אותנטיות, שבסופו של דבר אינן אמורות "לבייש את הפירמה", ככל שהדברים אמורים בהקפדה על נאמנות קולינרית לאומית, זו או אחרת. אלא שלא תמיד נשמרו הכללים. דוגמה אופיינית לכך הן המסעדות המתקראות משום מה "סיניות", ושבסך-הכל הן, בעצם, תאילנדיות גרידא. דוגמה אחרת לסטייה מהנורמה הן אותן מסעדות המתיימרות להיות "ארגנטינאיות", אלא שהמרחק ביניהן לבין ארגנטינה הוא כמרחק שבין תל אביב לבואנוס-איירס.

מפה ומשם

בשנים הראשונות לקום המדינה עדיין שלט בארץ, שלטון ללא מיצרים, המטבח היהודי הקלאסי, עם השפעה דומיננטית של יהדות מזרח-אירופה. נציגיו הבולטים היו הגפילטע פיש, הטשולנט והקיגל. החרה-החזיק אחריו המטבח הערבי-מזרחי, עם החומוס, הטחינה והפלאפל, שנותרו עד היום כמאכלים המזוהים עם מה שקרוי קולינריה ישראלית מקורית.

בעקבותיהם בא המטבח הבלקני, שבמשך שנים היה דומיננטי. הוא כלל את הבורקס, הקבב, המוסקה והסופלקי. ולא שכחנו את המטבח הרומני, עם הממליגה והצ'ורבה; את המטבח הבוכרי, עם האושפלאו; את המטבח האנגלי, עם הפיש והצ'יפס; את המטבח ההונגרי, עם הגולש והפפריקה; את המטבח האוסטרי, עם השניצל והכופתאות, את המטבח הצרפתי, עם כבד האווז והקרפים למיניהם; את המטבח הספרדי עם הטאפאס; את המטבח הפרסי, עם הגונדי והחורשט; את המטבח ההודי, עם הקטניות והירקות; ואת המטבח היפני, עם הסושי שלו.

אבל שני המטבחים, שהותירו יותר מכל את חותמם על הקולינריה הישראלית, הם ללא ספק המטבח האיטלקי והמטבח התאילנדי. מטבח ארץ המגף שיגר אלינו את הפסטות, הפיצות והלזניה, ואילו המטבח של מלוכסני העיניים הביא לכאן את אטריות האורז, על הוואריאציות ללא סוף שלהן..

תאריך:  20/03/2016   |   עודכן:  20/03/2016
ראובן לייב
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בית המשפט המחוזי בחיפה פסק (15.3.16) בעתירה נגד החלטת ועדת הערר מחוז חיפה, אשר דחתה את הערר שהגישה העותרת כנגד החלטת הוועדה המקומית חיפה, אשר דחתה את בקשת העותרת לקבלת היתר בנייה בנכס המשמש כחנות.
בעקבות הרשעת רומן זדורוב ובקשת המשפט החוזר לעובדיה שלום, שב והתעורר העניין הציבורי בסוגיית הטיפול בסיכון הודאות השווא. בתוך כך הופיע כמשב רוח מרענן גילוי דעת בנושא ובו 42 חתימות של אקדמאים ומשפטנים בכירים. על-אף חשיבות גילוי הדעת, רשימה זו נועדה להציג עמדה אחרת.
לפני למעלה משנה הצטרפתי לבקשת החנינה שהייתה מונחת על שולחנו של נשיא המדינה. קיבלתי בתשובה מכתב אדיב ביותר ולפיו הטיפול בבקשת החנינה של משה קצב טרם נגמר - אולם כאשר יישקלו כל העובדות הצריכות לעניין תהיה בפני ראובן ריבלין גם בקשתי. מאז לא שמעתי דבר מלשכת הנשיא. אני מניח שעל שולחנו של ריבלין נערמו לא מעט פניות דומות לשלי - ושכולן זכו לאותו מענה.
18/03/2016  |  חיים משגב  |   מאמרים
ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר אהוד ברק הפתיע השבוע כשלחץ את ידו של הרמטכ"ל לשעבר רא"ל(מיל) גבי אשכנזי באירוע בבית הפלמ"ח, למרות הדם הרע ביניהם וגועל הנפש של פרשת הרפז.
18/03/2016  |  יוני בן-מנחם  |   מאמרים
משה קצב זכאי לניכוי שליש, וכך גם אהוד אולמרט בבוא היום - משום שענישה אינה יכולה להיות מעבר למה שמתיר המחוקק, ואסור לה להיות מושפעת מדעת הקהל
18/03/2016  |  איתמר לוין  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
יהונתן קלינגר
יהונתן קלינגר
משקיעי קריפטו שמעוניינים להשקיע כספים ולשמור עליהם מאובטחים, קונים ציוד אבטחה רציני, אבל בסופו של דבר נופלים בהונאות אנושיות שגורמות לכך שכל הטכנולוגיה שהושקעה לא תהיה שווה כלום
חיים רמון
חיים רמון
רוב הפרשנים הצבאיים תומכים עתה בתוכנית המטכ"ל להיכנס לרפיח, להרוג כמה מאות מחבלים ואז לצאת ממנה, אפילו שדרך פעולה זו כבר נכשלה כישלון חרוץ    בשביל לשמוע הדהוד של תוכניות המטכ"ל ושל...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il