קשה עד מאוד לתמחר מלחמה ושלום, וקשה עוד יותר להתעלם מהם. הפלישה הרוסית לאוקראינה טלטלה את השווקים הפיננסיים, הזניקה את מחירי הסחורות, חנקה את אספקת הגז והעלתה את האינפלציה. כאשר העימות נמשך, הגל שכך. כעת, כאשר ארה"ב מנסה לכפות הסדר, המשקיעים מנסים לנתח את ההשלכות.
התנודות הברורות ביותר, מנתח אקונומיסט, הן במחירי הנכסים האירופיים אותם המשקיעים מתמחרים מחדש כאשר היבשת מתכוננת להתחמש מחדש. שווי השוק של החברות הביטחוניות Hensoldt, לאונרדו ו-Rheinmetall הוכפל מאז בחירתו של דונלד טראמפ, בעוד חברות אמריקניות כמו לוקהיד-מרטין איבדו 10%. מדד Stoxx 600 למניות האירופיות עלה מתחילת השנה ב-14%, בעוד S&P 500 האמריקני ירד ב-4%. עד לאחרונה תהו האנליסטים מתי האירו ישתווה לדולר; כעת, ערכו עלה מ-1.02 אירו לדולר ל-1.08.
כאמור, הקטר העיקרי הוא הציפייה להגדלת ההוצאות הביטחוניות. גרמניה הודיעה שתחריג אותן ממגבלת הגרעון החוקתית העומדת על 1% תוצר, ותקים קרן שתשקיע 500 מיליארד אירו בתשתיות הביטחוניות בעשור הקרוב. גולדמן-זאקס העלה מיד את תחזית הצמיחה לגרמניה ב-2027 מ-0.6% ל-2%.
במקביל, המשקיעים נערכים לאפשרות של הקלת העיצומים על רוסיה. שווי הרובל צנח בשלהי 2024, אך עלה ב-25% מול הדולר מאז תחילת 2025. במקביל גואים שערי מניות של חברות הקשורות לרוסיה ונסחרות מחוצה לה: 61% בחברת האלומיניום Rusal הנסחרת בהונג-קונג, 39% בבנק האוסטרי Raiffeisen Bank לו יש שלוחה רוסית.
פקידים רוסים התקשרו לחברות שנטשו ב-2022 כדי לדון בחזרתן; על-פי התקשורת הרוסית, קוקה-קולה, ויזה ומאסטרקרד שוקלות לחזור. מתיאס ורניג, מקורבו של ולדימיר פוטין שניהל את צינור הגז נורדסטרים 2, מדבר עם משקיעים אמריקניים על הפעלתו מחדש.
כל זה יישאר בצנרת אם המלחמה לא תסתיים, מדגיש אקונומיסט. בהסתמך על תמחור הנכסים האוקראיניים מאז נצחונו של טראמפ, המשקיעים סבורים שהסיכוי לכך עולה. חברות אוקראיניות הנפיקו אג"ח בדולר ואירו בשווי 8.9 מיליארד דולר, העומדות לפרעון ב-2028. מחירי הגדולות שבהן – של חברות אנרגיה, רכבות ותשתיות – עלו מאז נובמבר ובמיוחד מאז השבעתו של טראמפ.
קנה מידה טוב יותר הוא האג"ח של ממשלת אוקראינה, אשר חלקן כוללות תשלום נוסף אם התוצר שלה ב-2028 יהיה גבוה ב-25% מאשר ב-2023. המשמעות היא עלייה שנתית של 4.7% החל מהשנה הנוכחית – שיעור שקשה להתמיד בו ושהוא בלתי אפשרי אם המלחמה נמשכת. לכן, תמחור האג"ח הללו משקף את ההערכה האם יושג שלום.
אבל יש עוקץ בקצה הסיפור. למרות שהמשקיעים הרבה יותר אופטימיים לגבי סיכויי השלום מאז נצחונו של טראמפ, תקוות אלו נחלשו מאז ההתנגשות בין טראמפ לוולדימיר זלנסקי בחדר הסגלגל. מאז שארה"ב הפסיקה לחלוק מודיעין עם אוקראינה, האחרון איבדה שטח שכבשה במחוז קורסק המהווה קלף מיקוח במו"מ. טראמפ עודנו מאמין שגישתו התוקפנית תוביל לסיום המלחמה; המשקיעים לא משוכנעים.