עונת הסתיו היא תחילת השנה העברית החדשה, זמן של שינויים ומעברים. זוהי תקופה בה אנו מרגישים צורך לעבור מן החוץ אל השקט בתוכנו פנימה. השמים הבהירים שאפיינו את תקופת הקיץ משנים את צבעם לאפור מתכתי. עונת הסתיו היא עונת האסיף. זוהי העונה שבה אנו אוספים אנרגיה פנימה, אוגרים את המזון כמו דלק על-מנת לחמם את הגוף, מתלבשים חם יותר, נמצאים יותר בבית, בקיצור מתכוננים לחורף הקר.
עונה זו משפיעה לא רק עלינו אלא גם על הטבע. הכול מתכווץ בטבע והתנועה היא פנימה ומטה. ראיה לכך כי זרעים מתייבשים (תנועה פנימה) ועלים ופירות נופלים בשלכת (תנועה מטה). אפילו עשבי האדמה מאבדים את צבעם הירוק והופכים לצהבהבים ויבשים יותר.
סימני עונת המעבר משפיעים גם עלינו בהיבט הפיזי. יהיו כאלו שיחושו עייפות, הצטננות תכופה, עצירות, שינוים בשיער ובעור (כמו יובש בעור בדיוק כמו העלים בטבע).
בהיבט הרגשי יהיו כאלו שירגישו עצבות, כעס, רוגז ואימפולסיביות.
בהיבט הרוחני הרבה מאיתנו יחושו צורך בעצירה כדי לבחון את ההווה ולעשות חשבון נפש. חשבון הנפש הזה נועד לצמיחה האישית והרוחנית. צריך לזכור כי תחילת שנה חדשה היא התקופה המתאימה ביותר לשינויים בכל התחומים (האישי, הארגוני והמשפחתי). יש צורך להתמסר לשינוי ולנהל דוח שיח עם עצמי ועם הסביבה. הרעיון הוא להתנקות ולהוציא את הפסולת הרגשית החוצה לקראת השנה החדשה שהחלה לא מכבר.
מיכל לזרוביץ, נטורופתית ואחות מוסמכת, מנהלת מגמת נטורופתיה ומרצה בקמפוס ברושים - ביה"ס להכשרת מטפלים באוניברסיטת ת"א ובעלת קליניקה פרטית בגבעתיים. חברה בהנהלת איגוד הנטורופתיה
הארצית.michallaza@walla.com מסבירה איך עוברים את הסתיו בשלום.
1. תזונה המומלצת בסתיו
כאמור, עונת הסתיו מאופיינת באיסוף. זה הזמן לארגן את האנרגיה שבתוכנו ואת המחשבות שהיו פזורות בעונת הקיץ החמה.
על-מנת לגרום לארגון האנרגיה ולכנס את המחשבות מומלץ לאכול מזון חמוץ. לפי הראיה הסינית המזון החמוץ מתאים לטיפול במחשבות לא מאורגנות ופזורות. מזון חמוץ גורם להרמוניה בתקופת האסיף. הוא מכוון את אנרגית הגוף פנימה ומונע חדירה של מחוללי מחלות. הטעם החמוץ מאד חזק ועל כן אין צורך לאכול ממנו כמויות גדולות.
המזונות החמוצים נחלקים לקבוצות לפי סוגי המזונות.
פירות: שזיפים, תפוח חמוץ, פטל, קיווי, אוכמניות, חמוציות, לימון, פירות הדר, ענבים.
ירקות: ירקות מוחמצים בחומץ כמו כרוב כבוש, עגבניות, כרשה, מלפפונים.
שמנים: שמן סויה. דגנים: לחם שאור. תבלינים: זעפרן. מוצרי חלב: יוגורט, גבינה, מוצרי חלב מותססים. קטניות: שעועית אזוקי ושעועית.
מומלץ כי שיטת הבישול תהיה עם מעט מים, בטמפרטורה נמוכה ולזמן ארוך יותר על-מנת לספק יותר אנרגיה הנדרשת בעונה הקרירה.
2. שימוש בתמציות פרחי באך
במקרים בהם אנו עומדים לפני שינויים בחיינו ניתן להשתמש בתמציות של פרחי באך. "תמציות פרחי באך" מופקות מפרחי בר, עצים או שיחים ומטפלות במצבים רגשיים לא רצויים כמו: עייפות נפשית, דיכאון, חוסר ביטחון, לחץ, מתח, פחד, בדידות, חוסר עניין בנעשה, דאגה מופרזת לאחרים, רגישות יתר ועוד. תמצית WALNUT (אגוז) תומכת בנפש האדם בזמן של שינוי ומעבר. התמצית הזו "עוטפת" אותנו ומעניקה לנו הגנה מאנרגיות שליליות. היא עוזרת לנו להתנתק ולצעוד קדימה לעבר דברים חדשים.
3. שימוש בשמנים אתרים לצורך שיפור המצב רוח והפחתת העצבות
אפשר לשים במבער בבית את השמנים האתרים הבאים: ברגמוט, מנדרין, למון, גרניום, יסמין, רוז ואילנג אילנג. אין צורך לשים את כולם אפשר להסתפק בחלקם. אפשר גם לקבל עיסוי לגוף הכולל שמן צמחי יחד עם שמנים אתרים אלו.
4. לא לשכוח לעסוק בפעילות גופנית - נפשית
הרעיון הוא לעסוק בפעילות פחות אינטנסיבית, פעילות שתכוון את האנרגיה שלנו פנימה לצורך מודעות גוף-נפש כגון: מדיטציה, יוגה ותרגילי נשימה ( צ'י קונג).
5. פורמולה להכנה בבית של שמן מיוחד למניעת יובש בכפות הידיים ו/או הרגליים
ראשית כדי להרגיע את העור ולהחזיר לו את הגמישות מומלץ למרוח קודם כל ג'ל הרגעה (קמומיל או אלוורה).
לאחר שנספג מכינים את התערובת הבאה:
1 כף שמן אבוקדו או חוחובה ומוסיפים מספר טיפות של שמן אתרי לוונדר (מרגיע) ושמן אתרי פלמרוזה (מאיץ התחדשות תאי העור). אפשר להשתמש רק באחד מבין השמנים האתריים. מורחים על הגוף בהנאה מרובה.
מידע נוסף ניתן לקבל באתר האינטרנט:
www.broshim.tau.org.il