|   15:07:40
  |   תגובות
  |    |  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
קבוצת ירדן
עיצוב הבית: לבד או בעזרת מעצב פנים?

הכל אודות הסלמון

מי לא מכיר את הדג המשובח הזה אותו ניתן לצרוך כדג טרי, קפוא, מעושן ועוד נדמה כי דג הסלמון הוא מרכיב חיוני ועיקרי כמעט בכל דיאטה למתחילים או מתקדמים מה אנו יודעים על דג משובח זה? ומהי החשיבות התזונתית שלו אשר הופכת אותו לפופולרי כל-כך בכל דיאטה מבוססת חלבונים?
02/04/2008  |     |   מאמרים   |   תגובות
צילום: AP

   רשימות קודמות
  מרק במקום ארוחה
  על סגולות המרפא של פירות יבשים
  תמר עם כל דבר
  הקשר בין השמנת יתר והריון

סלמון הוא השם המשותף למספר סוגי דגים ממשפחת הסלמונאים (Salmonidae). שמם של דגים אחרים במשפחה זו הוא טרוטה (פורל). דגי סלמון קיימים בטבע באוקיינוסים וגם בימות סגורות. בדרך-כלל דגי סלמון בוקעים מן הביצה במים מתוקים, נודדים לים ושבים להתרבות במים מתוקים. מקורו של הדג בים הצפוני.

המיתולוגיה סביב הסלמון מעלה את אחד הסיפורים המרתקים של הטבע הפראי: דגי הסלמון שבים למקום הולדתם על-מנת להטיל ביצים באותו ערוץ נחל בו נולדו, תוך מסע נגד זרמים בעלי עוצמות, כשהם מוכיחים נחישות בלתי רגילה ובסופו של המסע לאחר ההטלה הם מתים. מחקרים מאשרים כי אכן לפחות כ-90% מהדגים המתרבים בערוץ נחל מסוים, אכן נולדו באותו ערוץ. מחזוריות ההטלה של הסלמון מפרנסת בעלי חיים רבים בטבע, אשר מכוונים את עונות הנדידה שלהם על-פי מחזורי ההטלה של הסלמון.

בימינו קיים חשש אמיתי באשר להתדלדלות אוכלוסיית דגי הסלמון באוקיינוס האטלנטי ובחלקים מסוימים של האוקיינוס השקט בשל הביקוש החריג לדגי סלמון אשר מקורם מן הטבע. להוציא את חלקיה הצפוניים של אלסקה, שם הדג עדיין מצוי בשפע, הולכים ומדלדלים מאגריו. ההערכה היא, כי כמות דגי הסלמון בתחילת המאה ה-21 בנהר קולומביה שבקולומביה הבריטית, היא רק 3% מכמותם המקורית בתחילת המאה ה-19.

הסלמון הוא אחד מדגי המאכל הפופולריים ביותר. סלמון נחשב כמאכל בריא הודות לתכולה הגבוהה של חלבונים בבשרו, רמות נמוכות מאוד של שומן ותכולה גבוהה במיוחד של חומצת השומן החיונית, אומגה.

‏חומצות שומן הכרחיות לגוף ותפקידן הינו מניעת מחלות רבות. מחקרים רבים כבר הוכיחו כי בכוחן של חומצות שומן אלה להעלות את רמות הכולסטרול הטוב, הוא ה-HDL, ולהפחית את רמות השומנים הטריגליצרידיים. כך, מופחת הסיכון להתפתחות מחלות לב, שבץ ולאחרונה מיוחסת להם גם השפעה המרוממת את מצב רוח ומשפרת את הזיכרון.

מחקרים מציינים גם את חשיבות חומצות השומן מסוג זה לתפקוד תאי המוח ולהאטת קצב ההזדקנות שלהם. חומצות אומגה 3 מגינות גם על הלב ומורידות רמות טריגליצרידים. בנוסף, נמצא שהן יכולות להפחית דלקתיות ומחלות פרקים. בישול, אפיה או טיגון אינם פוגעים בערכים התזונתיים של חומצות השומן בדג ולכן מומלץ לאכול וליהנות ממנו בכל מצב.

ואולם כ-95% מדגי הסלמון הנצרכים היום בעולם, מקורם בבריכות גידול מלאכותיות, ועל-פי דיווחים בירחון science, דגי סלמון אשר גודלו בבריכות דגים עשויים להכיל רמות גבוהות יותר של רעלנים לעומת דגי סלמון שגדלו בטבע ואף רמות אומגה 3 נמוכות יותר בדגי בריכה מאשר בדגי פרא.

למרות זאת, הסוכנות הבריטית לתקני מזון מצאה כי התועלת באכילת דגי סלמון מבריכות עולה על הסיכון הכרוך בחומרים המזהמים אותם. יש אף לציין כי דגי סלמון מכילים את הרמות הנמוכות ביותר של מתיל כספית ביחס לדגי מאכל אחרים.

צבע בשרו של דג סלמון נא הוא כתום ורוד לרוב, למרות שקיימים בטבע גם דגי סלמון שבשרם לבן. צבע בשרו של דג הסלמון מקורו בפיגמנטים מיוחדים. מקור הפיגמנט בדגים הגדלים בטבע הוא באכילת סרטנים. כיוון שצרכנים אינם נוטים לרכוש דגי סלמון אשר בשרם לבן, מגדלי דגי הבריכות מוסיפים את הפיגמנט למזונם של הדגים באופן מכוון, זאת כיוון שמזון דגי הבריכות אינו מכיל בדרך-כלל פיגמנטים.

בנוסף למכירות הדג, סלמון נמכר אף בשימורים, וכדג לקס מעושן בכבישה או בחומץ. הדג הנא אינו מומלץ לנשים הרות בשל האפשרות שיכיל את טפיל ימי העלול לגרום למחלות. ערכו התזונתי הגבוה של הדג הופך אותו לבן ברית מצוין בשמירה על משקל ולמי שאינו אוהב בשר. כדאי ורצוי לצרוך אותו במינונים נכונים כמעט בכל דיאטה מבוססת חלבונים וגם כפריט קבוע בתפריט.

מרבית דגי הסלמון הנמכרים בארץ מגיעים קפואים, מה שפוגע באיכויות הדג ולעיתים אף בערכים התזונתיים שלו, אך ניתן להשיג בארץ בשפע את הפורל, טרוטה, מאותה המשפחה, שהוא בעל ערכים תזונתיים דומים לסלמון ומגיע באופן טרי לכל חנויות הדגים ורשתות המזון.

ערכים תזונתיים ל-100 דג סלמון (אפוי או צלוי) - 182 קלוריות, 25.44 גר' חלבון, 8.13 ג' שומן, מעט ויטמינים מקבוצה B ומינרלים, 71 מ"ג כולסטרול.

מחברת המאמר הינה כירורגית מומחית בניתוחי הרזייה, המנהלת הרפואית של מלב"י המרכז לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת אסיא מדיקל
תאריך:  02/04/2008   |   עודכן:  02/04/2008
ד"ר אסנת רזיאל
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
קיימת טענה כי מדרגה בודדת באשר היא, מהווה מכשול לאור נטייתם של בני אדם בהליכתם שלא להסתכל כלפי מטה בזוית חדה בה מתגלית המדרגה לעין. הנזק העלול להיגרם ממכשול זה הוא רב, עד כדי מעידה המלווה בנזק גופני. פחות מזה, נוצר קושי ומטרד לדוגמא כאשר המדרגה היא בתוך דירה במעבר בין סלון למרפסת - כי אז בנוסף למכשול אליו בעלי הבית כבר התרגלו (אך לא כן אורחיהם, חברים, שכנים) - קיימת גם אי נוחות בהעברת עגלת תה או עגלת תינוק.
02/04/2008  |  ד"ר אברהם בן עזרא  |   מאמרים
"מטה יוזמת ג'נבה" ערך כנס "לפתור" את "בעיית" ההתנחלויות. אין לקנא בהם, המשימה בלתי אפשרית. אחרי גל הגירושים הראשון (כ-100,000), בהכרח יפונו גם "הגושים", ובהם עוד 200,000 יהודים, מפני שרעיון החלפת שטחים אינו ישים. הערבים כבר הודיעו שלא יסתפקו בדונם מדבר בנגב תמורת דונם באריאל או במעלה אדומים. לכן, חזון פלשתין על חשבון חזון הנגב של בן-גוריון, שאף יגרור התקוממות כפולה - של מפונים מיו"ש ומן הקו הירוק, אינו ריאלי. יותר קל לחסל את הגושים, ועדיין - מה יתנו תמורת השכונות היהודיות במזרח ירושלים? אם גם אותן נעקור, תגיע "ג'נבה" לחצי מיליון יהודים מגורשים!
02/04/2008  |  אליקים העצני  |   מאמרים
כל עיתון שנתחיל לקרוא בו, כל ערוץ טלוויזיה, עברי, אנגלי או ערבי, כולם מפרטים התנהגות קשה שלנו הישראלים 'הכובשים' כלפי הפלשתינים 'חסרי הישע'. תמונות של מחסומי ביקורת מתישים, משאיות עמוסות מזון שאינן מורשות להיכנס לרצועת עזה, ילדים לבושי סמרטוטים שעצמותיהם בולטות ועיניהם דומעות, תמונות הרוגים לאחר מבצעי סיכול בלווית תאורים קורעי-לב של אלמנות ויתומים. כל אלו ממלאים כותרות, ומופיעים בתקריבים מעוררי זעזוע. האינדוקטרינציה מטפטפת אפילו למוחם של הקשוחים בינינו. האמנם לכה אכזרים נהפכנו?
02/04/2008  |  ד"ר שמואל גורדון  |   מאמרים
במשך שנים רבות, בעצם מאז הקמת המדינה ועד היום, המילה חידוש בפוליטיקה הישראלית היא מילה גסה, על גבול העלבון. המערכת הפוליטית משולה לקרוסלה שאינה מפסיקה להסתובב ומביאה בכל פעם אל קדמת הבמה את אותן דמויות מאוסות, מוכרות, שאפילו החרצופים שלהם נראים טוב יותר.
02/04/2008  |  ד"ר צ'לו רוזנברג  |   מאמרים
המחזה המביש חוזר על עצמו כמעט מדי יום ביומו: תעלולי הפרסום של החברות למוצרי מזון כבר עברו את גבול הטעם הטוב. הם, פשוט מפילים בפח את הלקוח התמים המבקש לרכוש מוצר מסוים החביב עליו, ובהגיעו הביתה הוא מגלה, לחרדתו, כי זו לא אותה הגברת שביקש וגם לא האדרת שלה פילל.
02/04/2008  |  ראובן לייב  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
יוסף אליעז
יוסף אליעז
אין מנוס מלשמור על ערנות, איסוף מודיעין ומלאי מספיק של חימוש, לרבות מטוסים, טילים ותחמושת אחרת כמו גם אמצעים לגיוס מהיר של כוחות מילואים, רפואה וכל שחיוני להגנה
גאולה - רק בפעולה אנושית שמודעת שהיא כלי לקידום ישועה
איציק וולף
בימים שבהם טוענים רבנים כי ישנה הגנה מיסטית-רוחנית שהיא בלבד זו ששומרת על עם ישראל מפני אויביו כדאי לעיין בפסוקי קריעת ים סוף - שעל-פי המסורת אירעה בשביעי של פסח - ולראות שאפילו רי...
דן מרגלית
דן מרגלית
יהיה אשר יהיה לא נברח ולא נסתגר ולא נתחבא    בוודאי לא בארצות הברית שנקראה בפי מהגריה היהודיים המזרח אירופים "א-געלדענע מדינה", מדינת הזהב
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il