ומה בנוגע לחקירת הטיית מכרז רש"ת?

עומר כרמון מאמרים תגובות
לפני כשמונה חודשים הוציא בית המשפט המחוזי בתל אביב צו האוסר על רשות שדות התעופה (רש"ת), לחתום על חוזה אבטחה עם החברות "צוות ביטחון" ו"שלג לבן".

היה זה ימים ספורים בלבד לאחר שוועדת המכרזים העליונה של רש"ת החליטה כי חברת "צוות ביטחון" המספקת בין השאר שירותי אבטחת אירועים לליכוד, וחברת "שלג לבן" שבעליה הוא איש עסקים מנתניה וחבר מרכז מפלגת העבודה, הם הזוכים במכרז לאבטחת מסופי הגבול של ישראל. המכרז הוא המכרז הגדול מסוגו שנערך אי פעם על יד רש"ת. היקפו כ 200 מיליון ש"ח.

רש"ת פרסמה את המכרז במהלך חודש נובמבר 2002 וביקשה הצעות מחיר. את מסמכי המכרז רכשו יותר מעשרים חברות. לשלב הסופי הגיעו חמש: "מיקוד אבטחה", "שמירה וביטחון", "השמירה", "מודיעין אזרחי", ו"שלג לבן". חברת "צוות ביטחון" לא ניגשה כלל למכרז.

חמשת החברות הוזמנו למפגש מציעים, שם ניתנו הבהרות לגבי תנאי המכרז. לחברת "שלג לבן" התחוור במפגש כי אין ביכולתה לעמוד בתנאי הסף של המכרז: ניסיונה של החברה בתחום האבטחה מועט ומחזורה הכספי של "שלג לבן" נמוך מהמחזור המינימלי שנקבע כתנאי להשתתפות.

שלושה ימים בלבד לפני מועד פתיחת המעטפות החתומות, שבתוכן הצעות המחיר של כל אחת מהחברות המשתתפות במכרז, שלחה הנהלת רש"ת מכתב לחברות שהגיעו לשלב הסופי. במכתב הודיעה רש"ת כי חברת "צוות ביטחון" הצטרפה לחברת "שלג לבן" במועמדות משותפות. לשתי החברות יחדיו מחזור כספי ונסיון בתחום האבטחה המתאים לתנאי הסף.

הנהלת הרש"ת התעלמה מכך שבמסמכי המכרז נכתב במפורש: "מציע אשר לא ישתתף במפגש המציעים מכל סיבה שהיא, לא יהיה רשאי להגיש הצעתו. ואם עשה כן תיפסל הצעתו על הסף". (חברת "צוות ביטחון" לא ניגשה כלל למכרז ולא השתתפה במפגש המציעים).

עוד נכתב במסמכי המכרז: "הזוכה במכרז מתחייב שלא להוסיף או לצרף שום שותף או תאגיד אחר לשם קבלת זכויותיו לפי החוזה".
רש"ת לא פרסמה כנדרש את השינוי בתנאים המקדמיים של המכרז, אלא הודיעה על השינוי רק לחברות שהגיעו לשלב הסופי.

"שלג לבן" ו"צוות ביטחון" זכו לבסוף במכרז הענק. שלביו הסופיים של המכרז נערכו ימים ספורים לאחר הבחירות הפנימיות שנערכו בליכוד. כ-2700 חברי מרכז הליכוד בחרו ב 8 לדצמבר 2002 את רשימת מועמדי הליכוד לכנסת לבחירות הכלליות שנערכו לאחר כחודש, בינואר 2003.

במחצית דצמבר 2002, מייד לאחר פרסום תוצאות המכרז, פורסמה בערוץ 2 ידיעה לפיה נבדק חשד, כי רש"ת "תפרה" את מכרז האבטחה למידותיהם של "שלג לבן" ו"צוות ביטחון". הערוץ טען כי אחד מפעילי הליכוד הבולטים, שלומי עוז, היה אחד מבעלי חברת "צוות ביטחון" וכיום רשומה אשתו כבעלת מניות באחת החברות הקשורות אליה.

שלומי עוז פעל בבחירות הפנימיות בליכוד עבור שר האוצר דאז, ושר החוץ כיום, סילבן שלום.

אחיו של סילבן שלום, צבי שלום, הוא יו"ר רשות שדות התעופה. צבי שלום ריכז עבור אחיו את המטה הפוליטי בבחירות הפנימיות בליכוד. על-פי החשד פעל צבי שלום בוועדת המכרזים ברש"ת למען זכייתם של "שלג לבן" ו"צוות ביטחון" במכרז.

שלומי עוז מהווה כיום את אחד ממוקדי הכוח המשמעותיים ביותר בסניפי הליכוד. הקשר שלו עם סילבן שלום הדוק ביותר. נועם עמית סיפר לפני כחצי שנה ב"מעריב" כי שלומי עוז נהג להתקשר באופן קבוע לטלפון הנייד של סילבן שלום וקיים עמו מפגשים אינטנסיביים ב"ארקפה" באזור הבורסה ברמת גן. לטענת רבים, שני המדורגים ראשון ושני בבחירות הפנימיות בליכוד: צחי הנגבי וסילבן שלום, חבים לשלומי עוז את מיקומם.

אשתו של שלומי עוז, עופרה, משמשת כמנהלת כוח אדם בחברה הממשלתית לתעשיות נפט ואנרגיה (תש"ן). מי שקיבל את עופרה לעבודה היה עמרי כהן - סמנכ"ל למינהל וארגון בחברה וגם בן דודו של סילבן שלום.

בבחירות האחרונות לסניף רמת גן של הליכוד, חבר שלומי עוז לעו"ד כרמל שאמה. ביחד הם ביצעו מהפך בסניף הליכוד החשוב. עופרה עוז משמשת כיום כיו"ר מועצת הסניף.

כרמל שאמה הוא מגדולי תומכיו בליכוד של סילבן שלום, כשנודעה כוונתו של ראש הממשלה להדיח את סילבן שלום מתפקיד שר האוצר, ארגן שאמה כנס של ראשי סניפי ליכוד מכל רחבי הארץ. מהכנס יצאה אזהרה חד משמעית: "בליכוד תתחולל אינתיפאדה נגד ראש הממשלה, אם יפגע מעמדו של סילבן שלום".

כשפורסמו החשדות בנושא מכרז הרש"ת, פורסם גם עברו הפלילי של שלומי עוז. בתחילת שנות ה--90 הורשע עוז בקשירת קשר לסחיטה ואיומים במסגרת פרשת האחים אלפרון. עוז נחקר בשנה האחרונה גם בחשד למעורבות בתרגיל הונאה של בנק לאומי וכן בפרשה הקשורה למעילה בבנק למסחר.

משטרת ישראל פתחה בחקירת השתלשלות מכרז הרש"ת, אך החקירה התנהלה בדרך מוזרה. המשטרה עצרה וחקרה את מנהלי "צוות ביטחון": שלומי עוז וראובן זלוף בחשד שניסו לזכות במכרז בדרכי מרמה. לכאורה נתקבל הרושם כאילו ראשי הרש"ת, אינם קשורים לעניין. כך גם התייחסו לנושא רוב כותרות העיתונים שסיפרו על "העבריין שחדר למפלגת השלטון וניסה לזכות במכרז בדרכי מרמה".

רק לאחר שבאחד מדיוני הארכת המעצר של שלומי עוז הזדעקה השופטת כנגד המשטרה ושאלה בתימהון כיצד קורה שהמשטרה אינה מזמינה לחקירה גם את אנשי הרש"ת? הזמינה המשטרה כחודשיים לאחר פתיחת החקירה את מנכ"ל הרשות גבי אופיר ויושב הראש צבי שלום לחקירה. שני האישים לא נעצרו כשלומי עוז אלא נחקרו בנימוס ושוחררו לביתם. השר סילבן שלום לא נחקר בפרשה כלל למרות שגורמים במשטרה מסרו כבר בתחילת החקירה כי בכוונתם לבדוק את מעורבות האחים שלום בפרשת הטיית המכרז ולחקור גם את השר.

עורך דינו של שלומי עוז מסר לפני יותר מחצי שנה שמרשו הסכים להיחקר בפוליגרף ולענות לשאלות הקשורות למעורבות צבי וסילבן שלום בפרשה, אולם המשטרה חזרה בה מכוונתה זו.

מאז חודש פברואר ועד היום, יותר מחצי שנה, נדם קולה של הפרשה.
העיתונים ומהדורות החדשות מלאו בסיפורי האי היווני וההלוואה שנתן כביכול ראש הממשלה לאיש העסקים סיריל קרן. החקירות בנושא זה מתנהלות במרץ ואף נמסר לנו שפרקליטת המדינה מנהלת אותן באופן אישי. אך בפרשת מכרז הרש"ת - שקט.

בתפקידו החדש כשר חוץ, נראה שסילבן שלום שוכח לעיתים את ההבדל שבין תפקידו הממלכתי לבין קשריו המשפחתיים (אישתו היא ג'ודי שלום ניר מוזס - בעלת מניות בעיתון "ידיעות אחרונות". אחיה, ארנון מוזס, שולט כיום בעיתון. משפחת מוזס מעורבת בבעלות על ערוצי תקשורת רבים אחרים). רק בחודש האחרון היה שר החוץ אורח הכבוד בטקס פתיחת שידורי ערוץ המוסיקה המשדר מוסיקה ישראלית. הערוץ נמצא בבעלות קרוב משפחתו, זאב מוזס. האם לא ראה שר החוץ טעם לפגם בהשתתפותו בטקס כזה?

ארוחת הערב הרשמית שנערכה מטעם משרד החוץ, בביקורו של שחקן הקולנוע האמריקני כריסטופר ריב דמתה למסיבת חברים בבית הזוג שלום. רובם של האומנים שהוזמנו להופיע בפני הכוכב היו ידידי בני הזוג: הבדרן אלי יצפאן (הלועג בחיקויו לכל הפוליטיקאים הבכירים בישראל חוץ מסילבן שלום), שלווה ברטי - אשתו של איש העסקים מנתניה אלון אלרועי - חבר מרכז הליכוד, חבר הוועד המנהל של רשות השידור ויו"ר ועדת הרדיו של רשות השידור (לרעייתו של שר החוץ תוכנית רדיו שבועית ברשת ב'), אלרועי היה האיש שתיווך בין סילבן שלום לעומרי שרון כשפרץ המשבר בנושא מעמדו של שלום בממשלה הנוכחית, אורנה ומשה דץ - ידידים ותיקים של בני הזוג שלום, הנלווים אליהם לעיתים קרובות באירועים ובחופשות.

רק לפני ימים אחדים היה שלום בין שרי הליכוד הבודדים שהצביעו נגד הצעת ראש הממשלה לקיום פריימריס בהשתתפות כל חברי הליכוד לבחירת מועמדי המפלגה לכנסת בבחירות הבאות.

ההצעה נועדה להוציא את הבחירה מרשותם הבלעדית של חברי מרכז הליכוד ולמנוע מקבוצה קטנה של אנשים לצבור כוח רב מדי. כוח זה הביא לכאורה לתופעות קשות ומושחתות בבחירות האחרונות שנערכו במרכז הליכוד בדצמבר 2002.

אולם השר סילבן שלום שהגיע שני באותן בחירות מושמצות, צועד בין הפרשיות והחשדות כנוכח נפקד. למזלו האש וחקירות המשטרה תמיד מתמקדות באנשים אחרים.

כשנשאל לגבי קשריו עם שלומי עוז, ענה: "עזבו אותי מהשטויות האלו"…
עכ
תאריך: 13/08/2003 | עודכן: 13/08/2003
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

בלוגרים נוספים ברשת
הנערה אסתר גיטה דינר ע''ה
09/10/2026 | 15:26 | חיים שאולזון | [email protected]

זמני התפילות בשבת בגור
09/10/2026 | 15:20 | חיים שאולזון | [email protected]

מולד - חשון תשפ"ז
09/10/2026 | 15:11 | חיים שאולזון | [email protected]
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: [email protected]