רוב האנשים חושבים שאין שום קשר בין הבריאות שלנו לבין האוכל אותו אנו אוכלים. יש המון דעות שונות ומשונות לגבי אוכל בריא ולא בריא בהתייחסות לאוכל - מה שמוסיף על הבלבול.
מי שלא מתמודד עם בעיות משקל, אפילו אינו מודע לכך שאולי האוכל שהוא אוכל מזיק לו, אולי יש לו בעיית טריגליצרידים או כולסטרול גבוה. מזל שאצלי במושב, כאשר הרופאה לא רואה מישהו למעלה משנה, היא יוזמת פגישה איתו ושליחתו לבדיקות כלליות.
בזמן האחרון המון חברה צעירים פוגשים אותי לאחר שנכנסו לשוק אחרי בדיקות שגרתיות שכאלו. פתאום, בגיל צעיר, נתקלים בבעיות שאפילו לא חשבו עליהן. ואז אני מקבלת טלפון שהם חייבים לראותי כדי שאדריך אותם מה לעשות.
הקשר שבין מחלות שונות והמזון שאנו אוכלים הוכח בהרבה מאוד מחקרים. כמובן, הפרעות רבות נובעות באופן ישיר או מושפעות ישירות מתזונה - בעיות בתפקוד מערכת העיכול, תופעת גזים, בטן נפוחה או עצירות. אלו הסובלים ממחלות שונות של מערכות הלב והדם או רמות כולסטרול גבוהות, יכולים לשפר את מצבם בשמירה על תזונה נכונה המתאימה להם.
הקשר בין השמנה, סוכרת, כאבי ראש, מיגרנות, מצב העור או תחושות עייפות וכבדות, קשורות כולן לתזונה, מושפעות ממנה ולעיתים אף נובעות בפירוש מתזונה לקויה. השאלה בדבר הקשר שבין המזון שהאדם מכניס לפיו ובין מצב בריאותו אינה חדשה. בתרבויות שונות בעולם עסקו בשאלה זו רבות וכבר בתקופות עתיקות ביותר. הרפואה הסינית שמה דגש ברור על תזונה כחלק מאורח חיים בריא והיא נותנת הנחיות לגבי דברי המזון הנכונים למניעת מחלות ולשמירה על איזון, כמו גם הנחיות לגבי התזונה המתאימה למחלות מסוימות, מצבים נפשיים, עונות השנה, שעות ביממה ועוד.
הרמב"ם עסק בנושא מרתק זה רבות ובכתביו ניתן למצוא המלצות לתזונה נכונה לשמירה על בריאות הגוף והנפש. הרפואה ההודית העתיקה גם היא חקרה את הנושא רבות ואלו הן רק דוגמאות מעטות.
אולם אין ספק שבעידן הנוכחי ובעיקר בעולם המערבי, ניצב האדם בפני בעיה יומיומית של בחירה. כי המחקרים מוכיחים שאוכל טוב, נכון ומזין, עוזר לשמור על הבריאות ואף להתחסן מפני מחלות, להגביר את החיוניות והמרץ, לשפר את מצב הרוח ולהאט תהליכי הזדקנות.
מכאן, שצריכת מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה, במסגרת קלורית נכונה, ודגש על פירות, ירקות, דגנים, קטניות, שילוב של חלבון מן החי ומן הצומח ובעיקר מידה נכונה, גיוון ואיזון, יכולה לתרום באופן ממשי לבריאותינו.
היום גם יפה לראות כיצד אותה קלישאה האומרת ש"אוכל בריא לא יכול להיות טעים", מתגלה כלא נכונה. שפים ידועים מפרסמים מתכוני בריאות טעימים ומסוגננים העומדים בכבוד בקטגוריית 'אוכל גורמה'. גם אוהבי המטוגן והשמן מבינים שרצוי וגם ניתן להחליף מזונות מסוימים בתחליפים בריאים יותר, ללא כל התפשרות על הטעם.