|
הישראלי הנצחי [צילום: Flash90]
|
|
|
|
|
עכשיו הגיע, סוף סוף, גם תורה של הקולינריה היהודית לחשוף את פניה ברבים: לראשונה בארץ יתקיים, מייד לאחר החגים, בחודש אוקטובר הקרוב, בפארק הירקון בתל אביב, יריד מיוחד של מאכלי עדות, בחסותם של מיטב אשפי הבישול בארץ.
ביריד הקולינרי הזה יוצגו לראווה לקהל הרחב כל המעדנים והמשקאות, שנהגו לעלות על שולחנות העם היהודי בתפוצות ובארץ. אטרקציה מיוחדת ביריד הזה יהיו הדוכנים שיוקדשו במיוחד למאכלי חגים ומועדים: עוגת דבש של ראש השנה; לביבות תפוחי אדמה של חנוכה; אוזני המן של פורים; כופתאות מקמח מצות של פסח; ותפוחי-אדמה על האש, נוסח מדורת ל"ג בעומר.
פינה מיוחדת ביריד תוקדש למעדנים קולינריים יהודיים האופייניים לכל ימות השנה: מרק העוף, הידוע כיום גם כ"ג'ואיש פניצילין", בשל סגולות הבריאות המיוחסות לו; חלה של שבת, שהרחיקה נדוד גם לחוץ לארץ במאפיות לא-יהודיות; טשולנט עם קישקע, נוסח אשכנז, וחמינדוס נוסח המזרח.
ללא קיפוח
הפלאפל, החומוס והטחינה לא יקופחו ויוצגו בנוסחים השונים של הכנתם; וכמובן השקשוקה, הפטנט הישראלי של טריפת ביצים עם עגבניות, שכבר הפך כמעט למעדן הקולינרי הלאומי של בני כל העדות בארץ.
את יוצאי מזרח-אירופה ייצגו ביריד השמאלץ - שומן האווזים שנהגו עקרות הבית להכין במטבח האשכנזי; וגם הגריוואלאך - נתחי השומן המטוגנים, וההלזאלאך - צווארי העופות הממולאים. את עולי תימן ייצגו בכבוד המרק התימני וה"ביז" - ביצי השור; ואת עולי רוסיה, איך לא, "הביצה הרוסית".
גם המשקאות היהודיים יוצגו לראווה: אראק זחלאווי, נוסח יהודי המזרח; שנאפס - יין השרף שנהגו לשתות לשכרה יהודי אירופה; וגם, כמובן, המשקאות הישראלים של פעם שיזכו לעדנה מחודשת: מיץ התפוזים הטרי והסחוט; גזוז, תסס וצוף של ימי ראשית המדינה; ו"שפריץ" - יין הנתזים הישראלי של ערב שבת, מזיגה של יין וסודה, שהוגש על השולחן ל"קידוש".