|   15:07:40
  רפי מן  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
קבוצת ירדן
פלמינגו ספא: יום כיף זוגי בלתי נשכח בחיפה

בן בצה"ל או בחיזבאללה

לעיני הקוראים מתנהל עכשיו שיח פנימי נוקב ב"ניו-יורק טיימס" על יכולתו של איתן ברונר, כתב העיתון בירושלים, למלא את תפקידו לאחר שבנו התגייס כאן לצבא
09/02/2010  |   רפי מן   |   מאמרים   |   העין השביעית   |   תגובות
פשוט מציאות מורכבת [צילום: AP]

לפני הכל, מדובר באירוע מעורר קנאה מקצועית: הנכונות והיכולת של עיתון רציני ומכובד לחשוף לעיני קוראיו את חילוקי הדעות בתוככי המערכת, להציג עמדות ביקורתיות - ולהתמודד איתן.

מתי נזכה לקרוא אצלנו, למשל, מאמר נוקב בידיעות אחרונות שיעלה את כל סימני שאלה בקשר ליחסו של העיתון למשפחת נתניהו, וישיב עליהם: מי מקבל את ההחלטות בנושא הזה, מה הם השיקולים, וגם יביא מענה מפורט מפי העורך שילה דה-בר לכל אחת ואחד מהטענות והחשדות באשר למניעיו של העיתון?

או ניתוח צונן וענייני במעריב על הדרך שבה התקבלה ההחלטה על מתקפתו של בן כספית על הקרן הישראלית החדשה, שבו יסביר העורך הראשי יואב צור מדוע החליט לפרסם את הדברים בדרך שפורסמו, או דיון גלוי על המכלול הסבוך של יחסי העיתון עם בנק הפועלים? ובהארץ שיח על השפעת הקשר העסקי של העיתון עם "ישראל היום" על הסיקור של מלחמת העיתונים?

ובעיקר: מתי יבינו המו"לים והעורכים שבירורים גלויים כאלה - כולל הודאות פומביות בטעויות - רק מגבירים את אמינותו של עיתון ולא מכרסמים בה?

דברים כאלה קורים כנראה רק באמריקה. עכשיו מנהל ה"ניו-יורק טיימס" מעל דפיו ובאתר האינטרנט שלו דיון פתוח ומרתק בשאלת יכולתו של כתב העיתון וראש המשרד שלו בירושלים, איתן ברונר, להמשיך לכהן בתפקידו לאחר שבנו החליט להתגייס לצה"ל לשירות של כשנה וחצי. רעייתו של העיתונאי האמריקני הבכיר, הפסיכולוגית נעמי קהתי-ברונר, היא ישראלית. ברונר, בן 56, מילא שורה של תפקידים בכירים בעיתון בטרם נשלח לירושלים.

הפרשה הזו שוב מעמידה את ה"ניו-יורק טיימס" באש ביקורתית צולבת בכל הקשור לסיקור המזרח תיכוני של העיתון. זו אינה הפעם הראשונה. אבל הדיון נוגע גם בכמה נקודות עקרוניות. הוא עוסק ביכולתו של עיתונאי להפריד בין קשריו האישיים והמשפחתיים ובין הדיווחים שהוא מעביר למערכת, בהבדל בין ניגוד אינטרסים אמיתי או מדומה שמצטייר בעיני קוראים, במידת ההתחשבות של עיתון בביקורת של קוראים, ובדאגה לתדמיתו של אמצעי תקשורת ובהשפעתה על החלטות מערכתיות.

קלארק הויט, נציב התלונות של העיתון, דיווח לפני ימים אחדים בטורו כי לאחר שהאתר The Electronic Intifada דיווח על גיוסו של הבן, הגיעו אליו כ-400 מכתבי קוראים הטוענים שלא ייתכן שאב לחייל בצה"ל יסקר באובייקטיביות הראויה ל"טיימס" את הסכסוך הישראלי-פלשתיני.

ברונר עצמו, המודע היטב לשדה המוקשים שבו הוא מהלך במזרח התיכון, הגיב על כך בשיחה עם הויט: "שפטו את העבודה שלי, לא את הביוגרפיה שלי". מבחינתו השאלה היא אחת: האם הכתב ניחן ביכולת האינטלקטואלית וביושרה העיתונאית הנדרשות לבצע את העבודה כפי שהיא נתבעת ב"טיימס". זה לא כל-כך פשוט, העיר הויט. ל"טיימס" יש כללי אתיקה מדוקדקים המיועדים לצמצם גם את האפשרות של מראית עין של ניגוד אינטרסים, גם כאשר מדובר בבני משפחה של עיתונאים.

כדי לבחון את הסוגיה שוחח הויט עם העורך הראשי, ביל קלר, ועם שניים מבכירי העיתון בעבר. אחד מהם, דייוויד שיפלר, כתב ה"טיימס" בירושלים בעבר וחתן פרס פוליצר, לא ראה בעיה בעובדה שלברונר יש בן חייל, כל עוד נשמרת השקיפות והקוראים יודעים זאת. גישה אחרת הציג אלכס ג'ונס מאוניברסיטת הרווארד, גם הוא כתב לשעבר ב"טיימס", חתן פוליצר ומחבר ספר על תולדות העיתון. "לעתים מראית העין של ניגוד אינטרסים חשובה יותר מניגוד האינטרסים עצמו", אמר ג'ונס, ומשום כך יש להעביר את ברונר לתפקיד אחר. אולי יהיה בכך חוסר צדק כלפיו, אבל טובת העיתון חייבת להכריע.

הויט עצמו סיכם את מאמרו במסקנה דומה, חד-משמעית: גם הקורא האוהד ביותר אינו יכול שלא לתהות אם העובדה שבנו של כתב ה"טיימס" נוטל נשק ומצטרף לאחד הצדדים אינה עלולה להשפיע על כתיבתו של אביו, במיוחד אם יפרצו שוב קרבות. "יש לי הערכה עצומה לברונר ולעבודתו, והוא לא עשה שום דבר רע. אבל אין מדובר בענישה, זו פשוט מציאות מורכבת. צריך למצוא לו שיבוץ יוקרתי במקום אחר, לפחות עד שהבן יסיים את שירותו", כתב.

אבל העורך הראשי קלר החליט לדחות את המלצתו של נציב התלונות ולהשאיר את ברונר בירושלים. הוא צירף לכך הסבר מפורט, המיועד לציבור הקוראים, שבו הוא מנתח את טיעוני הויט ומגיב עליהם. קלר חולק על הטענה שאולי עיתונאים מבינים שאין כאן ניגוד אינטרסים אמיתי - אבל ציבור הקוראים מתקשה לקלוט זאת.

קלר הוא פרקליט ותיק של תפיסת "העיתונות האובייקטיבית", שה"טיימס" הוא נושא הדגל שלה כבר יותר ממאה שנים. כמו בכל עימות מול חוקרי תקשורת, ששבים וטוענים כי שום עיתונאי בעצם אינו אובייקטיבי מכורח חינוכו, השכלתו, נסיונו הקודם ועוד, גם הפעם הוא כותב: "כל כתב מביא איתו את סיפור חייו - ההיסטוריה, היחסים, הרעיונות, האמונות. והחוק הראשון של העיתונות הוא להניח את אלה הצדה - כמו ששופט, מדען או מורה מצופים לעשות - וללכת בעקבות העובדות. כמובן, עיתונות היא תוצר של בני אנוש, והחיים שלנו מחלחלים אל תוך הסיפורים שלנו, לפעמים בצורה של הטיה, אבל לעתים קרובות בדרכים בעלות ערך".

קלר מגונן בתקיפות על גישתו זו, ומביא שורה של דוגמאות מזירות רגישות אחרות. סי.ג'י.צ'יברס, אחד מכתבי ה"טיימס" באפגניסטן, הוא חייל לשעבר בחיל הנחתים. האם עובדה זו תגרום לו לתמוך בפעולה האמריקנית שם או לרצות להחזיר בהקדם את החיילים הביתה? הודות למקצועיות שלו, כותב קלר, עמדתו הפוליטית אינה מחלחלת לדיווחים, אבל כחייל לשעבר הוא מבין טוב יותר מה הוא רואה שם ומה משמעות הדברים.

או אנטוני שאדיד, כתב ה"טיימס" בעירק, שהוא אמריקני ממוצא לבנוני, שסיקר בעבר את מלחמת לבנון עבור ה"וושינגטון פוסט" בהקפדה ובהגינות. דווקא הרקע האישי שלו ומה שנראה להויט כמראית עין של ניגוד אינטרסים, מסביר קלר, מעשיר את כתיבתו, הודות להבנה עמוקה של השפה, התרבות וההיסטוריה של האזור.

כך גם באשר לאירן. האם כתבת העיתון נזילה פתחי, שנרדפה על-ידי המשטר ונאלצה לעזוב את ארצה, מצויה בניגוד אינטרסים שמונע ממנה לכתוב על נושאים אירניים? שואל קלר. אולי הדבר דווקא מאפשר לה יותר מאחרים להבין כיצד המשטר הזה פועל? ואולי מעדיפים המבקרים שיהיה לנו כתב בטהרן שלא נרדף על-ידי הממשלה האירנית?

וכך גם במקרה הישראלי. "אם אתה שולח כתב יהודי לירושלים, הקיצונים מצד אחד יאשימו שהוא ציוני, ובצד השני יטענו שהוא יהודי שונא-יהודים", כותב קלר. "האם כדי למנוע כל מראית עין של הטיה, עלינו להימנע מלשלוח כתב יהודי לישראל? ומה לגבי שיגור כתבים למדינות עוינות לישראל? כתבים או כתבות שבני זוגם הם ישראלים? או שהם נשואים לערבים? או נשואים לנוצרים אוונגליסטים (שגם להם יש מה לומר על ארץ הקודש)?". קלר אינו מתרשם מ-400 מכתבי הקוראים ותגובות דומות באתרי אינטרנט. "שיקולים אתיים המבוססים על דעות קדומות מובילים מהר למדי לאבסורדים, והתמסרות לקיצונים פירושה הונאת הקוראים המבקשים באמת לקבל מידע", קובע קלר.

הוא, כמו הויט, רוחש הערכה רבה לכתב בירושלים, ומשוכנע שהקשר המשפחתי של ברונר לא יפגע בעבודתו, אלא להפך. הוא מעניק לו נקודות מבט והבנה שאין לאחרים, לצד מודעות מקצועית רבה לצורך לשמור על סיקור בלתי מוטה.

העורך הראשי גם סומך על דבריו של ברונר, שאם יגיע הרגע שבו יחוש ניגוד אינטרסים אמיתי, לא מדומיין או היפותטי, ידווח על כך לעורכים ולא יהסס לחלץ את עצמו ממצב זה. האם טמון רמז במשפט הזה? האם העורך הראשי מותיר בידי ברונר את ההחלטה שתחלץ את העיתון ממבוכתו התדמיתית?

לא כל הקוראים, אין צריך לומר, מקבלים את הסבריו של קלר. בין הטוקבקים - בסגנון ענייני ורהוט, לא כאלה שמשורבטים בדרך-כלל בעברית - היה גם זה של פיטר, שכתב: "יש לי תחושה שאם בנו של כתב ה'ניו-יורק טיימס' היה מתגייס לחמאס או לחיזבאללה, הדיון הזה כלל לא היה מתקיים".

עוד בנושא:



פורסם במקור: אתר העין השביעית
תאריך:  09/02/2010   |   עודכן:  09/02/2010
רפי מן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
בן בצה"ל או בחיזבאללה
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
מתי דוד
9/02/10 17:32
פורום: העין השביעית כתוב הודעה
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הכנסת לא קיבלה מעולם הצעת חוק השוללת מבעל אזרחות ישראלית, שמקום מגוריו או מקום שהותו ביום הבחירות לכנסת הוא בחו"ל, להשתתף בבחירות. היא לא יצרה את הכלים המאפשרים זאת. היא יצרה כלים המאפשרים רק לנציגי מוסדות לאומיים (שגרירים, שליחי הסוכנות היהודית) להצביע בקונסוליות, ובשעתו לימאים להצביע באוניות השיט שלה - אולם לא יצרה תנאים לאפשר הצבעה לכל יתר הישראלים, תיירים מזדמנים, אנשי עסקים ונציגי קונצרנים וחברות, סטודנטים ואזרחים שמקום מגוריהם הקבוע אינו בישראל.
09/02/2010  |  יצחק מאיר  |   מאמרים
בימים ההם, כאשר הציונות הייתה מילה גסה בקרב רוב מוחלט של היהודים, והציונים נחשבו למשוגעים ולמצורעים שבקהל ישראל, היו שטבעו את הביטוי האולטימטיבי "אין ציונות בלי ציון".
09/02/2010  |  ד"ר צ'לו רוזנברג  |   מאמרים
אין כמו זר פרחים צבעוני וריחני לבטא באמצעותו אהבה. הפרחים הם שפת האהבה ויש להם משמעות כמעט בכל התרבויות. בדרך-כלל כאשר אנו שולחים פרחים אנו בודקים את טריותם, האם יש להם ריח נעים, יש המקפידים גם על צבע או סגנון והחשוב ביותר, האם המשלוח הגיע. אך בעזרת פרחים, בעיקר ורדים, ניתן להעביר מסרים מהלב ונראה שככל שהרגשות הפכו להיות מורכבים יותר, כך חיפשו האנשים להוסיף משמעות חדשה לפרחים.
09/02/2010  |  פרידה אורינגר  |   מאמרים
לדברי ראש הממשלה בנימין נתניהו, חוק המאפשר לאזרחי ישראל המתגוררים בחו"ל להצביע "תורם לקשר ולעוצמתה של ישראל". יש לבחון את שני החלקים של אמירה זו, מה מסתתר מאחורי המילים היפות "קשר" ו"עוצמה".
09/02/2010  |  אליה בן  |   מאמרים
לא יעלה על הדעת כי ישראלים שנטשו את ישראל וקשרו את גורלם במדינה זרה, יצביעו לכנסת ויקבעו את גורלנו שלנו הישראלים החיים כאן: הלוחמים להגנתה, המשלמים מיסים והתורמים לכלכלתה ולרווחתה.
09/02/2010  |  גורי גרוסמן  |   מאמרים
רש"י אוף דה-רקורד  /  אורן פרסיקו
על יתרונות התחרות העיתונאית  /  אורן פרסיקו
אצבע אירנית  /  אורן פרסיקו
וז'יטון אחד על אדלסון  /  אורן פרסיקו
עיתונות רשלנית  /  אורן פרסיקו
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
פרוץ מלחמת העולם השנייה בהתקפת גרמניה על פולין; הפייסנות של צרפת ואנגליה כלפי גרמניה גרמה לתוצאה הפוכה; צבא צרפת היה חזק מצבא גרמניה אך התרבות הצבאית הצרפתית הייתה תבוסתנית; ניצחון...
רון בריימן
רון בריימן
האשמת נתניהו כאילו הוא זה שמונע עסקה, היא עלילה מרושעת המופצת על-ידי מתנגדי נתניהו אשר שכחו מי האויב    אחת השגיאות החמורות ביותר של ממשלת ישראל: ההפרדה בין חטופים לחטופים, ואי-עמיד...
צבי גיל
צבי גיל
במערכה ההיברידית בין ישראל לבין אירן זאת כבר הצליחה בהיבט הפסיכולוגי והכניסה את הציבור הישראלי, שנמצא חצי שנה במתחים, ללחץ נפשי ללא תקדים    הפטפטת המדינית הבלתי אחראית שמהדהדת בתקש...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il