קוצבים את עונשו

למרות הביקורת החריפה של בית המשפט על התנהלותה של התקשורת בפרשת קצב, היא ממשיכה בשלה וכעת מנסה להשפיע על גזר הדין ● אין מנוס מכך שבית המשפט יתלונן במשטרה נגד מי שעוברים על החוק
איתמר לוין מאמרים פרשת קצב תגובות
"מה הערב? משפט קצב?", פנה אמש (ג', 22.2.11) מגיש מבט, ינון מגל, למגיש פופוליטיקה, עודד שחר. "כן", השיב שחר, "מה צריך להיות עונשו של הנשיא לשעבר". כך, בלי שום התחכמויות ובלי שום ניסיון להסתיר את ההתערבות הגסה בהליך המשפטי. וזה בא כמה דקות אחרי שבאותה מהדורה רואיינה עדנה בקנשטיין, לשעבר נשיאת בית משפט השלום בתל אביב, ורמזה שלדעתה העונש צריך להיות חמור.

כפי שאמר בית המשפט בפסק דינו במשפט קצב, בפרשה הזאת נחצו כל הקווים האדומים. הדלפות, האשמות, מסמכים חסויים, מסיבות עיתונאים, הפגנות של ארגוני נשים, פרשנויות של מומחים משפטיים - הכל היה מותר, משל אין בישראל חוקי לשון הרע ואין חזקת החפות ואין איסור סוביודיצה.

אז אמר. התקשורת התעלמה (גם בצורה הכי מילולית: תנסו להיזכר היכן, חוץ מאשר באתר זה, ראיתם התייחסות לאותו חלק של פסק הדין) וכעת ממשיכה בשלה. ומה שנעשה כעת חמור עוד יותר מאשר בכל ארבע השנים האחרונות, משום שכאן יש מטרה אחת וברורה: להשפיע על העונש. לשופטים ברור שיספגו קיטונות של ביקורת ואולי אף גרוע מכך, אם יעזו שלא לתת לתקשורת את מבוקשה: 15-12-10-8 שנות מאסר לקצב.

ייתכן שזה העונש הראוי. ייתכן שלא. יש לי דעה בנושא, אבל לא אביע אותה בפומבי לפני מתן גזר הדין, משום שמדובר בהתערבות בלתי הולמת בהליך שיפוטי ובעבירה על החוק.

כל עוד מדובר היה בחשדות, בכתב אישום ובמשפט - התקשורת די הילכה באפילה, למרות מאות אלפי המילים שנכתבו ונאמרו ושודרו. משניתן פסק הדין ומעשיו החמורים של קצב הפכו לעובדה מוכחת ולנחלת הכלל, נותרה לדיון שאלה אחת: העונש. כאן לא צריך לעסוק בעובדות שאולי אינן ידועות במלואן, כאן לא צריך להסתייג ולומר שאיננו בטוחים. כאן אפשר פשוט לומר: זו דעתי.
מי שמע על סוביודיצה בהליך פלילי?
הבעת דעה היא כמובן מיסודות הדמוקרטיה. אך כמו כל חופש בכל מדינה דמוקרטית, גם לה יש גבולות. כשם שחופש העיסוק אינו מתיר לעסוק בפשיעה, כך חופש הביטוי אינו מתיר לחשוף סודות מדינה, להוציא לשון הרע או לעבור על חוק הסוביודיצה. אלא שהתקשורת, היודעת לדקדק כחוט השערה בכל מ"ר של יואב גלנט ובכל תנועת שפתיים של חיים רמון, שוכחת לגמרי את הכללים והחוקים כאשר מדובר בה עצמה.

חוק הסוביודיצה בוטל ברובו לפני מספר שנים, אך הוא עדיין חל על הליכים פליליים. אפשר לטעון מכאן ועד בכלל שהוא מיושן ואינו מתאים לעידן המידע המודרני. אולי כן ואולי לא; אבל כל זמן שהוא בספר החוקים - והמחוקק הביע במפורש את רצונו בכך שיחול על הליכים פליליים - חובת הכל לכבד אותו. כן, עמיתי העיתונאים, זה חל גם עליכם.

אני יודע שיש לא מעט עיתונאים וכלי תקשורת הסבורים שהם מעל החוק. הארץ התנהג כך בפרשת קם-בלאו, ידיעות אחרונות מתנהג כך בפרסום סודות המדינה פרי עטו של אהוד אולמרט, אילנה דיין עשתה זאת בפרשת סרן ר'. אבל אין זה אומר שצריך להשלים עם המצב הזה.

התקשורת לא יכולה לדרוש מאחרים את מה שאינה דורשת מעצמה. אין לה שום זכות מוסרית וציבורית להרים את דגל שלטון החוק ביד אחת, בעוד בידה השנייה היא עצמה מטילה דגל זה ארצה. חז"ל אמרו על מצב דומה: "טובל ושרץ בידו". ועוד אמירה של חכמינו היפה לענייננו: "טול קורה מבין עיניך".

מאחר שהתקשורת כנראה לא מבינה את זה, ומאחר שברור שהיא מתעלמת לחלוטין מדבריו של בית המשפט בפסק דין קצב, אין מנוס מלטפל בכל האמצעים החוקיים במי שמצפצף על החוק בכלל ובמקרה הנוכחי בפרט. הפתרון היחיד הוא שהשופטים ג'ורג' קרא, מרים סוקולוב ויהודית שבח יפנו ליועץ המשפטי לממשלה ולמשטרה, בבקשה לפתוח בחקירה ספציפית כלפי אמצעי תקשורת ועיתונאים הממשיכים להפר את חוק הסוביודיצה.

מה הסיכוי שהם יעשו את זה? שואף לאפס. הרי גם הם יודעים שאותה תקשורת יכולה לרומם אותם היום ולהשפיל אותם מחר, במיוחד אם יהיה לה חשבון אישי איתם. אז תחשבו רק על זה: היום עושים את זה לקצב, מחר יכולים לעשות את זה למישהו קרוב אליכם או אפילו לכם.
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי באתר ביזפורטל. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה.
תאריך: 23/02/2011 | עודכן: 23/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
זכות השמיעה
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
קוצבים את עונשו
תגובות  [ 10 ] מוצגות   [ 10 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אחד העם
23/02/11 11:36
 
אחד העם
23/02/11 13:34
2
הקצב מבגדד
23/02/11 12:32
 
ע_הראל
25/02/11 16:19
3
עו"ד נבון קצב
23/02/11 12:57
4
בן צינה
23/02/11 15:05
5
אליהו חיים
23/02/11 15:31
6
efis
23/02/11 19:44
7
urixo
23/02/11 21:00
8
hyghghjgh
23/02/11 21:23

בלוגרים נוספים ברשת
הנערה אסתר גיטה דינר ע''ה
09/10/2026 | 15:26 | חיים שאולזון | [email protected]

זמני התפילות בשבת בגור
09/10/2026 | 15:20 | חיים שאולזון | [email protected]

מולד - חשון תשפ"ז
09/10/2026 | 15:11 | חיים שאולזון | [email protected]
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: [email protected]