ביום חמישי האחרון הלך לעולמו השר ואיש השב"כ לשעבר
גדעון עזרא לאחר מאבק ממושך בסרטן הריאות ממנו סבל בשנתיים האחרונות.
ביוגרפיה אישית
עזרא נולד וגדל בשכונת כרם אברהם בירושלים ב-30 ביוני 1937, למד בתיכון ליד האוניברסיטה והיה חבר בתנועת המחנות העולים. בשנת 1955 התגייס לצה"ל והתנדב לצנחנים לגדוד הנח"ל המוצנח. בצנחנים עבר מסלול הכשרה כלוחם, קורס מ"כים חי"ר וסיים את שירותו בדרגת סמל ראשון. בשנת 1958 השתחרר מצה"ל.
בשנת 1962 התגייס לשב"כ. את שירותו החל באגף המבצעים שעסק במעקבים וחדירות סמויות. בהמשך עבר לאגף הערבי, עבר קורס בערבית ובעקבות מלחמת ששת הימים נשלח לשירות באזור חברון. בתפקידיו הבאים שימש רכז ואחראי נפה ברמאללה. בין השנים 1974 עד 1976 שירת מטעם המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים באירופה.
לאחר שובו לישראל חזר לשב"כ ומונה למנהל מחלקה לערביי הצפון. ב-1980 מונה על-ידי אברהם אחיטוב לראש אגף עזה וסיני בארגון. ב-1982 החליף את יוסי גינוסר בפיקוד על מרחב צפון ולבנון. בשנים 1987–1989, בתקופת האינתיפאדה הראשונה, עמד בראש מרחב ירושלים-יהודה ושומרון, הוא שב לתפקיד זה ב-1991, לאחר שהות של שנתיים בשליחות מחוץ לישראל.
באוגוסט 1994 מונה בנוסף לתפקידו כמפקד מרחב לסגן ראש השב"כ. לאחר שפרש מהשב"כ, בפברואר 1995, מונה ליועץ חיצוני לענייני טרור לשר לביטחון הפנים,
משה שחל. במקביל כיהן כמנכ"ל ונשיא חברת "איתוראן".
קריירה פוליטית
בשנת 1996 נבחר לכנסת ה-14 ברשימת הליכוד. בשנת 2001 מונה לסגן השר לביטחון פנים. בשנת 2003 מונה לשר במשרד ראש הממשלה. ביוני 2004, לאחר פיטורי השר בני אלון, מונה לשר התיירות. ב-29 בנובמבר באותה שנה מונה לשר לביטחון הפנים במקומו של
צחי הנגבי, שפרש מתפקיד זה עקב חקירתו במשטרה.
עם הקמתה של מפלגת קדימה ב-23 בנובמבר 2005 פרש מהליכוד והצטרף למפלגה החדשה. ב-18 בינואר 2006 מונה לשר לאיכות הסביבה, בנוסף לתפקידיו הקודמים. נבחר מטעם קדימה לכנסת ה-17, במקום ה-12 ברשימתה.
עם הקמת הממשלה ה-31, ב-4 במאי 2006, מונה עזרא לשר לאיכות הסביבה, תפקיד ששמו שונה בהמשך לשר להגנת הסביבה. בתפקיד זה הקשיח את הפיקוח על מזהמים סביבתיים וכחלק ממגמה זו סגר את תחנת הכוח רדינג, כאשר לא עמדה בתקן הנדרש, ואילץ אותה לעבור לשימוש בגז טבעי.
ארגון הגג של הירוקים, "חיים וסביבה", החליט להעניק לו על כך את פרס הגלובוס הירוק שהוענק ביום איכות הסביבה הבינלאומי 2006. וכן, באותו יום אישר עזרא את הפעלת התחנה מחדש בדלק המזהם בו השתמשה קודם. הוא עלה לבמה, קיבל את הפרס והודיע שהוא מפקיד אותו בידי אנשי "חיים וסביבה" עד שתחנת רדינג תופעל בגז.
יו"ר הארגון, ד"ר דני רבינוביץ, הבטיח לעזרא שהפרס יינתן לו שוב עם גזירת הסרט בתחנת הכוח החדשה, ועד היום התחנה משתמשת בדלק מזהם. בדצמבר 2007 ענה במליאת הכנסת, לבקשת חבר הכנסת ממפלגת חד"ש
דב חנין, לקבלת פרטים על אודות מדיניות המשרד להגנת הסביבה לגבי מפעלים מזהמים, כי "כיום איננו מסוגלים להצמיד שפיטה וענישה לעבירות".
בנושא המיחזור ניסה להחיל את חוק הפיקדון גם לגבי בקבוקים בגודל 1.5 ליטר. לבסוף חזר בו מכוונה זו לאחר סיכום עם יצרני המשקאות, לפיו לא יוחל החוק על המיכלים הגדולים, אולם יורחב האיסוף שלהם מנקודות איסוף, אליהן יביאו אנשים את הבקבוקים באופן וולונטרי. על-פי ההסכם שנקבע מראש, העלו יצרני המשקאות קמפיין פרסומי לעידוד הנושא בתחנות הטלוויזיה והרדיו.
ב-4 ביולי 2007 מונה לחבר הוועדה לבחירת שופטים, כנציג הממשלה, תפקיד בו כיהן עד תום כהונת הכנסת ה-17. בבחירות האחרונות שנערכו בשנת 2009 שובץ עזרא במקום ה-12 ברשימת מפלגת קדימה.
שנותיו האחרונות
גדעון עזרא היה מעשן כבד וכתוצאה מכך חלה בסרטן הריאות. הוא הקדיש את התקופה האחרונה לחייו להסברה לבני-נוער את הסיכונים הכרוכים בעישון סיגריה או נרגילה. ועל כך אני מסיר בפניו את הכובע.
בן 75 היה במותו והוא חבר-הכנסת השני מטעם מפלגת קדימה אשר נפטר מסרטן במהלך הכנסת ה-18 (קדם לו
זאב בוים).