נצחון אובמה: הסקרים טעו באופן מהותי

מהשוואת תוצאות הסקרים לתוצאות בפועל, מסתבר שהסיכוי שכתוצאה מטעויות דגימה יהיה הפרש כה גדול בין התוצאות הוא נמוך מ-5%. המסקנה המתבקשת היא שהסקרים פיגרו אחרי הסחף לכיוון אובמה

אהוד פרלסמן מאמרים בחירות בארה''ב 2013 תגובות
בסופו של דבר, ובניגוד לתחזיות, אלה לא היו בחירות כה צמודות. על-פי התוצאות (שעדיין אינן סופיות) אובמה ניצח בפער של 2.6% - פער דומה לזה שבו ניצח בוש את קרי בשנת 2004, וגדול פי חמישה מהפער שבו ניצח גור את בוש והפסיד את הבחירות של שנת 2000.

כיוון שניצחונו של אובמה היה גדול יותר מהחזוי על-פי הסקרים, נשאלת השאלה האם ניתן לזקוף את הטעות לחובת טעויות דגימה, או שהטעות הייתה מהותית. בין עשרת הסקרים המסוכמים באתר realclearpolitics.com, היו שמונה שניבאו תיקו או ניצחון לאובמה, ורק שני מכוני הסקרים הידועים ביותר, גאלופ ורסמוסן, ניבאו לרומני ניצחון בשיעור של אחוז אחד.

מבין השניים, הטעות הגדולה יותר הייתה זו של מכון גאלופ, פשוט כיוון שהסתמך על מספר גדול יותר של נסקרים, ולכן טעות הדגימה שלו אמורה להיות נמוכה יותר. ובכל זאת, אנשי גאלופ היו זהירים דיים כדי לקבוע שטווח הטעות שלהם הוא 2%, ולכן בשעה שניבאו לרומני 50%, ובפועל הוא קיבל 47.9%, אי-אפשר להאשים אותם בטעות חריגה.

מגמת הסחף

אבל מה שאי-אפשר לומר לגבי מכון סקרים יחיד, ניתן לומר לגבי איחוד התוצאות של כולם. בעשרת הסקרים נדגמו סך-הכל כ-14,000 מצביעים, והם חזו פער של 0.9% לטובת אובמה, פער קטן ב-1.7% מזה שהיה בפועל. הסיכוי שכתוצאה מטעויות דגימה יתקבל פער כזה בין הסקרים לבין התוצאות בפועל הוא 4.5%, מעט נמוך יותר מהגבול המקובל להגדרת סטייה כמובהקת סטטיסטית שהוא 5%. ניתן אפוא לקבוע בוודאות של למעלה מ-95% שהסקרים היו מוטים לטובת רומני.

לשם השוואה, כאשר בישראל מתבצע סקר אופייני המתבסס על 500 מצביעים, ומנבא שלגוש הימין-דתיים יהיו 64 מנדטים, ולגוש השמאל-ערבים 56 מנדטים, תביא טעות דומה לניצחון בבחירות של גוש השמאל-ערבים בשיעור של 59:61. כל אחד מבין מה היו אומרים על הסוקר המסכן שהיה עושה טעות כה גדולה.

הסיבה לטעות המובהקת הזו היא כמעט ללא ספק מגמת הסחף לכיוון אובמה שאפיינה את הימים האחרונים לפני הבחירות. הסקרים קיבצו תוצאות שנאספו בין יום לחמישה ימים לפני הבחירות, ולכן ניתן לומר שבממוצע הם צילמו את המצב שלושה ימים לפני הבחירות. בשלושת הימים האלה נמשך הסחף לכיוון אובמה, והתבטא בהפרש שבין הסקרים לבין המצב ביום הבחירות. בחוכמה שלאחר מעשה ניתן לטעון שקל היה לשער שמגמת הסחף הזו תימשך, ולכן קל היה לשער שניצחונו של אובמה יהיה גדול יותר מזה שחזו לו הסקרים. אלא שכאמור זו חוכמה שלאחר מעשה, ובזמן אמת איש אינו יכול לדעת האם המגמה תימשך, או שדווקא תהפוך את כיוונה.

הסקרים הכלל-ארציים

מעניין לציין שהפעם הסקרים היו מוטים לטובת רומני הרפובליקני, בשעה שבשנים 2008 ו-2004 הם היו מוטים לטובת המועמד הדמוקרטי. רבים מהרפובליקנים טוענים שהסקרים מוטים תמיד לטובת הדמוקרטים, ומסתבר שטענה זו הינה חסרת בסיס. בכל זאת לא נופתע אם הם יסרבו לתת לעובדות לבלבל את מוחם, ויחזרו על טענה זו בכל פעם שמועמד שלהם יפגר בסקרים.

היו רבים שטענו שהגישה הבוחנת את המצב בסקרים הכלל-ארציים, ולא את המצב במדינות השונות, הינה גישה מוטעית. במאמריי הקודמים בנושא הבעתי את אמונתי שהמועמד שיזכה ברוב בסך-הכללי, יהיה גם זה שיזכה לרוב האלקטורים, ואכן כך קרה. ובכל זאת, מן הראוי לציין שדווקא בחלוקת האלקטורים טעו הסקרים רק לגבי מדינה אחת, והיא פלורידה. בכל שאר המדינות זכה המועמד שהוביל בסקרים. מצד שני, כאשר מחשבים את הטעות הממוצעת של הסקרים במדינות המפתח (המדינות המתנדנדות), מסתבר שהם סטו מהתוצאה האמיתית סטייה גדולה יותר מהסטייה של הסקרים הכלל-ארציים – 2.2% מול 1.7%.

במאמרים קודמים טענתי שהסקרים במדינות מפגרים באיתור המגמות מול הסקרים הכלל-ארציים, וגם תוצאה זו מאשרת את טענתי.

הניצחון מדוע?

ובכל זאת, השאלה העיקרית היא מדוע ניצח אובמה. לאחר שהפרופסור אברהם בן צבי הסביר לנו שפועלי הצווארון הכחול בפרברי קולומבוס בירת אוהיו יביאו לאובמה את הניצחון, מותר לפקפק בהסבריו הנוכחיים על הברית הגדולה בין המיעוטים שתשמור לנצח את יתרונם של הדמוקרטים. לדעתי, התשובה לשאלה היא פשוטה הרבה יותר: מגמת הסחף לכיוונו של רומני נבלמה עם ניצחונו של אובמה בשני העימותים הטלוויזיוניים האחרונים, התהפכה לכיוונו של אובמה בעקבות הסופה, וכנראה שאף התחזקה עם פרסום הנתון החיובי על מספר המשרות שנוספו למשק האמריקני.

מסתבר שלחלק ניכר מהבוחרים בארה"ב מאפיינים דומים לאלה של בוחרי השמאל בישראל, העשויים למחוק תוך ארבע שנים מפלגה לה נתנו את מרבית קולותיהם, והעלו תוך מספר ימים את מפלגת הגמלאים מסף אחוז החסימה לשבעה מנדטים. בעוד שבישראל המעבר מהימין לשמאל קשה כקריעת ים סוף, עבור חלק ניכר מהמצביעים בארה"ב המעבר מהרפובליקנים לדמוקרטים דומה למעבר מקדימה ליאיר לפיד – תלוי באופנה ובמצב הרוח. יאיר לפיד האמריקני, דמוקרטי או רפובליקני, הוא שינצח בבחירות הבאות.
תאריך: 10/11/2012 | עודכן: 11/11/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
נצחון אובמה: הסקרים טעו באופן מהותי
תגובות  [ 12 ] מוצגות   [ 12 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
הבעיה לא בסקרים,
11/11/12 17:59
2
שביבי יקים ממשלה
11/11/12 19:14
3
אלטע קאקער
12/11/12 01:26
 
אהוד פרלסמן
12/11/12 08:42
 
למר פרלסמן
12/11/12 09:09
 
אלטע קאקער
12/11/12 18:49
 
לאלטה קעקער
12/11/12 19:43
 
אהוד פרלסמן
13/11/12 01:40
 
למר פרלסמן
13/11/12 12:01
 
אהוד פרלסמן
13/11/12 15:40
 
תשובה לפרלסמן
13/11/12 16:21
 
אהוד פרלסמן
13/11/12 17:17
פורום: בחירות בארה''ב 2013 כתוב הודעה

בלוגרים נוספים ברשת
הנערה אסתר גיטה דינר ע''ה
09/10/2026 | 15:26 | חיים שאולזון | [email protected]

זמני התפילות בשבת בגור
09/10/2026 | 15:20 | חיים שאולזון | [email protected]

מולד - חשון תשפ"ז
09/10/2026 | 15:11 | חיים שאולזון | [email protected]
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: [email protected]