|   15:07:40
  יבשם עזגד  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
קבוצת ירדן
עיצוב הבית: לבד או בעזרת מעצב פנים?

בין קריקטורות לקווי גבול

תפיסה מעוותת משהו של מפת העולם, אינה רק נחלתם של בני-אדם פרימיטיביים ונחשלים. מתברר שהיא נפוצה לא פחות בעולם המערבי, בזמן הזה למה קשה לנו להבין את מקומנו על המפה
13/01/2015  |   יבשם עזגד   |   מאמרים   |   הקריקטורות של מוחמד   |   תגובות
טועים במפת העולם [צילום: AP]

אירופה גדולה מאפריקה
הגיאוגרף פרופ' תומס סארינן: העיוות הסיאמי, אף שהוא קיים במידה מסוימת, בטל בשישים לעומת עיוות גדול יותר, שבו לוקים סטודנטים לגאוגרפיה מכל היבשות ומכל הארצות, ללא יוצא מן הכלל. כולם, כך מתברר, מגדילים מאוד את שטחה של אירופה ומקטינים את אפריקה. במקרים מסוימים התקבלו מפות עולם ששטחה של אירופה בהן היה גדול משטחה של אפריקה

ילדיו ונשיו של מלך סיאם התקוממו כאשר אנה ליאונוונס, גיבורת הספר "אנה ומלך סיאם" למרגרט לנדון, הצביעה לפניהם על מקומה של ארצם על הגלובוס. דעתם לא התקררה ועלבונם לא שכך עד שהתברר להם שמקומה של אנגליה, מולדתה של אנה, על מפת העולם, קטן עוד יותר. וגם אז נותרו ביניהם אחדים שהתקשו להבין, כיצד ארץ כל כך רחבת ידיים, כמו סיאם, מתכווצת לממדי כתם קטן על-פני הדגם הכדורי של העולם.

תפיסה מעוותת משהו של מפת העולם, אינה רק נחלתם של בני-אדם פרימיטיביים ונחשלים. מתברר שהיא נפוצה לא פחות בעולם המערבי, בזמן הזה: אפילו סטודנטים לגאוגרפיה אינם נקיים ממנה לחלוטין. למעשה, נראה שרוב תושביו של כוכב-הלכת הזה יטעו כאשר ינסו לצייר, על-פי זכרונם ותפיסתם הכללית, את מפת העולם.

הגיאוגרף פרופ' תומס סארינן מאוניברסיטת אריזונה, בדק את אופיים המדויק של העיוותים בתפיסת מפת העולם אצל סטודנטים לגאוגרפיה ב-25 מדינות שונות. להפתעתו, גילה ש"העיוות הסיאמי" (הגדלת שטחה היחסי של המולדת על חשבון הקטנת "שאר העולם"), אינו העיוות השולט. האמירה העממית לפיה "טוב שכן קרוב מקרוב רחוק", אינה מתרצת את שלל העיוותים שנמצאו בתחום מחקר זה. סארינן סבור שהעיוותים שהתגלו אינם משקפים רק בורות, וכי הם נובעים, בין היתר, מהשקפות והעדפות אישיות. אנשים נוטים לגמד את אויביהם ולהעצים את מי שהם רואים בו דגם ראוי לחיקוי (ללא קשר למציאות פיסית). מכאן, אומר סארינן, שהעיוותים בתפיסת מפת העולם עשויים להצביע על קשיים צפויים בפיתוח קשרי גומלין בין ארצות שונות.

סארינן אומר שהעיוות הסיאמי, אף שהוא קיים במידה מסוימת, בטל בשישים לעומת עיוות גדול יותר, שבו לוקים סטודנטים לגאוגרפיה מכל היבשות ומכל הארצות, ללא יוצא מן הכלל. כולם, כך מתברר, מגדילים מאוד את שטחה של אירופה ומקטינים את אפריקה. במקרים מסוימים התקבלו מפות עולם ששטחה של אירופה בהן היה גדול משטחה של אפריקה. המחקר כלל 3,568 מפות עולם שצוירו על-ידי סטודנטים לגאוגרפיה ב-57 אוניברסיטאות ב-25 ארצות.

בשלב הראשון של ניתוח המפות שהתקבלו, בחנו סארינן ועמיתיו את מה שהם מכנים "בסיס המפה המנטלית של הנבדק". כלומר, איזה חלק של העולם מצוי במרכז המפה שלו. התוצאות הראו שרוב האנשים (כ-80%) סבורים שאירופה היא "מרכז העולם", שהאמריקות מצויות משמאלה ואסיה מימינה. 11% מיקמו את מזרח אסיה במרכז הבמה, ושבעה אחוזים מהנבדקים מיקמו את האמריקות במרכז עולמם. מודעת פרסומת אגרסיבית למדי של השבועון יו-אס טודיי, הציגה מפת עולם "חדשנית" המציבה את הצפון משמאל ואת הדרום מימין, כאשר האמריקות למטה ואירופה (שעל אדמתה ניצב "הקורא האינטליגנטי"), היא הקרובה ביותר למרכז.

מדוע רווחת כל כך התפיסה של אירופה כמרכז המפה העולמית? הסבר אפשרי לתופעה הזאת (בייחוד כאשר מדובר בסטודנטים לגאוגרפיה), מייחס אותה לעובדה שקו האורך הראשוני, אפס מעלות, עובר דרך גרינוויץ', אנגליה, מה שעושה אותה לנקודת אמצע טבעית. אבל זה לא יכול להסביר את העיוותים החריפים בתפיסת שטחן הכולל של היבשות.

הסבר אפשרי אחר לעיוותים החריפים בתחום זה אומר שהם נובעים, לפחות בחלקם הגדול, מעיוותים שחלו בעבודותיהם של קרטוגרפים רבים, שעד לאחרונה הרבו להשתמש בטכניקה של שרטוט מפות, הקרויה "היטל מרקטור". בטכניקה זו משליכים את הגלובוס הכדורי על מעטפת גלילית, מה שמגדיל בהרבה את האיזורים הקרובים לקטבים (כאשר מציירים את קווי האורך המתכנסים בקטבים, כקווים מקבילים, הם "נפתחים" בקרבת הקטבים, דבר שמחייב הגדלה מתאימה של המרחק בין קווי הרוחב באותם אזורים. (עיוות בולט הנובע מהטכניקה הזאת, הוא הגדלה משמעותית במיוחד של גרינלנד, ביחס לגודלה האמיתי. מכיוון שרוב שטחה של אירופה קרוב יותר לקוטב מאשר לקו המשווה, מעניק לה היטל מרקטור יתרון מסוים (בשטח) לעומת אפריקה הממוקמת על קו המשווה - ולכן כמעט שאינה מעוותת כתוצאה משימוש בטכניקת ההטלה הזאת.

אומנם, בשנים האחרונות זכו היטלים שונים לפופולריות גוברת, אבל נראה שמפות המבוססות על היטל מרקטור הן עדיין הנפוצות ביותר באטלסים ובמפות המשמשים ללימוד גאוגרפיה בבתי-הספר ברוב ארצות העולם. עם זאת, נראה שלא כל האשמה ניתנת להטלה על ההיטלים המעוותים האלה; שכן, העיוות הזה היה חייב לתת את אותותיו גם בתפיסתם של הסטודנטים את חלקיהן הקרובים לקוטב של שתי האמריקות ואסיה (למעשה, היבשות האלה כוללות יותר שטחי קרקע הקרובים לקוטב, בהשוואה לשטחים הדומים המצויים באירופה). אבל, כמעט שלא נמצאו עיוותים "לטובת" האמריקות ואסיה.

כך עברו החוקרים לחפש את סיבת העיוות לא בתחום ההנדסי-גאוגרפי, אלא בתחום החינוכי-פסיכולוגי. אנשים יודעים הרבה על אירופה ולכן הם מציירים אותה גדולה יותר. רובם יודעים רק מעט מאוד על אפריקה, ולכן הם מגמדים אותה בציוריהם.

דוגמה בולטת לתפיסה מנטלית מעוותת של הגאוגרפיה של אפריקה, מביאים הגאוגרפים תומס באסט ופיליפ פורטר מאוניברסיטת מינסוטה במיניאפוליס. הם מספרים על עלייתו ונפילתו של רכס הרים דמיוני במערב אפריקה. מדובר ברכס הרי קונג ש"פרצו" לתודעתם של הגאוגרפים, כאשר חוקר אירופי (שכנראה קיבל מידע מוטעה), דיווח שראה הרים בדרום מאלי, כאשר עבר באזור במסגרת משלחת מחקר בסוף המאה ה-18.

קרטוגרף יצירתי שמיפה את האזור על-פי דיווחי המשלחת, הגדיל את ממדי הרכס הדמיוני, שעד מהרה התחיל להופיע במפות שונות כאחד ממאפייניה הגאוגרפיים הבולטים והמשמעותיים של אפריקה. במחקר שבחן 99 מפות ששורטטו בין 1789 לבין 1890, מצאו באסט ופורטר 91 מפות שבהן הופיע, בהבלטה הראויה, רכס הרי הקונג (שלמעשה, לא היה ולא נברא). הגאוגרפים ואנשים רבים אחרים פשוט ראו צל הרים כהרים. רק בסוף המאה ה-19, נמחק הרכס הדמיוני מהמפות, לאחר שמשלחת מחקר בראשותו של קצין הצבא הצרפתי לואי גוסטב בינג'ר, לא מצאה אותו במקום שבו היה אמור להימצא.

כל זה לא הפריע להרי הקונג הדמיוניים להשפיע, במשך מאה השנים שבהן שורטטו על המפות הרשמיות של אפריקה, השפעה מכרעת על אינטרסים כלכליים אירופיים ביבשת השחורה. סוחרים רבים פשוט האמינו שהרכס חוסם ומונע את המעבר בין החוף לבין פנים היבשת. בינג'ר סילק את ה"מכשול" ומילא בכך תפקיד חשוב בפתיחת החלק הזה של מערב אפריקה לקולוניאליזם הצרפתי.

בעקבות הדוגמה הזאת, שואל הגיאוגרף רג'ינאלד גולדג', מאוניברסיטת קליפורניה בסנטה ברברה, אם לעיוות התפיסתי שהתגלה במחקרו של סארינן נודעת כיום השפעה פוליטית או כלכלית כלשהי. שאלה זו עומדת במרכזם של כמה מחקרים גאוגרפיים המתבצעים בימים אלה.

תחום המחיה של הקו הירוק
מפת הקו הירוק

הבדלים בתפיסה המנטאלית של מפות גאוגרפיות, משפיעים גם על הדרך שבה תופסים אנשים שונים את הסכסוך הישראלי-ערבי. במקרים רבים מתברר שקיימים הבדלים משמעותיים בין המרחב כפי שהוא נתפס על-ידי הציבור, לבין העובדות בשטח. כתוצאה מכך, כל תכנון גאוגרפי סביבתי, יצליח רק אם הוא כולל התייחסות לדרך שבה האוכלוסייה המתוכננת תופסת את השטח המתוכנן. כך, למשל, פוליטיקאים המתכננים מהלכים שונים (בעת מסעות בחירות, או לאחריהם), חייבים לפעול תוך מודעות למרחב התפיסתי של הבוחרים. יכולתם של קובעי מדיניות ומתכננים להוציא את תוכניותיהם לפועל, תלויה במידה רבה, ביכולתם ליצור אחידות בין הדרך שבה הם עצמם תופסים את המרחב, לבין התפיסה הרווחת בציבור.

למשל, מפות הכלולות בקריקטורות הנדפסות בעיתונות היומית, משקפות לעיתים פערים והבדלים בין תפיסת המרחב הרווחת בקרב הציבור, לבין המצב ה"רשמי" (שלא תמיד הוא גם המצב העובדתי בשטח). הפערים האלה משקפים הבדלים בהלכי הרוח בקרב הציבור, באשר לעניינים שונים העומדים על סדר היום החברתי והלאומי.

דוגמה בולטת בעניין זה היא ההתייחסות לקו הירוק, שמבחינה רשמית, אינו קיים כלל, אבל קיומו בתודעת הציבור משתקף באופן בולט בציורי מפות הכלולים בקריקטורות שונות. למעשה, לאחר שהקו הירוק נמחק מהמפות ומהאטלסים, הפכו הקריקטורות למרחב המחיה הגרפי הבולט שלו. מובן שמפות הכלולות בקריקטורות אינן יכולות להיות מדויקות, ובדיוק בנקודה הזאת, מתחיל מעין תהליך המזין את עצמו, של קביעת גבול, היוצר תפיסת-גבול, המשפיעה על התנהגות הציבור, מה שקובע גבולות מעשיים, וחוזר חלילה.

כלומר, המסר שמועבר באמצעות המפה הכלולה בקריקטורה, פועל במישור התת-מודע בעוצמה רבה, ומשפיע על ההתנהגות היומיומית של הציבור. פיתוח תפיסת גבול, גם במקום שבו לא קיים לכאורה גבול אמיתי, עשוי לאפשר קבלת החלטות על סגירת שטח. לעומת זאת, כאשר התפיסה הרווחת גורסת ששטח מסוים אינו ניתן להגדרה, הרי שהוא גם לא ניתן לגידור, כך שאין אפשרות מעשית להטיל עליו "סגר". במקרה של הקו הירוק, שחצייתו מתקשרת באופן ברור לסכנה, הוצאת יישובים מסוימים אל מחוץ ל"גדר", או הכללתם בצד הפנימי שלה, משפיעים באופן מעשי על התנועה והתחבורה המגיעה אליהם.

בדרך דומה (כתוצאה מהשפעתם של גורמים שונים, לאו-דווקא קריקטורות), עשויים גם להיווצר הבדלים בין הדרך שבה תופסים חלקים בציבור את הוויתורים הטריטוריאליים לטובת מדינות ערב והפלשתינים במסגרת הסכם שלום היפותטי, לעומת משמעותם העובדתית של ויתורים כאלה.

תאריך:  13/01/2015   |   עודכן:  13/01/2015
יבשם עזגד
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
בין קריקטורות לקווי גבול
תגובות  [ 2 ] מוצגות   [ 2 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אהרון שחר
13/01/15 12:55
2
טיל אוילנשפיגל
14/01/15 12:41
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  הקריקטורות של מוחמד
המתקפה המשולבת שבוצעה על-ידי תא טרור איסלאמי נגד העיתון הסאטירי "שרלי הבדו" והמרכול היהודי בלב פריס, ושגרמה למותם של 17 בני אדם, היוותה מימוש של אחד מתסריטי האימה, המדירים בשנים האחרונות את שנתם של שרותי הביטחון באירופה. האיום בגל טרור ריחף בשמי היבשת מאז ההתקפה במומבאי, שבוצעה בשלהי 2008 על-ידי תא טרור איסלאמי וגבתה את חייהם של 166 קורבנות. שורה של התרעות לפיגועים במתווה דומה נרשמה מאז בגרמניה, צרפת, ובבריטניה. האיום בחידושה של פעילות הטרור באירופה התגבר בשנה האחרונה, על-רקע החשש מחזרתם של מאות מוסלמים ומתאסלמים אירופאים מסוריה ליבשת מוצאם, כשהם חדורי מוטיבציה להמשיך גם בתחומה את מאבקם בהשראת הקריאה לג'יהאד. במסגרת השתתפותם במלחמת האזרחים בסוריה עברו מתנדבים אלה אימונים, צברו ניסיון קרבי וספגו אינדוקטרינציה רדיקלית, המגדירה את המערב כאויב האיסלאם, שחובה לפגוע בו. תופעה זו הציבה בפני גורמי הביטחון באירופה תמרור אזהרה מפני סכנה מוחשית ומידית של יבוא טרור מהמזרח התיכון לערי היבשת.
צרפת אינה יכולה להתאושש ממסע הדמים, שפקד את רחובותיה על-ידי קנאים בשם האיסלאם. בפריז נרצחו יהודים בשל דתם ואומנים נרצחו בשל דעותיהם.
13/01/2015  |  איתן קלינסקי  |   מאמרים
האיסלאם הקיצוני לא התחיל עכשיו במלחמת הדת שלו, העקובה מדם, באירופה. התקפות הדמים במערכת העיתון שרלי הבדו והמרכול הכשר, חותמים עשור של אירועים קשים. באירועים הללו הסתמנה, כמו בשלבי הסולם המוצב על הקרקע אך ראשו בשמיים, הבשלה איטית אך מונחית מטרה של תהליכים שהחלו חמישים וששים שנים קודם לכן ביבשת.
13/01/2015  |  מרדכי ליפמן  |   מאמרים
כמי שפיו מפיק אמת, זה הנאום שהיה ראוי לנתניהו לשאת בפני היהודים בביהכ"נ בפריס:
13/01/2015  |  רותי איזיקוביץ  |   מאמרים
השמאל הקיצוני בישראל – שיש מי שיכנו אותו "פוסט ציוני" או "אנטי ציוני" (תלוי באיזה הקשרים מדובר) – נמצא במצוקה גדולה והולכת. הפאניקה הזו הולכת ומתעצמת ככל שקרב יום הבחירות, 17 במארס. כדי לעמוד על כך אין צורך דווקא בעוד סקר. די להציץ בשלל זעקות היאוש הבוקעות מעמודי הפובליציסטיקה של הבטאון הפלשתיני בשפה העברית, הארץ.
13/01/2015  |  ישראל רוזנבלט  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
איתמר לוין
איתמר לוין
למחדל של 7 באוקטובר מוסיפה הממשלה את סכנות החורבן הכלכלי, האנטישמיות והמפלגתיות בארה"ב    הערות על נצח יהודה ומינוי ראש אמ"ן, ולקח מאיר עיניים ממשה רבינו
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
פרוץ מלחמת העולם השנייה בהתקפת גרמניה על פולין; הפייסנות של צרפת ואנגליה כלפי גרמניה גרמה לתוצאה הפוכה; צבא צרפת היה חזק מצבא גרמניה אך התרבות הצבאית הצרפתית הייתה תבוסתנית; ניצחון...
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il